"Ensamt och eländigt" för förste S-vilden

Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj under en frågestund förra veckan. Arkivbild.

Som Socialdemokraternas förste politiske vilde i riksdagen blir Jamal El-Haj historisk. Men där slutar antagligen hans betydelse.

Jag tror inte att han får något inflytande alls, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

Jamal El-Haj lämnar Socialdemokraterna sedan han mist partiledningens förtroende. Men i riksdagen tänker El-Haj sitta kvar, meddelar han.

Livet som tidernas förste S-vilde lär dock inte bli så angenämt, tror Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Man kan ju citera Thomas Hobbes, när han karaktäriserade livet innan det fanns någon stark statsmakt: “Ensamt, eländigt, brutalt och kort”. Det är inget roligt. Man blir en socialt utstött person. Jag gissar att han inte kommer att vara så mycket i riksdagen, säger Esaiasson.

Inget inflytande

Så det blir inget arbete i utskott eller så?

– Nej för fasen, aldrig.

Som det parlamentariska läget ser ut i dag finns heller inget utrymme för El-Haj att göra en Amineh Kakabaveh, som efter sitt uttåg ur Vänsterpartiet lyckades utnyttja sitt mandat för att driva igenom sina egna frågor.

– Just nu spelar han ingen som helst roll. Det skulle i så fall vara i ett senare skede om det skulle bli fler avhopp, säger Peter Esaiasson.

“Spricka i muren”

El-Hajs vildeskap får möjligtvis en viss påverkan på bilden av Socialdemokraterna, som brukar ha bättre kontroll över sina riksdagsledamöter, tror Esaiasson.

– Socialdemokraterna är den starkaste bastionen för den svenska partibaserade demokratin, där partierna alltid håller ihop i riksdagen. Nu finns det kanske för första gången en spricka i den muren. I det långsiktiga ljuset så kanske det kan signalera något, men det är bara ett myrsteg i sammanhanget.

Hur tas det här emot i S-leden?

– Det får man nog fråga dem, men det är klart att det är jobbigt när något händer första gången, och det ger ju en signal till partiledarskapet att de kanske inte har full kontroll över gruppen.

News Related

OTHER NEWS

NHL-kaoset: Alla utespelare på isen visades ut

Ett stort slagsmål bröt ut i matchen mellan Ottawa och Florida. Det blev rejält stökigt i NHL-matchen mellan Ottawa Senators och Florida Panthers – med bland annat ett storslagsmål och ... Read more »

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »
Top List in the World