Európai Parlament: menedéket kell adni az afgánoknak

© Technológia: Index.hu

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat, hogy értékeljék újra a jelenlegi és a közelmúltbeli afgán menedékjogi kérelmeket – beleértve az elutasítottakat is.

A törvényhozók aláhúzták, hogy 

semmilyen körülmények között nem lehet a menekülteket afganisztánba visszatoloncolni. 

A plenáris ülésén 536 szavazattal, 96 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők elsősorban arra szólították fel az Európai Bizottságot,  hogy terjesszen be jogalkotási javaslatot a humanitárius vízumokról és arról, hogy a tagállamok között egyenlően osszák meg a menekültkérdésben a felelősséget. 

Közös fellépésre szólították fel az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy a még Afganisztánban tartózkodó uniós polgárokat és a veszélyeztetett afgánokat a rendelkezésre álló biztonságos útvonalakon keresztül evakuálni tudják az országból.

Hangsúlyozták: az uniónak támogatnia kell a szomszédos országokat, és segítenie kell a humanitárius folyosók létrehozását, amelyeken keresztül élelmiszersegély, víz, higiéniai szolgáltatások és gyógyszerek juttathatók célba. Emellett alkalmazni kell az európai menekültügyi és migrációs politikát, melynek –  véleményük szerint – elsősorban a leginkább veszélyeztetettek és a kiszolgáltatottak áttelepítésére kell koncentrálnia.

Tartalmaznia kell továbbá egy különleges vízumprogramot a tálib rezsim elől menekülő és az uniótól védelmet kérő afgán nők számára – jelentették ki.

A képviselők elismerték, hogy logisztikai és humanitárius ügyekben együttműködésre van szükség a tálib kormánnyal annak érdekében, hogy a rászoruló polgári lakossághoz eljusson a segítség, és hogy az országot elhagyni próbáló külföldiek és afgánok biztosan kijuthassanak az országból. 

A Fidesz és KDNP képviselői az állásfoglalás ellen szavaztak.

A Momentum és az MSZP képviselői tartózkodtak, a DK politikusai pedig nem vettek részt a szavazáson. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke a voksolással kapcsolatban azt mondta, „a legrosszabb forgatókönyv, ha Európa most millióknak küld felelőtlenül meghívót” és szét akarja őket osztani.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Plusz kilókkal, fürdőruhában mutatta meg testét a szexi világsztár: szülés után 1 évvel is gyönyörű

Minek is takargassa magát? Hiszen csodásan néz ki! Katy Perry a napokban ünnepelte 37. születésnapját, ennek kapcsán pedig igazán romantikus meglepetésben volt része! Nem elég, hogy szerelme, Orlando Bloom különleges ... Read more »

Tényleg gáz van, a Mol korlátozta az AdBlue-vásárlást

© Technológia: Index.hu A Mol bejelentette, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue adalék forgalmazására. A tájékoztató szerint limitálták az egy tankolás alkalmával vásárolható mennyiséget: kútoszlopról ... Read more »

Megtalálta a kormány az 500 forint feletti benzinár felelősét: Gyurcsány

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu „A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy-Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően ... Read more »

Ecclestone új munkát talált az élsportban

© Sutton Images Bernie Ecclestone talks with Mohammed Bin Sulayem Bernie Ecclestone irányítása alatt a Forma–1 gyorsan globálisan népszerű sportággá fejlődött. Ecclestone kemény tárgyalópartner hírében állt és rengeteg olyan üzletet ... Read more »

Kormány: Medgyessy és Gyurcsány tehet a magas benzinárakról

Azért nem tudja lent tartani a benzinárakat a kormány, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a Medgyessy-Gyurcsány kormány nem kért kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfa-rendelkezések alól ... Read more »

Tragédia a Rust forgatásán: fontos dologra hívja fel a figyelmet a szakértő

© Technológia: Index.hu Magyarországon a kellékfegyver, vagyis a filmgyártási és színházi célú tűzfegyver legfontosabb ismérve, hogy azt nem hagyhatja el lövedék. Tehát, amennyiben éles lőfegyver képezi az alapját, akkor azt ... Read more »

10 milliárdért gyártatott le 8 millió védettségi igazolványt a NISZ

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Három hónapon keresztül nem volt hajlandó elárulni a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ), hogy pontosan hány darab védettségi igazolványt rendeltek meg az ANY Biztonsági Nyomda ... Read more »

Úgy csapja odébb az árvíz a kocsikat az olasz utcákon, mintha gyufaszálak lennének

© Technológia: Index.hu Az Itália déli részét sújtó medikán miatt az olasz polgári védelem kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Kalábria egyes részeire. Az áradások nem szűnnek, ... Read more »

Csaknem kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt

© Technológia: Index.hu Az elmúlt 24 órában 3125 új koronavírusos megbetegedést igazoltak szerda reggelre Magyarországon – csaknem kétszer annyit, mint egy nappal korábban, akkor 1701-en kapták el a vírust. A ... Read more »

Nemcsak megalapozatlan, hanem veszélyes is lehet a gyerekekre Varga Judit családjogi törvénytervezete

© Technológia: 444.hu Hatalmas vihart kavart Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég benyújtott törvényjavaslata (pdf., 40-42. oldal), ami egyebek mellett arról szól, hogy a bontóperek során a bírók akkor is dönthessek ... Read more »

A kék lagúna színésznője 56 évesen szexi csipkében mutatta meg magát

Nem bírtunk betelni a látvánnyal, amit az American Ballett Theatre vörös szőnyegén láthattunk, ugyanis a sztárvilág színe-java tette tiszteletét, méghozzá a legzseniálisabb ruhákban. Az esemény azért is volt különleges, mert ... Read more »

Pokolian szoros meccsen, hosszabbításban nyert a Lakers idegenben

© Technológia: Index.hu A Los Angeles Lakers hosszabbításos mérkőzésen négy ponttal verte vendégként a San Antonio Spurs együttesét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján – írja az MTI. A ... Read more »

Hill: Verstappen számára most nehéz lesz megőrizni a hidegvérét

© Charles Coates / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing Damon Hill úgy véli, Max Verstappen számára nehéz lehet megőrizni a hidegvérét, tekintve, hogy milyen gyorsan eltűnhet az előnye ... Read more »

A papírpiacon kialakult hiány nemcsak áremelkedést hozhat magával, de egy újabb, őrült vécépapír-felvásárlást is

© Technológia: 444.hu Miközben az építőipari alapanyagok vagy a földgáz ára emelkedik, a magnéziumhiány pedig az autóipari termelést fenyegeti, itthon már hiány van papírból is. A G7 azt írja, egyes ... Read more »

Horner is beszélt Newey balesetéről: „A média csak felfújta azt”

© Mark Sutton / Motorsport Images Alex Albon, Red Bull Racing, with Adrian Newey, Chief Technical Officer, Red Bull Racing Adrian Newey-t a nyári szünet után nem láthattuk F1-es versenyhétvégéken, ... Read more »

Góllal ünnepelte születésnapját Szoboszlai Dominik

© Technológia: Index.hu A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig nyolcaddöntőbe jutott a Német Kupában, miután a sorozat második fordulójában, kedden 1–0-ra nyert a negyedosztályú Babelsberg vendégeként – írja ... Read more »

Azt se tudod már, hol áll a fejed? Íme a nélkülözhetetlen teendőlista költözéshez, 19 pontban

Az új otthon mindig izgalmas változás az életünkben. Ugyanakkor az ilyen művelet rengeteg feszültséggel, bonyolultsággal, stresszel és persze előre nem látható pénzkiadással jár. Hogy mégis minden a lehető leggördülékenyebben menjen, ... Read more »

Több helyen is kötelezővé tették a maszkot egy budapesti kerületben

© Technológia: Index.hu A Hegyvidéki Önkormányzat (12. kerület) kulturális és sportintézményeiben kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a hat éven felüliek számára november 1-től. Az önkormányzat azzal indokolja ... Read more »

Úgy csapja odébb az árvíz a kocsikat az olasz utcákon, mint ha gyufaszálak lennének

© Technológia: Index.hu Az Itália déli részét sújtó medikán miatt az olasz polgári védelem kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Kalábria egyes részeire. Az áradások nem szűnnek ... Read more »

1600 milliárdot sem sajnál a kormány arra, hogy visszavásárolja a Budapest Airportot

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Egy éve tett először ajánlatot a kormány a Budapest Airport tulajdonosainak, de a 3 milliárd eurós ajánlatot akkor a tulajdonosok kevesellték. Néhány hónapja 4 ... Read more »

Teljes a káosz Temesváron, fűtés nélkül a kórházak, több tízezer háztartás

© Technológia: Index.hu Nem hozott döntést a fűtési díjak megkétszerezéséről a temesvári képviselő-testület: több tízezer háztartásban, kórházakban, közintézményekben megszűnt a távhőszolgáltatás, írta a kronikaonline.ro.portál. A lakóközösségek szövetségének kérésére Dominic Fritz ... Read more »

A Bikák túl nagy terheket vállalnak magukra, a Rákok kényelmetlenül érzik magukat egy furcsa szerepben

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Pexels by Katerina Holmes NAPI HOROSZKÓP OKTÓBER 27. KOS (március 21-április 20) Rendkívüli módon szeretnél valakihez közelebb ... Read more »

Meleg a férjem – bár magának se vallja be: egy magyar nő vallomása

Györgyiék kapcsolata tündérmeseként indult. De úgy tűnik, nem végződik klasszikus happy enddel, mint a mesékben. A feleség szerint férje, Tamás a saját neméhez vonzódik. A férfi azonban tagad. Annak ellenére, ... Read more »

A kormány kétszeres áron venné vissza Ferihegyet

© Technológia: Index.hu A kormányzat eltökélt, hogy mindenáron megszerzi a Budapest Airportot. Az 1600 millliárd forintnak megfelelő 4,44 milliárd eurós ajánlatból csak az nem derül ki, hogy ezt a mi ... Read more »

Hetek alatt felszámolja a kormány a városi kórházak maradék függetlenségét

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Többségében decemberig, de januárra legkésőbb szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát – írja szerda reggeli cikkében a Népszava. Az „integráció” során hatvan-hetven kórház ... Read more »

ENSZ: Rekordon az üvegházhatású gázok kibocsátása a világban

© Charlie Riedel/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Újabb riasztó jelentéssel rukkolt elő az ENSZ vasárnap Glasgow-ban kezdődő kílmakonferencia előtt néhány nappal. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfrissebb beszámolója ... Read more »

Szexuális zaklatás áldozata lett Hillary Clinton egykori tanácsadója

© Technológia: Index.hu Huma Abedin, Hillary Clinton egykori tanácsadója szexuális zaklatással vádolt meg egy amerikai szenátort. A 45 éves nő Both/And: A Life in Many Worlds című könyve jövő héten ... Read more »

Nincs már új futókihívás számodra? Menj terepre!

Amikor a kikövezett vagyis inkább leaszfaltozott „ösvényről” letérsz, bizony egész sok újdonsághoz kell alkalmazkodnod, és ezek egy részére érdemes tudatosan készülni. A síkfutás szépsége az, hogy optimális esetben semmi sem ... Read more »

Vége a városi kórházak önállóságának

© Technológia: Index.hu Zajlik az egészségügyi struktúra átalakítása: javarészt decemberig, de legkésőbb januárra szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát.  Az átalakítás integrációt takar, ami azt is jelenti, hogy körülbelül ... Read more »

Több szicíliai várost is elöntött a víz, ketten meghaltak

© Technológia: 444.hu A napok óta tartó vihar után rengeteg víz árasztotta el Catania városát Szicíliában, az áradás két ember halálát okozta. Catania egyes részein az utak teljesen víz alá ... Read more »

Hillary Clinton egykori tanácsadója azt állítja, szexuálisan zaklatta őt egy szenátor

© Technológia: 444.hu Huma Abedin, Hillary Clinton egykori tanácsadója a most megjelenő könyvében többek közt arról is ír, miként zaklatta őt a kétezres évek közepén egy amerikai szenátor. © Technológia: ... Read more »

Nagyon közel az ötmillióhoz a koronavírus halálos áldozatainak száma

© Technológia: Index.hu A világon 244,4 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A halálos áldozatok száma 4,96 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Egy nap alatt több mint 400 ezer új ... Read more »

Felborítja a közlekedést a hosszú hétvége, nagy forgalommal kell számolni

© Technológia: Index.hu A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, a Volánbusz és a MÁV-HÉV – a háromnapos hosszú hétvégéhez igazították a járatok közlekedési rendjét. © Fotó Máthé Zoltán ... Read more »

Belgium szigorít, mindenhol védettségit kérnek

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Országszerte QR-kódos ellenőrzéseket vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez Belgiumban – írja az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva. Alexander De ... Read more »

Kis kapitalista gépekké változtatott minket a rendszer, de ez alááshatja a demokráciát

© Technológia: 444.hu Branko Milanovic korunk egyik meghatározó közgazdasági gondolkodója, a globális egyenlőtlenségekről szóló viták egyik legtöbbet idézett szerzője. A szerb származású amerikai közgazdász 20 évig a Világbank kutatási részlegének ... Read more »

Tartósan és gyorsan fogyni egyszerre? Lehetséges!

Ha te is küzdesz pár pluszkilóval, amitől szeretnél megszabadulni, görgess lentebb három egyszerű tanácsunkért! Az év bármely szakában könnyen felszaladhatnak a kilók, ha nem figyelsz, de az ősz kifejezetten “alkalmas” ... Read more »

A mobilodat ILYEN gyakran újra kellene indítanod, hogy hosszabb élettartama legyen - De ezt nagyon kevesen tudják csak

A mobiltelefonod az egyik leggyakrabban használt készülék az életedben, de szinte biztos, hogy egy fontos részletre te sem figyeltél oda eddig! Őszintén: mikor indítottad újra utoljára a telefonodat? Manapság a ... Read more »

Mégiscsak kér valamit cserébe Moszkva a földgázért

© Technológia: Index.hu Ahogy azt korábban megírtuk, Oroszország decembertől elzárhatja a gázcsapot Moldovában, mert Chișinăunak nem sikerült megállapodnia az új hosszú távú szerződésről az orosz állami Gazprom gázvállalattal. Az ügy úgy tűnik, ... Read more »

„Még egy gyerek is ki tudta volna számolni a Mercedes taktikai hibáját”

© Steve Etherington / Motorsport Images The Mercedes team on the pit wall Nyomás pedig mindenképpen nehezedett a Mercedesre a futam során. Mivel szombaton nem az övéké lett az első ... Read more »

Már 500 forint fölött a benzin is

© Technológia: Index.hu Hivatalosan is búcsút inthetünk a négyessel kezdődő üzemanyagáraknak szerdától, az emelkedés ugyanis nem állt meg. A gázolaj ára már korábban átlépte az 500 forintos határt – jelenleg 512 ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic