Det er ikke for sent: Træer og buske, der skal beskæres i november og december

det er ikke for sent: træer og buske, der skal beskæres i november og december

Foto: Wikipedia Commons

Når november slutter, går haver gradvist ind i en hvilefase, og vil dine haveaktiviteter formentlig også. Det er dog klogt at udføre noget sidste øjebliks beskæring for at holde dine planter sunde og samtidig sikre en rig høst næste år.

Her er en guide baseret på information fra Gardenersworld.nl om, hvilke træer og buske du stadig kan beskære i november og december.

Det rigtige tidspunkt for beskæring

Da de fleste træer og buske taber deres blade, bliver haverne bare, hvilket gør det lettere at se, hvad der skal beskæres. Dette er især afgørende for frugttræer og -buske, hvis du ønsker en frugtbar høst næste år. Beskæring i november og endda december er ikke for sent, forudsat at der ikke er frost.

Læs også

Æbletræer

Æbletræer beskæres bedst to gange om året: en gang midt på sommeren og igen i hvileperioden, som begynder, når bladene falder, og det varer indtil foråret. Hvis du ikke kan beskære denne måned, er december og endda januar stadig passende, så længe der ikke er frost.

I hvileperioden kan du beskære aggressivt for at fremme vækst og frugtudbytte. Fjern overskydende, beskadigede og syge grene helt, og forkort lange grene med halvdelen.

Fjern også så mange frugtsporer – knudrede skud med tykke hoveder – som muligt ved at klippe dem tæt ved hovedgrenen.

Beskær altid indadvoksende grene på æbletræet og hold kernen åben for maksimal lysgennemtrængning. Når det bliver varmere udenfor, er beskæringsperioden forbi, da træets saftstrøm genoptages.

Pæretræer

Beskær hovedgrenene til halv længde. Beskær også de stærkeste sideskud, der voksede i det forløbne år til to eller tre knopper. Fjern til sidst tyndere grene for at lede energien videre til frugtsporerne.

Kvæde

Beskær kvædegrenene med en tredjedel og tynd ud med svagere grene for at åbne træet og reducere risikoen for sygdomme.

Brombærbusk

Hvis du ikke har beskåret din brombærbusk i år, er nu et rigtig godt tidspunkt. Beskær næsten alle stængler, der bar frugt i år, ned til jorden, og efterlad omkring fire stærke, nye stængler bundet op.

Stikkelsbær

Beskær ældre stikkelsbærgrene, der bar frugt sidste år, ned til jorden, og efterlad op til syv unge og stærke grene.

Løvfældende træer

Lejlighedsvis er det nødvendigt at tynde ud i kronen på løvfældende træer for bedre lysgennemtrængning. Fjern kun et par større grene fra kronen, typisk en gang hvert tredje til sjette år.

Piletræer

Selvom det teknisk set ikke er beskæring, er ‘pilning’ af et piletræ lignende og bedst gjort fra november til marts. Pil ved at skære træet tilbage til knuden.

Andre buske og løvfældende træer

Så længe det ikke fryser denne måned (eller næste), kan du stadig beskære andre buske og løvfældende træer, hvis det er nødvendigt. Hvis temperaturen falder under frysepunktet, er det bedre at udsætte eller springe beskæringen over for at undgå at beskadige planterne.

Nogle buske, som hortensiaer, beskytter sig selv mod kulden med deres visne blomster. Forsk derfor på hver art for at bestemme, om den kan beskæres, eller hvordan den beskyttes mod vinterfrost.

Læs også

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World