Egyetlen világbajnokunk kismamaként is nagy dobásra készül

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Egyetlen világbajnokunk kismamaként is nagy dobásra készül
© Technológia: Index.hu Nyíregyházán, a fedett pályás országos bajnokságon dől el, hogy a címvédő Márton Anita elindul-e a belgrádi világbajnokságon. Az olimpiai bronzérmes súlylökőnő immár 21 éve hűségesen kitart az edzője, Eperjesi László mellett.

Nem mindennapi kuriózum, ha egy sportoló 21 éven át kitart a mestere mellett, más szemszögből nézve az edző ilyen hosszú idő után sem fordít hátat a tanítványának. Az olimpiai bronzérmes Márton Anita magától értetődőnek tartja, hogy annak az edzőnek az oldalán kell a jövőben is maradnia, aki 2001-ben, kislánykorában megszerettette vele a súlylökést.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

A február végi nyíregyházi fedett pályás országos bajnokságon elért eredményétől teszi függővé a súlylökő Márton Anita, hogy elindul-e a belgrádi „tető alatti” világbajnokságon, vagy ezt a lehetőséget kihagyva inkább a szabadtéri idény kihívásainak igyekszik megfelelni. A szereplés alapvető feltétele a 18,30 méteres nevezési szint elérése, nem kevésbé az is, hogy mennyire érzi magát „harcra késznek” a címvédő, aki 2018-ban 19,62 méteres országos csúccsal lett aranyérmes Birminghamben, és ezzel a magyar atlétika első világbajnoka.

Dupla halasztás

Global Tech News Daily

A sportágat kevésbé ismerők csak sejthetik, hogy miért telt el a szokásos kettő helyett öt esztendő a legutóbbi és a soron következő fedettpályás világbajnokság között. Két évvel a magyar dobóatléta felejthetetlen sikere után a kínai Nanking vette volna át a váltóbotot, de nem tehette. A koronavírus világjárvány gyors terjedése miatt 2020 januárjában az a kényszerű döntés született, hogy a márciusra tervezett fedett pályás vb-t, ahogy más nagyszabású világversenyekkel együtt a tokiói olimpiát is, egy évvel elhalasztják. Még véget sem ért a 2020-as esztendő, amikor változatlan ok miatt Nanking előtt másodszor is leereszkedett a sorompó. Mivel arról már korábban döntöttek, hogy 2022-ben Belgrád a leendő házigazda, a kínai rendezés terve legközelebb csak 2023-ban valósulhat meg. Amit a dupla halasztás után csak kívánni lehet a kitartóan várakozó ázsiaiaknak.

Hazai pályán Belgrádban

Global Tech News Daily

„Nagy kihívást jelentene számomra, ha Belgrádba visszatérve abban a városban versenyezhetnék, ahol 2017-ben fedettpályás Európa-bajnok lettem, megvédve a két évvel korábban Prágában kiharcolt első helyemet. Úgy éreztem magamat a belgrádi küzdőtéren, mint hogy ha hazai pályán versenyeztem volna. Ott volt velem szinte az egész családom, Szegedről és Békéscsabáról még szurkolói buszt is indítottak, de még abból is profitáltam, hogy Eperjesi László, az edzőm kettős szerb-magyar állampolgár, akinek a helyi barátai is engem biztattak. Ha valami is meggátolhat a visszatérésben, az a műtött térdem, aminek az állapotára azt kell mondanom, hogy még mindig nem az igazi. Speciális erősítő gyakorlatokkal és gyógytornával igyekszünk ezen változtatni, ennek a hatékonyságától függ, hogy címvédőként elindulhatok-e az idei téli világbajnokságon. A végső szót a február végi nyíregyházi országos bajnokság után szeretném kimondani, ha addigra az eredményeim is arra ösztökélnek, hogy hajrá előre, szíves-örömest bevállalom a vb-t” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a kismama-világbajnoknő.

Elválaszthatatlanok

Tavaly, alig több mint fél évvel kislányának a világrahozatala után Anita nagy bátorságot tanúsítva dobókörbe állt a tokiói olimpián, ahol tulajdonképpen az történt, amire a debreceni országos bajnokság után számítani lehetett. A 21. hellyel kellett beérnie a riói bronzérmesnek, aki végtelenül sportszerűen nem arra hivatkozott, hogy a balesetet szenvedő edzője hosszú hetekre kórházba került, és csak az onnan küldött üzeneteivel segíthette az atlétanőt.

„Hallani lehetett olyan hangokat, hogy ez a valóban nehéz időszak talán még tőréspróba is lehet a két évtizedes munkánkban, de bennem fel sem merült a váltás gondolata. Tagadhatatlan, hogy olykor voltak nézeteltéréseink, de melyik az a kapcsolat, legyen az sportolói, családi, vagy munkahelyi, ahol nincsenek surlódások, durcáskodások, vagy haragszomrádok. Szerencsénknek mondhatjuk, hogy mi mindig és mindent tisztázni tudtunk egymással, kibeszéltük magunkból a rosszat, nem hagytuk, hogy a viták elmérgesedjenek.”

Célkeresztben a müncheni Európa-bajnokság

Függetlenül a fedettpályás idény fejleményeitől, a magyar atlétika első és egyben egyedüli világbajnoka az olimpia utáni esztendőben a müncheni Európa-bajnokságon szeretne a döntőbe jutni és megharcolni egy dobogós helyért.

 „Az elmúlt két esztendőben kizárólag a globális járványveszély miatt a világversenyek időpontján és olykor még a helyszínén is gyakran kellett változtatni – folytatta a 33. életévét a bő egy hete betöltő Márton Anita. – Idén aztán kapaszkodhatunk, mert szabadtéren világ-és Európa-bajnokságot is rendeznek, ráadásul időben olyan közel egymáshoz, hogy atléta legyen a talpán, aki mind a két kihívásnak jól meg tud felelni. Nem szeretnék lemaradni a eugene-i vb-ről, mert sokat szeretnék versenyezni és gyakran találkozni a súlylökés legjobbjaival, de mégis a világbajnokság utáni müncheni Európa-bajnokság jelenti számomra azt a versenyt, amit a célkeresztbe állítok. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a vb utolsó napját az En első versenynapjától mindössze három hét választja el. Amire persze azt is lehet mondani, hogy az atlétika végre új erőre kapott, és nem azon kell keseregni, hogy mi mindenről kell lemondanunk” – mondta befejezésül Anita, aki a férjével már most azon töri a fejét, hogy január 31-én milyen születésnapi tortával és ajándékkal lepjék meg Lucát, az egyéves kislányukat.

(Borítókép: Márton Anita a női súlylökés selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Olimpiai Stadionban 2021. július 30-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

News Related

OTHER NEWS

Pioli, Ibrahimovic è un leone in gabbia

(ANSA) – MILANO, 08 FEB – “Zlatan è un leone in gabbia. La sua ambizione è aiutare la squadra in campo. Sta facendo di tutto per recuperare domani non sarà ... Read more »

17 players we can't believe are still playing in 2022: Fred, Santa Cruz…

Footballers seem only to get younger. Every week, a new outrageously talented, fresh-faced whippersnapper pops up in some corner of the globe scoring a wondergoal or pulling off a sublime ... Read more »

Brescia nel caos: Diego Lopez ha rinunciato alla panchina

Che sta succedendo al Brescia? Il caos scatenato dal presidente Massimo Cellino dopo lo 0-0 di Cosenza non si è ancora calmato e anzi, dopo l’esonero inatteso di Pippo Inzaghi ... Read more »

Formula One bosses decide to ditch knee-taking ritual before races

© Provided by Independent Online (IOL) London — Formula 1 boss Stefano Domenicali says drivers will no longer be given the formal opportunity to take a knee before races, stressing ... Read more »

Edendale Technical High School girls' football team to represent SA in continental tournaments in DRC

© Provided by Independent Online (IOL) The MEC for the Department of Education in KwaZulu-Natal, Kwazi Mshengu, has congratulated the girls’ football team at Edendale Technical High School in Pietermaritzburg ... Read more »

Sprint: Norway's Johannes Høsflot Klæbo defends Olympic gold

Norwegian cross-country athlete Johannes Hoesflot Klaebo defended his men’s sprint title for his fourth Olympic gold medal. Italian Federico Pellegrino once again took silver (as was the case in 2018), ... Read more »

Logan Mailloux ratera deux à trois semaines d'activités

© Fournis par danslescoulisses.com Blessé, Logan Mailloux ratera deux à trois semaines d’activités Ça fait désormais plus d’un mois que la suspension de Logan Mailloux a été levée dans la ... Read more »

JUST NU: Mycket boll för AIK - men fortsatt slarvigt

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 79´ AIK har haft ett ... Read more »

Mitch Marner marque en prolongation et procure une sixième victoire d'affilée aux Leafs

Enfin!  Le hockey (de saison régulière) était de retour hier soir après une pause de quelques jours où a eu lieu le populaire week-end du match des étoiles. Le Canadien ... Read more »

PSV en NAC blijven hopen op geld voor Vloet na sanctie van FIFA

© Aangeboden door Voetbalzone NAC Breda en PSV wachten nog altijd op een transfersom die in 2018 betaald had moeten worden door FC Chiasso voor Rai Vloet. De Zwitserse club ... Read more »

We simulated Burnley vs Manchester United to get a score prediction

Manchester United will be looking to put their FA Cup woes behind them and bounce back with a win on Tuesday, as they face Burnley in the Premier League. Anthony ... Read more »

Il tennista Youtuber a caccia del Roland Garros-

© Fornito da Quotidiano.Net Non è mai troppo tardi quando si ha un sogno da seguire. È questo il motto o meglio l’hashtag (#JamaisTropTard) di Jules Marie, tennista trentenne francese ... Read more »

Afcon 2021: Salah’s ego questioned by Murphy after Egypt final defeat to Senegal

Former England and Liverpool player Danny Murphy has questioned the decision to have Mohamed Salah wait for the fifth penalty against Senegal in the Africa Cup of Nations final on ... Read more »

Derby County v Hull City: Latest team news, Is there a live stream? What time is kick-off?

Derby County host Hull City at Pride Park this evening as both sides look to get back to winning ways in the Championship.  Shota Arveladze was handed his first defeat ... Read more »

Sundlings långa väg till guldsuccéen

© Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT Jonna Sundling jublar efter att ha korsat mållinjen som olympisk mästare. Skador, sjukdomar och krånglande halsmandlar. Jonna Sundling har mött många utmaningar – och klarat alla. Nu ... Read more »

Scolari opens up on player ‘problems’ that cost him job at Chelsea

© PA Images Phil Scolari looks at the floor in disappointment during a match Former Brazil boss Phil Scolari has revealed that there were “a few problems” that cost him ... Read more »

Eddie Howe breaks Newcastle's silence on failed transfer for Manchester United's Jesse Lingard

© Clive Brunskill/Getty Images. Opportunities have been hard to come by for Jesse Lingard at Manchester United this season. Newcastle United head coach Eddie Howe has admitted to being a ... Read more »

Kurt Zouma video: West Ham defender ‘deeply sorry’ after footage shows him kicking and slapping his cat

West Ham defender Kurt Zouma has said he is “deeply sorry” after a disturbing video surfaced online of him kicking and slapping a cat. Zouma, 27, is seen in the ... Read more »

Update emerges after Newcastle United’s January interest in Bournemouth player

Newcastle United remain interested in Bournemouth’s Lloyd Kelly, with the Premier League outfit set to offer a deal for the 23-year-old regardless of what level of football they will be ... Read more »

Former Rangers star gives club backing over transfer interest in 'very promising player'

Former Rangers star Ronald de Boer has given the club his backing over the possible signing of Danilho Doekhi. © Danilho Doekhi has been strongly linked with Rangers. (Photo by ... Read more »

Newcastle United owners can learn Liverpool lesson as Man Utd show what not to do

Newcastle will have to replicate last month’s lavish spending in future windows if they are to achieve their dream of mixing it with the Premier League big boys. Five new ... Read more »

10 dolog, aminek egy Szívek szállodája rajongó otthonában ott lenne a helye!

Te is rajongsz a csodálatos Gilmore lányokért? Akkor segítünk néhány aprósággal otthonodba varázsolni Stars Hollow egyedülálló világát © Getty 1. Egy hamisítatlan bögre Luke kávézójának logójával a legalapvetőbb felszerelés minden ... Read more »

Szijjártó Péter nagy bejelentése

© Technológia: Index.hu A 2021-es év brutális exportrekordot hozott Magyarországon, amivel a kivitel mértéke 14 százalékkal nőtt, amivel a világgazdasági nehézségek ellenére is sikerült elérnie a 119 milliárd eurót (42 ... Read more »

Paul Heckingbottom explains the role Sheffield United supporters can play in the club’s play-off push

Sheffield United have carried on their resurgence up the table since Slavisa Jokanovic’s departure and they look more likely than ever to make an assault on the play-off places. The ... Read more »

Kurt Zouma apologies after former Everton loanee filmed kicking cat

© Visionhaus/Getty Images Kurt Zouma of West Ham United during the Premier League match between Wolverhampton Wanderers and West Ham United at Molineux Former Everton defender Kurt Zouma will reportedly ... Read more »

Grant McCann to Sunderland: What does he offer? What EFL experience does he have? Can he get them promoted?

A new Sunderland head coach is expected to be appointed this week and Football League World understands that the search for Lee Johnson’s replacement has been narrowed down to just ... Read more »

32-y/o starts: The predicted Cardiff City XI to face Peterborough on Wednesday night

Cardiff City will be looking to bounce back from their FA Cup defeat to Liverpool by picking up a positive result in their upcoming Sky Bet Championship game with Peterborough ... Read more »

How to watch every Premier League match on TV this week and kick-off times

© Michael Regan/Getty Images Nine Premier League midweek fixtures will be shown live on BT Sport across Tuesday, Wednesday and Thursday. The Premier League returns this midweek with most teams ... Read more »

Noel Whelan predicts Lewis will ‘not be part of the squad’ next season

© Stu Forster/Getty Images Sport Jamal Lewis – 4 Jamal Lewis was controversially left out of Newcastle United’s 25-man Premier League squad for Matt Targett and reports suggested he would ... Read more »

Pep Talk: “When you have the ball, that is the best way to defend.”

© Photo by Visionhaus/Getty Images Pep Guardiola is here and ready for another game on the Premier League. He spoke about the injury situation, the Grealish party issues, Brentford and ... Read more »

Pundits agree over Manchester United vs Burnley result prediction

© Clive Brunskill/Getty Images Scott McTominay scores against Burnley earlier this season Manchester United return to action in the Premier League this evening as they travel to Burnley. Ralf Rangnick’s ... Read more »

Steven Gerrard to repeat Rangers trick at Aston Villa amid stunning Cameron Archer form

Former Premier League goalkeeper Paul Robinson has backed Aston Villa loanee Cameron Archer to force his way into Steven Gerrard’s first-team plans next season. Archer is currently playing his football ... Read more »

Newcastle United vs Everton: Lee Ryder's Premier League preview

Newcastle United winger Allan Saint-Maximin got it right this week when he said that draws are no longer much use to the much-maligned Magpies. Every point in the Premier League ... Read more »

Olympics-Snowboarding-Austrian Karl wins surprise PGS gold, Ledecka retains title

© Reuters/DYLAN MARTINEZ Snowboard – Men’s Parallel Giant Slalom Big Final By Winni Zhou and Mari Saito ZHANGJIAKOU, China (Reuters) -Austria’s Benjamin Karl won gold in a surprising men’s snowboard ... Read more »

Linfield boss David Healy delivers stark message to players heading into crucial week

© Stephen Hamilton/Inpho Linfield manager David Healy Linfield boss David Healy has told his players that none of their critics will be shedding tears over the champions’ faltering form. The ... Read more »

Sean Dyche to use Manchester United defeat to Burnley's advantage

© James Gill/Getty Images. Burnley manager Sean Dyche will be hoping to see his side record a shock win on Tuesday evening. Burnley manager Sean Dyche is calling on his ... Read more »

West Ham condemn Kurt Zouma after video emerges of him kicking his cat

© Provided by 90min The video shows Zouma hitting and kitting his pet | Sebastian Frej/MB Media/GettyImages West Ham United have responded after a video emerged online of defender Kurt ... Read more »

Cole Caufield devra gagner sa place

© Fournis par danslescoulisses.com Avec le retour des blessés, Cole Caufield devra gagner sa place avec le grand club Cole Caufield a connu toutes sortes d’ennuis cette saison. Celui qui ... Read more »

​Hockey féminin - Les Canadiennes défont leurs grandes rivales américaines

© Marie-France Coallier Le Devoir Marie-Philip Poulin célèbre avec ses coéquipières le quatrième but canadien. L’équipe féminine canadienne de hockey a remporté son premier duel contre ses grandes rivales américaines ... Read more »

Australia select full-strength squad for Test tour of Pakistan

© Robert Cianflone HOBART, AUSTRALIA – JANUARY 16: Pat Cummins of Australia looks on after winning the Fifth Test in the Ashes series between Australia and England at Blundstone Arena ... Read more »