Det hjelper å være rik

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Det hjelper å være rik

Det hjelper å være rik
© Foto: Alessio Paduano / VG HJELP Å FÅ: Det er store økonomiske forskjeller mellom globale sør og høyinntektsland. Gapet har både økt og blitt mer synlig under pandemien. Dette bildet er tatt i starten av pandemien i Italia 9. april 2020

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

De enorme ulikhetene mellom verdens fattige og rike er kraftig forsterket under pandemien. Det skaper sår som sent vil gro.

Publisert: 22.01.22 kl. 20:51

Global Tech News Daily

Verdens ti rikeste menn har blitt absurd mye rikere i løpet av pandemien. De har nå seks ganger mer penger enn 3,1 milliarder mennesker til sammen.

Pandemien har ført 160 millioner mennesker ut i ekstrem fattigdom. Nær en milliard mennesker er kronisk sultne, mens cirka 300 millioner er i en sultkatastrofe.

Global Tech News Daily

Det er ikke viruset som gjør forskjell på folk.

Det hjelper å være rik. Det har alltid hjulpet å være rik. Men vi har knapt sett det så tydelig som nå.

Det handler ikke bare om disse milliardærene. Det handler om de rike landene og de fattige. Det handler om global urettferdighet, om skjevfordeling av goder og byrder. Om at en ulykke sjelden kommer alene. Det handler om de ressurssterkes utnyttelse av de fortvilte. Om vanstyre, kapitalisme og dominans.

Og i sum viser det følgende: At ikke alle liv er like mye verdt. De som holder fast ved tanken om det motsatte ser ikke verden slik den faktisk er blitt.

De fattige ser. De har alltid sett. Men aldri har prisen vært høyere for så mange samtidig og over hele verden.

Anonyme liv

Minst fem og en halv million mennesker har dødd med covid-19 under pandemien. 331 millioner er blitt smittet.

Antagelig er tallet mye høyere. Og det er de fattige smittede og døde vi mangler i statistikken.

De som ikke har tilgang til hurtigtester, til leger og laboratorier. De som ikke kommer seg til sykehuset, som ikke ligger i respirator, som ikke blir sett og heller ikke telt. Deres død er like anonym som livet var.

Mange slike liv kunne blitt spart om de rike hadde delt flere vaksiner med de fattige. Men det skjedde ikke.

I månedsvis var produksjonslinjene forbeholdt de som sto først i køen. Det var de som la pengene på bordet. Så kom behovet for boosterdoser og doser til barn. De fattige ble henvist til smuler ved de rikes bord.

Ikke galt å tjene penger

Denne uken ble det kjent at også Norge er blitt rikere under pandemien. Vi fikk tidenes høyeste handelsoverskudd. Det ble eksportert varer til utlandet for svimlende 1.378 milliarder kroner. Overskuddet ble 538 milliarder.

Mesteparten av disse milliardene tjente vi etter juli i fjor. Veksten har altså vært helt eventyrlig og skyldes skyhøye priser på gass, strøm og olje – i tillegg til fiskeeksport.

Det er ikke galt å tjene penger. Så lenge pengene kommer hele samfunnet til gode.

Og det er her velferdsstaten Norge skiller seg ut fra land som USA og private kommersielle bedrifter med eiere som Elon Musk, Jeff Bezos og Mark Zuckerberg. Dette er tre av verdens ti mest styrtrike milliardærer.

De er blitt milliardærer ikke bare fordi de er så geniale, men fordi de har makten til å påvirke den amerikanske politikken til sitt eget beste.

De unnslipper gjerne inntektsskatt og går bevisst inn for å. De nekter arbeiderne verdige arbeidsforhold. Alt for å få flere dollar i egen lomme.

Økonomisk ulikhet

USA er følgelig en av landene i verden med høyest grad av økonomisk ulikhet. Altså fordeling av goder mellom fattige og rike. Hvor de rike tar en stadig større del av kaken.

Det bidrar til sosial urettferdighet. Ulikhetene i befolkningens utdanningsnivå, arbeidsforhold og helseplager øker.

Dermed er det ikke bare de fattige i globale sør som i større grad blir syke og dør av corona. Også fattige og marginaliserte i høyinntektsland er blitt hardere rammet. Det har man sett i USA, Storbritannia og flere andre land.

Også i Norge øker den økonomiske ulikheten. Selv om vi er et av landene med minst forskjeller mellom folk.

De fleste av oss har det godt her i Norge. Det sørger velferdsstaten for. Men selv i et land som vårt har de små ulikhetene blitt kraftig forsterket under pandemien. Det er de med minst som har mistet mest.

USA er skrekkeksemplet på hva som kan skje når ulikhetene blir for store. Men også i andre vanstyrte land, har vi sett opprør fra en undertrykket befolkning som ikke har til salt i maten.

Det store gapet mellom fattige og rike, mellom eliten og arbeiderne huler ut fundamentet samfunnet står på. Det skaper misnøye og sinne og undergraver tilliten borgere imellom. Jo lavere tillit, dess enklere sprer coronaviruset seg, og dess mer skade gjør den.

Ingen hurtigløsning

Norge har en solid økonomi og en god fordelingspolitikk. Det er den høye tilliten borgere imellom som er den virkelige rikdommen.

Som har bidratt til at Norge har en av de lavest andel døde og alvorlig syke av viruset. Vi stoler på våre ledere. Og det hjelper å være rik.

Ulikhetene mellom landene er forventet å øke for første gang på en generasjon, viser Oxfam-rapporten.

Utviklingslandene har ikke fått tilgang på vaksiner, eksport-kostnadene på matvarer har nådd svimlende høyder, energikostnadene er rekordhøye, og gjeldsgraden ute av kontroll.

Derfor må fattige land kutte mer ned på allerede minimale velferdsbudsjetter. Andel som har dødd av covid-19 er dobbelt så høye som i rike land.

Den kraftige økningen i økonomiske ulikheter verden over er en katastrofal konsekvens av pandemien. En sykdom det ikke finnes en vaksine mot. Snarere er det blitt en kronisk sykdom.

For mye å forlange?

Det har aldri vært så mye makt på så få private hender. I bunn er det politikere som svikter. Som lar de rike unndra seg skatt og omgå reguleringer.

Da Nobelprisen ble delt ut i desember i fjor var det de håndfull styrtrike som ble adressert. Gi oss 6,6 milliarder dollar og vi kan redde hundrevis av millioner fra sult. Er det mye å forlange fra de som har tjent 1,6 trillioner mer under pandemien, spurte David Beasly, på vegne av nobelprisvinner Verdens matvareprogram.

Slik har det blitt, men slik kan det ikke fortsette. Økende sosiale ulikheter er i ferd med å bli en farligere pandemi.

Publisert: 22.01.22 kl. 20:51

News Related

OTHER NEWS

Anna Brolins nya besked om Tilde de Paula Ebys framtid i ”Efter fem” – efter frånvaron

Tilde de Paula Eby har inte programlett Efter fem på flera veckor. Nu avslöjar TV4-profilen Anna Brolin när den omtyckta kollegan gör comeback i rutan. Hon är en av Sveriges ... Read more »

OL-sølv til curlingekteparet: Fikk juling av Italia i finalen

© Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP SØLVVINNERE: Kristin Moen Skaslien og Magnus Nedregotten tapte finalen i mixed double. OL-sølv til curlingekteparet: Fikk juling av Italia i finalen BEIJING/OSLO (VG) (Italia ... Read more »

«Verdens verste menneske» er Oscar-nominert

© Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP Renate Reinsve da hun mottok prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes i sommer. Joachim Triers suksessfilm «Verdens verste menneske» er Oscar-nominert i kategorien ... Read more »

Breivik byter fängelse – får utsikt över Utøya: "Lämpligt"

© Lise Åserud/NTB/TT och Tore Meek/NTB/TT Terrordömde Anders Behring Breivik ska flyttas till ett nytt fängelse. Byggnaden har utsikt över Tyrifjorden, där ön Utøya ligger och där Breivik mördade 69 ... Read more »

Ingen norske til finalen - største fiasko på 16 år

© Aaron Favila (AP) RØK I SEMIFINALEN: Det ble ingen finaleplass på Maiken Caspersen Falla og de andre norske sprintjentene. Ingen norske til finalen – største fiasko på 16 år ... Read more »

Mazdas første ladehybrid nærmer seg

CX-60 PHEV får premiere i mars, og vil bli fulgt av den større CX-80 PHEV. Snodig nok har ikke Mazda noen ladbare hybrider på plass her i Europa. Hvorfor snodig? ... Read more »

Breivik till fängelse med utsikt över Utøya

© TT Flaggor och blommor vid Sundvollen, med Utøya i bakgrunden. Arkivbild. Terrordömde Anders Behring Breivik ska flyttas till ett nytt fängelse. Byggnaden har utsikt över Tyrifjorden, där ön Utøya ... Read more »

16-åringar åtalas för människorov vid boende

© TT Tre 16-åriga pojkar åtalas vid Varbergs tingsrätt för att ha fört bort och misshandlat en annan pojke. Alla fyra bodde på samma HVB-hem. Arkivbild. Tre 16-åriga pojkar åtalas ... Read more »

Vinn fri tilgang til HBO Max: Kan du dette om Matrix-filmen?

© null The Matrix Resurrections kom på kino her hjemme i desember i fjor. Nå kan du se filmen hjemme i egen stue. Vinn fri tilgang til HBO Max: Kan ... Read more »

Staten har köpt lyxvilla för 59 miljoner – ska stå tom

© Tillhandahålls av Omni Statens fastighetsverk (SFV) har köpt lyxvillan Villa Loviseberg i Solna kommun av några av kungaparets närmaste vänner för 59 miljoner kronor, rapporterar Expressen. Enligt Peter Wallin, ... Read more »

COVID-19: Topolinis reopens after cops arrest owner's unvaxxed wife, daughter

A restaurant in Perth’s north has reopened after police stormed the venue on Monday night, charging several unvaccinated staff members — including the owners — with breaching COVID-19 rules. Topolinis ... Read more »

Maiken Caspersen Falla åpner opp om problemer i OL-oppladningen

Den svært meritterte norske sprinteren har i en årrekke vært Norges desidert beste sprinter. 31 år gamle Falla har levert i mesterskap etter mesterskap, men i Beijing-OL sa det stopp ... Read more »

Sundlings mamma: ”Det var ju överlägset”

© Henrik Montgomery/TT Jonna Sundling vann OS-guld i damernas sprint. Totalt överlägsen. Jonna Sundlings OS-guld firas ordentligt i familjen. Jag är otroligt stolt, det går inte beskriva med ord, säger ... Read more »

Wassberg om dubbeln: "Som en vanlig världscup"

© Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT Thomas Wassberg. Arkivbild. För första gången på 38 år har Sverige tagit en dubbelseger i skidor på ett OS. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist gjorde om ... Read more »

Möte mellan högerextrema inför stormningen utreds

© Tillhandahålls av Omni FBI utreder ett möte mellan företrädare för de högerextrema grupperna Proud Boys och Oath Keepers som ska ha ägt rum dagen före stormningen av Kapitolium i ... Read more »

Covid-19: Mundo perdeu 10 milhões de empregos nas indústrias criativas em 2020 - UNESCO

© Fornecido por Lusa 75th anniversary of UNESCO Paris, 08 fev 2022 (Lusa) – O mundo perdeu 10 milhões de empregos nas indústrias criativas em 2020 devido ao impacto da ... Read more »

Açores com 1.247 novos casos e total de 17.080 infeções ativas

Os Açores diagnosticaram, nas últimas 24 horas, 1.247 novos casos positivos de covid-19, totalizando a região 17.080 infeções ativas e 65 internamentos, mais três do que na segunda-feira, avança hoje ... Read more »

Nuis forsvarte OL-tittelen på 1500 meter – Kongshaug på fjerdeplass

© Leveres av NTB Peder Kongshaug gikk inn til fjerdeplassen på 1500 meter i sitt første OL. Her under EM i Heerenveen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Kjeld ... Read more »

En varslet katastrofe

En varslet katastrofe © Foto: LINDSEY WASSON / Reuters Det svenske flagget vaier etter at Jonna Sundling vant sprinten foran Maja Dahlqvist. De gule og blå kan allerede glise. Nå ... Read more »

MATKURS OG VINKURS: En middag med tyskkvinnelig finesse og asiatisk matmagi på Ahaan

© Leveres av Apéritif.no Det er 8, mars og kvinnedagen så hva er bedre enn en middag med en kvinne som får det til. Sabine Mosbacher Fra Pfalz i Tyskland ... Read more »

Vill stoppa förtur med privat sjukförsäkring

© TT Socialminister Lena Hallengren (S) vill utreda ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad vård. Privata sjukförsäkringar ska inte ge förtur i vårdkön till offentligt finansierad vård. Regeringen ... Read more »

Naturlig hjälp mot vallningar

© Kurera Tidskrift AB salvia Sämre sömn, värmevallningar, kraftiga svettningar, ökad kroppslig och psykologisk stress och svängande humör. Allt är symtom som kan drabba kvinnor i klimakteriet. En helt ny ... Read more »

Exigência de formulário em viagens domésticas é "perfeita aberração"

O Governo da Madeira classificou hoje como “perfeita aberração” a exigência do preenchimento prévio do formulário de localização de passageiros nas viagens entre a Madeira e o continente, imposta pelo ... Read more »

Covid-19: Açores com 1.247 novos casos e total de 17.080 infeções ativas

© Fornecido por Lusa Covid-19 – Início da testagem em massa em Água de Pau nos Açores Ponta Delgada, Açores, 08 fev 2022 (Lusa) – Os Açores diagnosticaram, nas últimas ... Read more »

Madeira mantém teste a crianças não vacinadas em atividades desportivas

O Governo da Madeira reafirmou hoje que vai continuar a exigir teste antigénio negativo às crianças não vacinadas contra a covid-19 para participar em atividades extraescolares desportivas, justificando a medida ... Read more »

Movimento dos "Camiões da liberdade" paralisa o Canadá

© Minas Panagiotakis/AFP O Canada está ser a abalado há mais de uma semana por um movimento de protesto dos camionistas contra as medidas sanitárias adoptadas pelo governo de Justin ... Read more »

SAS lyfter mot Toronto

© TT SAS ska börja att flyga till Toronto. Arkivbild. Flygbolaget SAS börjar i sommar att flyga till Toronto, Kanada. Direktlinjerna från Köpenhamn och Stockholm inleds den 2 juni med ... Read more »

Sundling: Det är galet, jag har inte förstått det än

© Tillhandahålls av Omni Jonna Sundling dominerade OS-sprinten från kval till final men hade svårt att greppa vad som hänt i den första intervjun efter guldet. – Det är galet, ... Read more »

Dag Tolstoy inlagd på sjukhus – har opererat hjärnan

© Jakob Dahlström/TV4/Instagram/Dag Tolstoy Dag Tolstoy opererades för en cysta i huvudet. Dag Tolstoy behövde under fredagen läggas in på sjukhus för en cysta i huvudet. Nu hyllar han vårdpersonalen. ... Read more »

Alice Stenlöf stöttas av följarna – efter relationsbeskedet

Det är i sin senaste video som Alice Stenlöf tar bladet från munnen och berättar hur det egentligen ligger till efter alla turer kring hennes kärleksliv. Ja, det finns just ... Read more »

Danmark öppnar för stridsplan på Bornholm

© Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT Mette Frederiksen i folketinget i Köpenhamn på tisdagen. Danmark skärper sin militära beredskap, vilket bland annat kan innebära att två stridsflygplan placeras på Bornholm, om det ... Read more »

Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: – En kunstner på ski

© Foto: Bjørn S. Delebekk, VG SUVEREN PÅ OPPLØPET: Johannes Høsflot Klæbo tok sitt andre sprintgull. Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: − En kunstner på ski ZHANGJIAKOU/OSLO (VG) Etter å ... Read more »

OL-oppreisning for Klæbo – sprintet til gull

Det skjedde i tett duell med italieneren Federico Pellegrino, samme mann som han henviste til sølvplass i OL for fire år siden. Bronsen gikk til Aleksander Terentjev. Forrige gang gikk ... Read more »

Historisk norsk OL-fiasko - svenskene herjet: - Tidenes oppvisning

© Aaron Favila (AP) RØK I SEMIFINALEN: Det ble ingen finaleplass på Maiken Caspersen Falla og de andre norske sprintjentene. Historisk norsk OL-fiasko – svenskene herjet: – Tidenes oppvisning ZHANGJIAKOU/OSLO ... Read more »

Intäktslyft för Pfizer

© TT Pfizer har släppt delårssiffror. Arkivbild. Läkemedelstillverkaren Pfizer redovisar en kraftigt ökad vinst under fjärde kvartalet: 3,38 miljoner dollar, motsvarande 0:59 dollar per aktie, kan jämföras med 0,85 miljoner ... Read more »

Olaola: ”Jag litar inte på folk i ljusblå skjorta”

De finns lite överallt. Det är ofta de som sitter på viktiga positioner runtom i samhället. De som bär dyra, välsittande skjortor i ljusblått. Och jag litar inte på dem, ... Read more »

Svensk OS-sprintsuccé – första dubbeln på 38 år

© Henrik Montgomery/TT Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog ... Read more »

Gruppe foreslår styrkede rettigheter i utvisningssaker med barn

© Leveres av ABC Nyheter Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil nå bruke tid på å avklare hvilke av forslagene i rapporten som eventuelt følges opp. Her er hun ... Read more »

Anders Behring Breivik flyttes fra Telemark fengsel til Ringerike fengsel

© Leveres av NTB Ringerike fengsel ligger på Tyristrand i Viken. Foto: Audun Braastad / NTB Anders Behring Breivik flyttes fra fengselet i Skien til Ringerike fengsel på Tyristrand. Fengselet ... Read more »

40 år efter tragedin - The Who spelar i Cincinnati

© TT The Whos Roger Daltrey och Pete Townshend. Arkivbild. Mer än 40 år efter det att elva människor klämdes ihjäl inför en The Who-konsert ska nu det brittiska rockbandet ... Read more »