Elrontott matekpéldát old meg izomból a kormány a moratórium változtatásaival

© Technológia: 444.hu

Megtörtént, amire mindenki számított, leginkább azért, mert a kormány már jó előre megígérte: egy szerda este megjelent rendeletben a kormány meghosszabbította a hiteltörlesztési moratóriumot a leginkább rászoruló adósoknak. Emellett viszont egy ennél váratlanabb húzással a kormány utasította a bankokat, hogy utólag számolják újra a moratóriumban legrosszabbul érintett hitelesek, a hitelkártyaadósok és folyószámlahitelesek kamatait. Azt már egy jó ideje hangoztatják közgazdászok, hogy a moratórium bizony nincs ingyen, a segítség árát pedig a jelenlegi szabályozás szerint az adósoknak kell megfizetni.

Orbánék eddig nem annyira foglalkoztak ezzel a problémával, mert fontosabb volt a választásokig megtartani ezt a nagyon népszerű, de igencsak félreértett segítséget. Most viszont úgy oldják meg a törlesztési moratórium jelentette matekfeladatot, hogy a vizsgabiztossal átíratják a megoldandó képletet. Ez az erőpolitika persze nem karakteridegen az Orbán-kormánytól.

© Technológia: 444.hu

Ki maradhat?

A szeptember 15-én megjelent Magyar Közlönyben két rendelet is megjelent a hitelmoratóriumról. Az első a már sokat lebegtetett, nemzeti konzultáción is megfuttatott hosszabbítást szabályozza. Eszerint az október 31-én lejáró moratóriumot meghosszabbítják azoknak, akiknek:

  • 2020 március 18 után tartósan csökkent a háztartásban rendelkezésre álló jövedelme;

  • Aki ekkortól legalább 30 napig regisztrált munkanélküli volt vagy álláskereső volt, mikor a moratóriumi kérelmét beadta;

  • Aki közfoglalkoztatott volt 2020 márciusa után vagy a kérelem beadásának időpontjában;

  • Aki a kérelem beadásakor 25 évnél fiatalabb vér szerinti vagy örökbefogadott gyerekét eltartja;

  • Aki 12 legalább 12 hetes terhes;

  • Aki nyugdíjas;

  • És akinek olyan vállalkozása van, amelynek a bevétele a kérelem benyújtása előtti hónapban 25 százalékkal csökkent.

Ez azt jelenti, hogy az október végéig moratóriumban lévő adósok nagyjából kétharmada maradhat jövő nyárig. A kormány a szűkítéssel részben azokra a kritikus hangokra reagált, amelyek szerint már rég véget kellett volna vetni a moratóriumnak. Emellett érvelt, viszonylag érthető módon a Bankszövetség, hiszen a bankok szeretnék, ha minél előbb visszaállna a működés a normális kerékvágásba, bár eddig – a második rendelet kihirdetéséig – komoly anyagi terhet azért nem jelentett nekik a moratórium. A Bankszövetség becslése szerint a moratóriumban lévő adósok mindössze 10 százalékának lennének fizetési problémái, ha most kivezetnék a moratóriumot, vagyis 90 százalék különösebb probléma nélkül tudna fizetni.

Szintén a kivezetés mellett érvelt a Magyar Nemzeti Bank, amelynek képviselői minden egyes alkalmat megragadnak arra, hogy elmondják, hogy aki teheti, aki tud törleszteni, az inkább lépjen ki a moratóriumból, mert amúgy több pénzt kell majd visszafizetnie és tovább, mint ha be se lépett volna. Igaz, az MNB a legutóbbi Pénzügyi Stabilitási Jelentésében azt írta, hogy a moratóriumban lévő adósok 80 százaléka elkölti azt a pénzt, amit nem kell törlesztőként befizetnie, 63 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy a megélhetéséhez szükséges költségekre megy ez a pénz. Vagyis a nyáron még elég sokan voltak olyanok, akik mondjuk rezsire vagy ételre költötték a fizetési stoppal a zsebükben maradt pénzt. Mindezek ellenére a jegybank szakértői azt írták a stabilitási jelentésben, még az előző hosszabbítás előtt, hogy “egy újabb, általánosan igénybe vehető hosszabbítás révén a hazai moratórium példa nélküli lenne Európában, ami a hazai bankok, de akár az állam hitelminősítői és befektetői megítélésén, valamint a gazdaság versenyképességén is érdemben ronthat.”

Durr bele hosszabbítás

Orbán Viktor pedig meghallgatta a kritikus hangokat, és csökkentette azok számát, akik moratóriumban lehetnek. Ezt viszont úgy tette, ami politikai szempontból ugyan értelmezhető, gazdasági szempontból viszont nem annyira. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója szerint

a kormány jelenlegi szabályozása mellett olyanok is bent maradhatnak a moratóriumban, akik igazából nem szorulnak rá, és olyanok is kieshettek, akiknek viszont problémát jelent a törlesztés. Mint a 444-nek elmondta, azzal, hogy a gyermeket nevelő családok mind maradhatnak, sok olyan háztartás is jogosult lehet a moratóriumra, amelynek erre valójában nincs szüksége, mert a jövedelme nem csökkent vagy akár nőtt is az elmúlt időszakban. A nyugdíjasok bent tartásának sem igazán indokolt közgazdasági szempontból, mert az ő jövedelmük, a nyugdíj nem csökkent, sőt, a 13. havi nyugdíj visszavezetésével még nő is. Mindeközben viszont számos olyan adós lehet, aki ugyan nem fér bele a kormány fent felsorolt kategóriáiba, de problémát jelent neki a törlesztés, mert mondjuk részmunkaidőben tud csak dolgozni a járvány óta, vagy alkalmi munkákból tudja eltartani magát. Persze kérdés, hogy a kormány hogyan, mi szerint értelmezi majd, hogy valakinek tartósan csökkent a jövedelme a járvány okozta válság miatt.

© Technológia: 444.hu

Molnár szerint mindenesetre viszonylag könnyen meg lehetett volna vizsgálni, hogy a moratóriumban lévő adósok közül ki az, aki még rászorul a törlesztés halasztására, mert nem nőtt a jövedelme a járvány mélypontjához képest. Erre minden adat elérhető a bankoknál, legalábbis ami az ügyfelek számlájára utalt vagy oda betett jövedelmeket illeti. Arra is van lehetőség, hogy a Magyar Nemzeti Bank összesíti az adósok különböző bankoknál tartott számláinak adatait, ugyan ezzel kapcsolatban felmerülnek némi adatkezelési aggályok. Akárhogy is, az adatok és a lehetőségek rendelkezésre álltak volna ahhoz, hogy a kormány valós képet kapjon arról, a moratóriumban lévő adósok közül mennyinek van még tényleg szüksége az intézkedésre.

Ehelyett viszont inkább politikai szempontból értelmezhető kategóriák szerint állapították meg, hogy ki maradhasson és ki esik ki. A kormány politikai kommunikációja szempontjából nagyon fontosak a gyerekes családok, így ők mind maradhattak, a nyugdíjasok nagyon aktív szavazók, így tőlük választási évben nem érdemes pénzt elvenni.

Ebben a nyári cikkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy milyen alternatív megoldásokkal lehetett volna akár jobban, célzottabban kezelni az adósok problémáit, ha a kormány nem építi le ezeket a válság előtti években.

Plusz milliók

Érdemes viszont észben tartani, hogy aki most kiesik vagy kilép a moratóriumból, annak is több pénzt kell majd hosszabban visszafizetnie, mint ha az egész válság és a fizetési stop nem lett volna, aki pedig 2022 júniusáig marad, annak a költségei tovább növekednek majd.

Az MNB nyári stabilitási jelentésében bemutatott példa szerint ha egy adósnak még 15 millió forint tőketartozást kellett volna törlesztenie 20 évig egy 5 százalékos kamatozású lakáshitel után, és 2020 márciusától 2022 júniusáig nem törleszt, akkor 3 millió forinttal többet kellene törlesztenie 56 hónappal, vagyis közel öt évvel tovább (beleszámítva a moratóriumban töltött hónapokat is).

Varga Zsombor, a Bank360 szakértője most a 444-nek azt mondta, számításai szerint egy 20 éves, 12 milliós hitelnél két évvel és három hónappal nőhet a futamidő és 2 millió 44 ezer forinttal a visszafizetendő összeg, ha valaki 2020 márciusától 2022 júniusáig marad. A mostani hosszabbítás, vagyis a 2021 novembertől 2022 júniusig tartó időszak ebből 8 hónapért és 600 ezer forintért felelős.

20 milliárdos pofon a bankoknak

Míg a hitelmoratórium meghosszabbítására eléggé lehetett számítani, arra nem, hogy a kormány utólag belenyúl a hitelek kamataiba. Pedig pontosan ez történt a másik, szerdai Magyar Közlönyben megjelent rendelet ugyanis arra kötelezi a bankokat, hogy utólag számolják újra bizonyos adósok, a hitelkártya-tartozással bírók és a folyószámla-hitelesek kamatait.

Az ilyen hitelekre 20-30 százalék közötti kamatot szoktak számolni, a rendelet szerint viszont az MNB által számolt évesített átlagos kamatszinten, vagyis 11,99 százalékon kell újra számolni ezeket. Ha valakinek ilyen hitele van, és még a moratóriumban van, akkor a bankoknak a kilépéskor ez alapján kell majd elszámolnia, ha pedig már kilépett valaki, és eddig törlesztett, a banknak vissza kell fizetnie a 11,99 százalék fölötti részt. Minderre 60 napot kaptak a bankok.

© Technológia: 444.hu

Varga Zsombor számítása szerint ez elég komoly könnyebbséget jelent azoknak, akiknek ilyen, magasabb kamatozású hitele van. Egy 200 ezer forintos folyószámlahitel esetében, ha valaki augusztusban kiszállt a moratóriumból, 62 ezer forintot kellett fizetnie, viszont az újraszámolt kamatok alapján már csak 35 ezret kellene, vagyis a bank vissza kell, hogy fizessen az adósnak 27 ezer forintot. A hitelkártya adósságoknál a különbség még látványosabb: egy 500 ezer forintos tartozás után a 2020-as kamatszint alapján 26,5 százalék kamatot kellett volna fizetni, amit 192 600 forint költséget jelentene a moratóriumból kilépve. A 11,99 százalékos kamat mellett viszont ez 87 ezer forintra csökken.

Ilyen hitelekből nagyjából 300 milliárd forint állomány van Magyarországon, ezek pedig sokkal nagyobb arányban kerültek be a moratóriumba, mint bármelyik másik hitelforma. Az összes hitelkártya adósság és folyószámlahitel 70-80 százaléka nem fizetett törlesztőt, amint erre lehetőség nyílt. A jelenleg moratóriumban lévő 3000 milliárd forintnyi hitelből Varga Zsombor szerint 100-200 milliárd lehet ilyen hitel.

A Bankszövetség azt írta a csütörtök délutáni közelményében, hogy tudomásul veszi a hitelmoratórium meghosszabbítását, de a kamatokra vonatkozó rendeletet méltánytalannak tartják.

Míg a moratórium eddig nem jelentett költséget a bankoknak, a kamatok újraszámítása bizony fog. A Portfolio.hu számítása szerint az átszámítás és visszafizetés 20-30 milliárd forint költséget jelent majd a bankszektornak. A Bank360 is azzal számol, hogy a bankoknak úgy 21-22 milliárd forintot kell majd visszafizetniük vagy jóváírniuk az adósoknak.

Ez az intézkedés egyértelműen annak elkerülésére szolgál, hogy a leginkább rászoruló, legrosszabb feltételekkel eladósodott hitelesek ne kerüljenek bajba, avagy ne okozzanak gondot a választás előtt. A maga orbános, erőszakos, izomból keresztül nyomós módján kezeli is a moratórium okozta legkomolyabb problémákat, legalábbis az adósok egy részénél. Viszont nyilván már a lépés kialakításakor vagy nem sokkal utána látni lehetett, milyen problémák merülnek majd fel, és ezeket lehetett volna kezelni is, visszamenőleges törvénykezés, tűzoltás nélkül, még akkor is, ha a válság elején gyorsan kellett segítséget nyújtani a rászorulóknak. Ez persze nem fogja meggátolni a kormányt, hogy sikerként kommunikálja a kivételesen hosszú, válságkezelő lépésből választási ajándékká alakult moratóriumot.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Plusz kilókkal, fürdőruhában mutatta meg testét a szexi világsztár: szülés után 1 évvel is gyönyörű

Minek is takargassa magát? Hiszen csodásan néz ki! Katy Perry a napokban ünnepelte 37. születésnapját, ennek kapcsán pedig igazán romantikus meglepetésben volt része! Nem elég, hogy szerelme, Orlando Bloom különleges ... Read more »

Tényleg gáz van, a Mol korlátozta az AdBlue-vásárlást

© Technológia: Index.hu A Mol bejelentette, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue adalék forgalmazására. A tájékoztató szerint limitálták az egy tankolás alkalmával vásárolható mennyiséget: kútoszlopról ... Read more »

Megtalálta a kormány az 500 forint feletti benzinár felelősét: Gyurcsány

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu „A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy-Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően ... Read more »

Ecclestone új munkát talált az élsportban

© Sutton Images Bernie Ecclestone talks with Mohammed Bin Sulayem Bernie Ecclestone irányítása alatt a Forma–1 gyorsan globálisan népszerű sportággá fejlődött. Ecclestone kemény tárgyalópartner hírében állt és rengeteg olyan üzletet ... Read more »

Kormány: Medgyessy és Gyurcsány tehet a magas benzinárakról

Azért nem tudja lent tartani a benzinárakat a kormány, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a Medgyessy-Gyurcsány kormány nem kért kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfa-rendelkezések alól ... Read more »

Tragédia a Rust forgatásán: fontos dologra hívja fel a figyelmet a szakértő

© Technológia: Index.hu Magyarországon a kellékfegyver, vagyis a filmgyártási és színházi célú tűzfegyver legfontosabb ismérve, hogy azt nem hagyhatja el lövedék. Tehát, amennyiben éles lőfegyver képezi az alapját, akkor azt ... Read more »

10 milliárdért gyártatott le 8 millió védettségi igazolványt a NISZ

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Három hónapon keresztül nem volt hajlandó elárulni a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ), hogy pontosan hány darab védettségi igazolványt rendeltek meg az ANY Biztonsági Nyomda ... Read more »

Úgy csapja odébb az árvíz a kocsikat az olasz utcákon, mintha gyufaszálak lennének

© Technológia: Index.hu Az Itália déli részét sújtó medikán miatt az olasz polgári védelem kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Kalábria egyes részeire. Az áradások nem szűnnek, ... Read more »

Csaknem kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt

© Technológia: Index.hu Az elmúlt 24 órában 3125 új koronavírusos megbetegedést igazoltak szerda reggelre Magyarországon – csaknem kétszer annyit, mint egy nappal korábban, akkor 1701-en kapták el a vírust. A ... Read more »

Nemcsak megalapozatlan, hanem veszélyes is lehet a gyerekekre Varga Judit családjogi törvénytervezete

© Technológia: 444.hu Hatalmas vihart kavart Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég benyújtott törvényjavaslata (pdf., 40-42. oldal), ami egyebek mellett arról szól, hogy a bontóperek során a bírók akkor is dönthessek ... Read more »

A kék lagúna színésznője 56 évesen szexi csipkében mutatta meg magát

Nem bírtunk betelni a látvánnyal, amit az American Ballett Theatre vörös szőnyegén láthattunk, ugyanis a sztárvilág színe-java tette tiszteletét, méghozzá a legzseniálisabb ruhákban. Az esemény azért is volt különleges, mert ... Read more »

Pokolian szoros meccsen, hosszabbításban nyert a Lakers idegenben

© Technológia: Index.hu A Los Angeles Lakers hosszabbításos mérkőzésen négy ponttal verte vendégként a San Antonio Spurs együttesét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján – írja az MTI. A ... Read more »

Hill: Verstappen számára most nehéz lesz megőrizni a hidegvérét

© Charles Coates / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing Damon Hill úgy véli, Max Verstappen számára nehéz lehet megőrizni a hidegvérét, tekintve, hogy milyen gyorsan eltűnhet az előnye ... Read more »

A papírpiacon kialakult hiány nemcsak áremelkedést hozhat magával, de egy újabb, őrült vécépapír-felvásárlást is

© Technológia: 444.hu Miközben az építőipari alapanyagok vagy a földgáz ára emelkedik, a magnéziumhiány pedig az autóipari termelést fenyegeti, itthon már hiány van papírból is. A G7 azt írja, egyes ... Read more »

Horner is beszélt Newey balesetéről: „A média csak felfújta azt”

© Mark Sutton / Motorsport Images Alex Albon, Red Bull Racing, with Adrian Newey, Chief Technical Officer, Red Bull Racing Adrian Newey-t a nyári szünet után nem láthattuk F1-es versenyhétvégéken, ... Read more »

Góllal ünnepelte születésnapját Szoboszlai Dominik

© Technológia: Index.hu A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig nyolcaddöntőbe jutott a Német Kupában, miután a sorozat második fordulójában, kedden 1–0-ra nyert a negyedosztályú Babelsberg vendégeként – írja ... Read more »

Azt se tudod már, hol áll a fejed? Íme a nélkülözhetetlen teendőlista költözéshez, 19 pontban

Az új otthon mindig izgalmas változás az életünkben. Ugyanakkor az ilyen művelet rengeteg feszültséggel, bonyolultsággal, stresszel és persze előre nem látható pénzkiadással jár. Hogy mégis minden a lehető leggördülékenyebben menjen, ... Read more »

Több helyen is kötelezővé tették a maszkot egy budapesti kerületben

© Technológia: Index.hu A Hegyvidéki Önkormányzat (12. kerület) kulturális és sportintézményeiben kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a hat éven felüliek számára november 1-től. Az önkormányzat azzal indokolja ... Read more »

Úgy csapja odébb az árvíz a kocsikat az olasz utcákon, mint ha gyufaszálak lennének

© Technológia: Index.hu Az Itália déli részét sújtó medikán miatt az olasz polgári védelem kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Kalábria egyes részeire. Az áradások nem szűnnek ... Read more »

1600 milliárdot sem sajnál a kormány arra, hogy visszavásárolja a Budapest Airportot

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Egy éve tett először ajánlatot a kormány a Budapest Airport tulajdonosainak, de a 3 milliárd eurós ajánlatot akkor a tulajdonosok kevesellték. Néhány hónapja 4 ... Read more »

Teljes a káosz Temesváron, fűtés nélkül a kórházak, több tízezer háztartás

© Technológia: Index.hu Nem hozott döntést a fűtési díjak megkétszerezéséről a temesvári képviselő-testület: több tízezer háztartásban, kórházakban, közintézményekben megszűnt a távhőszolgáltatás, írta a kronikaonline.ro.portál. A lakóközösségek szövetségének kérésére Dominic Fritz ... Read more »

A Bikák túl nagy terheket vállalnak magukra, a Rákok kényelmetlenül érzik magukat egy furcsa szerepben

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Pexels by Katerina Holmes NAPI HOROSZKÓP OKTÓBER 27. KOS (március 21-április 20) Rendkívüli módon szeretnél valakihez közelebb ... Read more »

Meleg a férjem – bár magának se vallja be: egy magyar nő vallomása

Györgyiék kapcsolata tündérmeseként indult. De úgy tűnik, nem végződik klasszikus happy enddel, mint a mesékben. A feleség szerint férje, Tamás a saját neméhez vonzódik. A férfi azonban tagad. Annak ellenére, ... Read more »

A kormány kétszeres áron venné vissza Ferihegyet

© Technológia: Index.hu A kormányzat eltökélt, hogy mindenáron megszerzi a Budapest Airportot. Az 1600 millliárd forintnak megfelelő 4,44 milliárd eurós ajánlatból csak az nem derül ki, hogy ezt a mi ... Read more »

Hetek alatt felszámolja a kormány a városi kórházak maradék függetlenségét

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Többségében decemberig, de januárra legkésőbb szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát – írja szerda reggeli cikkében a Népszava. Az „integráció” során hatvan-hetven kórház ... Read more »

ENSZ: Rekordon az üvegházhatású gázok kibocsátása a világban

© Charlie Riedel/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Újabb riasztó jelentéssel rukkolt elő az ENSZ vasárnap Glasgow-ban kezdődő kílmakonferencia előtt néhány nappal. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfrissebb beszámolója ... Read more »

Szexuális zaklatás áldozata lett Hillary Clinton egykori tanácsadója

© Technológia: Index.hu Huma Abedin, Hillary Clinton egykori tanácsadója szexuális zaklatással vádolt meg egy amerikai szenátort. A 45 éves nő Both/And: A Life in Many Worlds című könyve jövő héten ... Read more »

Nincs már új futókihívás számodra? Menj terepre!

Amikor a kikövezett vagyis inkább leaszfaltozott „ösvényről” letérsz, bizony egész sok újdonsághoz kell alkalmazkodnod, és ezek egy részére érdemes tudatosan készülni. A síkfutás szépsége az, hogy optimális esetben semmi sem ... Read more »

Vége a városi kórházak önállóságának

© Technológia: Index.hu Zajlik az egészségügyi struktúra átalakítása: javarészt decemberig, de legkésőbb januárra szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát.  Az átalakítás integrációt takar, ami azt is jelenti, hogy körülbelül ... Read more »

Több szicíliai várost is elöntött a víz, ketten meghaltak

© Technológia: 444.hu A napok óta tartó vihar után rengeteg víz árasztotta el Catania városát Szicíliában, az áradás két ember halálát okozta. Catania egyes részein az utak teljesen víz alá ... Read more »

Hillary Clinton egykori tanácsadója azt állítja, szexuálisan zaklatta őt egy szenátor

© Technológia: 444.hu Huma Abedin, Hillary Clinton egykori tanácsadója a most megjelenő könyvében többek közt arról is ír, miként zaklatta őt a kétezres évek közepén egy amerikai szenátor. © Technológia: ... Read more »

Nagyon közel az ötmillióhoz a koronavírus halálos áldozatainak száma

© Technológia: Index.hu A világon 244,4 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A halálos áldozatok száma 4,96 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Egy nap alatt több mint 400 ezer új ... Read more »

Felborítja a közlekedést a hosszú hétvége, nagy forgalommal kell számolni

© Technológia: Index.hu A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, a Volánbusz és a MÁV-HÉV – a háromnapos hosszú hétvégéhez igazították a járatok közlekedési rendjét. © Fotó Máthé Zoltán ... Read more »

Belgium szigorít, mindenhol védettségit kérnek

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Országszerte QR-kódos ellenőrzéseket vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez Belgiumban – írja az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva. Alexander De ... Read more »

Kis kapitalista gépekké változtatott minket a rendszer, de ez alááshatja a demokráciát

© Technológia: 444.hu Branko Milanovic korunk egyik meghatározó közgazdasági gondolkodója, a globális egyenlőtlenségekről szóló viták egyik legtöbbet idézett szerzője. A szerb származású amerikai közgazdász 20 évig a Világbank kutatási részlegének ... Read more »

Tartósan és gyorsan fogyni egyszerre? Lehetséges!

Ha te is küzdesz pár pluszkilóval, amitől szeretnél megszabadulni, görgess lentebb három egyszerű tanácsunkért! Az év bármely szakában könnyen felszaladhatnak a kilók, ha nem figyelsz, de az ősz kifejezetten “alkalmas” ... Read more »

A mobilodat ILYEN gyakran újra kellene indítanod, hogy hosszabb élettartama legyen - De ezt nagyon kevesen tudják csak

A mobiltelefonod az egyik leggyakrabban használt készülék az életedben, de szinte biztos, hogy egy fontos részletre te sem figyeltél oda eddig! Őszintén: mikor indítottad újra utoljára a telefonodat? Manapság a ... Read more »

Mégiscsak kér valamit cserébe Moszkva a földgázért

© Technológia: Index.hu Ahogy azt korábban megírtuk, Oroszország decembertől elzárhatja a gázcsapot Moldovában, mert Chișinăunak nem sikerült megállapodnia az új hosszú távú szerződésről az orosz állami Gazprom gázvállalattal. Az ügy úgy tűnik, ... Read more »

„Még egy gyerek is ki tudta volna számolni a Mercedes taktikai hibáját”

© Steve Etherington / Motorsport Images The Mercedes team on the pit wall Nyomás pedig mindenképpen nehezedett a Mercedesre a futam során. Mivel szombaton nem az övéké lett az első ... Read more »

Már 500 forint fölött a benzin is

© Technológia: Index.hu Hivatalosan is búcsút inthetünk a négyessel kezdődő üzemanyagáraknak szerdától, az emelkedés ugyanis nem állt meg. A gázolaj ára már korábban átlépte az 500 forintos határt – jelenleg 512 ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic