Dick Axelsson: "Jag har insett att jag aldrig kommer sluta"

Dick Axelssons karriär på elitnivå var över.

Sedan klev Brödernas in och gjorde en satsning i Hockeyettan-klubben Väsby – och fick med sig profilen på tåget. Nu ska 35-åringen hjälpa laget tillbaka till Hockeyallsvenskan.

– Jag säger nog om en månad att jag lägger av igen, skrattar Dick Axelsson. 

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)

Säsongen 2019/20 spelade Dick Axelsson inledningsvis i Boo innan han avslutade den i Djurgården. 2020/21 blev det spel i Djurgården hela säsongen. 2021/22 inledde Axelsson med spel i Brödernas för att sedan ta steget in i Djurgården och säsongen 2022/23, liksom senaste säsongen, inledde han i Brödernas för att nu avsluta den med kvalspel för Väsby.

Det måste med andra ord finnas något som triggar i gång hos 35-åringen då det luktar avgöranden i elithockey.

– Det som triggar i gång är egentligen tävlandet, gemenskap, kompisarna i omklädningsrummet, men framför allt hockeyn och vinna matcher.

– Jag har insett att jag aldrig kommer sluta. Tyvärr, för många (personer), säger Dick Axelsson med ett skratt då hockeysverige.se träffar honom för en intervju strax före sista träningen inför kvalstarten mot Halmstad.

Dick Axelsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Det här med talang går inte leva på längre”

I Brödernas spelade Dick Axelsson med bland andra Jonas Höög, Jonas Liwing, Christian ”Fimpen” Eklund med flera. Vänner sedan många år tillbaka med den tidigare världsmästaren.

– Det är den här gemenskapen. Att gå ut som ett lag och tävla tillsammans. Det är därför man håller på med lagidrott. Många vänner, mycket kul och bryta av det andra i livet.

Är försäsongsträning lika kul nu som då du var 20 år?

– (Skratt) Nu har jag inte kört så jättemycket försäsong, men jag har fortfarande kvar min grund.

– I dagens hockey måste du köra försäsong för att orka. Det går inte att leva på talang längre. Bakom varje säsong ligger det ett hårt jobb även om jag inte berättat det högt.

Det går väl knappast att kliva in i kval mot Hockeyallsvenskan och vara otränad?

– Nej, så är det. Vi spelade match mot Hanviken och det gick hur fort som helst. Det gäller att vara förberedd och, som jag sa, det här med talang går inte leva på längre, tyvärr i vissa fall.

“Tog mitt förnuft till fånga”

Dick Axelsson har vunnit ett VM-guld, två SM-guld, ett mästerskap i Schweiz, spelat OS och så vidare. Trots det har han valt att säsong efter säsong spela allt från division 3- till division 5-hockey.

– Brödernas är ett kamratlag med många gamla spelare jag spelat med tidigare. Det är Brödernas restauranger som gjorde en god satsning. Det är barndomskompisar till mig som driver den kedjan.

– Jag skulle spela fem matcher, men den här säsongen blev det 15 (27 mål, totalt 61 poäng). Det passade bra in med barn, schema och allt sådant så jag har kunnat komma loss lite mer på kvällarna.

Dick Axelsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Har du hela tiden saknat elithockeyn, att komma tillbaka dit?

– Ja, så är det. Jag har alltid sagt att det egentligen är 100 procent eller inget. I Brödernas gick jag ifrån min magkänsla.

– Sedan insåg jag, ju mer jag spelade, att har jag spelat på den nivån som jag gjort så kan jag ändå spela på den nivå som är hög. Jag gick, som sagt var, ifrån mina egna värderingar, men tog mitt förnuft till fånga och nu är jag här, säger Dick Axelsson med ett leende samtidigt som Väsbys sportchef, Tom Tärnström, smiter förbi där vi gör intervjun.

Vad var det som gjorde att du hamnade i Väsby?

– Jag var absolut inte beredd att spela på den här nivån och tävla om en plats i Hockeyallsvenskan. Joakim Sjödell Wiklander och “Micke” Wallén, som ligger bakom Brödernas-satsningen är barndomspolare och jättebra vänner, frågade till slut om dom kunde skriva över mig och ville spela där.

– Från början var jag lite skeptisk. Jag har sett en del division 1-hockey och den är bra. Inte som på den tiden då jag själv spelade där och kunde göra lite vad som helst.

– Första träningarna här var som en chock innan jag kom in i bitarna. Victor Andersson kom också in och skulle spela för Väsby så då bestämde jag mig. Det kändes bra och kul.

– Jag tror på det här och Väsby som lag har gjort det fantastiskt bra innan, vunnit serien och så vidare. Förutsättningarna är väldigt bra och det kändes enkelt då jag tog det här beslutat.

Kritiserad satsning: “Tycker det bara är fantastiskt”

Det har varit livat kring att Brödernas gått in som en sponsor kring Väsby. Speciellt kring att företagets namn kommer ingå i klubbnamnet, hur tänker du kring den kritiken?

– Jag tycker det bara är fantastiskt för svensk hockey. Division 1-hockeyn var tidigare inte superbra. Kan man då komma in med deras värderingar och står för som dom gick ut med tycker jag det, som sagt var, är fantastiskt.

– Det händer någonting och man kommer in med andra värderingar och ger andra förutsättningen. Jag ser det bara som jäkligt positivt och kul att det händer något.

Du kommer in i ett lag som kämpat tillsammans en hel säsong, hur har killarna tagit emot dig inledningsvis?

– Exakt. Det är knappt jag känner mig delaktig i laget. Jag har bara varit här några träningar och en match.

– Det är en sammansvetsad grupp och jag kom in lite blyg eftersom det här är deras lag. Jag ska försöka bidra lite till hockeyn och hjälpa till på så sätt.

Känner du någon press?

– Nej, det gör jag inte. Jag tvivlar inte på mig själv och vet att jag kan bidra. Annars hade jag inte varit här. Press känner jag inte, men såklart en press på att vi som lag ska lyckas.

– Allt har känts jättebra. Jag har kommit in i laget bra och senaste tiden har jag tagit för mig lite mer. Men att komma in i slutet… Gubbarna där inne i omklädningsrummet har kämpat länge nu.

Dick Axelsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

“Väsby hör hemma i Hockeyallsvenskan”

Dick Axelsson debuterade i Väsby-tröjan i en match mot Hanviken där han stod för en assist.

– Första perioden var… Det är en lite slafsig hockey, men det går väldigt fort. Lite skillnad från division 3-hockeyn.

– Det var riktigt kul när jag väl kom in i det. Jag har saknat att som lag tävla där det betyder något. Kidsen vill att jag ska spela några matcher till och det kändes det bra.

Vad är målbilden för det här laget resten av säsongen?

– Det ska först bli en fantastisk utmaning mot Halmstad i bäst av fem matcher. Sedan är det kvalserien. Klart att målet är att gå upp.

– Jag tycker Väsby är ett lag som hör hemma i Hockeyallsvenskan. Det är två säsonger dom senast var uppe där så det är dags igen.

Om Väsby går upp, blir du då kvar i Väsby?

– Jag säger nog om en månad att jag lägger av igen, skrattar Dick Axelsson och fortsätter:

– Jag kan inte svara på den frågan. Jag har aldrig skrivit på ett papper att jag lägger av utan bara sagt det.

Du stänger inga dörrar?

– Nej, det gör jag absolut inte. Jag hoppas kunna hjälpa till på något sätt här ute.

Din bror Nick spelar i Tullinge, kan det bli så att ni båda spelar tillsammans där framöver?

– Nej, inte det. Vi har inte heller spelat tillsammans någon gång. Det är en för stor ”åldersdiff”. Jag håller till här ute nu, avslutar Dick Axelsson med ett leende.

TV: Studio Oddset Hockey med fokus på SM-kvartsfinalerna

News Related

OTHER NEWS

Rob Lowe spelar huvudrollen som biotekniskt geni i nya Netflix-serien Unstable

Netflix har gett oss en första titt på kommande komediserien Unstable. Med Rob Lowe i huvudrollen som ett excentriskt bioteknikgeni som känslomässigt håller på att gå kantra, kretsar serien kring ... Read more »

Svensk polis till Kyiv för att utreda krigsbrott

Svensk polis till Kyiv för att utreda krigsbrott Tre svenska poliser skickas till Kyiv för att utreda ryska krigsbrott, skriver TT. I internationella brottsdomstolens, ICC, regi sätts nu ett fältkontor ... Read more »

Kingdom Eighties utannonserat till konsolerna

Kingdom Eighties utannonserat till konsolerna 80-talet har lyckats bli ett starkt varumärke i sig självt, där det närmast mytiska decenniet räcker som dragplåster för att väcka uppmärksamhet. Vi har de ... Read more »

Studie: Människor inte mer olyckliga under covid

Studie: Människor inte mer olyckliga under covid Trots allt elände som coronapandemin innebar så gjorde den inte människor mindre lyckliga, visar årets upplaga av World Happiness Report. När fler än ... Read more »

Svensk kvinna död i lavin i italienska Alperna

En svensk kvinna i 25-årsåldern omkom under söndagen i en lavin i den italienska skidorten Courmayeur, rapporterar flera medier. En annan svenska i samma ålder saknas fortfarande. Sökandet återupptas nu ... Read more »

Stort strömavbrott i Norrköping

Det är oklart vad som har orsakat avbrottet. Arkivbild. Ett stort strömavbrott har drabbat Norrköping. — Det är drygt 10 000 abonnenter i centrala Norrköping som är drabbade, säger Patric Elmén, ... Read more »

Oro i Ukraina inför Kinabesöket i Moskva

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping ska träffas i Moskva denna vecka. Arkivbild. Ukraina inväntar med oro den kinesiske presidenten Xi Jinpings besök hos Rysslands president Vladimir ... Read more »

Tidigare Alecta-anställd: Försiktiga röster lämnade

Tidigare Alecta-anställd: Försiktiga röster lämnade Alectas tidigare kommunikationsstrateg, Henrik Senestad, tror att en orsak till pensionsjättens våghalsiga och misslyckade investeringar är att ”viktiga försiktiga röster” har lämnat Alecta de senaste ... Read more »

Risk med sötningsmedel tonas ner

Sötningsmedlet erytritol är betydligt vanligare i USA än i Sverige. Arkivbild. Amerikanska forskare höjer ett varnande finger för att sötningsmedlet erytritol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Men slutsatserna som väckt ... Read more »

Danska Playdead delar med sig av ny bild från sitt tredje spel

Danska Playdead delar med sig av ny bild från sitt tredje spel Den danska utvecklaren Playdead har arbetat på sitt nästa, ännu obetitlade spel i många års tid. Olika gåtfulla ... Read more »

Expert inför Xis besök: ”Maktobalans på steroider”

Expert inför Xis besök: ”Maktobalans på steroider” Maktbalansen mellan Kina och Ryssland väger allt tyngre till Kinas fördel, säger experter inför att Xi Jinping i dag besöker Vladimir Putin i Moskva. ... Read more »

Lagerbäck: Landslaget ett frågetecken

Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck är numera fotbollsexpert på Viaplay. Han är kritisk till hur Janne Andersson skötte landslaget förra året. Missat VM, fiasko i Nations League och ett av de ... Read more »

Så tänker makthavarna som styr dina matinköp

Dyrtiderna innebär att vi jagar extrapriser som aldrig förr.Vi brukar skämta om att vi styr över 20 procent av vad svenskarna ska äta, säger Jörgen Karlsson på Coop.Så här tänker ... Read more »

Svensk polis till Kiev för att utreda krigsbrott

Oidentifierade kroppar av civila som hittats i en massgrav i Butja, en förort till Ukrainas huvudstad Kiev. Arkivbild från den 11 augusti 2022. I Ukrainas huvudstad inrättas just nu ett ... Read more »

Nedåt i Hongkong – trots schweizisk bankaffär

Börsen i Hongkong backade vid öppningen på måndagen. Arkivbild. Hongkong inleder veckans börshandel på minus. Detta trots söndagens besked om att Schweiz största bank UBS tagit över krisdrabbade Credit Suisse ... Read more »

New Jersey-seger efter hattrick av Bratt

New Jersey-seger efter hattrick av Bratt Svenske Jesper Bratt gjorde NHL-karriärens första hattrick när New Jersey besegrade Tampa Bay med 5–2. Målglad var också Mika Zibanejad, vars New York Rangers ... Read more »

Biolog: Risk för höga halter av pollen i år

En kvinna nyser bakom hasselhängen på ett träd i Sölvesborg. Arkivbild. Pollensäsongen är i full blomning i södra Sverige. Dessutom finns det en risk för ovanligt höga halter av både ... Read more »

Risk för ovanligt höga halter av pollen i vår

Risk för ovanligt höga halter av pollen i vår Det en risk för ovanligt höga halter av både björk och al i år till följd av varma temperaturer och naturliga ... Read more »

Gamereactor pratar med Kang och Cassie Lang

Gamereactor pratar med Kang och Cassie Lang Det har en gått lite mer en vecka sedan världspremiären av Marvel-filmen Ant-Man: Quantumania, där vi på Gamereactor beskrev superhjälteuppföljaren mer som en ... Read more »

Svenska cupen omgång två: Norrby - Hammarby

Svenska cupen omgång två: Norrby – Hammarby I dag tar Norrby emot Hammarby på Borås Arena i svenska cupens andra omgång. Hammarby kommer till matchen som gruppetta efter deras seger ... Read more »

Pollensäsongen 2023 är här – ovanligt tidigt

Pollensäsongen 2023 är här – ovanligt tidigt Pollensäsongen har kommit på flera håll i landet, skriver Naturhistoriska riksmuseet enligt TT. Hittills rör det sig om låga halter av al- och ... Read more »

VM–brons till Wallberg efter knallhård final

Walter Wallberg. Arkivbild. Walter Wallberg, 22, har tagit sin första VM-medalj i karriären. I georgiska Bakuriani blev det brons efter en dramatisk final i puckelpisten. Svensken var näst sist ut ... Read more »

Microsoft Flight Simulator får en stor Nya Zeeland-uppdatering

Microsoft Flight Simulator får en stor Nya Zeeland-uppdatering Det är ett välkänt faktum att Microsoft Flight Simulator är ett både detaljerat och vackert spel. Med sina realistiska flygplansmodeller, realtidsrenderade flygplatser, ... Read more »

Påkörd under hundpromenad – avled

En person har dött efter en olycka i Timrå. Arkivbild. En person har omkommit i samband med en trafikolycka norr om Timrå, utanför Sundsvall, uppger polisen. — Det är en ... Read more »

Craig Andersons stormatch – räddade 53 skott: "Han var otrolig"

Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan. Han må vara NHL:s äldsta spelare, men det hindrar inte Craig Anderson från att leverera topprestationer. I natt bjöd Buffalomålvakten på en stormatch – ... Read more »

En person död efter påkörning

Blåljus. En person har dött efter att ha blivit påkörd norr om Timrå. Polisen är på plats. Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! En ... Read more »

Utredaren efter kritiken: Behöver inte ta åt mig

Utredaren efter kritiken: Behöver inte ta åt mig Polisens internutredning av Mats Löfving, och det faktum att slutsatsen presenterades på en presskonferens, har kritiserats hårt på flera håll. Nu slår ... Read more »

William Nylander matchvinnare – efter läckert övertidsavgörande

Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan. Först fanns William Nylander med i förarbetet till Torontos 1–1-mål i matchen mot Minnesota. Sedan avgjorde han matchen i förlängningen efter en individuell prestation. ... Read more »

Ida Dahl vann Tjejvasan efter målfoto

Ida Dahl vann Tjejvasan efter en tuff spurt. Efter tre mils skidåkning krävdes det till slut målfoto för att kora en vinnare i årets upplaga av Tjejvasan. Det blev svensk ... Read more »

von Eckermann söker rätt finalkänsla i Göteborg

Henrik von Eckermann vill få med sig en bra känsla från söndagens världscuptävling i Göteborg. Efter OS-guld och VM-guld satsar Henrik von Eckermann på att ta en ny ädel medalj. ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự