Ericsson om Vonage-affären: Lösningen behövs i 5g – och i 6g

Vonage är Ericssons hittills största förvärv, och telekomjätten ser potential för bolagets teknik hela vägen till 6g-nätet. ”De har förmågor som kommer att behövas både i och bortom 5g”, säger Ericssons teknikchef.

Ericsson om Vonage-affären: Lösningen behövs i 5g – och i 6g
© Tillhandahålls av NyTeknik

Det kom som en blixt från klar himmel när Ericsson förra veckan meddelade att de avsåg att förvärva amerikanska Vonage för hisnande 55 miljarder kronor. Om affären går i lås blir det den svenska telekomjättens största hittills.  

För Ericsson själva är affären ytterligare ett steg på en redan utstakad väg. Det handlar, precis som med köpet av Cradlepoint förra året, om att sälja nätverkstjänster inte bara till mobiloperatörer utan direkt till företag.  

– Man ska se förvärven av Cradlepoint och Vonage som en del av exekveringen av den strategin. Där vi breddar den mobila infrastrukturen från endast konsumentnytta till företags- och samhällsnytta, säger Ericssons teknikchef Erik Ekudden till Ny Teknik.  

När Vonage startade runt millennieskiftet var ambitionen att tillhandahålla IP-telefoni. Men i takt med att tekniken utvecklades hittade företaget en ny nisch: CPaaS, communication plattforms as a service.  

Utvecklare som har stöd för exempelvis videosamtal, sms eller röstsamtal i sin applikation eller tjänst slipper utveckla detta själva. Istället köper de in tjänsten via ett företag som Vonage och bygger in i sin egen app. 

Läs mer: Ny kontorsmodell väntar för Ericsson – men facket är kritiskt

”Stort behov hos utvecklare”

Från tvåfaktorsinloggning via sms till nätläkare finns ett brett spann av företag som använder sig av CPaaS-tjänster. Vonage själva har 120 000 företag på sin kundlista, och över en miljon utvecklare jobbar med bolagets plattform VCP.   

– Vi ser att det finns ett stort behov framgent av att göra det enklare för utvecklare att komma åt nätresurser. Det finns ett antal väldigt intressanta områden som produktivitet, hälsa, augmented och virtual reality och transportsektorn som är på väg att börja använda allt mer av nätet, inte minst 5g-näten, säger Erik Ekudden.  

Han menar att antalet företag som behöver enkel tillgång till kommunikationslösningar via företag som Vonage bara kommer att öka när 5g-näten blir ordentligt utbyggda. En utveckling som troligen bara kommer att tillta när vi mot slutet av detta årtionde börjar snegla mot 6g-nätet.  

– Det här är inte ett förvärv vi vill göra för de kortsiktiga synergierna, utan för medellång och lång sikt. Det här är definitivt förmågor och värden som kommer att behövas både i 5g, bortom 5g och när vi kommer in i 6g, säger Erik Ekudden.

Läs mer: Så ska Ericsson sänka fördröjningen i 5g-näten

Siktet inställt på metaverse?

Exakt hur Vonage ska integreras med resten av Ericsson vill bolaget inte prata om i dagsläget. Sådana besked vill företaget hålla på tills förvärvet blir klart, vilket väntas ske under andra kvartalet nästa år. 

– Men de har en väldigt stor kundbas och ett stort utvecklarcommunity och jag tror definitivt man kan se synergier både med vår existerande affär och vår strategi framåt, säger Erik Ekudden. 

Just nu talas det väldigt mycket om utvecklingen av ett metaverse, och vissa analytiker pekar ut förvärvet av Vonage som ett steg ditåt. Ligger det något i det? 

– Vi har inte använt begreppet metaverse själva, däremot pratat om snarlika framtidsmöjligheter. Vi har jobbat med 5g-teknik för digitala tvillingar, augmented reality och en stor del av framtiden, även för vår bransch, handlar om hur vi på ett integritetssäkert och högkvalitativt sätt kopplar ihop den digitala och fysiska världen. 

News Related

OTHER NEWS

FHI-tall: Tiltakene gir mer sykefravær enn corona

© Foto: Javad Parsa / NTB STOPP: Livet i samfunnet har åpnet gradvis opp igjen i januar, her fra 14. januar da første runde med lettelser ble varslet. Nå åpner ... Read more »

Ökad risk för patienter – sjukhus granskas

© Stina Stjernkvist/TT En nationell tillsyn av landets alla sjukhus genomförs av Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild. Vården på landets sjukhus ska granskas av Inspektionen för vård och omsorg ... Read more »

Osäker framtid för svenska insatsen i Mali

© Tillhandahålls av Omni Försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog i dag i ett möte med kollegorna i den franskledda militärinsatsen Task Force Takuba i Mali. – Det pågår ett arbete ... Read more »

Kongene på haugen

Kongene på haugen Madrugada har vært savna av mange både innen- og utenfor Harald og Sonjas grenser helt siden bandets forrige livstegn i 2008. Årsakene har sikkert vært flere, men ... Read more »

Undersökning: Riksdagen tar kliv till höger om väljarna

© Tillhandahålls av Omni Ett skifte har skett i relationen mellan politikerna och de som röstar på dem, enligt Valforskningsprogrammets senaste undersökning som genomfördes 2018. Historiskt har riksdagens politiker legat ... Read more »

JUST NU: Jesper Jansson tillbakavisar uppgifter om internbråk kring Amoo

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Enligt uppgifter till Sportbladet.  Under fredagkvällen så pågår ett internbråk inom Hammarby kring nigerianske Akinkunmi Amoo. Han uppges enligt tidningen ha tränat med laget under fredagen. ... Read more »

Just nu: Sveriges målvakt har gjort tre mål i semin

© Tillhandahålls av Omni Sverige har hämtat in ett tidigt underläge i semifinalen mot Frankrike. Efter 20 minuter är ställningen 10–10 efter tre mål av den svenske målvakten Andreas Palicka. ... Read more »

Just nu: Frankrike i tidig ledning i semi mot Sverige

© Tillhandahålls av Omni Frankrike har tagit en tidig ledning i EM-semifinalen i handboll mot Sverige. I den tolfte minuten leder man med 7–5. Tillbaka i den svenska truppen är ... Read more »

UPPGIFTER: Stjärna vägrar att träna med Hammarby

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt De senaste dagarna har det diskuterats och budats på Hammarbys Akinkunmi Amoo. Nu ryktas det om ett intern bråk då nigerianen vägrar träna. Igår kom FC ... Read more »

Montler vann i säsongspremiären

© Jonas Ekströmer/TT Thobias Montler hoppade över åtta meter två gånger i tyska Karlsruhe. Arkivbild. Längdhopparen Thobias Montler fick en perfekt inledning på inomhussäsongen. Svensken nådde över åtta meter två ... Read more »

Inblandade i skott mot barn släppta

© Johan Jeppsson/TT Två barn skadades i Flemingsberg söder om Stockholm i somras. Arkivbild. I somras skottskadades två barn i Flemingsberg söder om Stockholm. På fredagen avslutades rättegången mot de ... Read more »

Alternativ for Tyskland mister en av sine mest moderate ledere

© (NTB scanpix) Jörg Meuthen (t.v.) i Berlin i september 2019. Fredag kunngjorde han at han trekker seg fra ledervervet i Alternativ for Tyskland. Han har spilt en viktig rolle ... Read more »

USA og EU jobber for å finne alternative gassforsyninger

© Leveres av ABC Nyheter Dette bildet er fra 12. desember 2019 og viser rør for bygging av Nord Stream 2-rørledningen stablet opp ved Mukran-havnen i Sassnitz på Østersjøøya Ruegen, ... Read more »

Lukas Wernblom hjälte efter otroligt solomål

© Tillhandahålls av Hockeysverige Mora 2-1-besegrade Björklöven på bortaplan. Man gjorde det efter ett galet solomål av Lukas Wernblom. Det såg länge ut som att matchen mellan Björklöven och Mora ... Read more »

Sprängning i Göteborg märktes i Västerbotten

© Janerik Henriksson/TT En sprängning vid Skanskas bergtäkt i Göteborg urartade i slutet av januari. Arkivbild. Ett kraftigt muller hördes flera mil och tryckvågen fick närliggande hus att skaka. När ... Read more »

TV: Är det en Dick Axelsson-effekt i Djurgården?

© Tillhandahålls av Hockeysverige Två raka segrar för jumbon Djurgården. Är det en Dick Axelsson-effekt vi ser? – Man ser lite fler leenden på Djurgårdsspelarna, säger Måns Karlsson i “Studio ... Read more »

Peacemaker er for øyeblikket den mest populære strømmede TV-serien

© Gamereactor Peacemaker er for øyeblikket den mest populære strømmede TV-serien TV-serien Peacemaker hadde premiere på HBO Max tidligere denne måneden, og den har mildt sagt hatt en god start. ... Read more »

Göteborgs filmfestival invigd i hela landet

© TT På duken förklarade kulturminister Jeanette Gustafsdotter Göteborgs filmfestival invigd . Det filmade invigningstalat visades under fredagskvällen på Stora teatern i Göteborg men också – för första gången – ... Read more »

Lukasjenko: Hviterussland går til krig sammen med Russland dersom de velger det

– Dersom vi ser noe form for aggresjon mot Hviterussland, så vil vi ønske flere hundre tusen russiske soldater velkommen, og sammen med flere hundre tusen hviterussiske soldater vil de ... Read more »

Starfelt fortsätter få förtroende i Skottland – tvålagsrace om titeln

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Antalet svenska spelare utomlands räknas i dag i hundratal. Men hur går det för alla där ute? Blir det någon speltid och några mål? I FotbollDirekts ... Read more »

Spanien till EM-final efter seger mot Danmark

© Anna Szilagyi/AP/TT Spaniens Aleix Gómez var vass i EM-semifinalen mot Danmark. Spanien är som första lag klart för EM-finalen i handboll. De två senaste EM-turneringarnas mästarlag vann något överraskande ... Read more »

USA: Ryssland förvarar blod och vårdmateriel vid gränsen

© Tillhandahålls av Omni Ryssland har utrustat sina trupper vid den ukrainska gränsen med blodförråd och sjukvårdsmateriel, uppger tre amerikanska militära källor för Reuters. Uppgifterna är en stark indikator på ... Read more »

Här överraskas Henrik Lundqvist av hyllningar från vänner och stjärnor – får svårt att hålla tillbaka tårarna

I natt hyllas Henrik Lundqvist av New York Rangers. Men redan nu får vi en försmak av vad som väntar. När svensken, i det här klippet, hyllas av vänner och ... Read more »

Svensk BNP ökade med 1,4 procent i fjärde kvartalet

© Tillhandahålls av Omni Svensk ekonomi växte med 1,4 procent i fjärde kvartalet jämfört med kvartalet innan, vilket är högre än ekonomer spådde. Det visar SCB:s BNP-indikator som ger en ... Read more »

Biden lovar hjälpa EU med naturgas vid rysk invasion

© Tillhandahålls av Omni USA lovar att leverera naturgas till EU vid leveranschocker som kan uppstå exempelvis om Ryssland invaderar Ukraina. Det skriver USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande ... Read more »

Spår fortsatt turbulens: ”Har aldrig sett så mycket skräp”

© Tillhandahålls av Omni Finansmannen Mats Qviberg tror att 2022 kommer att fortsätta vara ett turbulent börsår, av flera anledningar. Det säger han i en intervju med DI. Inflationen är ... Read more »

Malmö FF har nobbat ännu ett storbud – det andra sen igår

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Stade Reims fortsätter jakten på Anel Ahmedhodzic, 22. Enligt Sportbladets uppgifter har ett bud på 40 miljoner kronor lagts på mittbacken – som har nobbats av ... Read more »

Klart: Vlahovic till Juventus i jätteaffär

© Massimo Paolone/AP/TT Dusan Vlahovic är klar för Juventus. Arkivbild. Dusan Vlahovic är klar för Juventus, bekräftar Serie A på sin hemsida. Storklubben rapporteras betala 75 miljoner euro (cirka 790 ... Read more »

Klæbo tog privatjet hem – inga nya coronafall

© Terje Pedersen/NTB/TT Johannes Høsflot Klæbo. Arkivbild. Coronakrisen i det norska längdlandslaget har åtminstone tagit en paus. Inga nya positiva fall har rapporterats efter den senaste testrundan i OS-truppen. En ... Read more »

Ung mann (21) falt i døden da han tok selfie i Superstition Mountains i Phoenix i Arizona

© Leveres av ABC Nyheter Fjellet Superstition Mountains ligger øst for hovedstadsområdet Phoenix og er et populært rekreasjonsmål for innbyggere i Arizona og turister fra inn- og utland0. (AP Photo/Ted ... Read more »

Politiker gissar fel på väljarnas åsikter

© Vilhelm Stokstad/TT Åsiktsrepresentationen i riksdagen har blivit bättre de senaste åren, men fortfarande finns sakfrågor där riksdagsledamöterna inte har koll på vad väljarna tycker. Arkivbild. Nu är det valår ... Read more »

Tamson rasar mot staten: ”Historiskt misslyckande”

© Tillhandahålls av Omni På grund av sjukdomsbortfall ställer Trafikverket in hälften av tågtrafiken genom Stockholm i helgen. Trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) menar att ansvaret är statens och uppmanar infrastrukturminister ... Read more »

Maria Furberg gick från SDHL-spelare till OS-domare: "Spännande resa"

Maria Furberg hade en framgångsrik karriär som spelare. Nu har hon en än mer framgångsrik karriär som domare. På måndag åker hon till Peking för att döma OS. – Jag ... Read more »

Markant fall på Oslo Børs

© Leveres av ABC Nyheter Hovedindeksen på Oslo Børs falt fra start lørdag etter nedgangen på de asiatiske børsene. Fallet kommer etter at den amerikanske sentralbanken varsler renteheving i mars. ... Read more »

Styrker sikkerheten på vaksinesentre: Setter inn ekstra vektere

© Renold T. Christopher (Avisa Oslo) EKSTRA SIKKERHET: Torsdag kveld troppet en gjeng vaksinemotstandere inn på vaksinesenteret ved det gamle Munchmuseet på Tøyen. Rundt ti personer ble bortvis, mens to ... Read more »

Monarkiets plass i konsumerismens tidsalder

© Foto: Kimm Saatvedt / Det kongelige hoff MONARKIET: – Nettopp i vår tid trengs kulturelle uttrykk som representerer positive felleserkjennelser, og ikke knytter seg til individets digitale avtrykk og ... Read more »

Klæbo og Johaug fikk spesialhjelp av hotellsjef – slapp å bytte hotell

© Leveres av ABC Nyheter Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug idet VM-troppen i langrenn med trenere har avreise til Oberstdorf. Foto: Berit Roald / NTB I utgangspunktet skulle hele ... Read more »

Dømmes til sju måneder fengsel

© Sindre Lundstrøm (Mediehuset Nettavisen) DOM: Fredag formiddag avsa Oslo tingrett dom i straffesaken mot tidligere stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap). Dømmes til sju måneder fengsel OSLO TINGRETT (Nettavisen): Stortingsrepresentant ... Read more »

Russland vil nekte flere EU-representanter innreise

© Leveres av ABC Nyheter Vladimir Putin Russland opplyser at landet innfører innreiseforbud for en rekke personer fra EU-land som en reaksjon på lignende straffetiltak fra europeisk hold. – Russland ... Read more »

När Paul Gascoigne klev fram och slog den överlägset kaxigaste straffen i världshistorien

Han har kanske inte haft nationens bästa karriär. Men frågan är om England producerat en större talang än Paul ”Gazza” Gascoigne. Hur ska man annars förklara den här sinnessjuka straffen? ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic