Den tunge dugnadsskammen

Den tunge dugnadsskammen

den tunge dugnadsskammen

Den tunge dugnadsskammen

Gratisarbeid fra foreldre har lenge skapt underverker for barn og unge i idretten. Men hvor mye er det rimelig å kreve av dem som ikke kan eller vil være frivillig?

Publisert: 24.01.23 kl. 21:01

Det er lett å bli moralsk forarget når idrettsledere slår alarm om at det er blitt vanskelig å få nok foreldre til å ta tak på fritiden.

Fy, så fæle gratispassasjerer på andres dugnadsinnsats!

Men spørsmålet blir fort mer sammensatt om vi ser et større bilde enn det som ofte kommer til overflaten i debatten.

Kanskje skal vi være litt varsomme med å påføre foreldre skamfølelse for at de ikke alltid kan ta i et tak.

den tunge dugnadsskammen

Dugnad står sentralt i norsk idrett. Her ryddes det opp etter femmila i Kollen.

Selvsagt finnes det noen egotrippende snyltere, men det er grunn til å tro at den gjengen ikke er så innmari stor. De fleste ser nok verdien og viktigheten i å stille opp praktisk for barna og nærmiljøet.

Det er like fullt ikke alle som har mulighet til å gi dugnaden den plassen i livet som idrettslaget eller korpset gjerne skulle ønske seg. 

Det er stor spennvidde mellom de som ikke gidder, de som ikke evner og de som kanskje ennå ikke er tilstrekkelig integrert til å verdsette ubetalt innsats for et fellesskap.

Det vi kanskje har snakket for lite om når det gjelder frivillighetens kår, er hvor ulike forutsetningene kan være avhengig av livssituasjon.

Noen har kjernefamilien intakt, strengt regulert arbeidstid, spreke besteforeldre og et liv med mye fokus på fritid.

Da er veien kortere til å kunne ta på seg prisverdige, frivilllige verv enn hos dem med et helt annet utgangspunkt. Er sistnevnte dårligere foreldre av den grunn?

Du kan ha alenemoren eller alenefaren, med en dårlig betalt jobb og mange barn å fø på. For hen er det kanskje ikke så rart at dugnad kommer et stykke ned på prioriteringslisten.

Du har dem som sliter helsemessig selv, enten fysisk eller psykisk, og har mer enn nok med å komme seg gjennom fra dag til dag.

Skal de ha dårlig samvittighet om de ikke har mulighet til å ta kioskvakten når det passer idrettslaget?

Andre har både friske unger og barn med spesielle behov. Her står det neppe på viljen til å være der for førstnevnte, men livets lotteri har delt ut kort det ikke er så lett å se når vaktlistene settes opp på klubbhuset.

Spørsmålet er om den kollektive forventningen av og til går litt for langt, og om en del strekker seg lengre enn de egentlig kan og bør for å slippe å bli stigmatisert.

Faren er at ungene slutter dersom følelsen av «dugnadsskam» blir for sterk, fordi de voksne av en eller annen årsak ikke klarer å gi bort fritid etter at alle kontingenter er betalt.

Hvor bør grensen gå for hva som er «frivillighet» i ordets egentlige forstand, og hva som minner mer om et krav?

Hvor dårlig samvittighet en forelder bør ha hvis man ikke er først i dugnadskøen, er et superfølsomt tema.

Problemstillingen er særlig vanskelig fordi et kollektiv er avhengig av hender for å få et skjørt system til å gå rundt.

Nå står spørsmålene i kø om frivillighetens fremtid:

Hvordan skal vi beholde flest mulig i idretten når alt blir dyrere? Hvordan bekjempe utenforskap? Hva er det rimelig at idretten krever av politikere og den felles pengebingen?

En beregning fra noen år tilbake viser at idretten alene stod for 35.000 frivillige årsverk.

Uten oppofrende foresatte hadde landets største folkebevegelse stoppet opp. Det viser hvordan systemet i dag både er vakkert og sårbart på samme tid.

Både storsamfunnet og alle som har barn bør rette en stor takk til heltene som står på ekstra. Idrettens verdi for integrering, mestring, fellesskap og vennskap kan knapt overvurderes.

Men det er vanskelig å lukke øynene for at utviklingen går i en retning som setter frivilligheten på prøve fremover. Enten vil vil det eller ei, er det fare for at oppslutningen om gratisarbeid kommer til å reduseres ytterligere .

Hva skal i tilfelle samfunnet gjøre med det? Øke bevilgninger og øremerking? Lønne flere i klubbene? Godta at aktivitetsnivået synker dersom støtteapparatet ikke er stort nok?

Spørsmålene er dessverre fryktelig mange flere enn svarene. Men i serien av viktige diskusjoner som foregår i idretten, er graden av raushet overfor dem som ikke alltid sier «ja» et perspektiv som kan føyes til listen.

Kanskje skal vi være forsiktige med å dømme andre, siden det er så mye vi ikke vet om hverandres liv.

Skal begrepet «frivillighet» innebære at noe er frivillig i alle betydninger av ordet? 

Publisert: 24.01.23 kl. 21:01

News Related

OTHER NEWS

Farmen kjendis-Ørnulf avslører hemmelighet han skjulte for de andre deltakerne: «Et svakhetstegn»

Årets «Farmen kjendis» har allerede skapt flust med dramatiske og minneverdige øyeblikk. Allerede i den første uka meldte en deltaker seg ut av programmet. Linda Adampour trakk seg etter det hun mente ... Read more »

Arvid Sjødin trekker seg som Viggo Kristiansens advokat

Arvid Sjødin skal ikke lenger være Viggo Kristiansens advokat. Foto: Lise Åserud / NTB Arvid Sjødin trekker seg som Viggo Kristiansens advokat – Jeg har sagt til Viggo at jeg ... Read more »

Warholm-skaden et mysterium: – Klør meg fortsatt i hodet

OPTIMISTER: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes var i kjempehumør under møtet med VG på Tenerife. De mener de er i rute før årets sesong. Warholm-skaden et mysterium: − Klør meg ... Read more »

Tyrkia kaller inn Danmarks ambassadør på grunn av koranbrenning

Den dansksvenske politikeren Rasmus Paludan sier han vil brenne en koran foran Tyrkias ambassade i København hver fredag fram til Sverige slippes inn i Nato. Torsdag sa den dansksvenske partilederen ... Read more »

Tiril Eckhoff garanteres landslagsplass neste sesong

FLAGGDAG: Tiril Eckhoff står med 29 verdenscupseirer på øverste nivå. Den foreløpig siste kom på jaktstarten i Holmenkollen i mars i fjor hvor dette bildet ble tatt. Tiril Eckhoff garanteres ... Read more »

Profilens aksjon skaper begeistring: – Har du sett!

Profilens aksjon skaper begeistring: – Har du sett! Saken oppdateres! HAMKAM – KFUM OSLO 0–5 Jørgen Isnes er borte, og inn har Johannes Moesgaard kommet på trenersiden. Den første testen ... Read more »

Full stans i togtrafikken mellom Asker og Drammen

En lang rekke togruter er berørt av signalfeilen som har ført til stansen, blant annet Flytoget, Sørlandsbanen og alle lokaltogene vestover fra Oslo. Read more »

Ancelotti vil ha Arsenal-stjerne til sommeren

Real Madrid-sjef Carlo Ancelotti har beordret de spanske gigantene om å prøve å hente Arsenals strålende angriper Bukayo Saka. Saka har vært en av de beste unge spillerne i Premier ... Read more »

Westvold Hansen i klar ledelse i Seefeld etter hopprennet

Gyda Hansen Westvold Foto: Geir Olsen / NTB Westvold Hansen i klar ledelse i Seefeld etter hopprennet Westvold Hansen hadde bare 93,5 meter i prøveomgangen, men da det gjaldt som ... Read more »

Dortmund-stjerne åpner opp om ukjent kreftdiagnose: – Trengte akutt en operasjon

Can uttaler seg om den alvorlige diagnosen som han fikk for fire år siden, i et intervju med kringkasteren DAZN. – Jeg hadde en svulst i skjoldbruskkjertelen og trengte akutt ... Read more »

Stabæk kliner til! Henter tidligere Bundesliga-spiller

Tobias Pachonik sin kommentar etter han kom til Stabæk var: «kaldt, men vakkert!» – Vi klandrer han ikke og sier oss enig. Den tyske forsvarsspilleren har vært på prøvespill i ... Read more »

Tyskland minnes LHBT-ofre på minnemarkering for holocaust

Forbundsdagens president Bärbel Bas minner skeive ofre etter naziregimets forbrytelser under andre verdenskrig. – Alle som ikke fulgte nazistenes normer levde i frykt og mistillit. Hardest rammet var de mange ... Read more »

Fyrer av bud på 730 millioner!

Premier Leagues desidert beste klubb så langt i sesongen har lastet opp med midtstopper Jakub Kiwior og ving Leandro Trossard, mens Chelsea sørget for at Mudryk valgte den blå drakta ... Read more »

Mann dømt til lang fengselsstraff for flere overgrep mot barn

Overgrepene skjedde i perioden juli 2020 til han ble pågrepet i mai 2022, skriver iTromsø. Mannen, som er født i 2003, har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet. Mannen skal ... Read more »

Esa: Eventuelle tiltak som kan føre til restriksjoner på kraftmarkedet i EØS, bekymrer

Fredag ble det kjent at regjeringen åpner for å bremse strømeksporten gjennom utenlandskablene når det er fare for energimangel i Norge. Esa vil nå innlede en dialog med norske myndigheter ... Read more »

Svært alvorlig ulykke på E6 ved Steinkjer

Svært alvorlig ulykke på E6 ved Steinkjer Politiet ble varslet om møteulykken klokka 8.09 av en annen fører på stedet. Alle nødetater er rykket ut, og luftambulanse er på stedet. ... Read more »

Russland blokkerer nettsidene til FBI og CIA

Det er medietilsynet Roskomnadzor som står bak blokkeringen av nettsidene, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. Ifølge Roskomnadzor har FBI og CIA publisert unøyaktig informasjon som diskrediterer det russiske forsvaret. ... Read more »

Filmanmeldelse «Plane»: Fest setebeltet

DET ER EN JUNGEL DER UTE: Gerard Butler (til venstre) og Mike Colter i «Plane». Filmanmeldelse «Plane»: Fest setebeltet Og behold det på i én time og førtisju minutter. Publisert: ... Read more »

Superstjernen måtte måpe av Bale

MÅPE: Jon Rahm ble mektig imponert av Gareth Bales golfspill. Superstjernen måtte måpe av Bale I forbindelse med helgens Farmers Insurance Open-turnering på PGA-touren i golf, dukket Gareth Bale opp ... Read more »

Østberg viste VM-form med 4.-plass: – Deilig å få det til

Østberg ble nummer fire som beste norske og 3,9 sekunder bak Diggins på 3.-plass. Østberg sto over Tour de Ski og ble nummer på 10-kilometeren i fri teknikk i NM ... Read more »

Flyplassene kan få mulighet til å ta ned droner som flyr ulovlig

Flyplassene kan få mulighet til å ta ned droner som flyr ulovlig Det går fram av regjeringen luftfartsstrategi som ble lagt fram av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fredag. Samtidig som regjeringen ... Read more »

Norsk politi har deltatt i arbeidet med å stenge hackernettverket Hive

Det opplyser Oslo politidistrikt fredag. FBI, US Secret Service, Europol og politiet i Tyskland og Nederland har stått i spissen for en skjult operasjon der man har infiltrert infrastrukturen til ... Read more »

Erik ten Hag arvtager har fått sparken

Syv kamper uten seier og en imponerende rekke med uavgjort resultater ble for mye for Ajax ledelsen. – Klubben er nede på 5.plass i Eredivise langt unna både dominans og ... Read more »

Tre dømt for smugling av hasj og kokain til Norge

De tre mennene ble tiltalt i fjor sommer etter omfattende etterforskningssamarbeid mellom politiet i Danmark og Norge. De er nå dømt i retten i Horsens, skriver National enhed for Særlig ... Read more »

Rapport om Stortings-ordninger klar tirsdag

Det er lagt opp til en helhetlig behandling av begge rapportene i Stortinget. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Stortingets presidentskap oppnevnte et eksternt utvalg som skulle gå gjennom regler, retningslinjer ... Read more »

Danmark reagerer kraftig på planene om eksportbrems

FÅR KJEFT: Regjeringen med statsministeren og energiministeren i spissen får kritikk for de nye eksportrestriksjonene. Danmark reagerer kraftig på planene om eksportbrems Statsminister Jonas Gahr Støre og Olje- og energiminister ... Read more »

Bedrageridømt realitydeltaker må likevel i fengsel

Den tidligere realitydeltakeren Carl Aksel Jansen må likevel i fengsel etter å ha brutt vilkårene i et narkotikaprogram med domstolskontroll, har Borgarting lagmannsrett bestemt. Jansen ble i 2021 dømt for ... Read more »

Weng-drama i Frankrike: – Jeg hadde ikke syn

Weng gikk inn til 15.-plass i verdenscuprennet i Frankrike. Mot slutten slet hun med synet. I mål var hun 1.04 minutt bak vinneren Ebba Andersson fra Sverige. – Det var ... Read more »

Andersson vant etter knallsterkt «comeback» – pallen glapp for Østberg

Andersson danset seg elegant gjennom fristilsrennet i Jura-fjellene. Den svenske jenta testet positivt for korona i starten av desember og gikk sitt forrige renn i verdenscupen i Lillehammer 4. desember. ... Read more »

Staten tilbyr reindriften 188 millioner kroner

Det opplyser Landbruks- og matdepartementet fredag. Kravet fra Norske Reindriftsamers Landsforbund til reindriftsforhandlingene kom tidligere i januar. Det har en ramme på 260 millioner kroner, opp 80 millioner kroner fra ... Read more »

Østberg viste VM-form – Weng og Fossesholm skuffet stort i norsk skjebnerenn

Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng, her avbildet under verdenscupåpningen i finske Ruka i november. Østberg viste VM-form – Weng og Fossesholm skuffet stort i norsk skjebnerenn LES ROUSSES/OSLO (VG) ... Read more »

Kombinert: Riiber på annenplass etter hopprennet – har fire sekunder opp til teten

Riiber var lengst i bakken med sine 109 meter, men en dårlig landing ødela muligheten for ledelse. Han fikk 138,0 poeng. Japanske Ryota Yamamoto hadde 107 meter og 139 poeng ... Read more »

Fem norske fotballklubber får ny Uefa-utbetaling etter EM-spill

Norges Fotballforbund har offentliggjort summene som tilfaller de aktuelle klubbkassene. I forbindelse med sommerens EM-sluttspill ble det for første gang innført et fordelsprogram for klubbene som avga spillere til de ... Read more »

Like a Dragon: Ishin bekrefter Kenny Omega og Rahul Kohli blir med i spillet

Like a Dragon: Ishin har nettopp fått to nye trailere, som hver viser frem en kjendiscameo i form av angrepskort med deres likhet. For Omega har proffbryteren et AoE-feieangrep som ... Read more »

ESPN: Planen klar for å signere Messi

Når du troner øverst i verden som fotballspiller og har et VM-trofé til å bevise det, da er det alt annet enn tegn om at karrieren er på hell. Lionel ... Read more »

Slik innreder du startmenyen i Windows 11

Start: Da Windows 11 ble lansert i 2021, var det to samtaleemner om nye Windows som overskygget alle andre: De strenge maskinvarekravene som Microsoft stilte til pc-en din, samt startmenyens ... Read more »

Tjener millioner hvis det ikke blir Chelsea-overgang

Overgangsvinduet nærmer seg lukking, Chelsea-aldri-mett er fortsatt ikke fornøyd. Mudyk kom på plass og viste i debuten mot Liverpool at han har alt å gjøre i verdens tøffeste liga, ifølge ... Read more »

Siri Avlesen-Østli deler sterk beskjed: «Jeg stresser»

Siri Avlesen-Østli (38) er en kjent og kjær tv-personlighet for mange. Hele Norge har blitt kjent med den blide og flinke journalisten på TV 2, hvor hun har jobbet som ... Read more »

OUS: – Vi vil møte fødende på deres behov

VIL TRYGGE: Seksjonsleder Elin Sommer Landsend fødeavdelingen på Ullevål ønsker at alle fødende føler seg ivaretatt. OUS: – Vi vil møte fødende på deres behov Leder ved fødeavdelingen på Ullevål ... Read more »

Slovensk monsterhopp på trening i Kulm – Granerud imponerte også

Det var i den første treningsomgangen at Jelar fikk fulltreff i mammutbakken ved Bad Mitterndorf. Han landet kun seks meter kortere enn østerrikske Stefan Kraft gjorde da han satte den ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự