De 3 bedste tips til at fange nordlyset

Nye værktøjer fra blandt andet NASA gør det meget nemmere at opleve den grønne dames dans. Vi forbereder dig til, hvordan du fanger de perfekte billeder af det magiske lys, og hvordan du aldrig misser chancen.

de 3 bedste tips til at fange nordlyset

Nordlys sne

Nordlyset er naturfænomenet, der aldrig skuffer og altid udgør et spektakulært motiv.

Men det har også sine udfordringer at fotografere nordlys, og vi giver dig her vores allerbedste tips, så du optimerer dine chancer for de bedste nordlysbilleder.

1. Tjek for nordlys-aktivitet hjemmefra

For ikke at gå forgæves efter nordlyset kan du besøge hjemmesiden aurora-service.eu, hvor du kan se nuværende og kommende dages aktivitet for nordlyset. Oplysningerne henter de fra NASAs satellit ACE, som overvåger solens aktiviteter.

Derudover kan du med appen Aurora få notifikationer ud fra din lokalitet, så du ikke går glip af chancen for at se nordlyset samme aften. Generelt er der størst aktivitet i tidsrummet august til april.

> Læs også: Sådan skyder du fascinerende nordlys 

de 3 bedste tips til at fange nordlyset

Nordlys over en sø

2. Find rigtige lukkertid

Der findes ikke én rigtig lukkertid, når du fotograferer nordlys. Én ting er dog sikkert: Nordlyset kræver flere sekunders lukkertid.

Længden af lukkertiden afhænger dog af, hvor kraftigt nordlyset er. Du kan forvente, at lukkertiden skal svinge mellem fire og 25 sekunder. Hvis nordlyset bevæger sig hurtigt hen over himlen, bør du dog forsøge at ramme cirka samme lukkertid som antallet af sekunder, nordlyset viser sig i.

Hvis nordlyset kun viser sig i ti sekunder, og du optager i 20 sekunder, vil sensoren kun være oplyst af nordlys halvdelen af tiden. Det vil gøre nordlyset mindre tydeligt på dit billede.

> Læs også: Tag perfekte billeder af stjerner.

Udregn den maksimale lukkertid

Når du tager billeder af nordlyset, er det ofte pænest, hvis du undgår, at stjernerne trækker spor på himlen. Det kan du undgå, hvis du bruger den såkaldte 500-regel. Reglen giver dig mulighed for at udregne, hvor lang din lukkertid maksimalt må være, før stjernerne begynder at trække spor i billedet.

Du kan udregne din maksimale lukkertid ved at dividere dit objektivs brændvidde med 500, hvis du har en full-frame-sensor. Bruger du fx en APS-C-sensor, skal du dividere med 300 i stedet.

3. Lad ikke dine øjne snyde dig

Det er fristende at overeksponere sit billede af nordlyset, da det kan være svært at se med det blotte øje og endnu sværere på kameraets lcd-skærm.

Du skal ikke forvente, at oplevelsen af nordlyset ligner de redigerede billeder, du ser på nettet. Selv hvis du ikke kan se lyset, kan dit kamera ofte fange det alligevel.

Skyd derfor testbilleder, og undgå, at nordlyset bliver udbrændt. Du kan altid trække de grønne farver frem i redigeringen.

> Se også serien: De 10 vildeste vejrfænomener.

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World