Dette kan bli Støres regjering

© null POTET: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kan bekle en rekke roller i en ny regjering. Her fra Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB Dette kan bli Støres regjering

Denne uka holder Ap-leder Jonas Gahr Støre de første møtene med potensielle regjeringspartnere. Får han viljen sin, og danner en flertallregjering, starter snart arbeidet med å legge den kompliserte regjeringskabalen.

Når Nettavisen skal legge en kabal, så tar vi utgangspunkt i det nye flertallet til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV – og at disse regjerer sammen.

Se Nettavisens statsrådkabal lenger ned.

© Leveres av Nettavisen Oslo 20210916. Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken møtes hjemme hos Støre. KOMPISER: Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken møtes hjemme hos Støre. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge (NTB)

– Det store kabalmysteriet

Styrkeforholdet mellom partiene legger føringen for hvor mange statsråder hvert parti skal ha.

Hvis man beholder 20 statsråder som i dag, er en plausibel fordeling 10 til Ap, seks til Sp og fire til SV, men disse kan forhandles opp og ned.

Det forventes at Senterpartiet vil presse på i forhandlingene for å få sju statsråder, blir Nettavisen fortalt fra personer i og rundt stortingsgruppa.

– Det er det store kabalmysteriet, er uttrykket professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo bruker om jobben Støre nå står overfor.

Les også: Slik er styrkeforholdet mellom partiene

Les også: Ordknapp om SV: – Jeg prater veldig godt med Jonas

Arbeiderpartiet

Jonas Gahr Støre og hans nestledere, Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran, er selvskrevne navn i regjeringen. Ellers er Espen Barth Eide, Ingvild Kjerkol, Anniken Huitfeldt, Raymond Johansen og Anette Trettebergstuen blant de sterkeste navnene.

Flere av disse har erfaring som statsråd.

– Noen er selvskrevne i regjering fordi de har hatt posisjoner tidligere, og en ny regjering trenger jo erfaring, og ikke bare førstereisfolk, slår Aardal fast.

Arbeiderpartiet vil trolig få halvparten, eller rett over halvparten, av statsrådpostene, og de har et kobbel av potensielle statsråder.

Ap har også tradisjon for å sette inn en statsråd fra fagbevegelsen. Trine Lise Sundnes, som har ledet LO-forbundet Handel og Kontor, og som nettopp ble valgt inn på Stortinget fra Oslo, kan være aktuell til regjeringen.

Les også: Arbeiderpartiets 100-dagersplan koster trolig mer enn Støre henter inn i skatteplanen

Senterpartiet

Det er knyttet mest spenning til partileder Trygve Slagsvold Vedum, som kan velge departement fra nesten øverste hylle. Spørsmålet er om han vil lenke seg fast til kontorpulten i finansdepartementet, eller om han vil ha en mer praktisk statsrådpost, som kommunal- eller næringsminister.

Nestlederne Ola Borten Moe og Anne-Beathe Tvinnereim skal også inn i regjering.

Hvis Sp går inn i en flertallsregjering, er det grunn til å tro at parlamentarisk leder Marit Arnstad får en plass. Hun er ikke den mest synlige, men i praksis er det Arnstad som leder partiet sammen med Vedum.

© Leveres av Nettavisen Vardø 20210727. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møter lokalbefolkningen i Vardø under hans reise med Hurtigruta. ØVERSTE HYLLE: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil kunne velge statsrådposten nesten fra øverste hylle, og kan bli både finansminister, kommunalminister og næringsminister. Foto: Berit Roald (NTB)

Blir det en mindretallsregjering er det god sjanse for at Arnstad blir værende på Stortinget, etter det Nettavisen forstår.

Lista over andre sterke navn inkluderer blant annet Geir Pollestad, som leder næringskomiteen, og representantene Sigbjørn Gjelsvik og Sandra Borch.

Les også: Full splid i Sp om SV

Gjelsvik, som representerer Akershus, har en stor stjerne hos Arnstad og Vedum, etter å ha vært Vedums høyre hånd i finanskomiteen de siste årene. Men siden både han og Tvinnereim er fra Akershus, kan det hende han faller ut, siden Sp prioriterer geografisk balanse høyt.

Hvis Arnstad går inn i regjering kan Gjelsvik bli parlamentarisk leder, og få jobben med å lære opp den nye generasjonen med Sp-representanter.

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Valgvake for Senterpartiet Oslo 20210913. Sigbjørn Gjelsvik under Senterpartiets valgvake på gamle Deichmanske bibliotek ved stortingsvalget 2021. VEDUMS HØYRE HÅND: Sigbjørn Gjelsvik under Senterpartiets valgvake på gamle Deichmanske bibliotek ved stortingsvalget 2021. Foto: Lise Åserud / NTB

Sosialistisk Venstreparti

Styrkeforholdet mellom partiene gjør at SV trolig får tre eller fire statsrådposter. Det spørs litt hvor mange statsråder det blir i Støre-regjeringen.

Erna Solberg har for øyeblikket 20, men før Frp forlot regjering i januar 2020, og trolig etter en ekstra runde med Møllers Tran, satte Solberg norsk rekord med 22 statsråder.

De fire mest aktuelle navnene er partileder Audun Lysbakken, nestlederne Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes, og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Dermed er kjønnsbalansen – som SV er svært opptatt av – på plass.

Men av disse er det kun Lysbakken som har regjeringserfaring. Etter det Nettavisen forstår, er det sannsynlig at Bergstø og Fylkesnes ender på samme sted – enten begge i regjering eller begge i Stortinget.

© Leveres av Nettavisen Oslo 20210916. SV-leder Audun Lysbakken møter pressen etter et møte med AP-leder Jonas Gahr Støre. ERFARING: SV-leder og tidligere barne- og familieminister Audun Lysbakken møter pressen etter et møte med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge (NTB)

Hvis Lysbakken vil ha mer erfaring i regjering, så kan noen gamle veteraner fra Stoltenberg-regjeringen være aktuelle.

Av noen som kjenner partiet godt får Nettavisen høre at Heikki Holmås, Bård Vegar Solhjell og til og med tidligere partileder Kristin Halvorsen ikke bør utelukkes.

I tillegg må SVs medlemsmasse godkjenne regjeringsplattformen før SV eventuelt går inn i regjering.

Statsminister

Jonas Gahr Støre (Ap).

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Valgvake for Arbeiderparti Oslo 20210914. Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei hjem til sin bolig i Oslo etter en lang valgkamp. SEIERHERRE: Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei hjem til sin bolig i Oslo etter en lang valgkamp. Om noen uker er han Norges nye statsminister. Foto: Javad Parsa / NTB

Finansminister

Tre ganger dette årtusenet har det største partiet uten statsministeren fått finansdepartementet. Vi får en reprise denne gangen, dersom Senterpartiet ønsker det.

De to aktuelle er Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad.

Enkelte i Senterpartiets stortingsgruppe ønsker at partiet skal forhandle bort posten til SV og Kari Elisabeth Kaski, som er respektert bredt innad i de tre rødgrønne partiene, mot en ekstra statsrådpost. Slik at Sp får sju statsråder, og SV tre.

Utfordringen med dette er at Kaski kan bli en større profil enn hva Lysbakken kan leve med.

Dagens Næringsliv har allerede lansert Arnstad som en kandidat til posten. Det vil gi Sp makt over et veldig viktig departement, og samtidig gi partileder Vedum rom til å være mer synlig og aktiv utenfor Oslo. Det blir nemlig ikke mye tid til å drikke kaffe med vanlige folk når man er finansminister.

Det spørs rett og slett hva Vedum og Arnstad ønsker, etter det Nettavisen forstår.

Hvis Ap får finans er det trolig nestleder Hadia Tajik (Ap) som tar roret.

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Valgvake for Senterpartiet Oslo 20210913. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad under Senterpartiets valgvake på gamle Deichmanske bibliotek ved stortingsvalget 2021. FINANSMINISTER: Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, er en av kandidatene til å bli finansminister i Støres regjering.

Utenriksminister

En prestisjetung post Støre ikke vil gi fra seg. To kandidater peker seg ut: Utenrikspolitisk talsperson Anniken Huitfeldt (Ap) og Espen Barth Eide (Ap), som har vært både utenriks- og forsvarsminister tidligere. Huitfeldt trekkes fram som mest aktuell av de fleste i både politikken og i media.

I juni skrev Nettavisen at byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er et «wildcard» til denne posten, men at Huitfeldt er favoritten.

Oslo-lederen har bred erfaring på feltet, som avdelingsdirektør for bistandsdirektoratet Norad, feltarbeider i Røde Kors, generalsekretær i Flyktninghjelpen og statssekretær i Utenriksdepartementet ved to anledninger.

Johansen er en potet som kan bekle mange roller.

Les mer: Ap-veteran tror Raymond kan få en betydelig tung statsrådspost

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Valgvake for Arbeiderparti Oslo 20210913. Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen under Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. POTET: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kan bekle en rekke roller i en ny regjering. Her fra Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

Forsvarsminister

En post Ap ønsker, men som Senterpartiet vil sette høyt i forhandlingene. Utfordringen er at Sp har lovet mye på forsvarsfronten over mange år, og vil slite med å oppfylle løftene.

Andøya flystasjon blir en del av forhandlingene, får Nettavisen opplyst, og partileder Vedum skal ha et håp om at de maritime patruljeflyene blir værende på Andøya, og ikke flyttes til Evenes flystasjon. Det vil være en stor seier for Senterpartiet.

Nestleder Ola Borten Moe (Sp) er den klareste kandidaten til å bli forsvarsminister. Hans aksjeposisjon i et oljeselskap gjør det nemlig umulig for ham å gjøre comeback som olje- og energiminister.

Les mer: Ola Borten Moe eier ni millioner i oljeselskap: – Opp til andre å vurdere min habilitet

I dag er tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete forsvarspolitisk talsperson. Det er ikke klart om hun ønsker en posisjon i regjeringen.

© Leveres av Nettavisen Landsmøte i Senterpartiet 2021 Lillehammer 20210604. Ola Borten Moe under Senterpartiets landsmøte 202. NESTLEDER: Ola Borten Moe har lenge posisjonert seg til å bli forsvarsminister. Foto: Torstein Bøe / NTB

Justis- og beredskapsminister

Et av flere departement som både Ap og Sp ønsker. Ap har nok den sterkeste politikeren til å fylle posten, i Telemarks Lene Vågslid.

Vågslid (34) har vært i justiskomiteen i åtte år.

Nestleder Hadia Tajik, med fire år bak seg som leder i justiskomiteen (2013-2017), kan være aktuell. Det spørs hva hun selv ønsker.

Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl er de aktuelle fra Sp, men disse mangler pondusen til Ap-kandidatene.

© Leveres av Nettavisen Arbeiderpartiets Lene Vågslid sier de vil vurdere om foreldelsesfristen for seksuelle overgrep bør utgå. JUSTISMINISTER: Arbeiderpartiets Lene Vågslid er Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, og anses som en sterk kandidat til å bli justisminister i Støres regjering. Foto: (NTB scanpix)

Arbeids- og sosialminister

En post som står høyt hos Ap, da mange av de mest sentrale valgløftene til partiet går på nettopp arbeidspolitikk. Nesten halvparten av punktene i partiets 100-dagersplan går under dette feltet.

Hadia Tajik, som er tidligere rådgiver i arbeidsdepartementet og arbeidspolitisk talsperson, trekkes frem av mange som høyaktuell til denne posten.

Raymond Johansen (Ap) kan gå inn dersom Tajik velger et annet departement.

Lysbakken er utvilsomt interessert i posten, men det skal holde hardt i forhandlingene.

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Valgvake for Arbeiderparti Oslo 20210913. Hadia Tajik ankommer Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. KAN VELGE OG VRAKE: Ap-nestleder Hadia Tajik kan velge og vrake i hvilken statsrådspost hun ønsker, og kan bli både justisminister og arbeids- og sosialminister. Foto: Javad Parsa / NTB

Klima- og miljøminister

SV er det åpenbare valget til denne posten. Ap har allerede sagt nei til å lete etter olje utenfor eksisterende felt. Det gjør det enklere for SV å bli med i regjering, og legger samtidig press på Sp til å gi SV en klimaseier.

Finanspolitisk talsperson og partiyndling Kari Elisabeth Kaski (SV) er en god kandidat, men Espen Barth Eide (Ap) er også et aktuelt navn. Han er i dag Aps klimapolitiske talsperson.

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Valgvake for Sosialistisk Venstreparti Oslo 20210913. Marianne Borgen og Kari Elisabeth Kaski under Sosialistisk Venstrepartis valgvake på Rockefeller ved stortingsvalget 2021. KLIMA: Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV) kan bli klima- og miljøminister. Her er hun sammen med Oslos ordfører Marianne Borgen under Sosialistisk Venstrepartis valgvake på Rockefeller. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Slik Nettavisen forstår SV, basert på samtaler med partikjennere, er partiet mer opptatt av klimagjennomslag enn av å sitte på klima- og miljødepartementet uten dypt forankrede enigheter.

Ap har tross alt beveget seg kvantesteg i retning SV på klima siden sist de satt i regjering sammen, og klima henger mer sammen med utenriks enn noen gang før. Barth Eide er mannen med rolodexen i utlandet.

Dersom en klimaplan med betydelige SV-gjennomslag nedfelles i regjeringsplattformen, skal det ikke utelukkes at de overlater departementet til Arbeiderpartiet, får Nettavisen høre av en kilde utenfor partiet, men med lang erfaring fra innsiden.

Under Stoltenberg II-regjeringen fikk SV en knallhard lærdom i det å sitte på departement hvor man var eneste parti som fronter en reformen eller politisk kursendring, uten å få bruke departementet til å gjennomføre mer enn utredninger.

Les også: Valgløftet som ble lagt i skuffen: – En bløff fra Arbeiderpartiet

På miljø finner man en av de store kilene mellom SV og Sp: Nemlig rovdyrpolitikken. Senterpartiet ønsker å flytte rovdyrforvaltningen over til landbruksdepartementet, og ut av miljøporteføljen til klima- og miljødepartementet. Dette er Ap skeptiske til, skriver Nationen, mens SV er beint uenige. Det blir et forhandlingspunkt hvor Sp er favoritter til å seire.

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Valgvake for Arbeiderparti Oslo 20210913. Espen Barth Eide og Kamzy Gunaratnam på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. AKTUELL: Espen Barth Eide på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Han er en kandidat til tre ulike statsrådposter: Utenriks, olje- og energi, og klima- og miljø. Foto: Javad Parsa / NTB

Næringsminister

En post Arbeiderpartiet gjerne tar selv, men som også Sp ønsker.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran (Ap) blir statsråd, og har næringsdepartementet og samferdselsdepartementet som sine primærønsker, etter det Nettavisen forstår. Men om han får viljen sin er en annen sak.

Også Terje Aasland (Ap), som har åtte års erfaring i næringskomiteen, er aktuell. Senterpartiet legger gjerne beslag på hele dette departementet, som også inkluderer landbruksministeren.

Leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), er aktuell til begge postene i departementet.

Hvilket parti som tar denne ettertraktede posten vil avhenge av hvordan resten av kabalen legges, og Vedum skal ikke utelukkes.

I tillegg har SV en nestleder i næringskomiteen – Torgeir Knag Fylkesnes – som også sikler etter denne posten.

© Leveres av Nettavisen Digital pressekonferanse i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte Oslo 20210413. Nestleder Bjørnar Skjæran og partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre under en digital pressekonferanse i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte. BANKERS: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran blir statsråd. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Olje- og energiminister

Barth Eide (Ap) blir trukket fram i alle mediesaker om regjeringskabalen som favoritt til denne posten. Han har vært første nestleder i energi- og miljøkomiteen de siste fire årene.

En utfordring for Støre er at både han, Barth Eide og Raymond Johansen er menn fra Oslo, som kompliserer balanseringen av kjønn og geografi.

Geir Pollestad (Sp), tidligere statssekretær i olje- og energidepartementet, er et spennende valg som statsråd, dersom Barth Eide tar klima og Vedum eller Skjæran tar næring.

© Leveres av Nettavisen Oslo 20210511. Arthur Salte th og leder i næringskomiteen Geir Pollestad utenfor Stortinget tirsdag under en markering fra Bondeorganisasjonene i forbindelse med årets jordbruksoppgjør. STATSRÅDKANDIDAT: Leder i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), i diskusjon med Arthur Salte (t.h.) utenfor Stortinget under en markering fra Bondeorganisasjonene i forbindelse med årets jordbruksoppgjør. Foto: Terje Pedersen / NTB

Landbruks- og matminister

Også en del av næringsdepartementet. Senterpartiets kjernepost, men for liten for Vedum, som var landbruksminister på tampen av Stoltenberg II-regjeringen.

Geir Pollestad (Sp) er den heteste kandidaten på papiret, men vi ser for oss at han får en større rolle i regjeringen. Dermed er stortingskandidat og tidligere leder av Norges Bondelag, Nils Bjørke, et alternativ.

Utfordringen for Sp er det pågående bondeopprøret, med forventninger til Senterpartiets landbruksminister som er så høye at de neppe kan innfris. Av den grunn blir det nevnt til Nettavisen av flere i og rundt partiene at det kan være lurt for Sp å la Ap streve med bondeopprøret.

Spørsmålet er om Sp-grasrota godtar noe sånt.

Les også: Senterpartiet om regjeringens skattebombe: – Ikke vakkert

Posten kan også passe til talentbygging for Sp.

– En regjering skal også peke fremover. Det er også en mulighet til å trene opp folk. De må jo starte et sted, sier Aardal om talentene.

Sandra Borch (33 år, Troms) kan være aktuell, både fordi hun er profilert, men også fordi Vedum må gi en statsrådpost til Nord-Norge.

Men av de yngre har Borch, Marit Knutsdatter Strand (29 år, Oppland) og Willfred Nordlund (33 år, Nordland) odel, som gjør at de kan blitt beskyldt for å favorisere sin del av næringen.

© Leveres av Nettavisen Sandra Borch. SAUEBONDE: Stortingspolitiker Sandra Borch (Sp) fra Troms kan bli statsråd, og da landbruks- og matminister. Foto: (Senterpartiet)

Kommunal- og moderniseringsminister

Posten gis til Senterpartiet. Kan ende med nytt navn, uten moderniseringsdelen.

Både Vedum og Arnstad er høyaktuelle, men flere andre navn kan ende opp her. Verken Gjelsvik, KS-leder og Sp-mann Bjørn Arild Gram, stortingsrepresentantene Borch, Nordlund eller fylkesrådsleder Ivar Prestbakmo i Troms og Finnmark kan avskrives.

Samferdselsminister

Man skulle tro at denne posten var perfekt for distriktspartiet Sp, men etter det Nettavisen kjenner til, har flere i partiets stortingsgruppe et ønske om å forhandle den bort. Det på tross av at fylkeslagene i Sp ønsker at partiet får samferdselsministeren.

Årsaken til at deler av Sp-gruppa vil unngå samferdsel, er at det enorme budsjettet i nasjonal transportplan gir stor fallhøyde og gode muligheter for å skuffe fylkene.

Hos Ap kan både samferdselspolitisk talsperson Sverre Myrli og nestleder Bjørnar Skjæran være aktuelle.

Skulle kortene lande slik at Sp tar denne posten, så er Ivar Prestbakmo en brennhet kandidat.

Kunnskaps- og integreringsminister

En viktig post for SV, og partileder Audun Lysbakken (SV) er favoritt.

SV hadde denne posten i seks av åtte år sist gang, med Bård Vegard Solhjell og partileder Kristin Halvorsen.

For Ap kan skolepolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg være aktuell til begge statsrådpostene i kunnskapsdepartementet, dersom man opprettholder todelingen.

© Leveres av Nettavisen Stortingsvalg 2021. Oslo 20210914. SV-leder Audun Lysbakken , SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og sentralstyremedlem Knut Øygard feirer valgresultatet med kake. Feiringen fant sted i forkant av partiets sentralstyremøte, dagen etter stortingsvalget. KUNNSKAPSMINISTER: SV-leder Audun Lysbakken (t.v.), SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og sentralstyremedlem Knut Øygard (t.h.) feirer valgresultatet med kake. Lysbakken er høyaktuell som ny kunnskapsminister. Foto: Lise Åserud / NTB

Forsknings- og høyere utdanningsminister

SV hadde begge statsrådene i kunnskapsdepartementet sist gang Jens Stolenberg var statsminister, men denne gang vil SV ha færre statsråder enn i 2005, og høyere utdanning prioriteres nok ikke aller høyest på SV-lista.

I podkasten «Undervisningsplikten» har Støre svart ja på spørsmål om han vil kreve denne posten.

Torstein Tvedt Solberg, som styrkes av å være svært lojal til Utdanningsforbundet, er aktuell fra Ap, men det kan fort komme et overraskende kort i kabalen.

Professor Aardal advarer på generelt grunnlag mot å hente statsråder fra utenfor politikken:

– Jeg tror lærdommen i det politiske miljøet er at det ikke alltid er like vellykket, fordi politikk er et håndverk det også. Du skal kunne politikk, og ikke minst skal du klare å håndtere Stortinget.

For Sp kan 29 år gamle Marit Knutsdatter Strand være aktuell – særlig hvis partiet sliter med kjønnsbalansen. Ellers har Anne Tingelstad Wøien (Sp) åtte år bak seg i utdannings- og forskningskomiteen, men er ikke på Stortinget nå.

© Leveres av Nettavisen HÅRREISENDE: Stortingspolitiker Torstein Tvedt Solberg mener vaksineprioriteringen er hårreisende. TREKKES FRAM: Aps utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg, kan bli statsråd for forskning og høyere utdanning. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB

Barne- og familieminister

Tidligere barne- og likestillingdepartementet. Endret til familiedepartementet da KrF gikk inn i regjering.

Under Stolenberg II hadde SV og Ap kontrollen i fire år hver. Nå går det mot navneendring og SV-styre.

SV-nestleder Kirsti Bergstø, som var statssekretær under Lysbakken i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i 2010-2012, er mest aktuell. Det var Bergstø, den tidligere lederen av Sosialistisk Ungdom (SU), sin bevilgning til en SU-organisasjon som førte til at Lysbakken gikk av som statsråd i 2012.

Finnmarkingen Bergstø er nylig valgt inn fra Akershus.

Avtroppende Bergen-ordfører og påtroppende stortingsrepresentant Marte Mjøs Persen er en joker, ifølge VG.

© Leveres av Nettavisen SVs nestleder Kirsti Bergstø på partiets landsmøte. AKTUELL: SV-nestleder Kirsti Bergstø kan bli barne- og familieminister. Foto: (NTB scanpix)

Helse- og omsorgsminister

Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, er soleklar favoritt til jobben. Hun kan dermed bli Aps eneste trønder i regjeringen.

Hun har over seks år bak seg i helsekomiteen, og har vært talsperson siden 2017.

Kollega i helsekomiteen, Kjersti Toppe (Sp) er også en kandidat, men helse er såpass viktig for Ap at de vil prioritere det høyt i forhandlingene.

Les mer: Sp-topp i Alta: – Jeg håper for alt i verden at hun blir ny helseminister

© Leveres av Nettavisen Jonas Gahr Støres innledning til Arbeiderpartiets sentralstyremøte 2021 Oslo 20210622. Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol før Arbeiderpartiets sentralstyre avholder siste møte før sommerferien tirsdag den 22. juni 2021 på Radisson Blu hotell på Gardermoen. FAVORITT: Mye tyder på at Ingvild Kjerkol blir helseminister. Her er hun sammen med Jonas Gahr Støre før Arbeiderpartiets sentralstyremøte i juni på Gardermoen. Foto: Hanna Johre / NTB

Distrikts- og digitaliseringsminister

Denne posten forsvinner. Senterpartiet ønsker at distriktspolitikk skal gjennomsyre regjeringsplattformen, og ikke være tilsidesatt som en uriaspost i kommunaldepartementet.

Kultur- og likestillingsminister

Den mest aktuelle til denne posten er Anette Trettebergstuen (Ap) fra Hedmark.

Trettebergstuen er Arbeiderpartiets talsperson for familie-og kulturpolitikk, og har fartstid fra familie- og kulturkomiteen på Stortinget siden 2015. Hun innehar tunge verv i partiet, inkludert i sentralstyret og som leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk.

© Leveres av Nettavisen Arbeiderpartiets landsmøte 2019 Oslo 20190406. Anette Trettebergstuen under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo KULTURMINISTER: Anette Trettebergstuen under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo. Hun er mest aktuell til å bli kultur- og likestillingsminister. Foto: Terje Pedersen / NTB

Utviklingsminister

SV hadde bistandsministeren i åtte år da de rødgrønne sist regjerte sammen, og ønsker nok en reprise.

Tidligere kunnskapsminister, miljøvernminister og nåværende sjef i bistandsdirektoratet Norad, Bård Vegar Solhjell (SV), er en mulighet.

© Leveres av Nettavisen Oslo 20120323. Audun Lysbakken, Hekki Holmås, og Bård Vegar Solhjell på vei til pressekonferanse med SV på Litteraturhuset i forbindelse med avgangen til Erik Solheim. GAMLE VENNER: Tidligere statsråd Bård Vegar Solhjell kan gjøre comeback i regjering, som ny utviklingsminister.

Senterpartiet kan fort kaste nestleder Anne-Beathe Tvinnereim inn i miksen.

Hun har god erfaring på utenriks, med seks år hos UD og som ambassadesekretær i Mosambik. Bistandspengene sitter løst hvis Tvinnereim får bestemme, men givergleden er neppe mindre med en SV-statsråd.

Raymond Johansen er Aps beste kandidat.

© Leveres av Nettavisen Anne Beathe Tvinnereim under Senterpartiets valgvake på gamle Deichmanske bibliotek. KAN KOMME INN: Senterpartiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim er også en aktuell kandidat til å bli utviklingsminister. Foto: (NTB scanpix)

Fiskeri- og sjømatminister

Fiskeri kan føre til dårlig stemning i en ny regjering. SV vil endevende dagens system til fordel for kystfiske, gjennom blant annet å tilbakeføre torskekvoter – som historisk har tilhørt kystfisket – fra havtrålerne til kystfisket.

Den mest fremtredende fiskeripolitikeren på Stortinget er SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes fra Tromsø. Han kan bli fiskeriminister hvis partiet ønsker det, men det kan være en felle for SV å sitte i et departement som fører en helt annen politikk enn partiet ønsker.

Hvis SV ikke får et stort fiskerigjennomslag går jobben trolig til fiskeripolitisk talsperson Cecilie Myrseth i Ap.

Hvis Sp legger beslag på fiskeri vil det nok være fordi Vedum ikke finner en annen plass til en nordnorsk statsråd. Vedum har lovet gull og grønne skoger til nordlendingene, og oppslutningen har økt betydelig. Dermed forventes det at fylkeslagene blir belønnet i en ny regjering.

Fiskeripolitisk talsperson Geir Adelsten Iversen (Finnmark) er ikke aktuell. Det samme gjelder Siv Mossleth (Nordland). Dermed gjenstår bare Sandra Borch (Troms) og Willfred Nordlund (Nordland).

© Leveres av Nettavisen Oslo 20200520. Cecilie Myrseth i den muntlig spørretime på stortinget. FISKELYKKE: Troms-representant Cecilie Myrseth (Ap) er oddsfavoritt til å bli fiskeriminister i en ny regjering. Foto: Vidar Ruud (NTB)

– Kjønnsbalanse helt absolutt

Når Ap-leder Jonas Gahr Støre nå skal finne sine nye statsråder, er det mange forhold han må ta hensyn til: Kjønnsfordeling, geografi, alder og bakgrunn, i tillegg til alle kravene fra partiene.

– Kjønnsbalansen er helt absolutt. Hvis du ikke har en god kjønnsbalanse, så har du tapt i utgangspunktet, sier professor Bernt Aardal til Nettavisen.

© Leveres av Nettavisen Nettavisen møtte professor Bernt Aardal på Blindern 15. oktober. STOR KABAL: Professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo karakteriserer kabalen Støre nå må legge som stor, og påpeker at han må ta hensyn til både kjønnsbalanse, geografi og bakgrunn. Foto: Heidi Schei Lilleås

I dagens borgerlige regjering er 45 prosent av statsrådene kvinner, mens i den forrige rødgrønne regjeringen var det like mange kvinner og menn.

– Geografi er også helt åpenbart viktig. Hvis en regjering ikke har med noen fra Nord-Norge, Vestlandet eller fra Innlandet, så kommer det til å bli rabalder, sier han, og legger til:

– For det blir lagt veldig mye symbolikk i det, at man skal representere hele landet.

Aardal påpeker at noen også kan komme til å si nei når Støre ringer:

– Et nei gjør at plutselig så må man legge kabalen på nytt. Alle vet jo at det å være statsråd er en 24-7 jobb, og det er ikke alle som er i stand til det, sier han.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Polisen: De dödades under pilbågsattacken i Norge

© Tillhandahålls av Omni De fem personer som dödades under pilbågsattacken i norska Kongsberg namngavs av polisen under lördagen. Polisen gjorde detta i samråd med de anhöriga. Offren var: Andrea ... Read more »

Bup-avdelning riskerar vite på 100 000 kronor

© Naina Helén Jåma/TT Barn- och ungdomspsykiatrins vårdavdelning i Malmö riskerar vite på 100|000 kronor. Arkivbild. Barn- och ungdomspsykiatrins (Bup) vårdavdelning i Malmö riskerar att få ett vite på 100 000 ... Read more »

Polisen offentliggör namn på offren för attacken

Den norska polisen håller just nu en pressträff om pilbågsattacken i Kongsberg. I ett pressmeddelande skriver polisen att offren var Andrea Meyer, 52; Hanne Merethe Englund, 56; Liv Berit Borge, ... Read more »

United flög till bortamatch – i tio minuter

© Peter Klaunzer/Keystone/AP/TT Cristiano Ronaldo och de andra i Manchester United flög i tio minuter till helgens bortamatch i Leicester. Arkivbild. Manchester United tog flyget till lördagens bortamatch mot Leicester ... Read more »

Legendariska trion i stor intervju: "Dagens ungdomar har blivit ledda av tränarna"

© Tillhandahålls av Hockeysverige KARLSTAD (Hockeysverige.se) Hockeyn i Sverige fick se flera bra kedjor under 1980-talet, men det var nog inte någon som kom upp på samma nivå som den ... Read more »

Fortsatt snöfall i norr – klass 1-varning för inlandet

© Tillhandahålls av Omni SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Norrbottens läns inland, rapporterar TT. Det ligger även en klass 2-varning för mycket höga flöden i vattendrag. ... Read more »

Jakten på invasiva djur trappas upp

© Eyal Cohen/AP/TT Guldschakal (Canis aureus) fotograferad i Israel. Arkivbild. Konsekvenserna av mördarsniglarnas framfart känner vi redan till. Men faktum är att fler fruktade djur är på väg till Sverige. ... Read more »

Svenska Dödspatrullen tros ligga bakom danskt mord

© Tillhandahålls av Omni Dansk polis misstänker att det svenska kriminella nätverket Dödspatrullen låg bakom ett mord i Köpenhamnsstadsdelen Christiania i somras, enligt källor till Danmarks Radio. Polisens misstanke, enligt ... Read more »

Kongsberg-angrepet: Statsforvalteren oppretter tilsynssak

© Foto: Skjermdump TILSYN: Statsforvalteren i Oslo og Viken har besluttet å undersøke helsehjelpen Espen Andersen Bråthen har fått i Kongsberg. Kongsberg-angrepet: Statsforvalteren oppretter tilsynssak Statsforvalteren oppretter tilsynssak mot helsetjenesten ... Read more »

Sverige lockar när vinkartan ritas om

© Långmyre vineri/TT Emma Serner och Andrea Guerra driver Långmyre vineri på södra Gotland. Plantor fryser sönder, torkar ut eller brinner upp. Klimatförändringarna slår hårt mot Sydeuropa – vilket har ... Read more »

Två gängkriminella män anhållna i Eskilstuna

© Johan Nilsson/TT En skottlossning har inträffat i Eskilstuna. Arkivbild. Flera skott avlossades mot en fastighet i Eskilstuna under fredagskvällen. Två män i 25-årsåldern, med kopplingar till kriminella nätverk, har ... Read more »

Bistandsadvokat: Ofrenes familier er i sorg

© (NTB scanpix) Fem personer ble drept på Kongsberg onsdag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Bistandsadvokat: Ofrenes familier er i sorg – De er i sorg og har det ... Read more »

Vil undersøke helsevesenets oppfølging av Kongsberg-siktede

© Leveres av ABC Nyheter 37 år gamle Espen Andersen Bråthen, som er siktet for Kongsberg-angrepet, bodde her, like ved der angrepet skjedde. Foto: Terje Bendiksby / NTB – Når ... Read more »

LO kritiske til lønnsvekst for ledere i statlige selskaper

– Det er uakseptabelt med så mye høyere lønnsvekst for ledere i statlige selskaper enn det er for andre arbeidstakere og spesielt statsansatte, sier sekretær Finn Olav Haga i LO ... Read more »

Statsforvalteren vil undersøke helsevesenets oppfølging av Kongsberg-siktede

© (NTB scanpix) 37 år gamle Espen Andersen Bråthen, som er siktet for Kongsberg-angrepet, bodde her, like ved der angrepet skjedde. Foto: Terje Bendiksby / NTB Statsforvalteren vil undersøke helsevesenets ... Read more »

Kryptovalutan Tether får smäll på fingrarna

© Henrik Montgomery/TT Kryptovalutan Tether har fått mångmiljonböter för att ha vilselett sina kunder. Arkivbild. Företaget bakom kryptovalutan Tether har fått böter för vilseledande information till sina kunder. Tether är ... Read more »

L: Göteborg visar att det går att bryta utvecklingen

© Tillhandahålls av Omni Göteborg visar att det går att vända situationen åt rätt håll i utsatta områden, skriver L-ledaren Nyamko Sabuni och två andra liberaler i en debattartikel i ... Read more »

Romsonde skal utforske Jupiters asteroider

© Leveres av ABC Nyheter Romsonden Lucy skal tilbakelegge 6,5 milliarder kilometer de neste tolv årene. Foto: SwRI / AP / NTB Romsonden ble skutt opp med en Atlas V-rakett ... Read more »

Svenskarnas tränare får gå efter mardrömsstart

© Adam Ihse / TT Hanna Bennison och Anna Anvegård, till höger, får en ny tränare i krislaget Everton. Arkivbild. Evertons tränare Willie Kirk avgår efter den dåliga starten på ... Read more »

Den siste gjenlevende fra Shetslandsgjengen er død

Den siste gjenlevende fra Shetslandsgjengen er død 101-åringen døde fredag, skriver Fiskeribladet. Strandheim deltok med Shetlandsgjengen på 54 turer over Nordsjøen under andre verdenskrig, de fleste av dem med ubåtjageren ... Read more »

Iran utsetter henrettelse

– Arman Abdolalis henrettelse, som skulle ha funnet sted i dag morges, er nok en gang stanset, og den unge mannen ble sendt tilbake i fengselet i går kveld, skriver ... Read more »

Fare for snøfokk i Nord-Troms og Finnmark

– Det kan være vanskelige kjøreforhold – bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, lyder oppfordringen fra meteorologene. De har utstedt gult farevarsel. På Finnmarksvidda er det lørdag meldt stedvis ... Read more »

Andreas Halse ny gruppeleder i Oslo Ap

© Leveres av ABC Nyheter Andreas Halse blir ny gruppeleder i Oslo Arbeiderparti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Andreas Halse blir ny gruppeleder og leder for finansutvalget i Oslo ... Read more »

Even (20) døde i Marbella

© null Det var på en motorvei her i Puerto Banus ved Marbella at en nordmann døde torsdag. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB Even (20) døde i Marbella Det var ... Read more »

Bill Cosby saksøkt for voldtekt

© null Skuespilleren Lili Bernard har gått til sivilt søksmål mot Bill Cosby, som hun hevder dopet og voldtok henne på et hotellrom i Atlantic City i 1990. Foto: AP ... Read more »

LIVE 13.30: Watford får besøk av Liverpool

© Paul Ellis (AFP) NY KAMP: Liverpool og Jurgen Klopp møter Watford. LIVE 13.30: Watford får besøk av Liverpool Premier League er tilbake etter landslagspausen og den 8. serierunden starter ... Read more »

King spiller ikke i Ranieris comeback

© (NTB scanpix) Joshua King. Foto: Fredrik Hagen / NTB King spiller ikke i Ranieris comeback Han er ikke med i troppen. King meldte også forfall til landskampene mot Tyrkia ... Read more »

Ibrahimovic med i truppen – kan göra comeback i kväll

© Tillhandahålls av Omni Zlatan Ibrahimovic kan i kväll göra comeback efter sin skada. Den nyblivne 40-åringen finns med i Milans trupp till matchen mot Bologna. Ibrahimovic har bara spelat en ... Read more »

Den siste gjenlevende fra Shetlandsgjengen er død

© Foto: Privat VETERAN: Krigshelten Jakob Strandheim i et foto fra krigen. Krigsveteranen Jakob Strandheim var den siste gjenlevende fra motstandsgruppa Shetlandsgjengen fra andre verdenskrig. Nå er han død, 101 ... Read more »

Formel 1-stjärnan klagar: "För många race"

© Florion Goga/AP/TT Sebastian Vettel är kritisk till den späckade formel 1-kalendern för 2022. Arkivbild. Nästa säsong blir den mest späckade i formel 1-historien. 23 tävlingar ska köras på åtta ... Read more »

DERBYEXTRA: "Det är inget som jag mår bra av"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Han har haft en något ojämn säsong hittills. Men nu har Nabil Bahoui hittat målformen – och leder Gnagets interna skytteliga. För FotbollDirekt berättar 30-åringen om ... Read more »

Lokalavis tror på Haaland-comeback etter skadepause

© (NTB scanpix) Erling Braut Haaland. Foto: Martin Meissner, AP / NTB Lokalavis tror på Haaland-comeback etter skadepause Den vanligvis velinformerte lokalavisen Ruhr Nachrichten har Haaland inne i sin sannsynlige ... Read more »

Alchemist: Denne restauranten har 10.000 på venteliste

© Leveres av ABC Nyheter EN OPPLEVELSE: På Alchemist blir man servert rett etter rett under en kuppel som fungerer som et planetarium, hvor lyd og bilder er med på ... Read more »

Shiffrins dröm: Göra "en Anja Pärson"

© Giovanni Auletta/AP/TT Mikaela Shiffrin vill göra som Anja Pärson och ställa upp i fem individuella grenar i OS i februari. Arkivbild. Mikaela Shiffrin har dominerat den alpina världscupen i ... Read more »

Islamsk Råd reagerer på kvinnekrav i menighetsstyrer

I Hurdalsplattformen skriver den nye regjeringen at det skal stilles krav om at de administrative organene som forvalter offentlige tilskudd på vegne av trossamfunn, er demokratisk valgt og har minst ... Read more »

Kongsberg-siktedes forsvarer enig i politiets konklusjoner

© Leveres av ABC Nyheter En av politiets hypoteser har blitt styrket i dagene etter Kongsberg-angrepet, nemlig at sykdom kan være hovedårsaken til at den 37 år gamle mannen drepte ... Read more »

Bakenga i trøbbel i Japan: Tapte mot nedrykksrival

© (NTB scanpix) Mushaga Bakenga, her i en kamp for Odd, flørter med nedrykk i Japan. Foto: Christoffer Andersen / NTB Bakenga i trøbbel i Japan: Tapte mot nedrykksrival Bakenga ... Read more »

Død person funnet i badevann i Asker

– Det dreier seg om en person som er død som ligger i vannet, opplyser operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB. Det var en forbipasserende som fant personen ... Read more »

Karamarinov leder europeisk friidrett videre

© (NTB scanpix) Dobromir Karamarinov fortsetter som president i Det europeiske friidrettsforbundet. Foto: Berit Roald / NTB Karamarinov leder europeisk friidrett videre Han har fungert i rollen etter at nordmannen ... Read more »

Scholes rister på hodet: - Du kan ikke gjøre sånn med Tottenham

© (Pa Photos) IKKE IMPONERT: Paul Scholes har ikke latt seg begeistre av Tottenhams spill under Nuno Espirito Santo. Scholes rister på hodet: – Du kan ikke gjøre sånn med ... Read more »