Finansloven afsætter millioner til akutpakke for bedre vandmiljø

Havmiljøets tilstand i Danmark har været en af de største dagsordener siden Folketingets åbning i efteråret.

Nu afsætter finansloven for 2024, der er indgået af 11 af Folketingets 12 partier, over en årrække 405 millioner kroner til en akutpakke til forbedring af vandmiljøet.

Det skal eksempelvis ske med mindre udledning af kvælstof fra landbruget og udtagning af lavbundsjorde, som der gives flere penge til.

– Det danske vandmiljø er flere steder kritisk udfordret af iltsvind, blandt andet som følge af store udledninger af kvælstof, skriver partierne i aftalen.

De 405 millioner kroner skal bruges til indsatser, der skal understøtte, at de allerede aftalte reduktioner i kvælstofudledningerne kan finde sted.

Den præcise udmøntning er endnu ikke aftalt, men partierne nævner, at man kan reducere barrierer og øge anvendelsen af allerede eksisterende indsatser.

Det kan være udtagning af landbrugsjord, som dermed ikke skal dyrkes mere.

– Indsatserne kan ske gennem øget lokal inddragelse ved at nedsætte for eksempel kystvandråd med ansvar for at gennemføre lokalt tilpassede løsninger i de enkelte kystvande, skriver partierne videre.

Pengene skal udmøntes specifikt på et senere tidspunkt ud fra et oplæg, regeringen laver.

SF’s politiske ordfører, Signe Munk, fremhæver, at finansloven kan sætte fart på udtagningen af lavbundsjord.

– Vores havmiljø dør, hvis ikke vi snart tager livtag med alt det gylle og gødning, som ender i vandet, skriver hun på det sociale medie X.

De 405 millioner kroner vil dog ifølge Signe Munk ikke løse problemet.

– Det er en hjælpende hånd, men ikke en fiks og færdig plan, skriver hun videre.

Havmiljøets tilstand har været til debat, efter at Berlingske tidligere på året publicerede en fotoserie af døde havbunde.

Det har været en prioritet for De Radikale at handle på problemet.

– Det handler om udledningen af kvælstof, som har efterladt vores havmiljø helt dødt. Det er nogle virkelig forfærdelige billeder, vi alle sammen har set, siger partiets finans- og klimaordfører, Samira Nawa.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World