Ericsson kan slippa gruppstämning i USA

ericsson kan slippa gruppstämning i usa

Ericssons huvudkontor i Kista. Arkivbild.

Ericsson kan slippa rättegången om vilseledande av marknaden i USA efter anklagelserna om IS-mutor i Irak. En grupptalan har avvisats, men beslutet kan överklagas.Fast en annan grupptalan i USA av veteraner och anhöriga till stupande i Irak-kriget kvarstår.

En amerikansk domstol avvisar den grupptalan av aktieägare som hängt över telekombolaget Ericsson i spåren av den bristfälliga informationsgivningen kring de misstänkta IS-mutorna i Irak.

“I sitt beslut avvisade domstolen till fullo kärandens påståenden om att Ericsson vilselett investerare och fastställde att Ericsson inte brutit mot dess informationsskyldighet gentemot investerare”, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

“Försvara sig kraftfullt”

Beslutet kan överklagas. Ericsson skriver i sitt pressmeddelande att bolaget “kommer att fortsätta försvara sig kraftfullt om ärendet överklagas”.

TT har sökt Ericsson, men bolagets pressavdelning säger sig inte ha något mer att berätta utöver det som står i det kortfattade pressmeddelandet.

I går kom beskedet att även Stockholmsbörsen har avslutat sin granskning av i praktiken samma ärende. Det vill säga om Ericssons ledning gjort fel när den inte offentliggjort informationen om den internutredning som bolaget tagit fram 2019 kring misstänkt korruption i USA.

När informationen sedan blev känd långt senare rasade aktiekursen – något många investerare i USA alltså har reagerat mot.

Ännu en grupptalan i USA

Men den nu avvisade grupptalan är inte den enda rättegångsprocess som rör Ericsson i USA. Bolaget har tidigare stämts av en grupp amerikaner med anledning av de mutor företaget anklagas ha betalat ut till terrorgruppen IS.

Stämningen har skett genom en så kallad grupptalan, där 528 amerikaner ingår. Bland personerna finns veteraner från Irakkriget, anhöriga till stupade soldater, kidnappningsoffer och andra som anser sig ha lidit men till följd av företagets agerande.

News Related

OTHER NEWS

Litet barn har fallit från lägenhet

Skadeläget för barnet är oklart. Arkivbild. Ett barn under fem år har förts med ambulans till sjukhus efter att ha fallit från en lägenhet i Frösunda i Eskilstuna. — Vi ... Read more »

JUST NU: Nytt mål på Bravida - utjämnat

JUST NU: Nytt mål på Bravida – utjämnat BK Häcken tar emot Blåvitt i derby på Hisingen och Bravida Arena. Startelvorna: BK Häcken Abrahamsson Lunddal, Hammar, Hovland, Lund Hansen Rygaard, ... Read more »

Biden: En tragisk lag – överväger sanktioner

Biden: En tragisk lag – överväger sanktioner USA:s president Joe Biden dömer ut den nya antigaylagen i Uganda som ett ”tragiskt brott” mot mänskliga rättigheter, och uppmanar landet att dra ... Read more »

Då blir det nya dykningar vid Estonia

Bild från undersökningarna vid Estonias vrak sommaren 2022. Arkivbild. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och att bärga bogrampen ... Read more »

Bilist har kört av vägen – stopp i båda färdriktningar

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Trafikolycka på riksväg 56 utanför Bie.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Södermanland rapporterar detta: 17:54 Polisen larmades till riksväg 56 utanför Bie. Enligt ... Read more »

Hisingsbron fast i uppfällt läge – långa köer

Hisingsbron fast i uppfällt läge – långa köer Hisingsbron i Göteborg har fastnat i uppfällt läge och köerna är långa på båda sidor om bron, rapporterar Göteborgs-Posten. – Det är ... Read more »

Flest svenska röster gick till oppositionen

Valaffischer för presidentkandidaterna Kemal Kiliçdaroglu och Recep Tayyip Erdogan i Ankara. De turkiska medborgare som bor i Sverige och fick lägga sina röster i det turkiska presidentvalet valde med liten ... Read more »

Klart: Stjärnan lämnar IFK Norrköping

Klart: Stjärnan lämnar IFK Norrköping Arnór Sigurdsson lämnar IFK Norrköping i sommar. Den isländske stjärnan förlänger inte lånekontraktet. undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan ... Read more »

Sorg och vrede över nya antigaylagen i Uganda

Sorg och vrede över nya antigaylagen i Uganda Den nya, hårda antigaylag som på måndagen godkändes av Ugandas president Yoweri Museveni tas emot med bestörtning av människorättsorganisationer och aktivister, rapporterar ... Read more »

JUST NU: BK Häcken - IFK Göteborg

JUST NU: BK Häcken – IFK Göteborg BK Häcken tar emot Blåvitt i derby på Hisingen och Bravida Arena. Startelvorna: BK Häcken Abrahamsson Lunddal, Hammar, Hovland, Lund Hansen Rygaard, Sa ... Read more »

Uppgifter: Almen Bibic lämnar Rögle - trots förlängningen

Uppgifter: Almen Bibic lämnar Rögle – trots förlängningen Efter rykten om en flytt till Leksand förlängde Almen Bibic med Rögle i slutet av april.  Trots detta kommer nu uppgifter från ... Read more »

