Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant

Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant
© Chiradech/Bigstock Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant

Den danske transportvaneundersøgelse indeholder over 160.000 interviews. Det er nok data til, at man kan vise forskelle i bilejerskab, kørte kilometer og parkeringsforhold helt ned på by-niveau. Det gør det muligt at udregne behovet for offentlige ladestandere i de enkelte byer såvel som på landsplan.

Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant
© privatfoto Andreas Barnekov Thingvad, elektroingeniør og PhD i integration af elbiler i elnettet, Hybrid Greentech Illustration: privatfoto

Der er grundlæggende to typer af opladningsbehov:

1)  Hverdagsopladning handler om at få dækket ens ugentlige energibehov. Man oplader generelt med AC, da man ikke behøver at oplade hurtigt, hvis man kan gøre det ved ens bopæl eller arbejde, hvor man alligevel opholder sig i længere tid.

2)  Rækkeviddeforlængende opladning er til, når man skal køre meget langt og har brug for at lade undervejs for at nå frem. Der bruger man DC-lynladere, fordi opladningen skal gå hurtigt.

Når man skal have dækket ens ugentlige energibehov, så er det mest bekvemt at oplade de steder, hvor man alligevel opholder sig med sin bil, såsom hjemme og på arbejdspladsen. 

Så slipper man for at bruge tid og energi på at finde en ledig ladestander og vente under opladningen.

Lynladere bruges primært på lange ture og kommer ikke til at levere hverdagsopladning i et væsentligt omfang, da de er markant dyrere og det er mere omstændigt at køre hen til en oplader og vente, imens bilen lader op.

Langt de fleste kan klare sig med lynladning en gang imellem

Figur 1 viser, at på en gennemsnitlig dag kører 98,6 procent af de danske biler mindre end 300 kilometer. I gennemsnit kører danske biler 45 kilometer per dag. Hvis elbilerne i fremtiden har en gennemsnitlig rækkevidde på 300 kilometer, så vil 1,4 procent af bilerne have brug for at lade undervejs. Det er imidlertid meget vigtigt at gøre det muligt for dem at køre på el, da disse relativt få biler kører 13 procent af den samlede afstand.

Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant
© Andreas Thingvad Illustration: Andreas Thingvad

Det er nødvendigt med et netværk af lynladere langs med motorvejene, som kan levere den manglende rækkevidde for, at bilerne kan nå frem til deres destination. Det svarer til 3 procent af det samlede elforbrug til privat transport, som skal leveres af lynladestanderne.

Selvom de fleste kun vil bruge dem et par gange om året, er lynladerne den vigtigste del af lade-infrastrukturen, da de fjerner begrænsningen på rækkevidden og generelt gør det muligt at skifte til en elbil.

Hvor mange lynladere er der brug for i Danmark?

Hvis vi erstatter alle 2,7 millioner biler i Danmark med elbiler, vil de skulle lade 24 GWh per dag, hvoraf 3 procent skal leveres af lynladere. Det er mere usikkert, hvor effektivt lynladerne bliver brugt, men hvis 150 kW ladestandere kan levere 100 kW i 15 procent af tiden, så svarer det til 360 kWh per dag. Der er altså brug for 2000 ladestandere, som kunne fordeles på 100 ladestationer med 20 ladestandere i hver. Det er altså en overskuelig mængde.

En måde at sikre udbredelsen af lynladere kunne være, at staten betalte for tilslutningsafgiften, som er halvdelen af omkostningen ved at opsætte en 150 kW ladestander. Hvis staten betalte afgiften på 1000 kroner per ampere eller 217.000 kroner per ladestander for at forbinde til elnettet, ville det blive en samlet omkostning på 435 millioner for at kunne understøtte 100 procent elbiler.

Langt de fleste kan lade hjemme

Hverdagsopladningen af ens elbil er nemt og billigt klaret, hvis man har en oplader installeret på ens egen grund. Det er heldigvis muligt for 78 procent af de danske bilejere, som derfor kun har brug for at lade udenfor husstanden på de lange ture.

Bilejere i byerne har ofte ikke den mulighed og er afhængige af den offentlige lade-infrastruktur. 

Figur 2 viser, at andelen af befolkningen, som kan parkere på deres egen grund, er lavere i byer med højere befolkningstæthed. Især København og Frederiksberg stikker ud, med kun omkring 20 procent, der ville kunne lade hjemme.

Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant
© Andreas Thingvad Illustration: Andreas Thingvad

Behovet for kantstensladere

Ladestandere i det offentlige rum til hverdagsopladning er som regel 11-22 kW AC-ladere langs fortovet, hvor det også er muligt at parkere. Flere studier har vist, at de har en meget lav udnyttelsesgrad på 5-15 procent af tiden, hvilket betyder, at de kun leverer omkring 30 kWh om dagen. Det skyldes, at de steder, hvor der stor efterspørgsel efter opladning, også har stor efterspørgsel efter parkering, og hvor laderne derfor er blokeret af andre årsager end opladning.

Kantstensparkering i tætbefolkede byområder skal imødekomme en bred vifte af parkeringsbehov, som kan strække sig fra få minutter til flere dage. Netop på grund af den forskelligartede anvendelse er det svært at opnå en høj anvendelsesgrad af ladestandere på sådanne pladser.

Det er 18 procent af energiforbruget til hverdagsopladning, der skal leveres udenfor husstandene. Hvis kantstensladerne i fremtiden hver leverer 50 kWh om dagen, så vil 100 procent elbiler kræve 90.000 ladestandere eller en ladestander per 30 elbiler.  

17.000 af ladestanderne skal stå i Københavns Kommune, hvilket svarer til en ladestander per 8 elbiler eller 4 ladestandere per 100 meter offentlig vej i kommunen.

Det vil altså ændre bybilledet markant, hvis man ikke får øget udnyttelsesgraden eller finder andre måder at dække behovet. Der er heldigvis nogle store uudnyttede kilder til opladning: fælles parkeringspladser ved lejligheder og arbejdspladserne.

Hjemmeopladning ved lejligheder og rækkehuse

Hvis man bor i en lejlighed eller i et rækkehus, er der ofte en fælles parkeringsplads ved siden af ejendommen. Hvis der normalt eller altid er ledig plads, og det teknisk er muligt at installere ladestandere, så vil det være muligt for beboerne at få dækket deres daglige ladebehov hjemmefra. Det er dog ikke så simpelt som at sætte en lader op på sin egen grund, da det kræver en fælles beslutning i foreningens bestyrelse, men det har et kæmpe potentiale for at give folk mulighed for hjemmeladning.

På figur 3 kan man se, at det på landsplan er 13 procent af befolkningen, som parkerer på en fælles parkeringsplads med gode parkeringsvilkår ved deres bopæl, imens det i de større byer er omkring 20 procent.

Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant
© Andreas Thingvad Illustration: Andreas Thingvad

Bilerne, som parkerer på disse parkeringspladser, kører 11 procent af den samlede afstand, hvilket vil sige, at udnyttelsen af parkeringspladserne har mulighed for at reducere behovet for offentlige kantstensladere med 58 procent.

Opladning ved arbejdspladsen

Hvis der er gode parkeringsvilkår på arbejdspladsen, og det er muligt at installere ladestandere, så kan medarbejderne dække deres daglige ladebehov derfra.

I figur 4 kan man se, at det på nationalt plan er 56 procent af befolkningen, som har gode parkeringsvilkår på arbejdspladsen, og at de store byer ikke ligger så langt derfra.

Fagligt talt: Behovet for kantstensladere kan reduceres markant
© Andreas Thingvad Illustration: Andreas Thingvad

Selv på Frederiksberg, med landets højeste befolkningstæthed og med rift om parkeringspladserne, har 40 procent af beboerne gode parkeringsvilkår på deres arbejdsplads.

Hvis man får dækket behovet for dem, der slet ikke har mulighed for at lade hjemme, men som har gode parkeringsvilkår på deres arbejdsplads, så kan man reducere det offentlige ladebehov med 68 procent.

Hvor meget kan man reducere ladebehovet?

Samlet set har eksisterende fælles parkeringspladser ved siden af ​​lejligheder, rækkehuse og arbejdspladser potentiale for at reducere det offentlige ladebehov med 87 procent. Det efterlader kun 2,3 procent af energibehovet, der skal dækkes i det offentlige rum.

I stedet for 90.000 offentlige AC-ladestandere kan vi klare os med så lidt som 11.400 på landsplan, hvilket i forhold til 2,7 millioner elbiler svarer til én ladestander per 237 elbiler.

Ladebehovet i København kan ikke reduceres lige så dramatisk, og 4.500 af ladestanderne skal placeres i Københavns kommune. Det er 40 procent af det nationale offentlige ladebehov,selvom de københavnske biler kun kører 4 procent af de samlede kilometer. Det betyder, at man kan reducere behovet til én ladestander per 30 elbiler eller én lader per 100 meter offentlig vej.

News Related

OTHER NEWS

Mand blev fundet livløs på sti: To mænd fængsles for drab

© Henning Bagger/Scanpix To mænd er blevet varetægtsfængslet i fire uger for et drab, der fandt sted på en stig i Hvidovre i slutningen af oktober. De nægter sig skyldige. ... Read more »

Tencent indskrænker nu spilletid for unge i Kina i den kommende skoleferie

© Gamereactor Tencent indskrænker nu spilletid for unge i Kina i den kommende skoleferie Selvom det på et tidspunkt så ud som om at den kinesiske stat ville tillade mere ... Read more »

Far fængslet for at omskære datter og brænde med varm kniv

En 43-årig mand er i Retten i Odense blevet varetægtsfængslet i fire uger sigtet for en række overgreb på sin datter på 17 år og søn på 14. Det skriver ... Read more »

Far fængslet for at omskære og brænde datter med varm kniv

En 43-årig mand er i Retten i Odense blevet varetægtsfængslet i fire uger sigtet for en række overgreb på sin datter på 17 år og søn på 14. Det skriver ... Read more »

Drenge anholdt for at overfalde teenager med machete

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Københavns Politi oplyser, at to drenge på 15 og 17 år får opretholdt deres anholdelse i foreløbigt tre døgn. De er sigtet for drabsforsøg. (Arkivfoto) En ... Read more »

Epidemikommission: Alle kan møde på arbejde igen 1. februar

Medarbejdere på offentlige og private arbejdspladser kan muligvis se frem til en normal hverdag, hvor de kan møde fysisk på arbejde igen fra 1. februar. Det vurderer i hvert fald ... Read more »

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Viktor Axelsen og Anders Antonsen meldte afbud til DM i badminton i 2021, og det har Badminton Danmark tirsdag givet dem en bøde for. Begge spillere skal således hoste op ... Read more »

Epidemikommission ser anbefalinger frem for krav som vejen frem

Konsekvenserne af coronavirus kan fortsat være alvorlige for den enkelte og for samfundet, hvis smittespredningen er ude af kontrol. Det understreger Epidemikommissionen i sin indstilling til den videre håndtering af ... Read more »

Macron vil forlange klare svar i telefonsamtale med Putin

© Pool/Reuters Emmanuel Macron (til venstre) og Olaf Scholz (til højre) har tirsdag holdt pressemøde efter et møde i Berlin. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kommer til at kræve klare svar ... Read more »

Ofre mindes med stilhed efter tragedie ved fodboldstadion

© Thaier Al-Sudani/Reuters Under den afrikanske eftermiddagssol blev ofrene fra mandagens tragedie mindet med et øjebliks stilhed. Otte personer døde mandag i forbindelse med en kamp ved Africa Cup of ... Read more »

3F får ny formand torsdag efter personsag om dobbeltliv

Det bliver på et hovedbestyrelsesmøde torsdag, at den nuværende næstformand i fagforbundet 3F, Tina Christensen, konstitueres som ny formand og dermed officielt overtager posten efter Per Christensen. Det oplyser 3F, ... Read more »

Frankrig: Malis beskyldninger mod Danmark er ubegrundede

© Thomas Coex/AFP Takuba Task Force, som Danmark deltager i, er en del af Operation Barkhane, der er ledet af Frankrig (Arkivfoto). Frankrig bakker tirsdag Danmark op i en sag ... Read more »

Svensker brænder pisten af og tager tredje sæsonsejr

© Jure Makovec/AFP Sara Hector fører World Cuppen i storslalom og er i storform inden vinter-OL. Trods problemer i både første og andet gennemløb snuppede Sara Hector tirsdag sin tredje ... Read more »

Johnson & Johnson vil øge vaccinesalg med 46 procent i 2022

© Dado Ruvic/Reuters Sammenlignet med konkurrenter har Johnson & Johnson mindre optimistiske forventninger til salget af coronavacciner i 2022. (Arkiv). Medicinalselskabet Johnson & Johnson forventer at tjene betydeligt mere på ... Read more »

OVERBLIK: Disse restriktioner gælder nu

Flere medier erfarer, at Epidemikommissionen indstiller, at stort set alle restriktioner bør udløbe efter 31. januar, og at coronavirus ikke længere skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom efter 5. februar. ... Read more »

Forskere vil undersøge mere efter Grindsted-forurening

Siden oktober sidste år har en gruppe forskere kigget på, om der var behov for at undersøge sundheden i Grindsted i Sydjylland yderligere. Nu er anbefalinger klar. Der anbefales endnu ... Read more »

Brøndby sælger uheldig nordmand til Rosenborg

© Claus Bech/Scanpix Tobias Børkeeiet får ikke flere kampe i den gule Brøndby-trøje. Brøndby har gang i svingdøren i disse dage. Mandag blev Anton Skipper solgt til norske Sarpsborg, og ... Read more »

24-årig kendt skyldig i trafikdrab og at flygte fra stedet

© Liselotte Sabroe/Scanpix En 24-årig mand er tirsdag i Københavns Byret blevet kendt skyldig i at have kørt en 19-årig kvinde ihjel, hvorefter han flygtede fra stedet. Med ham i ... Read more »

Iran fængsler 36-årig fransk turist i otte år for spionage

© -/AFP Briere har været tilbageholdt i Iran siden maj 2020, hvor han blev anholdt efter at have fløjet med en lille fjernstyret helikopter for at optage billeder og video ... Read more »

Ældre mand forgreb sig på børn og ville true til tavshed

En 69-årig mand er ved Retten i Herning tirsdag blevet idømt tre et halvt års ubetinget fængsel for seksuelle overgreb på to børn i en vestjysk by. Det oplyser anklagemyndigheden ... Read more »

Skatteråd om Wolt-bud: Ikke selvstændig - men lønmodtager

Wolt-buddene er i skattemæssig øjemed lønmodtagere og ikke selvstændige. Det er Skatterådet kommet frem til, skriver techmediet Radar. En journalist fra mediet arbejdede i flere måneder for Wolt for at ... Read more »

Christian Eriksen træner med hos Ajax-reserver

© Liselotte Sabroe/Scanpix Christian Eriksen holder sig i gang ved at træne med reserverne i Ajax. (Arkivfoto) Christian Eriksen har fået lov til at træne med hos Jong Ajax, der ... Read more »

Minkkommissionens beretning kommer til juni

© Philip Davali/Scanpix Minkkommissionen ses her ved en af de første afhøringer i efteråret 2021. Den består af professor Helle Krunke (t.v.), formand og landsdommer Michael Kistrup (nummer to fra ... Read more »

FAKTA: Danmark tvivler ikke på grundlag for Mali-udsendelse

© Paul Lorgerie/Reuters Danmark har grundlaget på plads for at deltage i Task Force Takuba. Det understreger Udenrigsministeriet. (Arkivfoto). Danmark har flere gange i løbet af de seneste år været ... Read more »

Polen opfører 186 kilometer lang mur på grænsen til Hviderusland

© Doris Heimann/Scanpix En polsk soldat bevogter EU’s ydre grænse til Hviderusland. Polakkerne begyndte tirsdag arbejdet med at opføre en ny grænsemur langs grænsen. Den skal afskrække flygtninge fra at ... Read more »

Kamp ved Africa Cup of Nations flyttes efter tragedie

© Kenzo Tribouillard/AFP Patrice Motsepe, præsident i Det Afrikanske Fodboldforbund (CAF), flytter en kamp til et andet stadion efter den tragedie, som kostede otte mennesker livet. En kvartfinale ved Africa ... Read more »

Omikron og høj inflation svækker udsigt for global økonomi

Verdensøkonomien er gået ind i 2022 i en svagere position end tidligere spået. Det konkluderer Den Internationale Valutafond (IMF) i en ny prognose for udsigterne for verdensøkonomien. Den ventes nu ... Read more »

Lars Friis vil fuldføre Viborg-aftale før skifte til AaB

© Bo Amstrup/Scanpix Lars Friis forsikrer om, at han kan fuldføre sin Viborg-kontrakt på professionel vis. (Arkivfoto) Lars Friis sagde mandag sit job som cheftræner i Viborg FF op for ... Read more »

PORTRÆT: Tennisromantikeren gik sin egen vej

© Stefan Wermuth/Reuters Frederik Løchte Nielsen (tv.) oplevede karrierens højdepunkt, da han sammen med Jonathan Marray vandt Wimbledon i 2012. (Arkivfoto) – Hvorfor i alverden satser du ikke alt på ... Read more »

Bernal er i intensiv behandling efter kollision med bus

© Marco Alpozzi/Scanpix Egan Bernal kommer ikke tilbage på cyklen lige med det samme efter et slemt styrt på cyklen på en træningstur. (Arkivfoto) Egan Bernal er blevet opereret efter ... Read more »

FN: 616 millioner skoleelever har betalt dyrt for pandemi

© James Arthur Gekiere/AFP Skolebørn med mundbind i den belgiske by Gent 6. december 2021. Over 616 millioner skoleelever verden over er stadig helt eller delvist ramt af skolenedlukninger, lyder ... Read more »

Martin Henriksen overvejer DF-fremtid: Partiet har forandret sig

© Bo Amstrup/Scanpix Martin Henriksen (DF) tabte formandsvalget i partiet, og han medgiver, at han ikke er stor fan af Morten Messerschmidt, der er ny formand. Tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, ... Read more »

Anklager: Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

© Philip Davali/Scanpix Det er i retssal 1 i Københavns Byret, at en 24-årig mand tirsdag sidder tiltalt for køre 19-årige Emilie Hansen ihjel og derefter flygte fra stedet. (Arkivfoto) ... Read more »

Trods corona fortsætter Coloplast med at vokse

© Sarah Christine Nørgaard/Scanpix Medicoselskabet Coloplast er en stor virksomhed, som er en del af det ledende danske aktieindeks, C25. (Arkivfoto) Danske Coloplast, der fremstiller og sælger produkter inden for ... Read more »

Garvet DF-forhandler vil forlade Folketinget

Det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti forlader Folketinget, når der næste gang udskrives valg. Den 66-årige nordjyde meddeler tirsdag sine partifæller på Christiansborg, at han ikke genopstiller. Det ... Read more »

Messerschmidt er ked af at rivalen Henriksen dropper valg

Den nyvalgte formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, er “rigtig ked af”, at Martin Henriksen, der tabte formandsvalget i søndags, har meddelt, at han ikke stiller op til næste folketingsvalg. ... Read more »

Medie: Mette Frederiksen ventes at fjerne restriktioner

Statsminister Mette Frederiksen (S) ventes onsdag på et pressemøde at fortælle, at hun ønsker at ophæve alle restriktioner fra 31. januar. Det bekræfter flere unavngivne kilder over for Jyllands-Posten. Ifølge ... Read more »

Ricky Gervais vil gerne være vært på Oscar-uddelingen på én betingelse

© Gamereactor Ricky Gervais vil gerne være vært på Oscar-uddelingen på én betingelse Alt tyder på at årets Oscar-show kommer til at foregå live, og med en reel vært på ... Read more »

Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

© Thomas Coex/AFP Styret i Mali forlanger mandag, at de danske soldater, som tidligere i januar ankom til landet, bliver hjemtaget. De omkring 100 udsendte fra Danmark indgår i den ... Read more »

Britisk politi undersøger fester i Boris Johnsons kontorer

© Ian Vogler/Scanpix Britisk politi siger tirsdag, at det er ved at efterforske en række sammenkomster, som fandt sted i premierminister Boris Johnsons kontorer i Downing Street under strenge coronanedlukninger ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic