Derfor marker vi de 4 søndage i advent

derfor marker vi de 4 søndage i advent

Foto: Shutterstock

For mange er det en fast juletradition at have en adventskrans de sidste uger inden jul.

Helt præcist går traditionen ud på, at man har en dekoration med fire lys, og i takt med, at vi bevæger os tættere på juleaften, tænder man flere og flere lys hver søndag.

Så den første søndag i advent tænder du et enkelt lys, anden søndag tænder du to osv.

Men hvorfor er det egentlig, vi gør det? Vi har jo kalenderlyset!

Herrens komme

Advent kommer af det latinske “Adventus Domini”, som betyder “Herrens komme” (der fik du lige lidt blæreviden til julefrokosten, selv tak!).

Traditionen handler helt grundlæggende om forventning og forberedelse til julen, hvor det er Gud, altså “Herren”, der kommer til verden gennem Jesu’ fødsel.

Mange af adventstidens faste indslag er en sammensmeltning af folkelige skikke, kulturelle og kristne traditioner. Julekoncerter, julekrybbe, Luciafest, krybbespil og juletræ hører derfor også til adventstiden i folkekirken.

Har faktisk en farve

Adventstidens farve er lilla, fordi det symboliserer bod og beredelse, og det hænger sammen med, at man før i tiden fastede som forberedelse til julen.

At undvære noget godt i en tid skulle styrke længslen efter, at højtiden begyndte og samle opmærksomheden om julens åndelige indhold. Farven lilla bruges også i fastetiden før påske.

Første søndag i advent er desuden en festdag, som markerer begyndelsen på et nyt kirkeår. Derfor kan første adventssøndags farve også være den hvide, kirkens festfarve.

Tysk indflydelse

Traditionen med en krans med fire adventslys kommer faktisk fra Tyskland, hvor man har brugt dem helt tilbage i 1800-tallet.

Skikken har så siden bredt sig til Danmark, og den blev særligt udbredt i Sønderjylland under besættelsen i 1940-1945. Her valgte man så at pynte kransen med rødt og hvidt for at symbolisere danskhed.

Fra Sønderjylland spredte traditionen sig op igennem 1950’erne til resten af landet. Først til hjemmene og herfra videre til kirken.

Kilde: Den Store Danske, Folkekirken

Læs også

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World