USA och Saudiarabien vill se förlängd vapenvila i Sudan

USA och Saudiarabien vill se förlängd vapenvila i Sudan USA och Saudiarabien uppmanar de stridande parterna i Sudan att förlänga vapenvilan som löper ut under måndagen, skriver AP. I gemensamt ... Read more »

Så startade Tindra Holms målvaktskarriär: "Låg där som en strandad säl"

Tindra Holms målvaktskarriär började redan på uppfarten hemma i Skellefteå. Sedan dess har karriären tagit henne till Luleå via Örnsköldsvik och vidare till USA – och det svenska landslaget. – ... Read more »

Saab får vapenorder från försvaret – så mycket är affären värd

Saab har fått en miljardbeställning från Försvarets materielverk. Arkivbild. Försvarets materielverk (FMV) har beställt ammunition till granatgeväret Carl Gustaf från Saab i en affär värd cirka tre miljarder kronor. “Vi ... Read more »

Polisen rapporterar om sjukdom / olycksfall, Eskilstuna

Google maps, Eskilstuna “Barn har på något sätt fallit från en lägenhet – Fröslunda.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Södermanland rapporterar detta: 18:11 Polisen larmades till en adress ... Read more »

Lisa Lemke driver pizzeria med maken: "Har präglat både vår vardag och våra yrkesliv"

Kocken Lisa Lemke medverkar i SVT:s nya matlagningsprogram “Vilda kockar” Lisa Lemke är kocken som synts i tv förut. Nu är hon en av flera deltagare i SVT:s nya matlagningsprogram ... Read more »

Svensk expert: Kritiserat klipp på Dalai Lama var kinesisk propaganda

Svensk expert: Kritiserat klipp på Dalai Lama var kinesisk propaganda Klippet där Dalai Lama bad en 10-årig pojke suga på hans tunga blev viralt över hela världen och orsakade en ... Read more »

Vem förtjänar ”Bästemanspriset” i hockey-VM 2023?

Raymond, Johansson och Berggren är nominerade till Bästemanspriset. Bästemanspriset har delats ut varje år sedan 1986 av Svenska VM-Klubben, supporterförening till Tre Kronor, och är en av de utmärkelser som ... Read more »

Backstjärnan missar kvartsfinalen

Backstjärnan missar kvartsfinalen Tre Kronors backstjärna Rasmus Sandin missar kvällens VM-kvartsfinal mot Lettland i Riga. Skadan efter knätacklingen han åkte på mot USA stoppar spel. undefined Ladda ner Hänts nya ... Read more »

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer Ghostrunner 2 visades upp som en av de första titlarna under Sonys ännu pågående Playstation Showcase. Vi fick inte en omfattande titt på spelet, ... Read more »

Ingen specifik kyrka utpekad som terrormål

E-post och chattar visar att bröderna planerade ett dåd mot en kyrka. Arkivbild. Det finns inget konkret mål för det planerade terrorattentatet mot en svensk kyrka, säger chefsåklagare Liddy Oechtering. ... Read more »

Gripen efter folkmordet i Rwanda

Fulgence Kayishema som anklagats för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994 har gripits i Paarli Sydafrika efter 20 år på flykt, rapporterar CNN. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Robinson 2023: Tittarna i tårar efter Elins ord till Amanda: "Borde finnas en gräns, TV4"

Robinson 2023 lider mot sitt slut med den stundande finalen på söndag den 28 maj. Intrigerna i programmet har fortsatt, och deltagaren Pernilla Block tycks inte stå särskilt högt i ... Read more »

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt”

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt” Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar Rysslands beslut att stänga generalkonsulatet i Göteborg: ”Beklagar djupt”, rapporterar TV4 Nyheterna. Texten uppdateras Relaterade länkar: Read more »

Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

Sultan Ahmed al-Jaber är inte okontroversiell som klimatmöteschef. Arkivbild. En oljemagnat som chef för nästa FN-toppmöte om klimatet? En riktigt dålig idé, anser över 100 ledamöter i USA:s kongress och ... Read more »

Så enkelt slipper du mördarsniglar i sommar – knepet med vanliga föremålet kan rädda din trädgård på nolltid

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. Men de är inte bara en otrevlig syn för ögat, de slemmiga sniglarna utgör ett fot för inhemska arter och är dessutom ... Read more »

Dödshjälpsläkare får inte legitimationen åter

Förvaltningsrätten i Stockholm meddelar i en dom att dödshjälpsläkarens legitimation även i fortsättningen ska vara återkallad. Arkivbild. Läkaren Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Den drogs in i höstas ... Read more »

Beyoncé och Jay-Z har enligt uppgift köpt den dyraste villan i Kalifornien. Bilder från drömvillan

Beyoncé och Jay-Z har varit ett stabilt par i flera år nu och är definitivt bland de mäktigaste i showbusiness. Allt de rör vid förvandlas till guld och det kommer ... Read more »

Jättevändningen: Zlatans avgörande beslut – som nu kan bli hans stora avsked till fotbollen

Alla har varit slående överens om att säsongen är över för Zlatan. Men nu kommer jättevändningen för 41-årige Ibrahimovic. Vilket också kan bli hans stora avsked till spelarkarriären. För drygt ... Read more »

Asllani hoppas på comeback i helgens derby

Asllani hoppas på comeback i helgens derby [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Kosovare Asllani har inte spelat en fotbollsmatch på ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự