Efterretningstjenester foretager stadig ulovlig overvågning

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Forsvarets Efterretningstjeneste holder til på Kastellet i København. (Arkivfoto).

Der er vanskeligheder hos både Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET), når det kommer til at behandle personlige oplysninger om borgere.

Det konkluderer den årlige redegørelse om kontrollen af de danske efterretningstjenester. Den foretages af det uafhængige kontrolorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET).

Tilsynet vurderer, at FE “fortsat har en væsentlig udfordring i forhold til overholdelse af reglerne”. Det drejer sig om tilvejebringelse af oplysninger om personer i Danmark.

Sidste år viste redegørelsen, at FE i 14 tilfælde uberettiget har indhentet oplysninger om i Danmark hjemmehørende personer.

Den nylige redegørelse for 2020 finder, at tjenesten i 15 af 68 udtrukne tilfælde uberettiget har foretaget søgning i rådata.

Begrebet hjemmehørende personer omfatter danske og nordiske statsborgere og andre udlændinge, der har ret til ophold i Danmark, og som er tilmeldt folkeregistret.

Fire gange er der sket uberettiget indhentning mod hjemmehørende personer. Det er sket i henholdsvis 2 dage, 34 dage og i to tilfælde 55 dage.

Tre gange skete det på baggrund af anmodninger fra PET.

For PET’s vedkommende stod det allerede i begyndelsen af august klart, at tilsynet mener, at det “systematisk” overskrider fristerne for, hvornår oplysninger om borgere skal slettes.

Det fremgik af et svar fra tilsynet til Justitsministeriet, skrev Politiken 3. august.

I tilsynets redegørelse, der altså er offentliggjort torsdag, fremgår det ligeledes, at PET har problemer med at overholde reglerne på området.

– PET har generelt vanskeligheder med at iagttage lovgivningens krav om, at journalsager skal slettes eller forlænges, når den overordnede slettefrist herfor udløber, hvilket tilsynet finder kritisabelt, lyder det i redegørelsen.

Tilsynet udtaler kritik af flere forhold hos PET.

Eksempelvis behandler PET oplysninger i “37 databaser og journalsystemer samt i et transitsystem, som tjenesten ikke har orienteret tilsynet om”.

PET har gentagene gange givet mangelfulde oplysninger til tilsynet, og tjenesten har ikke “stillet de nødvendige medarbejdere til rådighed til kontrol af databaser i 2020.”

Tilsynet bemærker, at kontrollen med FE har været præget af fokus på de oplysninger, som man i november 2019 fik fra whistleblowere.

Det førte sidste år til hård kritik af efterretningstjenesten og hjemsendelse af ledelsen. Samtidig blev en undersøgelseskommission nedsat.

Med til redegørelserne af tjenesterne, der også omfatter en redegørelse af Center for Cybersikkerhed (CFCS), hører, at kritikken omfatter et udsnit af kontrollen.

/ritzau/

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Politiet søger hjælp efter stort sengekup

En lastvogn eller en større varebil må have været i brug, da tyve brød ind i et lager i Sædding ved Esbjerg. Det konkluderer politiet torsdag i en beskrivelse af ... Read more »

Fire års fængsel for arbejde på illegal cigaretfabrik

© Henning Bagger/Scanpix Politifolk i specialgruppen Særlig Efterforskning Vest har deltaget i en international efterforskning om illegal produktion og salg af cigaretter. (Arkivfoto) I en sag om illegal produktion af ... Read more »

Rødovre Mighty Bulls sparker cheftræneren på porten

Rødovre Mighty Bulls ligger sidst i Metal Ligaen, og det får nu konsekvenser for Thor Dresler. Cheftræneren har således mistet sit job. Det skriver klubben på sin hjemmeside. Rødovre oplyser, ... Read more »

Tempo og variation kan blive nøgle mod defensive Bosnien

© Johnny Pedersen/Scanpix De danske spillere skal være kreative og forsøge at nedbryde Bosniens tætte defensiv med varierende tilgange, vurderer landstræner Lars Søndergaard. Selv om landsholdet har vundet overbevisende i ... Read more »

Eksperter spår op mod 3200 daglige coronatilfælde i november

I de næste seks uger kan Danmark forvente at opleve en stigning i antallet af nye coronatilfælde og nyindlæggelser. Det vurderer ekspertgruppen for matematisk modellering i et nyt notat. Notatet ... Read more »

Solidt kvartal får Topdanmark til at spå større overskud

© Liselotte Sabroe/Scanpix I årets første ni måneder har Topdanmark tjent 1,5 milliarder kroner efter skat. (Arkivfoto). Topdanmark har haft medvind i årets første seks måneder, og den positive udvikling ... Read more »

Spanier overrasker og knuser Mia Blichfeldt i Denmark Open

© Claus Fisker/Scanpix Mia Blichfeldt er færdig ved Denmark Open. (Arkivfoto) Danmarks bedste rangerede singlespiller, Mia Blichfeldt, er ude af badmintonturneringen Denmark Open i Odense. Det står klart, efter at ... Read more »

Bundklub i 1. division henter transferfri Ronnie Schwartz

© Niels Christian Vilmann/Scanpix Ronnie Schwartz (til højre) lavede i 2019/20-sæsonen 18 ligamål og blev topscorer i Superligaen samt mester med FC Midtjylland. Vendsyssel FF har skrevet kontrakt med 32-årige ... Read more »

SF: Parløb mellem tilsyn skal stoppe travlhed på hospitaler

Der er brug for akut handling på landets hospitaler for at få sikret flere hænder og nedbragt travlhed blandt læger og sygeplejersker – og dermed sikre bedre forhold for patienterne. ... Read more »

USA-minister gnægger som julemand over dansk salg af Grønland

Den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, brød ud i et langt og gnæggende julemandsgrin, da han torsdag mødte Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen. – Er Danmark stadig til salg, ville en tv-reporter ... Read more »

Nu er tre blevet dømt i bedragerisag på sygehus

To mænd er torsdag blevet dømt i en sag om bedrageri for godt to millioner kroner på Sygehus Lillebælt. Det oplyser anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi. Begge straffes med fængsel i ... Read more »

Stort antal corona-bøder på vej efter principiel dom i landsret

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Under sagen om overtrædelse af forsamlingsforbuddet sidste sommer i Holsted har tre politifolk afgivet forklaring i by- og landsret. (Arkivfoto) Vestre Landsret idømmer torsdag fire personer ... Read more »

En flyvende finne og en gejlet actionhelt – Ford Ranger Raptor Speciel Edition

© biltorvet.dk At lave en særlig udgave af Ford Ranger Raptor virker tosset, når bilen i sig selv er rigeligt speciel. Særligt når man tager i betragtning, at du faktisk ... Read more »

Dansker får ny chance på World Tour-hold efter hårdt år

Cykelrytteren Jakob Egholm får en chance mere for at bevise sig på højeste niveau. Den 23-årige dansker har således fået sig en ny kontrakt hos World Tour-holdet Trek-Segafredo, som han ... Read more »

Bayern München-træner er blevet testet positiv for corona

© Frank Hoermann/Sven Simon/Scanpix Julian Nagelsmann er vaccineret mod corona, men har nu alligevel pådraget sig virusset. Cheftræner Julian Nagelsmann er blevet testet positiv for corona og er nu isoleret ... Read more »

Nato-lande evaluerer Afghanistan: Det er hjerteskærende

© Kenzo Tribouillard/AFP – Det er klart, at det er en tragedie for afghanerne, at Taliban er tilbage. Det er hjerteskærende for alle os, som støttede Afghanistan i så mange ... Read more »

Danmark fastholder 10.-plads på verdensrangliste

© Liselotte Sabroe/Scanpix Landstræner Kasper Hjulmand og Simon Kjær har sammen med resten af landsholdet haft en fremragende VM-kvalifikation. Danmarks herrelandshold i fodbold har gjort rent bord i VM-kvalifikationen i ... Read more »

Fire får corona-bøde for deltagelse i gaderæs

Vestre Landsret idømmer torsdag fire personer bøde efter et gaderæs i Holsted. De dømte overtrådte et forsamlingsforbud, som gjaldt dengang i sommeren 2020. De tre mænd og en kvinde deltog ... Read more »

Trods forhøjede gebyrer mange steder: »Borgerne vil generelt ikke opleve stigninger i affaldsgebyret«

© Ulrik Jantzen Trods forhøjede gebyrer mange steder: »Borgerne vil generelt ikke opleve stigninger i affaldsgebyret« Landet over meldes der om markante stigninger i borgernes affaldsgebyrer. Alligevel fastholder klimaminister Dan ... Read more »

Andrea Rudolph vender tilbage til skærmen efter kræftsygdom

Den 44-årige forretningskvinde og tidligere tv- og radiovært, Andrea Elisabeth Rudolph, fik konstateret kræft tilbage i februar måned. Efter et længere behandlingsforløb med både operation, 14 omgange med kemoterapi og ... Read more »

FC København har backprofil og mulig debutant med mod Paok

© Liselotte Sabroe/Scanpix Jens Stage (til højre) har scoret i FCK’s seneste fire europæiske kampe, men er ikke med mod græske Paok torsdag. © Nils Meilvang/Scanpix Victor Kristiansen har spillet ... Read more »

Patienter efterlyser udenlandsk arbejdskraft på hospitaler

© Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix For lidt personale og for mange opgaver. Mange sygeplejersker og læger oplever et stort arbejdspres i det daglige – og det kan gå ud over patienterne. ... Read more »

Trods forhøjet gebyrer mange steder: »Borgerne vil generelt ikke opleve stigninger i affaldsgebyret«

© Ulrik Jantzen Trods forhøjet gebyrer mange steder: »Borgerne vil generelt ikke opleve stigninger i affaldsgebyret« Landet over meldes der om markante stigninger i borgernes affaldsgebyrer. Alligevel fastholder klimaminister Dan ... Read more »

Sygeplejersker og læger: Travlhed går ud over patienter

Flere læger og sygeplejersker oplever, at personalemangel og travlhed påvirker deres hverdag i sådan en grad, at det i nogle tilfælde går ud over patienterne. Det viser en undersøgelse lavet ... Read more »

Danskernes syn på økonomien dykker - kan skyldes elpriser

Danskernes syn på den økonomiske situation er dykket kraftigt i oktober fra det rekordhøje niveau i september. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Meget tyder ifølge privatøkonom Brian Friis Helmer, ... Read more »

Efter kræftsygdom: Andrea Elisabeth Rudolph bliver Knæk Cancer-vært

© Thomas Lekfeldt/Scanpix Andrea Elisabeth Rudolph skal være vært på “Knæk Cancer”. I begyndelsen af 2021 fik Andrea Elisabeth Rudolph konstateret brystkræft. Efter et opslidende behandlingsforløb blev hun erklæret kræftfri ... Read more »

Amerikansk politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

© Mark Taylor/AFP Specialagent Michael McPherson fortalte onsdag om fundet af ligdele i Florida i forbindelse med sagen om drabet på Gabby Petito. En opsigtsvækkende drabssag fra USA har taget ... Read more »

8 køretip: Sådan kører du sikkert på våde veje

© Leveret af FDM Kør sikkert i regnvejr Regnvejr er en evergreen her i efteråret og vinteren. Og det ser desværre ikke ud til at blive bedre. Voldsomme skybrud og ... Read more »

Sygeplejersker og læger: Travlhed kan gå ud over patienter

Flere læger og sygeplejersker oplever, at personalemangel og travlhed påvirker deres hverdag i sådan en grad, at det i nogle tilfælde går ud over patienterne. Det viser en undersøgelse lavet ... Read more »

iPhone-bygger gør klar til elbiler

© Leveret af FDM Foxtron har lanceret sine to første bier, bl.a. denne sedan, som Pininfarina har designet. Hvis man kikker nøje efter på en Apple iPhone, står der ’Designed ... Read more »

Thomasberg vil dyrke europæisk nysgerrighed i nøglekamp

© Unknown/Scanpix Thomas Thomasberg og Randers FC har endnu sin første europæiske sejr til gode i denne sæson. Her er cheftræneren på sidelinjen i en tidligere kamp mod Galatasaray. Den ... Read more »

15.000 flere i job øger i forvejen rekordhøj beskæftigelse

For syvende måned i træk steg antallet af lønmodtagere i august. Dermed blev den i forvejen rekordhøje beskæftigelse udbygget yderligere. Der kom i august 15.000 flere i job, hvilket betyder, ... Read more »

Telia har fået flere danske mobilkunder i folden

© Liselotte Sabroe/Scanpix Der er kommet flere danske mobilkunder hos Telia i tredje kvartal. (Arkivfoto). Telia har fået flere danske mobilkunder i tredje kvartal. Her er antallet steget med 3000, ... Read more »

Bo Henriksen ser Røde Stjerne-kamp som en lille finale

© Liselotte Sabroe/Scanpix FC Midtjylland har aldrig mødt et serbisk hold. Røde Stjerne har tidligere mødt Lyngby, OB og FC København i europæiske kampe. (Arkivfoto) En lille finale. Sådan beskriver ... Read more »

FAKTA: Her er situationen for de danske hold i Europa

© Claus Bech/Scanpix Brøndby er kommet tilbage på sporet med syv point i de seneste tre kampe i Superligaen. Torsdag venter skotske Rangers på udebane. Sådan ser det ud efter ... Read more »

Skjult folkesygdom ødelægger mange kvinders liv

© Andreas Mikkel Hansen / Lea Corp/Scanpix Motion, løb og tunge løft er sammen med latter og nys nogle af de klassiske situationer, hvor kvinder med inkontinens ikke kan styre ... Read more »

Newzealændere og briter indgår handelsaftale for milliarder

© Office Of The Prime Minister Of/Reuters Den nye frihandelsaftale mellem Storbritannien og New Zealand blev underskrevet onsdag under et videomøde mellem Jacinda Ardern og Boris Johnson. New Zealand og ... Read more »

Forsvaret kendte i flere år til massive forureninger

© Ida Marie Odgaard/Scanpix Forsvarets Ejendomsstyrelse har kendt til problemet med PFAS-forureninger i mange år – det blev endda alvorligt nok til, at styrelsen anbefalede sig selv at gøre noget ... Read more »

Malmös danske anfører erkender klasseforskel

© Matthew Childs/Scanpix Chelsea var for stor en mundfuld for Malmö i onsdagens Champions League-opgør. Her forsøger Anders Christiansen at bremse Ngolo Kante. Malmö FF fik sig en fodboldlektion onsdag, ... Read more »

Nordea øger overskud med en milliard oven på genåbning

Nordea har tjent 7,4 milliarder kroner i tredje kvartal af 2021. Det er mere end en milliard flere kroner sammenlignet med samme kvartal sidste år, hvor banken tjente 6,2 milliarder ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic