Derfor viser dit speedometer, du kører hurtigere, end du faktisk gør

derfor viser dit speedometer, du kører hurtigere, end du faktisk gør

Foto: Shutterstock

Mange bilister har nok bemærket, at nålen på deres speedometer har en tendens til ikke at være helt præcis.

For hvis du for eksempel har en GPS slået til, der viser din hastighed i realtid, eller hvis du er kørt forbi en fartmåler og har fået din reelle fart vist, vil du nok have undret dig over, at tallene ikke stemmer overens med, hvad din speedometer-nål viser.

Som regel viser vores biler nemlig, at vi kører hurtigere, end vi faktisk gør. Men er det fabrikanterne, der er nogle dovne hundehoveder, eller er der mening med fejlen?

Det siger reglerne

Ifølge EU-regler er det faktisk lovligt for speedometere at vise op til 10 procent forkert.

Om det faktisk er de 10 procent, eller om det er en mindre procentdel, varierer fra model til model.

Det er selvfølgelig rigtig uheldigt, hvis speedometeret viser, du kører langsommere, end du faktisk gør, og derfor kan du godt være sikker på, at hvis speedometeret viser forkert, er det fordi, det viser for meget.

Men hvorfor er det sådan?

Grunden til, at fabrikanterne konsekvent vælger at kalibrere speedometeret, så det viser en højere hastighed end den reelle, er, at producenterne vil have en sikkerhedsmargin.

Forestil dig for eksempel lige et ramaskrig, hvis bilister begyndte at få fartbøder, selvom deres speedometer viser, de kører den tilladte hastighed.

Samtidig skal producenterne også tage højde for dækslid og til, at der kommer andre hjul på bilen, som kan påvirke hastigheden.

Så der har du forklaringen: Det er simpelthen en sikkerhedsforanstaltning fra bilproducenternes side – og det er fuldt ud lovligt, så længe de holder sig inden for de 10 procent!

Læs også

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World