Demissionair minister Kaag stapt op na motie van afkeuring

© ANP

Sigrid Kaag treedt terug als minister van Buitenlandse Zaken. Ze deed dat nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had gesteund vanwege de chaotisch verlopen evacuatie uit Afghanistan. Het kabinet was al demissionair. Kaag gaat wel door als fractievoorzitter van D66, zei ze vlak nadat ze haar aftreden in de plenaire zaal bekendgemaakt had.

De motie was gisteren tijdens het Afghanistan-debat ingediend door de PvdA en werd niet alleen door de hele oppositie maar ook door de ChristenUnie gesteund, zo werd vanmiddag al duidelijk.

Er is volgens Kaag ‘intens en intensief’ gedebatteerd over de evacuaties uit Afghanistan. Ze zei achter de inzet van de afgelopen periode te staan, maar vindt dat ze toch niet kan aanblijven. “In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd.” Bekijk hier de reactie van Kaag in de Kamer:

Ze benadrukte dat het ministerie verder werkt om mensen te evacueren. “Buitenlandse Zaken was mijn passie, dat zal u niet ontgaan zijn”, zei Kaag in de Tweede Kamer na de stemming. Ze noemde het een grote eer om de functie bekleed te mogen hebben.

Kaag heeft de andere bewindspersonen van D66 gevraagd in functie te blijven. Die zullen dat doen, zei de D66-leider.

Kaag eindverantwoordelijke

De motie van afkeuring was gericht tegen het hele kabinet, maar daarin werd Kaag expliciet als eindverantwoordelijke genoemd. Daarnaast werd een tweede motie van afkeuring aangenomen tegen demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld. Zij stapt niet op. Een motie van wantrouwen van de SP werd verworpen.

Kaag hoefde niet af te treden na een motie van afkeuring, maar ze zei dat het aan haar zelf is om een conclusie te trekken. Ze heeft geen oordeel over de beslissing van Bijleveld om aan te blijven als minister. “Dit zijn mijn keuzes, iedereen maakt zijn eigen keuze.” 

Eerder dit jaar kreeg Rutte een motie van afkeuring te verwerken vanwege het formatieschandaal rond toenmalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Bij die gelegenheid zei Kaag dat zij zelf haar conclusies zou hebben getrokken, zoals te zien is op deze beelden:

Kaag trad in oktober 2017 toe tot het kabinet als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze werd op 24 mei van dit jaar minister van Buitenlandse Zaken omdat haar voorganger Stef Blok overstapte naar Economische Zaken. Voordat ze de politiek in ging, werkte ze onder meer in Syrië en Libanon voor een aantal organisaties van de Verenigde Naties.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Bayern-verdediger Lucas Hernández ontloopt gevangenisstraf

© ProShots Bayern-verdediger Lucas Hernández ontloopt gevangenisstraf Lucas Hernández kan gewoon in actie blijven komen voor Bayern München. De 25-jarige verdediger ontloopt een gevangenisstraf, die hem boven het hoofd hing ... Read more »

‘Inter wil in januari al alternatief voor Denzel Dumfries binnenhalen'

© Aangeboden door Voetbalzone Bij Internazionale is men voorlopig nog niet helemaal overtuigd van Denzel Dumfries. La Gazetta dello Sport schrijft dat de regerend kampioen van Italië de vleugelverdediger zeker ... Read more »

Lucas Hernández ontkomt in hoger beroep aan gevangenisstraf

© Aangeboden door Voetbalzone Lucas Hernández hoeft niet de gevangenis in, zo melden verschillende Spaanse media. Een provinciaal gerechtshof in Madrid de 25-jarige verdediger van Bayern München in hoger beroep ... Read more »

VS en China ruziën over Taiwan

Een Amerikaanse oproep om Taiwan een grotere rol te geven binnen de Verenigde Naties, valt slecht in China. Taiwan heeft „niet het recht om zich aan te sluiten bij de ... Read more »

Informateur Remkes: ook lastigere thema's aan bod op Zwaluwenberg

© Copyright ANP 2021 Informateur Remkes: ook lastigere thema’s aan bod op Zwaluwenberg DEN HAAG (ANP) – Informateur Johan Remkes verwacht de komenden dagen “een aantal heel stevige inhoudelijke discussies” ... Read more »

Politie Curaçao boos over RTL-docu over criminele kant van het eiland

© Videoland Fragment uit de documentaire van Ewout Genemans. De politie op Curaçao heeft laten weten dat ze met ‘teleurstelling en afkeuring’ de documentaire hebben gezien die Ewout Genemans voor ... Read more »

Flandrien 2021 Wout van Aert: 'Mijn doelen liggen steeds meer op de weg, beste prestatie leverde ik in Tokio'

© André van den Ende Flandrien 2021 Wout van Aert: ‘Mijn doelen liggen steeds meer op de weg, beste prestatie leverde ik in Tokio’ Wout van Aert blikte gisteravond bij ... Read more »

Prins Albert geeft nieuwe update over terugkomst Charlene: 'We missen haar allemaal'

© Redactie Beau Monde Prins Albert geeft nieuwe update over terugkomst Charlene: ‘We missen haar allemaal’ Opnieuw weet prins Albert het zeker: heel binnenkort is Charlene weer thuis! We hebben ... Read more »

‘Ajax is dé club in Europa om naartoe te gaan als jong talent'

© Aangeboden door Voetbalzone Als er iemand is in Nederland die weet hoe het is om te domineren met Ajax, dan is het Siem de Jong. De middenvelder werd vier ... Read more »

Man (93) overleden bij brand in Amsterdam

Een 93-jarige man die woensdagochtend zwaargewond werd aangetroffen in een brandende woning in Amsterdam-Oost, is overleden. Het slachtoffer is de bewoner van de woning aan de Dapperstraat, meldt een woordvoerder ... Read more »

Yolanthe Cabau geeft duidelijkheid over relatiegeruchten met Jasmina

© Redactie Grazia Yolanthe Cabau geeft duidelijkheid over relatiegeruchten met Jasmina ‘Nu ben ik weer lesbisch met een vriendinnetje van mij. Dat komt letterlijk uit de duim.’ Als BN’er heb ... Read more »

Mazzanti Evantra Pura: exclusief in de marge

Het Italiaanse Mazzanti Automobili heeft een nieuwe telg toegevoegd aan zijn Evantra-familie. We maken kennis met de Mazzanti Evantra Pura, een supercar van de oude stempel. © Aangeboden door AutoWeek ... Read more »

Doe dit niet voordat je gaat hardlopen

© Shutterstock Vermijd deze beginnersfouten Als je een beginnend hardloper bent, is het belangrijk dat je je lichaam goed voorbereidt voordat je met je nieuwe sneakers de deur uitgaat. Vermijd ... Read more »

Charles Groenhuijsen vindt hoeveelheid Op1-presentatoren verwarrend ogen

© Aangeboden door NU.nl Charles Groenhuijsen vindt dat Op1 bij afwezigheid van een vaste presentator moet terugvallen op een van de andere vaste presentatoren. Een te grote roulatie is volgens ... Read more »

David Guetta krijgt weer eigen show op Radio 538

© ANP David Guetta krijgt weer eigen show op Radio 538 David Guetta krijgt vanaf komend weekend weer een eigen show op Radio 538. De dj sluit op zaterdag de ... Read more »

Ferrari slecht in beeld voor Amerikaanse fans: 'Ik was best teleurgesteld'

© Aangeboden door GPblog NL Amerikanen raken steeds meer geïnteresseerd in de Formule 1, getuige ook het feit dat er 140.000 toeschouwers waren voor de race in Austin. Volgens Carlos ... Read more »

Sporter weet clubs van Basic-Fit weer te vinden: ledenaantal fors gestegen

© Aangeboden door NU.nl Sportclubketen Basic-Fit kreeg er flink meer abonnees bij in het afgelopen kwartaal. In de vijf landen waarin het bedrijf actief is, heeft het in totaal 2,21 ... Read more »

Dodelijk schot door Baldwin leidt mogelijk tot vervolgingen

Het is niet uitgesloten dat er mensen worden aangeklaagd voor hun rol in het recente incident waarbij de Amerikaanse acteur Alec Baldwin per ongeluk een cameravrouw doodschoot. Dat zei dinsdag ... Read more »

Valverde gaat nog een jaar door, maar belooft volgend jaar écht te stoppen: 'Mijn tijd is gekomen'

© Tim Beck Valverde gaat nog een jaar door, maar belooft volgend jaar écht te stoppen: ‘Mijn tijd is gekomen’ Uiteraard, Alejandro Valverde is ook volgend jaar te zien in ... Read more »

50 miljard dollar aan belastingen: Elon Musk uit kritiek op Democratische miljardairtaks

© Aangeboden door Business AM Lees dit artikel: 50 miljard dollar aan belastingen: Elon Musk uit kritiek op Democratische miljardairtaks Tesla-CEO Elon Musk uitte op Twitter zijn kritiek over de ... Read more »

Australische maakt bekend homo te zijn: 'Vreesde beledigingen'

© Instagram @joshua.cavallo Voor het eerst heeft een Australische voetballer uit de hoogste klasse geopenbaard dat hij homoseksueel is. Josh Cavallo (21) liet op social media weten zich niet langer ... Read more »

Beursblog: Shell en Prosus houden opmars AEX in toom; honger naar chips

De AEX blijft woensdag dicht bij huis. Beleggers zien voorl brood in chipfondsen. Heinken is in mindere doen na de resulaten. Prosus en Shell moeten ook terrein prijsgeven. © Euronext ... Read more »

Hello Goodbye begint nieuwe reeks met meer dan een miljoen kijkers

© Aangeboden door NU.nl De eerste aflevering van een nieuwe reeks van het programma Hello Goodbye heeft dinsdagavond ruim een miljoen kijkers getrokken, blijkt uit de cijfers van de Stichting ... Read more »

Heineken voelt effect van verbod op stunten met prijs van kratje bier

© Aangeboden door NU.nl Heineken verkocht in de zomermaanden minder bier in Nederland. Hoewel in de horeca meer biertjes van het concern werden getapt, bleef de verkoop in de supermarkten ... Read more »

Algemeen directeur Mark Koevermans stapt op bij Feyenoord na bedreigingen

© ANP Mark Koevermans, voormalig directeur bij Feyenoord. Oud-proftennisser Mark Koevermans stopt als algemeen directeur van Feyenoord. De Rotterdamse club meldt dat Koevermans na een reeks incidenten niet langer het ... Read more »

Zoëy volgt De Leeuw op in Ranking the Stars: 'Snap teleurstelling van mensen'

© Aangeboden door NU.nl Na vijftien reeksen is Paul de Leeuw niet langer het gezicht van Ranking the Stars: hij is vervangen door Eddy Zoëy, die de nieuwe spelleider wordt ... Read more »

Justitie onderzoekt tientallen zelfdodingen met zelfmoordpillen

© Copyright ANP 2021 Justitie onderzoekt tientallen zelfdodingen met zelfmoordpillen DEN BOSCH (ANP) – Justitie onderzoekt 33 gevallen waarbij mensen zelfmoord zouden hebben gepleegd met een zelfdodingsmiddel. Vijftien daarvan zouden ... Read more »

Oud-Utopiaan Rowena openhartig over moederschap: 'Mooiste wat er is'

© Aangeboden door RTL Boulevard Een half jaar geleden beviel Rowena Baierl (36) – bekend uit ‘Utopia’ en ‘Temptation Island’ – van haar eerste kindje. Bij zo’n gebeurtenis hoort natuurlijk ... Read more »

Hulkenberg krijgt bij McLaren concurrentie van Vandoorne

© Aangeboden door GPblog NL Net als Nico Hulkenberg zal ook Stoffel Vandoorne zijn opwachting maken tijdens een Indycar-test voor McLaren. De renstal is op zoek naar een derde coureur ... Read more »

‘Bayern weigert 20 miljoen per jaar te betalen: transfervrij vertrek dreigt'

© Aangeboden door Voetbalzone Het heeft er alle schijn van dat Kingsley Coman in de zomer van 2023 transfervrij gaat vertrekken bij Bayern München. De 25-jarige Franse vleugelaanvaller onderhandelt al ... Read more »

Australische voetballer komt uit de kast: 'Vreesde beledigingen'

© Instagram @joshua.cavallo Voor het eerst heeft een Australische voetballer uit de hoogste klasse geopenbaard dat hij homoseksueel is. Josh Cavallo (21) liet op social media weten zich niet langer ... Read more »

Geslaagde Panenka bij NAC: 'Vloet moet die van mij maar even nakijken'

© ProShots Geslaagde Panenka bij NAC: ‘Vloet moet die van mij maar even nakijken’ NAC Breda-middenvelder Boris van Schuppen stal dinsdagavond de show in de strafschoppenreeks tegen VVV-Venlo. De negentienjarige ... Read more »

Winning Wednesday: 2x RS-Fast sneakers van BALR. X PUMA t.w.v. €150

© Redactie Grazia Winning Wednesday: 2x RS-Fast sneakers van BALR. X PUMA t.w.v. €150 Doe mee en win! Een nieuwe woensdag, een nieuwe Winning Wednesday bij Grazia. Vandaag hebben we ... Read more »

Door schandalen geplaagd Activision Blizzard blaast evenement af

© ANP Door schandalen geplaagd Activision Blizzard blaast evenement af SANTA MONICA (ANP/BLOOMBERG) – De Amerikaanse producent van videogames Activision Blizzard, bekend van Call of Duty, Candy Crush en World ... Read more »

Matt Damon spreekt op klimaatconferentie Glasgow

© ANP Matt Damon spreekt op klimaatconferentie Glasgow Hollywoodster en klimaatactivist Matt Damon zal een bezoek brengen aan de grote VN-klimaatconferentie in Glasgow, die zondag begint. Dat meldt de lokale ... Read more »

Aandacht voor kwartaalcijfers Heineken en Basic-Fit op beurs

© ANP Aandacht voor kwartaalcijfers Heineken en Basic-Fit op beurs AMSTERDAM (ANP) – Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat woensdag de aandacht onder meer uit naar de kwartaalberichten van bierbrouwer Heineken ... Read more »

Basketballers Warriors winnen ook vierde duel

© ANP Basketballers Warriors winnen ook vierde duel OKLAHOMA (ANP) – De basketballers van Golden State Warriors hebben ook hun vierde duel in de Amerikaanse profcompetitie NBA gewonnen. Mede dankzij ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic