Expert: Ont om tid för Sverige inför Vilnius

expert: ont om tid för sverige inför vilnius

Michael Sahlin säger att det börjar bli ont om tid för Sverige att hinna gå med i Nato före toppmötet i Vilnius i juli. Arkivbild.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hade ingenting konkret att visa upp efter mötet med president Erdogan – det kommande mötet mellan Turkiet, Sverige och Finland var planerat sedan tidigare, enligt Turkietexperten Michael Sahlin. Möten har vi sett förut, de leder inte nödvändigtvis till resultat.

Den tidigare Turkietambassadören Sahlin lade märke till att Jens Stoltenberg i sitt anförande på den efterföljande presskonferensen inte ens nämnde hur Turkiet ställer sig till frågan om att acceptera Sverige som Natomedlem.

Sahlin gör därmed tolkningen att mötet mellan Stoltenberg och Erdogan inte mynnade ut i något konkret utöver beskedet om ett nytt möte mellan Turkiet, Sverige och Finland i veckan som inleds den 12 juni.

— Det nämndes även vid det senaste mötet i Bryssel som hölls i anslutning till hanteringen av jordbävningsfrågan. Då sade Turkiets chefsförhandlare Ibrahim Kalin att man siktade på ett nytt möte i juni. Stoltenberg presenterade det som ett förhandlingsresultat i dag med Erdogan, det är möjligt att det var att ta i lite grann, säger Sahlin, numera verksam vid det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri.

“Kritiskt med tid”

Han säger vidare att det börjar bli ont om tid för Sverige att hinna ansluta sig till Nato före toppmötet i Vilnius den 11–12 juli.

— Jag börjar bli lite bekymrad över tidsförhållandena. Ska man hålla mötet i juni samtidigt som allt är oklart om var Turkiet egentligen står, då är det väldigt kritiskt med tid därefter fram till Vilnius. Sedan tillkommer en pikant faktor att det ungerska parlamentet sommarstänger i mitten av juni, även det markerar att det är ganska lite tid kvar om man ska få till stånd en ratifikation både av Turkiet och Ungern.

Svårare för Erdogan

Det turkiska parlaments- och presidentvalet som hölls i maj har lyfts fram som en möjlig vändpunkt i Turkiets motstånd mot ett svenskt Natointräde.

Michael Sahlin tror dock att valresultatet har gjort det ännu svårare för president Erdogan att ändra ståndpunkt.

— Det är ingen enkel sak för Erdogan som fortsatt är beroende av samarbetet med extremhögerpartiet MHP, som i sådana här frågor har en väldigt kärv röst. Det innebär att det kanske är lite svårare för Erdogan efter valet att kommendera sin majoritet i parlamentet till ett visst ställningstagande i den här frågan, i och med att valet har stärkt MHP:s relativa roll, säger Sahlin.

News Related

OTHER NEWS

Tv-toppen: "Det sitter i väggarna" etta

“Det sitter i väggarna” lockade flest tittare. Pressbild. Nästan en miljon tittare bänkade sig för SVT:s byggnadshistoriska “Det sitter i väggarna”, som blev veckans mest sedda program. 1. Det sitter ... Read more »

Leif Mannerströms lyxiga coleslaw – så enkelt sveper du ihop stjärnkockens magiska version av klassikern

Coleslaw är ett tillbehör som passar till en mängd olika rätter – inte minst till grillens alla läckerheter. Leif Mannerström visar här hur han gör sin egen gudomliga version av ... Read more »

Granskning: Kina sprider världsbild i läromedel

Kalla fakta har gått igenom läroböcker som används av svenska kommuner. Arkivbild. Flera svenska kommuner använder läroböcker med kopplingar till den kinesiska staten – och som förmedlar kommunistpartiets världsbild. Det ... Read more »

Almega: Utrymme att höja priserna

Högre efterfrågan på gymtjänster efter pandemin är en del av förklaringen till högre priser, menar Patrick Joyce på Almega. Arbetsgivarorganisationen Almega håller inte med om att tjänsteinflationen är “konstigt hög”. ... Read more »

Orbán: Ingen brådska att acceptera Sveriges ansökan

Orbán: Ingen brådska att acceptera Sveriges ansökan Ungerns premiärminister Viktor Orbán flaggar för att det kan dröja innan landets parlament accepterar den svenska Natoansökan, rapporterar Reuters. Han säger att situationen ... Read more »

Expert: Kostnaderna kan landa på ”någon miljard”

Expert: Kostnaderna kan landa på ”någon miljard” Återuppbyggnaden efter jordskredet vid E6 i helgen kan kosta mellan flera hundra miljoner kronor och upp till ”någon miljard”. Det säger Johan Nimmermark ... Read more »

Kristin Kaspersens varma ord till systern Malin Berghagen – stödet efter tuffa tiden: ”Innerligt tacksam”

Malin Berghagen och Kristin Kaspersen har varit på en resa tillsammans till Rhodos, Grekland. Nu delar Kristin med sig av några varma ord till sin kära syster efter de fina ... Read more »

Harry Potter-skådisen oigenkännlig – efter tiden i fängelse

Harry Potter-skådisen oigenkännlig – efter tiden i fängelse Skådespelaren Jamie Waylett blev känd som Vincent Crabbe i “Harry Potter”-filmerna. Men sedan dess har mycket hänt, enligt Daily Mail. Böckerna och sedermera ... Read more »

Liam Öhgrens bakslag: "Inte troligt att det blir spel i närtid"

Liam Öhgren. Liam Öhgren har inte kunnat spela under SHL-inledningen med Färjestad. nu åker talangen till Minnesota för att undersökas av NHL-klubbens läkarteam. – Som det ser ut nu så ... Read more »

Finsk minister: Ryssland kan bli ännu värre i framtiden

Finsk minister: Ryssland kan bli ännu värre i framtiden Även om Vladimir Putin försvinner som ledare för Ryssland är det osannolikt att landet blir en fredlig och normal demokrati. Det ... Read more »

Mikael Ruohomaa blir borta i en till tre veckor

Mikael Ruohomaa. Mikael Ruohomaa utgick skadad i rivalmötet med MoDo i helgen. Nu missar toppcentern de kommande veckornas matcher, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda. Redan i matchens första byte tvingades MoDos toppcenter ... Read more »

Erica, 30, hittade enorma kantareller: “Nybörjartur”

Erica Dahl var ute och plockade svamp för första gången när hon fick syn på något gult på håll. Det gula visade sig vara enorma kantareller. Erica Dahl, 30, var ... Read more »

Mikael Tornving bryter tystnaden – nya beskedet om stora kärleken: ”Jag och min…”

Han är aktuell som programledare i två av höstens största tv-satsningar. Men privatlivet är någonting som Mikael Tornving inte är så förtjust att prata om. Sedan skilsmässan från frun Gunilla ... Read more »

Passpolisen på Arlanda stänger

Packa passet för snart försvinner möjligheten att få ett provisoriskt pass utfärdat på Arlanda. Arkivbild. Resenärer från Arlanda gör klokt i att kolla en extra gång att passet är med. ... Read more »

Fansens ilska: Mars lägger ner ikonisk choklad

Foto: Shutterstock Mars, företaget bakom populära chokladkakor som Twix, Milky Way och Snickers, har nyligen orsakat en global uppståndelse. Läs också Chokladälskare över hela världen uttrycker sin besvikelse över att ... Read more »

Seismologer: Sprängningar skedde dagarna före skredet

Seismologer: Sprängningar skedde dagarna före skredet Två sprängningar genomfördes i området vid E6 i Stenungsund dagarna innan det stora jordskredet, uppger seismologer för Sveriges Radio. En första sprängning skedde på ... Read more »

JUST NU PÅ FD: Djurgården kan ta nigeriansk supertalang

JUST NU PÅ FD: Djurgården kan ta nigeriansk supertalang Ola Gustavsson är rutinerad nyhetschef på FotbollDirekt. Dagligen levererar Ola nyheter och exklusiva vinklar. Men det blir också kittlande information “över”, ... Read more »

Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

Filippinska fartyg i Sydkinesiska havet. Bild från augusti. Kina lade ut en flytande barriär för att hålla filippinska fiskare borta från ett omstritt rev i Sydkinesiska havet. Men den fick ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự