Experternas tips till dig som ska köpa begagnad båt

experternas tips till dig som ska köpa begagnad båt

Experternas bästa råd när du ska köpa en begagnad båt

Drömmen om att guppa fram på vågorna kan snabbt förbytas till besvikelse om man inte är noggrann vid sitt köp av den begagnade båten. Här delar två experter med sig av sina allra bästa tips. 

Text & porträttbilder: Anna Holmquist Puffbild: Pixabay

Inte många aktiviteter går upp mot en dag på ett spegelblankt vatten och när sommaren nalkas är det inte konstigt att många blir sugna på att skaffa båt. Men alla som köper båt är inte experter. Därför bad vi två personer med stor båtvana guida oss till ett klokt båtköp.

Joachim Lindgren är serviceingenjör på Sjöräddningssällskapet. Han säger att man först och främst ska fråga sig själv vad man ska använda båten till.

– Läs på om olika modeller och dess sjöegenskaper. Fråga andra och leta information i båtforum online. Som aktiv sjöräddare ser jag stor skillnad mellan olika motorfabrikat och genom att läsa i forum kan man bilda sig en uppfattning som är värdefull. Vad har olika båtar för svaga punkter? Hur många timmar brukar en viss motor hålla innan den rasar?, säger Joachim Lindgren.

experternas tips till dig som ska köpa begagnad båt

Joachim Lundgren på Sjöräddningssällskapet möter ofta båtägare till sjöss som fått problem med sin båt.

– När man väl är ute och tittar på båten är det viktigt att inspektera skicket i allmänhet. Om det man ser inte är välskött är risken större att det som man inte omedelbart kan se för blotta ögat är i dåligt skick. Båten ska självklart också vara CE-märkt säger Joachim Lundgren.

När man köper motorbåt ställs man inför valet mellan inombords- och utombordsmotor. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

– Utombordaren är enklare och det finns inga genomföringar inne i båten som kan läcka. Nackdelen med inombordare är nämligen just det – att till exempel axeltätningar kan läcka. Å andra sidan kan man få ut värme ur en inombordare.

Det följer inte med någon servicebok när man köper en begagnad båt så hur vet man då vad som är gjort och kan lita på att det verkligen är så?

Joachim Lundgrens tips är att man ska begära ut kvitton från auktoriserade verkstäder på vad som är gjort.

Markus Hargsjö är vd på Eriksson Marine Scandinavia som varje år säljer flera hundra begagnade motorbåtar till båtsugna. Han främsta tips är att man ska köpa en så ny båt som plånboken tillåter. Han förespråkar också att börja med en lite mindre modell.

– Ett vanligt fel personer med mycket pengar gör är att de köper en för stor båt som första båt. Har du mindre budget så är det svårt att göra något riktigt stort fel. Gå till en båtförsäljare och berätta vad du är intresserad av så får du hjälp.

Utmaningen som många av båtköparna har är att de vet att de vill köpa en viss modell men inte har någon aning om ifall en viss båt är ett bra exemplar eller inte.

–  Det finns massor av fallgropar när man köper en begagnad båt. Om man köper av en seriös handlare som säljer med en tydlig varudeklaration kan han redogöra för status på objektet, säger Markus Hargsjö.

experternas tips till dig som ska köpa begagnad båt

Det finns alltid fel på begagnade båtar, säger Markus Hargsjö som via bolaget Eriksson Marine Skandinavia, varje år förmedlar flera hundra båtar till båtsugna.

– Vi hör ofta om personer som köpt båtar med äganderättsförbehåll där båten ägs av en bank. En annan risk är att båten inte finns i något båtregister. Och de här utmaningarna är ju förutom alla fel som kan finnas på båten.

För fel finns det. Av båtarna som Markus Hargsjö förmedlar finns det fel på 100% av dem.

– De som säljer båten vill inte luras men däremot har de ofta inte kompetensen för att ha koll på de fel som finns. Det kan läcka från motorn utan att man känner till det eller så hänger rodret lite och man har vant sig. De kan helt enkelt inte förmedla vilka skavanker som finns, säger Markus Hargsjö.

De flesta som köper motorbåt söker en daycruiser som är mellan sex och åtta meter. Men vilken modell är den allra säkraste investeringen?

– Kanske en Aquador26. Den finns det alltid fler köpare till än säljare eftersom den är praktisk och så har den toa utomhus med dörr och det älskar folk, säger Markus Hargsjö.

News Related

OTHER NEWS

Rob Lowe spelar huvudrollen som biotekniskt geni i nya Netflix-serien Unstable

Netflix har gett oss en första titt på kommande komediserien Unstable. Med Rob Lowe i huvudrollen som ett excentriskt bioteknikgeni som känslomässigt håller på att gå kantra, kretsar serien kring ... Read more »

Svensk polis till Kyiv för att utreda krigsbrott

Svensk polis till Kyiv för att utreda krigsbrott Tre svenska poliser skickas till Kyiv för att utreda ryska krigsbrott, skriver TT. I internationella brottsdomstolens, ICC, regi sätts nu ett fältkontor ... Read more »

Kingdom Eighties utannonserat till konsolerna

Kingdom Eighties utannonserat till konsolerna 80-talet har lyckats bli ett starkt varumärke i sig självt, där det närmast mytiska decenniet räcker som dragplåster för att väcka uppmärksamhet. Vi har de ... Read more »

Studie: Människor inte mer olyckliga under covid

Studie: Människor inte mer olyckliga under covid Trots allt elände som coronapandemin innebar så gjorde den inte människor mindre lyckliga, visar årets upplaga av World Happiness Report. När fler än ... Read more »

Svensk kvinna död i lavin i italienska Alperna

En svensk kvinna i 25-årsåldern omkom under söndagen i en lavin i den italienska skidorten Courmayeur, rapporterar flera medier. En annan svenska i samma ålder saknas fortfarande. Sökandet återupptas nu ... Read more »

Stort strömavbrott i Norrköping

Det är oklart vad som har orsakat avbrottet. Arkivbild. Ett stort strömavbrott har drabbat Norrköping. — Det är drygt 10 000 abonnenter i centrala Norrköping som är drabbade, säger Patric Elmén, ... Read more »

Oro i Ukraina inför Kinabesöket i Moskva

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping ska träffas i Moskva denna vecka. Arkivbild. Ukraina inväntar med oro den kinesiske presidenten Xi Jinpings besök hos Rysslands president Vladimir ... Read more »

Tidigare Alecta-anställd: Försiktiga röster lämnade

Tidigare Alecta-anställd: Försiktiga röster lämnade Alectas tidigare kommunikationsstrateg, Henrik Senestad, tror att en orsak till pensionsjättens våghalsiga och misslyckade investeringar är att ”viktiga försiktiga röster” har lämnat Alecta de senaste ... Read more »

Risk med sötningsmedel tonas ner

Sötningsmedlet erytritol är betydligt vanligare i USA än i Sverige. Arkivbild. Amerikanska forskare höjer ett varnande finger för att sötningsmedlet erytritol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Men slutsatserna som väckt ... Read more »

Danska Playdead delar med sig av ny bild från sitt tredje spel

Danska Playdead delar med sig av ny bild från sitt tredje spel Den danska utvecklaren Playdead har arbetat på sitt nästa, ännu obetitlade spel i många års tid. Olika gåtfulla ... Read more »

Expert inför Xis besök: ”Maktobalans på steroider”

Expert inför Xis besök: ”Maktobalans på steroider” Maktbalansen mellan Kina och Ryssland väger allt tyngre till Kinas fördel, säger experter inför att Xi Jinping i dag besöker Vladimir Putin i Moskva. ... Read more »

Lagerbäck: Landslaget ett frågetecken

Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck är numera fotbollsexpert på Viaplay. Han är kritisk till hur Janne Andersson skötte landslaget förra året. Missat VM, fiasko i Nations League och ett av de ... Read more »

Så tänker makthavarna som styr dina matinköp

Dyrtiderna innebär att vi jagar extrapriser som aldrig förr.Vi brukar skämta om att vi styr över 20 procent av vad svenskarna ska äta, säger Jörgen Karlsson på Coop.Så här tänker ... Read more »

Svensk polis till Kiev för att utreda krigsbrott

Oidentifierade kroppar av civila som hittats i en massgrav i Butja, en förort till Ukrainas huvudstad Kiev. Arkivbild från den 11 augusti 2022. I Ukrainas huvudstad inrättas just nu ett ... Read more »

Nedåt i Hongkong – trots schweizisk bankaffär

Börsen i Hongkong backade vid öppningen på måndagen. Arkivbild. Hongkong inleder veckans börshandel på minus. Detta trots söndagens besked om att Schweiz största bank UBS tagit över krisdrabbade Credit Suisse ... Read more »

New Jersey-seger efter hattrick av Bratt

New Jersey-seger efter hattrick av Bratt Svenske Jesper Bratt gjorde NHL-karriärens första hattrick när New Jersey besegrade Tampa Bay med 5–2. Målglad var också Mika Zibanejad, vars New York Rangers ... Read more »

Biolog: Risk för höga halter av pollen i år

En kvinna nyser bakom hasselhängen på ett träd i Sölvesborg. Arkivbild. Pollensäsongen är i full blomning i södra Sverige. Dessutom finns det en risk för ovanligt höga halter av både ... Read more »

Risk för ovanligt höga halter av pollen i vår

Risk för ovanligt höga halter av pollen i vår Det en risk för ovanligt höga halter av både björk och al i år till följd av varma temperaturer och naturliga ... Read more »

Gamereactor pratar med Kang och Cassie Lang

Gamereactor pratar med Kang och Cassie Lang Det har en gått lite mer en vecka sedan världspremiären av Marvel-filmen Ant-Man: Quantumania, där vi på Gamereactor beskrev superhjälteuppföljaren mer som en ... Read more »

Svenska cupen omgång två: Norrby - Hammarby

Svenska cupen omgång två: Norrby – Hammarby I dag tar Norrby emot Hammarby på Borås Arena i svenska cupens andra omgång. Hammarby kommer till matchen som gruppetta efter deras seger ... Read more »

Pollensäsongen 2023 är här – ovanligt tidigt

Pollensäsongen 2023 är här – ovanligt tidigt Pollensäsongen har kommit på flera håll i landet, skriver Naturhistoriska riksmuseet enligt TT. Hittills rör det sig om låga halter av al- och ... Read more »

VM–brons till Wallberg efter knallhård final

Walter Wallberg. Arkivbild. Walter Wallberg, 22, har tagit sin första VM-medalj i karriären. I georgiska Bakuriani blev det brons efter en dramatisk final i puckelpisten. Svensken var näst sist ut ... Read more »

Microsoft Flight Simulator får en stor Nya Zeeland-uppdatering

Microsoft Flight Simulator får en stor Nya Zeeland-uppdatering Det är ett välkänt faktum att Microsoft Flight Simulator är ett både detaljerat och vackert spel. Med sina realistiska flygplansmodeller, realtidsrenderade flygplatser, ... Read more »

Påkörd under hundpromenad – avled

En person har dött efter en olycka i Timrå. Arkivbild. En person har omkommit i samband med en trafikolycka norr om Timrå, utanför Sundsvall, uppger polisen. — Det är en ... Read more »

Craig Andersons stormatch – räddade 53 skott: "Han var otrolig"

Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan. Han må vara NHL:s äldsta spelare, men det hindrar inte Craig Anderson från att leverera topprestationer. I natt bjöd Buffalomålvakten på en stormatch – ... Read more »

En person död efter påkörning

Blåljus. En person har dött efter att ha blivit påkörd norr om Timrå. Polisen är på plats. Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! En ... Read more »

Utredaren efter kritiken: Behöver inte ta åt mig

Utredaren efter kritiken: Behöver inte ta åt mig Polisens internutredning av Mats Löfving, och det faktum att slutsatsen presenterades på en presskonferens, har kritiserats hårt på flera håll. Nu slår ... Read more »

William Nylander matchvinnare – efter läckert övertidsavgörande

Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan. Först fanns William Nylander med i förarbetet till Torontos 1–1-mål i matchen mot Minnesota. Sedan avgjorde han matchen i förlängningen efter en individuell prestation. ... Read more »

Ida Dahl vann Tjejvasan efter målfoto

Ida Dahl vann Tjejvasan efter en tuff spurt. Efter tre mils skidåkning krävdes det till slut målfoto för att kora en vinnare i årets upplaga av Tjejvasan. Det blev svensk ... Read more »

von Eckermann söker rätt finalkänsla i Göteborg

Henrik von Eckermann vill få med sig en bra känsla från söndagens världscuptävling i Göteborg. Efter OS-guld och VM-guld satsar Henrik von Eckermann på att ta en ny ädel medalj. ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự