Egyelőre az oltóorvos, és nem Gulyás Gergely utasítása dönti el, hogy ki kaphat Szputnyikra Janssent harmadik oltásnak

Egyelőre az oltóorvos, és nem Gulyás Gergely utasítása dönti el, hogy ki kaphat Szputnyikra Janssent harmadik oltásnak
© Technológia: 444.hu

„Az olthatóságról és a vakcina típusáról minden esetben az oltóorvos dönt” – válaszolta a megkeresésünkre a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azért fordultunk az NNK-hoz, mert Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a maga részéről eldöntött egy szakmai vitát, amikor azt közölte: megkéri György István államtitkárt, az oltási munkacsoport vezetőjét, hogy ha valaki Janssent kér Szputnyikra, akkor feltétlenül adják be.

A szakmai vita arról szól, hogy rontja-e a harmadik oltás hatékonyságát, ha vektorvakcinára (ilyen a Szputnyik) vektorvakcinát (Janssen) adnak be emlékeztető oltásnak.

A kombináció egyébként érthetően népszerű, megold ugyanis egy problémát, amit a magyar kormánynak és az orosz gyártónak sem sikerült. Jelentősen korlátozza ugyanis a Szputnyikkal oltottak utazási lehetőségeit, hogy egyelőre az orosz vakcinát sem az EU gyógyszerügynöksége, sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem fogadta el. Előbbit sűrűn is emlegeti a magyar kormány, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy „nemcsak káros, hanem szégyenteljes is, hogy az EU politikai szempontokat érvényesít a vakcinák kapcsán”. A kormány által megígért különalkuk, hogy a tagországok elfogadják majd a magyar utasok esetében az orosz vakcinát, az EU-n belül nem igazán születtek meg.

A lobbierőnk nem túl acélos: az Európai Unión belül a Szputnyik-probléma csak Magyarországot érinti. Szlovákiában is kacérkodtak a Szputnyikkal, de végül mindössze 18,5 ezer embert oltottak be vele, aztán kivezették a programjukból az orosz vakcinát. Itthon több mint 900 ezren kaptak Szputnyikot.

A vakcina eredményei egyébként nem rosszak. Gulyás éppen ezért azt mondta, hogy „a magyar diplomáciának mindent el kell követni annak érdekében, hogy az Európai Unió mielőbb változtasson az álláspontján. Ez vagy sikerül vagy nem. Az oroszoknak mindent el kell követniük azért, hogy az európai gyógyszerügynökség engedélye meglegyen. Ez megoldja az ügyet és a WHO-s engedély is részben megoldja”. (A kínaival oltottak annyival vannak jobb helyzetben, hogy a Sinopharmot a WHO elfogadta, emiatt több ország is lehetővé tette az egyszerű beutazást ezzel az oltással, bár ebben is akadnak már szigorítások.)

Gulyás Gergely már korábban is népszerűsítette az utazási szempontból kézenfekvő Szputnyikra Janssent megoldást, hiszen a Johnson & Johnson vakcinája egyadagos, így azt – még egy ideig – elfogadják az EU-s országokban. Csakhogy a hivatalos magyar szakmai iránymutatás ezt a kombináció nem javasolja, mert mindkettő vektor vakcina, és ez lehet, hogy a hatásosságát rontja. Ezt Kásler Miklós is többször hangoztatta, a parlament népjóléti bizottságának ülésén is, de múlt héten még Facebook-posztot is megosztott.

A Kásler által emlegetett eljárásrend a Janssen helyett mRNS-vakcinát vagy a kínait javasolja. Ami viszont utazási szempontból nem megoldás, mert sok helyen nem fogadják el, ha valaki csak egyetlen mRNS-vakcinával van oltva. Negyedik oltást pedig egyelőre nem lehet hivatalosan kérni. Gulyás szerint azért nincs egyelőre 4. oltás, mert arról nincs orvostudomány konszenzus, márpedig anélkül nem lép a politika. Csakhogy – mint Kásler véleményéből is látszik – a Szputnyik-Janssen kombinációról sincs szakmai konszenzus, Gulyás mégis megoldaná az ügyet politikai döntéssel.

„A Szputnyikkal oltottaknak is javasolnám a Janssent harmadik oltásnak” – mondta Gulyás, és valóban, őt és Merkely Bélát is simán beoltották. Sokakat viszont nem, éppen a Kásler által emlegetett eljárásrend miatt.

Erről Gulyás azt mondta, hogy „az én álláspontom változatlan: nincsen hivatalos álláspontja a kormánynak és egy ajánlás van. Az ajánlás – nem kell megmagyarázni – az lehetőség arra, hogy valaki figyelembe vegye vagy figyelmen kívül hagyja. Én is orvosokkal beszéltem, az orvosok közül olvastam olyan véleményt is, ami mást mond, de én több orvossal is beszéltem, és mindenki megnyugtatott, hogy ha valaki hat hónap után 3. oltásnak ad be Janssent, akkor ezzel semmilyen kockázatot nem vállal, és az hatékony lesz. Úgyhogy én mindenkit biztatok, bárki bármit mondott, hogy hat hónap elteltével nyugodtan Szputnyikra is adasson Janssent. Én is ezt tettem, tehát nem olyanról beszélek, amit egyébként magamon nem mertem volna kipróbálni”.

Az NNK válasza szerint egyelőre azért mégis az oltóorvos dönt erről.

News Related

OTHER NEWS

Plusz egymilliárd dollárral támogatja a Nagy-korallzátony megmentését Ausztrália

© Technológia: Index.hu További egymilliárd ausztrál dollárt ígért az ausztrál kormány a klímaváltozás miatt károsodott Nagy-korallzátony állapotának javítására. További egymilliárd ausztrál dollárt (átszámítva körülbelül 225 milliárd forintot) ígért pénteken az ... Read more »

A jó futócipő nem biztos, hogy trendi is egyben!

Nem véletlenül mondjuk mindig, hogy semmilyen egyéb felszerelés nem számít annyira, mint az, hogy legyen egy jó futócipőd! Nem véletlenül a „milyen futócipőt vegyek” kérdés merül fel a legtöbb kezdő ... Read more »

Nadrágkosztümbe öltözik Minnie egér

© Technológia: Index.hu Kék pöttyös nadrágkosztümre cseréli hagyományos piros pöttyös ruháját Minnie egér: az új öltözéket Stella McCartney tervezte a párizsi Disneyland fennállásának 30. évfordulója alkalmából. A világ leghíresebb egérlánya ... Read more »

Ez nem játék! Akár végzetes is lehet a legsúlyosabb allergiás reakció: az anafilaxiás sokk

Az ételintoleranciával élők száma egyre nagyobb. Azonban vannak olyanok, akiknek ételallergiájuk olyan súlyos, hogy akár az életükbe is kerülhet, ha a reakció fellépésekor nem jutnak minél hamarabb orvosi segítséghez. Mi ... Read more »

Csőröscet került bajba Athén partjainál

© AFP Egy csőröscet sodródott veszélyesen közel a partokhoz a görög fővárosnál. A túlságosan sekély vízben veszteglő ritka tengeri emlős életét bálnavédő aktivisták próbálják megmenteni. Az állat fején és törzsén ... Read more »

Egy ismeretlen tanú vallott a Városháza-ügyben

© Technológia: Index.hu A nyomozók meghallgattak egy névtelenséget kérő tanút, aki elmondta, 40 milliárd forintért és 10 százalék jutalék ellenében kínálták ügyfeleinek a Városházát Berki Zsolton keresztül. A vallomásból az ... Read more »

Az EU nem hagyja annyiban Kína Litvániával szembeni szankcióit

© AP Photo/Chinatopix Hajókonténerek szállítása a kelet-kínai Qingdao kikötőjében Az Európai Unió eljárást indít a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) amiatt, hogy Kína lényegében beszüntette a Litvániából származó áruk importját Vilnius Tajvannal ... Read more »

V12-es szívómotor mindennapi használatra: Megérkezett a Gordon Murray T.33

© Motor1.com Magyarország Gordon Murray Automotive T.33 A Gordon Murray T.33, a T.50 kisebbik testvére ugyanolyan V12-es szívómotorral rendelkezik, mely akár 11100-as fordulatszámig pörög. Megígérték, és most itt is van: ... Read more »

Ha van ötlete, hogy mit lehetne kezdeni a budapesti költségvetéssel, jelentkezzen

© Technológia: Index.hu A Főpolgármesteri Hivatal meghirdetett egy pályázatot, amelyben a jelentkezőknek azt kell bemutatniuk kreatív, látványos és közérthető módon: mire, mit, mikor költ Budapest. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány bevonásával ... Read more »

Emléktáblát avattak az egy éve elhunyt Börcsök Enikő Rózsa utcai otthonánál

© Technológia: Index.hu Egy éve, a születésnapján hunyt el az egyik legkiválóbb és legszélesebb palettán játszó színésznőnk, a Jászai Mari-, érdemes és kiváló művész díjas Börcsök Enikő, aki anyaszínháza, a ... Read more »

2020-ban kétszer annyian haltak meg covidban a populista vezetésű országokban, köztük Magyarországon, mint az OECD és a BRICS többi államában

© Technológia: 444.hu 2020-ban a koronavírus-járvány miatti halálozás kockázata jelentősen magasabb volt a populista kormányok vezette országokban, köztük Magyarországon, mint egyéb fejlett és feltörekvő országokban – erre az eredményre jutott ... Read more »

Az USA moszkvai követe: Asztalra kitett pisztollyal beszélnek a békéről

© Technológia: 444.hu Kezd kialakulni a NATO-ban, hogy ki mit gondol az orosz fenyegetésről, Ukrajna helyzetéről. Dióhéjban az alaphelyzet: Az orosz hadsereg invázióra alkalmas csapatokkal vette körbe Ukrajnát. Az USA ... Read more »

Joe Biden szerint februárban jöhet az orosz invázió

© Technológia: Index.hu Oroszország februárban rohanhatja le Ukrajnát – ezt mondta Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház nemrég kiadott közleménye szerint. Vlagyimir Putyin mindeközben azt mondta: bár nem teljesítették ... Read more »

Fegyverkezési verseny vagy korszerűsítés zajlik a Balkánon?

© Darko Vojinovic/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved. Szerbia csaknem félmilliárd eurót költ idén modern fegyverekre és katonai felszerelésekre, például olyanokra, mint az orosz Kornet páncéltörő rendszer. Nebojsa ... Read more »

Utolsó esély, hogy elmondd a véleményed az INDYCAR globális rajongói felmérésében

Az INDYCAR és a Motorsport Network a hónap elején a Nielsen Sports-szal együttműködve elindította a 2022-es felmérést 11 nyelven, hogy mindenhol megismerjék a rajongók véleményét. A felmérésben a rajongók kedvenc ... Read more »

Holland élklub viheti az AC Milan magyarját

Tippelj az Újpest–Ferencváros derbire és 20-szoros pénzt nyerhetsz! Regisztrálj most! (x) Hollandiából származó lapértesülések szerint Kerkez Milos egy év után elhagyhatja az AC Milant, s az AZ Alkmaarhoz szerződhet. A ... Read more »

Cseppet sem jó hír a hitelpiacnak: egekben az inflációs várakozás

Egyelőre nem jósolható meg, hogy az előrehozott áremelések ludasak-e abban, hogy a múlt év végén nem csitult a pénzromlás, ám aggasztó, hogy az inflációs várakozások tartósan felfelé mutatnak. A félelem ... Read more »

Nem tudja megunni a világ az arany felhalmozását

© Technológia: Index.hu Bespájzoltak a jegybankok tavaly az értékes nemesfémből. Három évtizedes rekordot döntött meg az aranykészletük. A világ aranykereslete tíz százalékkal nőtt tavaly, 4021 tonnát tett ki. Az Arany ... Read more »

Különleges pillanat: A világsztár transznemű lányáról posztolt

A színésznő nagyon büszke gyermekeire! © Frazer Harrison/Getty Images Charlize Theron tipikusan az a sztáranyuka, aki a magánéletét szigorúan kezeli. Míg akadnak hírességek, akik szinte naponta posztolnak egyet-egyet gyermekükről, addig ... Read more »

Anyósom mindenkit kiborított az új tetoválásával – nem csodálom

Karácsony estére tartogatta, mint legfőbb meglepetést. Miután megmutatta, órákig nem tértem magamhoz, azt pedig a mai napig nem értem, hogy juthatott ilyesmi az eszébe. Egy újdonsült anyuka kifakadása. © Pexels.com/Lilartsy ... Read more »

Elveszítheti ipari műemlék státusát a Váci úti egykori Modiano-gyár

Míg a főváros a budai Várban megvédené a szocializmus építészetét, addig az art déco stílusú ipari műemlékek átalakítása már nem zavarja. Az Európa-hírű, Modiano cigarettapapírt és hüvelyt gyártó papírgyárat 1868-ban ... Read more »

Ez a kémfotókon megörökített crossover lehet az új Fiat Uno

© Motor1.com Copyright Fiat Uno teszt Öszvér kém fénykép A Stellantis család Opel DNS-t tartalmazó prototípusáról van szó. Az autós kémfotózás nem egy egzakt tudomány, de általában van egy elképzelésünk ... Read more »

Titkos üzenetekben egyeztetett Ursula von der Leyen bizottsági elnök a vakcinabeszerzésről

© JOHN THYS/AFP Az átláthatóság hiánya miatt bírálta az Európai Ombudsman hivatala az Európai Bizottságot, amiért az nem teszi közzé az Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója közötti ... Read more »

Elítélte a járvánnyal kapcsolatos álhírek terjesztését Ferenc pápa

© Andrew Medichini/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved Ferenc pápa Isten igéje vasárnapján szentmisét mutat be a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2022. január 23-án. Elítélte a vakcinákról szóló álhíreket, ... Read more »

Horner megnevezte azokat a pilótákat, akiket az F1 jövőjének tart

A csapatfőnöke, Christian Horner úgy véli, hogy a Forma–1 jelenleg „remek formában” van, köszönhetően a fiatal versenyzők legújabb generációjának, akik kezdik éreztetni a hatásukat a sportágban. A Red Bull további ... Read more »

A menekült "elit" Athénban: afgán újságírónők, bírónők és képviselőnők

© euronews Witness Fájdalmas múltról és bizonytalan jövőről meséltek Athénba menekült afgán nők az Euronews riporterének. Mit keres a görög fővárosban az afgán női elit, milyen nehézségekkel küzdenek, és merre ... Read more »

Orosz-ukrán konfliktus: a britek is kibertámadástól tartanak

© AP Photo/Business Wire Konkrét fenyegetés egyelőre nem jött, de fel akarnak készülni A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) arra szólította fel a szervezeteket és cégeket, hogy erősítsék meg védelmi ... Read more »

Egy olasz tolvaj a haverját küldte vissza a tett helyszínére, hogy keresse meg a leszakadt ujját, de a rendőrség találta meg

© Technológia: 444.hu Az olasz rendőrség úgy próbálja megtalálni egy rablás feltételezett elkövetőjét, hogy ujjlenyomatot vettek a férfi ujjáról, amit leszakított a szögesdrót menekülés közben. Bár abban is reménykednek, hogy ... Read more »

Itt az ideje, hogy a jobboldal visszavegye a környezetvédelem témáját

© Technológia: Mandiner.hu Fontos új könyvet mutatott be az MCC Press a budai Scruton kávézóban Francesco Giubilei olasz konzervatív író tollából A természet megőrzése címmel. A kötet a jobboldal természetvédelem ... Read more »

Egyre biztosabb, hogy Masit meneszti az FIA

és a hétszeres világbajnok azonban úgy érezte, hogy az eredményt manipulálták Masi döntésein keresztül. között álló lekörözött autóknak engedte meg, hogy visszavegyék körüket, miközben a Red Bull holland pilótája a ... Read more »

Aggasztó súlyfeleslegről rántotta le a leplet a Nissan Z kiszivárgott rendelési útmutatója

© Motor1.com Magyarország 2023 Nissan Z A legkönnyebb példány 1581 kilogrammot nyom a mérlegen. A Nissan még 2021 augusztusában mutatta be az új Z-t, mégis jó néhány szaftos részlet hiányzik. ... Read more »

Ha háború lesz Ukrajnában, az az egész világot megváltoztatja

Tényleg megtámadja Putyin Ukrajnát? Vagy csak blöfföl, hogy újabb engedményeket csikarjon ki szomszédjától és a Nyugattól? Senki sem ismeri az orosz vezető terveit, még saját külügyminisztere is csak találgat néha. ... Read more »

Kapaszkodjon, különben elfújja a szél

A budapesti János-hegyen már meghaladta a 100 kilométer/órát is a légmozgás sebessége, és ez estére sem lesz jobb: záporokat, havas esőt és hózáport ígér az előrejelzés. A délutáni órákban többnyire ... Read more »

Fővárosi hajsza: egy rendőrt elsodortak, egy asszonyt elütöttetek, két rendőrautót összezúztak

Nekihajtott egy rendőrautónak és elsodorta a mellette álló rendőrt, majd egy újabb rendőrségi autóval ütközött egy jogosítvány nélküli, 16 éves fiatal Budapesten. A baleset péntek hajnalban történt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ... Read more »

Ukrán szakértő: a nyugati fegyverek súlyos károkat okozhatnak az orosz hadseregnek

© Vadim Ghirda/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved. Ukrán katona a frontvonalon – súlyos károkat okozhatnak a nyugati fegyverek Oroszországnak Oroszország célja az, hogy felossza és bukott állammá ... Read more »

Döntött a bíróság: egyre biztosabb, hogy lesz hétfőn pedagógussztrájk

© Technológia: Index.hu Maruzsa Zoltán államtitkár csütörtökön arról tájékoztatta az iskolaigazgatókat, hogy a január 31-re beharangozott figyelmeztető sztrájknak egyelőre nincs semmilyen törvényes alapja. Pénteken érkezett egy bírósági végzés, így a ... Read more »

Ogier: Hamiltontól ellopták a világbajnoki címet

Ogier nem hiszi, hogy így lesz, annak ellenére, hogy az Abu Dhabiban történteket a ralilegenda „lopásnak” nevezte. idézett. „Bár nagyon tisztelem Max Verstappent, nagyszerű szezonja volt, de az utolsó hétvégén ... Read more »

Ingatlanosok kitálalnak a horror ügyfeleikről és szaftos lakás sztorikról

Kevés bizalmasabb szakma van, mint az ingatlanos, hiszen az emberek otthonukba engedik be őket. Azonban van olyan helyzet, mikor legszívesebben inkább vissza is fordulnának az ajtóból. © Részlet a Modern ... Read more »

A barátságtalan idős kutyák magasabb rangúak, a kedvesebb ebek viszont hátrébb sorolódnak

© Technológia: 444.hu Míg emberek esetén a dominancia személyiségjegyként is értelmezhető, az etológiában kizárólag szociális kapcsolatok minőségjelzőjeként helyes a használata. Az etológiában a dominancia nem jellemvonás, hanem két egyed kapcsolatának ... Read more »

Eldőlt, befogad-e az RTL Magyarország és az RTL.hu politikai reklámot

© Szalay Dániel / Media1.hu A 2022. évi országgyűlési választási kampány, valamint az ezzel egyidőben tartandó népszavazási kampány alatt az RTL Magyarország legjelentősebb tévécsatornája lehetőséget biztosít az országos listát – ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic