Finanslov 2024: Kun mindre afgiftssmæk til dyre elbiler

finanslov 2024: kun mindre afgiftssmæk til dyre elbiler

Fire elbiler ved ladestation

Der er en tidlig julegave til elbilkøbere, der først skriver slutsedlen under efter nytår.

Som en del af finanslovsaftalen for 2024 er der nemlig sat penge af til at fastfryse det såkaldte bundfradrag for elbiler på 2023-niveau.

Konkret er der afsat 50 millioner kroner i 2024 og 150 millioner kroner i 2025. Det betyder, at det afgiftshop, som elbiler over 436.000 kroner tager fra årsskiftet, bliver en smule mindre, end det ellers skulle være.

Mens elbiler, der koster under 436.000 kroner, fortsat vil være afgiftsfritaget, stod især elbiler til over 450.000 kroner til at stige 10.593 kroner i afgift.

Med finanslovsaftalen på plads er afgiftshoppet nu reduceret til 7.593 kroner. Dermed sparer kommende købere af de dyrere elbiler altså 3.000 kroner i 2024. Besparelsen på afgiften fortsætter i 2025, hvor bilkøbere sparer 5.500 kroner på en elbil.

Stor ståhej for meget lidt

”Hos FDM mener vi, at det er positivt, når der findes penge til at mindske den kommende afgiftsstigning for dyrere elbiler. Men når det er sagt, er det stor ståhej for meget lidt. 3.000 kroner batter meget lidt, hvis man køber en bil til 450.000 kroner eller mere – det er næppe det, der øger salget af elbiler,” siger forbrugerøkonom i FDM Ilyas Dogru.

Tilbage i 2020 blev det aftalt, at afgiften på elbiler og plugin-hybrider langsomt indfases frem mod 2030. Det ændrer finanslovsaftalen for 2024 ikke på. Heller ikke i 2026, hvor elbiler står til at tage et markant afgiftshop, der risikerer at sætte elbilsalget i stå.

”FDM havde gerne set, at man politisk i stedet begynder at forholde sig til de to store udfordringer, der venter på elbilmarkedet. Dels den kommende store afgiftsstigning for de dyrere elbiler, der for alvor tager fat fra 2026, dels problematikken omkring elbilernes fortsat høje pris. Her kunne man overveje at have brugt de 200 mio. på at gøre billige elbiler mere attraktive for danskere med lavere bilbudget,” siger Ilyas Dogru. 

LA: Bedre end ingenting

Hos Liberal Alliance, som fik afgiftslettelsen igennem, er finansordfører Ole Birk Olesen enig i FDMs betragtninger. Både i forhold til afgiftslempelsens størrelse og udsigten til markant dyrere elbiler fra 2026.

”Vi er helt enige i, at en afgiftslempelse på 3.000 kroner ikke er det, som gør forskellen for elbilsalget. Vi havde gerne set, at beløbet var højere, men det var, hvad vi kunne presset igennem i en forhandlingspulje på en milliard kroner. Men med vores bidrag har vi fået reddet elbilerne fra en del af den afgiftsforhøjelse, de stod til, og 3.000 kroner er bedre end ingenting,” siger Ole Birk Olesen.

Allerhelst så Liberal Alliance, at man helt fjernede registreringsafgiften for elbiler, men de penge er regeringen ifølge Ole Birk Olesen ikke villig til at bruge. I stedet endte det med hans ord med „lidt småtteri“ på 200 millioner kroner de næste to år.

”Vi deler også bekymringen om elbilsalget, når afgifterne for alvor indfases fra 2026. For slår man en positiv udvikling ihjel? Der er netop igangsat et stort forsøg om kørselsafgifter, og vi mener, at det er tid til en mere tilbundsgående snak om elbiler, for det er mere rimeligt at beskatte folk efter, om de kører, hvor der er trængsel, og hvor vejene ikke kan udbygges, end efter hvad deres bil koster,” siger Ole Birk Olesen.

Ud over at afsætte 200 millioner til bundfradraget de kommende år er partierne bag aftalen enige om at øge tilskuddet til en række færgeforbindelser samt at hæve kørselsfradraget i pendlere i yderkommuner. Hvor meget fremgår ikke af aftalen.

Har du at købe elbil?

Husk, som medlem af FDM kan du altid få hjælp af eksperter, der har den nyeste viden om elbiler.

Læs flere bilnyheder og gode tips til bilister på FDM.dk.

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World