Fem personer drept og to skadd på Kongsberg

© Leveres av ABC Nyheter En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det er fem drepte og to som er skadd. Den ene skadde er en politimann som var i butikken på sin fritid, sier Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse klokken 23.15 onsdag kveld.

Han sier at de pårørende – så langt han vet – er varslet.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

NTB får torsdag kveld opplyst at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Skjøt med pil og bue

Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet.

Aas bekrefter at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Ingen politifolk ble skadd i denne konfrontasjonen. Litt senere ble han pågrepet. I forbindelse med pågripelsen ble det avfyrt varselskudd.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

En Coop Extra-butikk i Kongsberg sentrum er blant åstedene.

Store deler av sentrum sperret av

Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert, og det var en omfattende politioperasjon.

Onsdag kveld var fortsatt store deler av sentrum sperret av. Politiet opplyser at det er fordi de må få kontroll over åstedene. Hvert av stedene der en person har blitt skadd eller drept, er et åsted, og krimteknikere jobbet onsdag kveld på disse stedene.

– De drepte har tilknytning til området dette skjedde i. Det er naturlig, sier Aas.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sier Aas.

– Handlet alene

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Mannen er tatt med til Drammen politistasjon. Han har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarer.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

– Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate i Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde.

Politiet har ifølge henne onsdag kveld gått rundt med lommelykter og sett gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Solberg: – Grufulle meldinger

Kripos ankom onsdag kveld Kongsberg for å bistå.

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Monica Mæland (H) sa på en pressekonferanse klokken 22.45 at de er orientert om saken.

– Meldingene som kommer fra Kongsberg i kveld, er grufulle. Det er en svært dramatisk situasjon som rammer Kongsberg-samfunnet, sa Solberg.

Hun sa at hennes tanker går til dem som er rammet av hendelsen og deres nærmeste.

Jonas Gahr Støre (Ap), som tar over som statsminister torsdag, har blitt orientert av Mæland.

– Det vi har fått høre fra Kongsberg i kveld, vitner om at en grusom og brutal handling er begått, uttaler Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Også han uttrykker medfølelse med de berørte og deres familier.

Ordfører: Har ikke ord

Ordfører Kari Anne Sand sier kommunen har mobilisert og satt krisestab for å kunne ta imot berørte.

– Det er en tragedie for alle dem som er berørt. Jeg har ikke ord, sier Sand til VG.

Det er blitt opprettet et senter der pårørende og andre involverte kan få bistand på Gyldenløve Hotell, skriver Laagendalsposten.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier ordføreren.

Politiet har også opprettet en tipstelefon i saken. Nummeret er 47696400.

Sørøst politidistrikt politidistrikt skriver i en pressemelding klokken ved 0.15-tiden torsdag at de ikke vil komme med noen oppdateringer før torsdag morgen.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Robert Durst från ”The Jinx” svårt covidsjuk

© Tillhandahålls av Omni I torsdags dömdes fastighetsarvingen Robert Durst, 78, till livstids fängelse för mordet på vännen Susan Berman år 2000. Nu rapporterar NBC News att att Durst har ... Read more »

Häktades för Gällivaremord – släppt på fri fot

© Johan Nilsson/TT Tidigare häktad man har släppts. Arkivbild. En man i 55-årsåldern, som suttit häktad misstänkt för mord i Gällivare, har släppts på fri fot, rapporterar NSD. Det misstänkta ... Read more »

Drapsdømt eiendomsarving coronasyk

© Leveres av ABC Nyheter En tydelig svekket Robert Durst i retten torsdag. Fredag ble han innlagt på sykehus med covid-19 og lagt i respirator, opplyser hans advokat. 78 år ... Read more »

«Skal vi Danse»-Royane stormet av parketten etter kyss på direkten

© Thomas Andersen / TV 2 FNISETE: Danseparet hadde lite å si til verken programledere, dommere eller presse om kysset lørdag. «Skal vi Danse»-Royane stormet av parketten etter kyss på ... Read more »

21 dagar sedan Beata sågs vid liv – bil viktigt spår

© Tillhandahålls av Omni 32-åriga Beata har varit spårlöst försvunnen från Malmö i över tre veckor och polisen jobbar med att kartlägga timmarna efter att hon försvann, skriver Kvällsposten. Sista ... Read more »

Dansk gresskar veier et halvt tonn

© Leveres av ABC Nyheter Tivoli i København kårer årlig Danmarks største gresskar. Dette bildet er fra kåringen i 2017, da gresskaret som vant veide 485,4 kilo. Foto: Bax Lindhardt ... Read more »

Bensinbolag missade mål – får betala straffavgift

© Tillhandahålls av Omni Ett icke namngivet bensinbolag av storlek större kommer att tilldelas en ”gedigen summa” i straffavgift, sedan bolaget missat de nationella målen om att reducera koldioxidutsläppen genom ... Read more »

Efter milstolpen: Bitcoin klättrar över 61 500 dollar

© Tillhandahålls av Omni Bitcoin fortsätter att stiga efter att ha slagit igenom 60 000 dollarsvallen i går. Under lördagen handlas kryptovalutan för drygt 61 630 dollar, upp 3,7 procent det senaste dygnet. ... Read more »

Dahlin med första poängen – ny seger för Buffalo

© Foto: John Crouch/Icon Sportswire Rasmus Dahlin. Buffalo Sabres vinner över Arizona Coyotes med 2-1 efter straffar.  Bäst på isen var då svenske backsensationen Rasmus Dahlin som även stod för ... Read more »

Oliver Solberg kjørte seg opp

© (NTB scanpix) Oliver Solberg avanserte fra åttende til sjuendeplass i Rally Catalonia etter de tre første prøvene lørdag. Foto: Micke Fransson/ TT / NTB Oliver Solberg kjørte seg opp ... Read more »

Warholm årets friidrettsutøver i Europa

© (NTB scanpix) Karsten Warholm med sin OL-gullmedalje og det norske flagget dagen etter den historiske OL finalen og verdensrekord i 400 hekk på Olympisk stadion i Tokyo. Foto: Heiko ... Read more »

Kongsberg DPS: Vi vil snu hver sten for å komme til bunns i saken

© (NTB scanpix) Lokalt helsevesen på Kongsberg sier at de vil snu hver sten for å finne ut hva som skjedd rundt Kongsberg-siktede. Foto: Terje Pedersen / NTB Kongsberg DPS: ... Read more »

Bråthen hylles og fordømmes av ekstremister: - Islam er ikke for hvite folk

© Privat BESTIALSK: Espen Andersen Bråthen (37) er varetektsfengslet og siktet for å ha utført en rekke bestialske drap med pil og bue i Kongsberg. Bråthen hylles og fordømmes av ... Read more »

Ryanair utestenger kunder som fikk refundert billetter under pandemien

© Tolga AKMEN / AFP) KORONATRØBBEL: Direktør i Ryanair Michael O’Leary har utestengt en rekke passasjerer som har fått refundert billettpenger under pandemien. Her er han avbildet under en pressekonferanse ... Read more »

Riksmekleren har innkalt partene i kulturstreiken

© (NTB scanpix) Partene i den pågående kulturstreiken er onsdag innkalt til ny mekling hos Riksmekleren. Streikevakter utenfor Nationaltheatret. Foto: Ali Zare / NTB Riksmekleren har innkalt partene i kulturstreiken ... Read more »

Offentliggjør navn – disse ble drept av Espen Andersen Bråthen

© null Øverst fra venstre: Gunnar Erling Sauve, Liv Berit Borge, Hanne Merethe Englund. Nederst fra venstre: Andréa Meyer og Gun Marith Madsen. Foto: Politiet/Privat Offentliggjør navn – disse ble ... Read more »

Navnene på de drepte på Kongsberg offentliggjort av politiet

© (NTB scanpix) De fem som ble drept på Kongsberg onsdag var f.v. Andréa Meyer, 52 år, Liv Berit Borge, 75 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Gun Marith Madsen, ... Read more »

Koster 24 millioner, men denne norske båten er det allerede solgt tre stykker av

© Leveres av ABC Nyheter LANGT RÅSKINN: Windy SLR er god for en toppfart på 43 knop. Den nye og til nå største SR-modellen til Windy er 18,18 meter lang ... Read more »

Systemet gjør at du kan bli innelåst i bilen

© Leveres av ABC Nyheter Mange kunder er ikke særlig begeistret for systemet som automatisk låser bildørene. Det er heldigvis mulig å koble dette bort. Benny Christensen er Brooms bilekspert. ... Read more »

IOK sågar Fifas VM-planer

© Matthias Schrader AP/TT Frankrike vann herrarnas VM 2018. Arkivbild. Internationella olympiska kommittén (IOK) kritiserar Fifas planer på ett fotboll-VM vartannat år – och oroar sig över att det ska ... Read more »

Warholm blåste Duplantis på utmärkelse

© Javad Parsa/NTB/TT Karsten Warholm. Arkivbild. Armand Duplantis var nominerad till priset som årets friidrottare i Europa – men blåstes av norske häckkungen Karsten Warholm. Det är andra året i ... Read more »

Mané i 100 da Liverpool knuste Watford – Firmino med hat trick

© (NTB scanpix) Sadio Mané scoret sitt 100. Premier League-mål i kampen mot Watford lørdag. Foto: Tess Derry/PA via AP / NTB Mané i 100 da Liverpool knuste Watford – ... Read more »

LIVE 16.00: Solskjær gjør flere endringer

© Phil Noble (Reuters) KLAR FOR KAMP: Ole Gunnar Solskjærs Manchester United møter Leicester lørdag ettermidddag. LIVE 16.00: Solskjær gjør flere endringer Ole Gunnar Solskjær fikk kritikk etter at han ... Read more »

Liverpool kjørte over Watford: - Verdens beste spiller akkurat nå

© Andrew Couldridge (Reuters) I FORM: Mohamed Salah leverer strålende for Liverpool om dagen. Liverpool kjørte over Watford: – Verdens beste spiller akkurat nå WATFORD – LIVERPOOL 0-5 Sist Liverpool ... Read more »

18-åring kjørte i 106 kilometer i timen i 50-sonen

Hendelsen skjedde på Valløveien i Tønsberg. Førerkortet ble beslaglagt på stedet, og politiet har også opprettet en sak på forholdet, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter. – Dette var en kar ... Read more »

Usbekistan i handelssamtaler med Taliban

Usbekistan i handelssamtaler med Taliban Det opplyser det usbekiske utenriksdepartementet lørdag. De nye makthaverne i Afghanistan har startet en diplomatisk offensiv for både å søke internasjonal anerkjennelse og for å ... Read more »

Funn av militær granat på privatadresse i Langesund

Det melder Sørøst politidistrikt på Twitter like før klokken 17 lørdag. De skriver videre at granaten trolig er fra andre verdenskrig. Innsatsleder Ståle Fulgaas sier til Telemarksavisa at de fikk ... Read more »

Enda flere hus ødelagt av vulkanutbruddet på La Palma

© (NTB scanpix) Bare pipen stikker opp av asken som dekker dette huset på La Palma. I bakgrunnen ses vulkanen Cumbre Vieja som har hatt utbrudd i fire uker. Foto: ... Read more »

Lazio påførte Inter sesongens første tap

© (NTB scanpix) Sergej Milinkovic-Savic jublet hemningsløst etter at han sikret Lazio seieren over Inter, i det som var et ampert oppgjør. Foto: Alfredo Falcone / LaPresse via AP / ... Read more »

Sebastian Wännström klar för HC Ajoie

© Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån Sebastian Wännström. Sebastian Wännström tvingades bort från Dinamo Riga efter endast tio matcher. Nu blir nästa klubbadress HC Ajoie i den schweiziska toppligan.  Det blev ingen ... Read more »

MP: I ett grönt samhälle finns inte plats för gängen

© Tillhandahålls av Omni Miljöpartiet måste ta en större plats i debatten om gängkriminalitet, säger språkröret Märta Stenevi till SvD. Hon menar att det är nödvändigt att medborgare känner sig ... Read more »

Sverige sist i lag-VM efter krasch

© Henrik Montgomery/TT Pontus Aspgren. Arkivbild. Sverige fick en mardrömsstart på lag-VM i speedway i Manchester. Redan i Sveriges andra heat kraschade Pontus Aspgren och Jacob Thorssell ut varandra. Vi ... Read more »

Vipers kjørte over tabelljumboen i mesterligaen – vant 39-25

© (NTB scanpix) Nora Mørk og Katrine Lunde kunne juble for seier mot Kastamonu lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vipers kjørte over tabelljumboen i mesterligaen – vant 39-25 ... Read more »

Følg Molde - Tromsø direkte her

© Trond Reidar Teigen (NTB) HAR PRESSET PÅ SEG. Molde og trener Erling Moe. Følg Molde – Tromsø direkte her MOLDE – TROMSØ: Etter flere poengtap i de siste rundene ... Read more »

Ringerike yppet seg mot serieleder Stjernen – tapte 6-7

© (NTB scanpix) Sparta stakk av med to poeng etter 2-1 over Vålerenga på straffer i eliteserien ishockey lørdag. Foto: Christoffer Andersen / NTB Ringerike yppet seg mot serieleder Stjernen ... Read more »

Lundby trekker seg fra «Skal vi danse»: – Noe var galt

© (NTB scanpix) Maren Lundby er ferdigdanset i TV 2-konkurransen «Skal vi danse». Foto: Lise Åserud / NTB Lundby trekker seg fra «Skal vi danse»: – Noe var galt Det ... Read more »

Djurgården bröt förlustsviten: "Glad för spelarna"

© Mikael Fritzon/TT Djurgårdens Linus Andersson sköt två av målen när Djurgården bröt sin sju matcher långa förlustsvit. Djurgårdens långa förlustsvit i SHL är över. Efter sju raka nederlag besegrades ... Read more »

Suicide Squad: Kill the Justice League kjemper mot heltene i ny trailer

© Gamereactor Suicide Squad: Kill the Justice League kjemper mot heltene i ny trailer Rocksteady gikk fra å være et studio relativt få visste om til en gigant med Batman: ... Read more »

Google har en plan, skal tukte Microsoft 365

© Google null Google har avslørt en ny plan som skal hjelpe kunder med å få mer ut av bedriftsapper og samarbeidsverktøy. Under sitt årlige Google Cloud Next-arrangement annonserte selskapet ... Read more »

18 døde etter å ha drukket hjemmebrent i Russland

Politiet opplyser at flere personer i Jekaterinburg de siste dagene har «solgt alkoholholdige drikker som har medført betydelig helserisiko for dem som har drukket spriten». 18 personer er så langt ... Read more »