Dette har Taliban-toppen til felles med blant annet Joe Biden og Britney Spears

© Alexander Zemlianichenko (Pool/Reuters) ENORM INNFLYTTELSE: Abdul Ghani Baradar (i midten) er en av grunnleggerne av Taliban. Dette har Taliban-toppen til felles med blant annet Joe Biden og Britney Spears

Baradar er en av grunnleggerne av den islamistiske bevegelsen Taliban, og er for øyeblikket nestkommanderende i den nye regjeringen i Afghanistan i sin stilling som visestatsminister. Han er også kjent som en Talibans sjefsforhandlere, og det var blant annet ham som skrev under den omstridte fredsavtalen om USAs tilbaketrekking i Qatar.

Nå er Baradar på Time’ sin liste over de 100 mest innflytelsesrike personer i 2021. På samme liste finner blant annet andre celebriteter som Joe Biden, Britney Spears, Aleksej Navalnyj, prins Harry og hertuginne Meghan og Scarlett Johansson. Listen er ikke satt opp med noe rangering, men i omtalen av Baradar står det følgende:

– Baradar er en stille og hemmelighetsfull mann som sjelden gir offentlige uttalelser eller intervjuer. Baradar representerer en mer moderat strømning i Taliban. En strømning som vil bli fulgt for å få vestlig støtte og nødvendig økonomisk støtte. Spørsmålet er om mannen som fikk amerikanerne ut av Afghanistan kan styre sine egne, skriver journalisten Ahmed Rashid i sin omtalte av Baradar i Time.

– Krangel i Taliban-ledelsen

Det spørs imidlertid om Taliban-toppen klarer å holde orden i egne rekker. Ifølge den britiske kanalen BBC brøt det nylig ut en heftig krangel i Taliban-ledelsen. Grunnen skal være sammensetningen av gruppens nye regjering.

Krangelen mellom mulla Abdul Ghani Baradar og et annet regjeringsmedlem skjedde i presidentpalasset i Kabul, sier kildene til den britiske kanalen. Baradar skal ha reist til Kandahar etter hendelsen.

Det har vært flere ubekreftede meldinger om uenigheter i Taliban-ledelsen etter at Baradar forsvant fra offentligheten for noen dager siden. Det har også svirret rykter om at Baradar var død eller alvorlig såret, men dette har blitt avvist av Talibans talsmann.

Dette nyhetsankeret måtte nylig lede en sending med væpnede Taliban-soldater i bakgrunnen:

I et lydopptak som skal være gjort av Baradar og som ble publisert mandag, sier han at han har vært «borte på reise».

– Hvor enn jeg måtte befinne meg nå, står det bra til med oss alle, sier han i opptaket, som er publisert på flere Taliban-nettsteder. BBC sier de ikke har kunnet verifisere opptaket. Kilder sier til kringkasteren at Baradar er ventet å komme tilbake til Kabul og muligens vil stille opp på TV for å fortelle at det ikke har vært noen krangel.

Harde ord og slagsmål

En Taliban-kilde sier imidlertid til BBC Pashto at Baradar og Khalil ur-Rahman Haqqani, flyktningminister og en sentral figur i det militante Haqqani-nettverket, utvekslet harde ord. Det skal også ha brutt ut slagsmål mellom de to partenes støttespillere.

To andre kilder bekrefter også overfor BBC at det fant sted en krangel i slutten av forrige uke. Det dreier seg om et sentralt Taliban-medlem som befinner seg i Qatar og en annen kilde med tilknytning til de involverte.

Bakgrunnen skal ha vært at Baradar, som er utpekt som visestatsminister, var lite fornøyd med strukturen i den foreløpige regjeringen.

Diplomati eller væpnet kamp

Ifølge BBC ligger også forskjellige oppfatninger om hvem som kan ta æren for Talibans seier i landet bak. Baradar skal mene at den diplomatiske innsatsen til personer som ham var viktigst, mens Haqqani og han sympatisører mener den væpnede kampen var avgjørende.

Baradar var den første Taliban-lederen som snakket direkte med en amerikansk president da han ringte Donald Trump i fjor. Da hadde han allerede signert Doha-avtalen om tilbaketrekking av amerikanske styrker.

Les også: Har flyttet inn – barnefilmen «Kurt blir grusom» ble for sterk kost for Taliban

Haqqani-nettverket knyttes på sin side til de mest voldelige angrepene mot afghanske styrker og deres vestlige allierte de siste årene. USA regner nettverket som en terrororganisasjon. Lederen Sirajuddin Haqqani er utenriksminister i den nye regjeringen.

Midlertidig kan bli langvarig

Både Baradar og de øvrige ministrene omtales som «fungerende» i det som beskrives som en overgangsregjering, men jussprofessor Haroun Rahimi sier til Vox at den kan bli sittende lenge.

– Hvor lang tid vil det ta før en permanent regjering er på plass? Det kan ta flere år. Tegnene tyder på at det vil ta lang tid, sier professoren ved Det amerikanske universitetet i Af ghanistan.

Nettavisen/NTB

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

”Risk att energikrisen stjäl fokus från omställningen”

© Tillhandahålls av Omni Att energipriserna hotar att stiga till ohållbara nivåer under vintern riskerar att hänga som ett mörkt moln över klimattoppmötet i Glasgow i november. TT noterar att ... Read more »

Larm om handgranat på gångväg i södra Stockholm

Ett större område har spärrats av i Farsta strand i södra Stockholm efter larm om en misstänkt handgranat på en gångväg, rapporterar Aftonbladet. Boende uppmanas att stanna inomhus, uppger vittnen ... Read more »

Söderbergs mardröm – tappade ledning i slutet

© Emil Langvad/TT Sebastian Söderberg var så nära, men tappade ledningen i slutet och blev delad tvåa i Spanien. Arkivbild. Sebastian Söderberg var två hål från sin stora triumf. Då ... Read more »

Minst 25 døde etter kraftige regnvær i India

© Leveres av ABC Nyheter Et redningshelikopter leter etter flom- og skredrammede i Kottayam-distriktet sørvest i India, som siden fredag har blitt rammet av kraftige regnvær. Minst 25 personer sørvest ... Read more »

Bill Clinton utskrevet fra sykehuset

© Leveres av ABC Nyheter Tidligere president i USA, Bill Clinton, forlot søndag sykehuset han har vært innlagt på siden tirsdag med en infeksjon. Etter utskrivingen tok han og kona ... Read more »

Gratismedlemmer kan gi Human-Etisk Forbund millioner ekstra i statsstøtte

På grunn av vedtaket går forbundet glipp av rundt 20 millioner kroner i året i kontingent, men leder Christian Lomsdalen i Human-Etisk Forbund sier til Vårt Land at målet med ... Read more »

SKR: Statlig överrock kortar inga vårdköer

© Claudio Bresciani/TT SKR tror inte på modell med fler pekpinnar i vården. Arkivbild. Håll fingrarna borta. Sjukvården och regionerna vill hålla staten på armslängd avstånd i jakten på kortare ... Read more »

Guldläget hölls hemlig för spelarna: ”Vilken chock”

© Tillhandahålls av Omni SM-guldet kom som en överraskning för spelarna i FC Rosengård som först vid slutsignalen fick reda på att Häcken spelat 0–0, vilket innebär att inget annat ... Read more »

Politiet vet hvor Kongsberg-drapsmannen fikk tak i pil og buen

© Leveres av ABC Nyheter Drapsmannen på Kongsberg brukte blant annet pil og bue i angrepet. Politiet begynner å få oversikt over hva Espen Andersen Bråthen foretok seg i dagene ... Read more »

Pangstart sendte Aalesund tilbake på opprykksplass

© Svein Ove Ekornesvåg (NTB) Kristiansund 20200621. Aalesunds Niklas Castro i eliteseriekampen i fotball mellom Kristiansund og Aalesund på Kristiansund Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Pangstart sendte Aalesund ... Read more »

Ung kvinna hittad död – en person anhållen

© Johan Nilsson/TT Eperson har ahållits efter att en kvinna i 20-årsåldern hittats död i en lägenhet i Kristianstad. Arkivbild. En person har anhållits efter att en kvinna i 20-årsåldern ... Read more »

KRÖNIKA: Hammarbytränarens stora triumf

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt STOCKHOLM: Hammarby ville, vågade och vann. 1-0-segern i 08-serbyt mot AIK handlade till slut om mod – det hade Hammarbys tränare Milos Milojevic. Bytet tio minuter ... Read more »

Ble meldt om koronasmitte i Tottenham-troppen. Nå har saken tatt ny vending

© JUSTIN TALLIS GODE NYHETER: Heldigvis er det ingen koronasmitte i Tottenham-troppen. Ble meldt om koronasmitte i Tottenham-troppen. Nå har saken tatt ny vending Fredag ble det meldt at to ... Read more »

Evertons hjemmerekke røk mot West Ham

© (NTB scanpix) Angelo Ogbonna feirer matchvinnerscoringen mot Everton søndag. Foto: Peter Byrne/PA via AP / NTB Evertons hjemmerekke røk mot West Ham Premier League-kampen måtte vente helt til det ... Read more »

Følg Brann - Stabæk her

© Håkon Mosvold Larsen (NTB) TRUES AV NEDRYKK: Brann og trener Eirik Horneland møter Stabæk søndag. Bildet er fra det omvendte oppgjøret i Bærum tidligere i sesongen. Følg Brann – ... Read more »

USAs forsvarsminister til Georgia, Romania og Ukraina

© Leveres av ABC Nyheter USAs forsvarsminister Lloyd Austin satte søndag kursen mot Svartehavsregionen for å styrke alliansene med land i randsonen for russisk aggresjon, ifølge forsvarsdepartementet. USAs forsvarsminister Lloyd ... Read more »

Laholm vill stoppa pension för brottsdömda politiker

© Tillhandahålls av Omni Kommunstyrelsen i Laholm vill att politiker som avgår efter att ha begått brott ska bli utan pension, skriver Hallandsposten. – Det är anständigt att man rättar ... Read more »

WHO: Onödig paus med Modernavaccin

© Johan Nilsson/TT Världshälsoorganisationen är kritiska till Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccinationer med Modernas vaccin. Arkivbild. Världshälsoorganisationen WHO ser den svenska pausen av vaccinationer med Modernas vaccin som onödig. Det ... Read more »

Storebror Fredricson trea i världscuppremiären

© Anders Bjurö/TT Jens Fredricson kom trea i världscuppremiären i Oslo. Arkivbild. Peder Fredricson är inte den enda duktiga ryttaren i familjen. Storebror Jens kom trea i världscuppremiären i Oslo. ... Read more »

Cruisekongen Torstein Hagen vurderer å flytte hjem til Norge

© Leveres av ABC Nyheter Skipsreder Torstein Hagen ved siden av en modell av Viking Star. Torstein Hagen er leder for selskapet Viking Cruise, med hovedsete i Basel. Viking-reder Torstein ... Read more »

Jon Reidar Øyan pekt på som ny varaordfører i Oslo

© Leveres av ABC Nyheter Flertallet i valgkomiteen i Oslo Ap peker på Jon Reidar Øyan som ny varaordfører i Oslo. Flertallet i valgkomiteen i Oslo Arbeiderparti vil ha Jon ... Read more »

Kishida vill se tömning av Fukushimavatten

© AP/TT Japans nye premiärminister Fumio Kishida (i mitten) med entourage på besök i Fukushimas kärnkraftverk och drabbade staden Futaba. Japans nytillträdde premiärminister Fumio Kishida står fast vid att lagrat ... Read more »

Svensk smäll: Seger missar VM-kvalsamling

© Jonas Ekströmer/TT Caroline Seger. Arkivbild. Caroline Seger fick se på från bänken när Rosengård bärgade SM-guldet. Nu meddelar 36-åringen att hon missar kommande VM-kvalsamlingen. Jag stannar hemma, säger hon ... Read more »

Kross av nytänt Mjällby: "Ville ge tillbaka"

© Johan Nilsson/TT Mjällbys Joel Nilsson rundar Kalmars målvakt Tobias Andersson och gör första målet i 4–0-segern. Första hemmamatchen sedan publikrestriktionerna lyftes bort helt. Då exploderade ett nytänt Mjällby mot ... Read more »

Sävehof nära oavgjort mot storlaget i CL

© Björn Larsson Rosvall/TT Sävehofs Jamina Roberts gjorde åtta mål mot storlaget CSKA Moskva. Arkivbild. Sävehof stod för en stormatch, men förlorade ändå med uddamålet, 28–29, mot CSKA Moskva på ... Read more »

To målgivende for Graham Hansen i storseier

© (NTB scanpix) Caroline Graham Hansen noterte seg for to målgivende pasninger i kampen mot Sporting Huelva søndag. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix via AP / NTB To målgivende for Graham ... Read more »

Dramatisk biljakt – rånare körde på polisbil

© Fredrik Sandberg/TT Två misstänkta rånare kunde gripas efter en dramatisk biljakt i Skåne. Arkivbild. Polisen har gripit två misstänkta personer efter ett rån i Löderup i sydöstra Skåne. De ... Read more »

Hva er best for klimaet – å kjøpe en ny elbil eller bruke opp den gamle bensinbilen?

© Leveres av ABC Nyheter Det blir nå kjøpt flere elbiler enn vanlige bensinbiler i Norge. 62,5 prosent av alle nye biler er elbiler. Ifølge japanske forskere bør vi beholde ... Read more »

Trodde inte på guld – saknade guldhattar

© Pär Bäckström/TT Rosengård fick fira SM-guldet utan guldhattar. Rosengård trodde inte att Häcken skulle tappa poäng mot AIK. Så de tog inte med sig prylarna till Piteå som alla ... Read more »

Norske Renate tok publikum med storm - sammenlignes med to store Hollywood-stjerner

© Tuva Mathilde Løland (Nettavisen) Norske Renate tok publikum med storm – sammenlignes med to store Hollywood-stjerner Norske Renate Reinsve er aktuell med filmen «Verdens verste menneske». I sommer tok ... Read more »

Sandviken vant tøff bortekamp mot Avaldsnes

© Fredrik Hagen (NTB) KNPEPENT: Sandviken-spillerne måtte slite med å få med seg alle tre poengene borte mot Avaldsnes. Dette bidlet er fra en tidligere kamp. Sandviken vant tøff bortekamp ... Read more »

På jakt etter Nessie i det skotske høylandet

© Leveres av ABC Nyheter SPEID ETTER UHYRET: Besøk Loch Ness, med uhyret Nessie som fortsatt ingen har klart å oppdage. Og når du blir lei av resultatløst søk, stikk ... Read more »

Videoer fra nye Estonia-dykk er offentliggjort

© Leveres av ABC Nyheter Nye videoopptak som ble gjort i sommer av vraket av den forliste ferja Estonia, er nå offentliggjorte. Den svenske havarikommisjonen har offentliggjort alle videoopptak fra ... Read more »

Rosengård tog guldet efter drama i Piteå

© Pär Bäckström/TT Rosengård firar Stefanie Sanders 3–2-mål mot Piteå som blev avgörande i guldstriden. När Häcken sviktade stod Rosengård pall för guldpressen. Skånelaget vinner damallsvenskan efter 3–2 borta mot ... Read more »

Rosengård säkrade SM-guld efter drama i Piteå

© Pär Bäckström/TT Rosengård är svenska mästare efter seger mot Piteå med 3–2 När Häcken sviktade stod Rosengård pall för guldpressen. Skånelaget vinner damallsvenskan efter 3–2 borta mot Piteå. Stefanie ... Read more »

Uærlig kjøper havnet i fengsel – det ble starten på mange problemer

© Leveres av ABC Nyheter Bilen står hjemme kjøreklar – men “Nils” får ikke bruke den. Årsak: En uærlig kjøper rakk å omregistrere den på sitt navn. – og nå ... Read more »

Macron mintes ofre for Paris-massakren i 1961

© Leveres av ABC Nyheter Frankrikes president Emmanuel Macron på helgens minnemarkering over de mange som mistet livet da fransk politi slo hardt ned på algeriske demonstranter i Paris for ... Read more »

FC Rosengård svenska mästare i fotboll

© Tillhandahålls av Omni FC Rosengård är svenska mästare i fotboll efter att tyskan Stefanie Sanders blev matchhjälte med två mål i 3-2-segern mot Piteå. – Ojoj, herregud vilken chock. ... Read more »

Nav krever gigantisk barnebidrag for bortført sønn

© (privat) Alf Friisø – Det er galskap. Det er systemfeil, sier diplomat Alf Friisø. Nav krever ham for 23.600 kroner i barnebidrag, for sønnen som ble ulovlig bortført fra ... Read more »

Quiz: Har du koll på nyhetsveckan som gått?

© Fredrik Persson/TT, Anders Wiklund/TT & Stella Pictures. Minns du veckans stora händelser? Det har varit en händelserik vecka, både på nyhets- och nöjesfronten. Men frågan är om du har ... Read more »