Därför stiger svenska matpriser mer än norska

därför stiger svenska matpriser mer än norska

Matpriserna i Norge stiger inte i samma takt som i Sverige. Arkivbild.

Matpriserna i Sverige stiger mer än vad de gör i Norge.

I februari var ökningen mer än dubbelt så hög.

En skillnad som inte kan förklaras av den svaga svenska kronan.

Matpriserna i Sverige stiger mest i Norden. När det kommer till Finland och Danmark går skillnaderna till stor del att förklara med den svaga svenska kronan som gör att allt som importeras blir dyrare.

Men kronan kan inte förklara varför matpriserna i Sverige har stigit mer än i Norge det senaste året.

Ingen svensk ost

Mellan den 1 februari 2022 och samma datum i år hade den norska kronan försvagats mot den svenska med nära 7 procent.

Samtidigt var matprisinflationen i februari 8,7 procent i Norge jämfört med 21,6 procent i Sverige, enligt siffror från Eurostat som visar EU:s harmoniserade mått.

I Norge bidrog matpriserna förra månaden till att sänka inflationen som helhet, enligt Kjetil Olsen, chefsekonom på Nordea i Norge.

Han säger att flera faktorer ligger bakom skillnaden.

– En är att vi har stora tullmurar runt Norge på jordbruksprodukter. Det gör att vi till exempel inte konkurrerar med svensk ost och mjölk. Vi har inga svenska ostar i Norge, och generellt mindre valmöjligheter på grund av jordbrukspolitiken. Parmesanost är till exempel jättedyrt, säger han.

Tullarna, i kombination med inhemska miljardstöd till jordbruket, finns till för att bevara glesbygd och kulturlandskap, och för att säkra matförsörjningen, enligt Kjetil Olsen.

Redan dyr mat

Norge är inte en del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, utan har sina egna stöd till bönderna. Enligt Kjetil Olsen delas stöden ut brett.

– Det går till många små lantbrukare, det kan vara en bonde i Nordnorge med 15 får och 10 höns, även om det också finns större aktörer. Vi betalar det delvis via skattesedeln men också genom högre matpriser, säger han.

Att matpriserna var högre i Norge, jämfört med Sverige, redan innan inflationen tog fart är också en förklaring till att priserna inte stiger lika mycket nu.

Bendik Solum Whist är livsmedelsexpert på den norska arbetsgivarorganisationen Virke. Han kallar debatten kring matpriser i Norge just nu för “stökig och intensiv”.

– På grund av vår jordbrukspolitik är vi mer avskärmade från internationella prissvängningar. De slår inte igenom lika mycket här. Men avskärmningen innebär också att de norska priserna vanligtvis ligger mycket högre än i Sverige och Danmark, säger han.

Prisstopp hos Kiwi

Däremot drabbas Norge, precis som Sverige, av dyr import på grund av den svaga norska kronan. Priset på varor som kaffe och kakao har till exempel stigit kraftigt även i Norge.

En annan speciell sak för Norge är att det bara finns två förhandlingsfönster per år då leverantörerna kan justera priserna mot livsmedelsbutikerna. Det ena är den 1 februari.

Därför hade de flesta bedömare i Norge räknat med att matpriserna skulle öka mycket mer i februari, med upp till 14 procent, enligt Bendik Solum Whist.

– Men det var en annan speciell sak som hände i februari som också påverkade matpriserna extra mycket, säger han.

Kedja höjde inte priserna

Den näst största livsmedelskedjan, lågpriskedjan Kiwi, valde nämligen att inte höja priserna trots nya och högre priser från leverantörerna.

Det tvingade både Coop Extra och Rema 1 000 att följa efter, enligt Bendik Solum Whist.

– De tre har nära 70 procent av marknaden. Om 70 procent väljer att frysa priserna så påverkar det den generella prisbilden, säger han.

Enligt Kjetil Olsen på Nordea pressar det marginalerna rejält för bolagen. Det är också osäkert hur länge prisstoppet kommer att pågå.

– Det blev en extrem konkurrens plötsligt. På en dag försvann alla kunder i de andra butikerna. Men det finns fortfarande en underliggande prispress som trycker upp matpriserna, som dyrare råvaror och dyrare produktion. Så vi tror att det rör sig om en delvis tillfällig effekt i februari, och att priserna kommer att stiga mer framåt igen, säger han.

News Related

OTHER NEWS

Polisen i Staffanstorp rapporterar om arbetsplatsolycka

Google maps, Staffanstorp “Man har fallit från hög höjd, Hjärup.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: En man har fallit från en byggställning på Ämnesvägen i ... Read more »

STORT GRATTIS: Samuel Fröler fyller 66 år – ”Skärgårdsdoktorns” okända liv utanför rampljuset

Skådespelaren Samuel Fröler blev hela svenska folkets favorit-skärgårdsdoktor. Miljontals tittare följde SVT-serien i slutet av 1990-talet. På fredagen fyller stjärnan 66 år, och Nöjeslivet ber att få gratulera på bemärkelsedagen! ... Read more »

”Oro för spridning inte över – men läget stabilare”

”Oro för spridning inte över – men läget stabilare” Läget i banksektorn har blivit lite lugnare men oron för att underliggande problem ska sprida sig vidare i det globala finansiella ... Read more »

Alexander Isak en av sex nominerade

Alexander Isak en av sex nominerade Landslagsmannen Alexander Isak har gjort tre mål i sina två senaste matcher i Premier League. Nu är han nominerad till månadens spelare i ligan. ... Read more »

Tommy Körbergs son Anton talar ut om dystra beskedet – därför lämnar han: ”Många som undrar”

Anton Körberg och Tommy Körberg Tommy Körbergs äldsta son Anton delade nyligen med sig av ett tråkigt besked som väckte starka reaktioner. Det rör sig om att han lämnar radiokanalen ... Read more »

Maria Forsbloms dystra besked – försvinner helt: ”Kommer inte tillbaka”

Maria Forsblom TV4-profilen Maria Forsblom är en av programledarna på Nyhetsmorgon. Men nu avslöjar hon att hennes tidigare program Secret song inte planerar för en andra säsong. Ladda ner Hänts ... Read more »

Därför saknas Christina Schollin – sanningen bakom mystiska frånvaron

CHRISTINA SCHOLLIN, PERNILLA WAHLGREN Christina Schollin har lyst med sin frånvaro under familjen Wahlgren/Ingrossos senaste träffar. Här är anledningen! Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan ... Read more »

Min mamma din pappa-profilens okända förflutna med Bianca – nu avslöjas relationen: ”Speciellt”

Min mamma din Pappa-Pia och Bianca Ingrosso Pia Hjälmkrona är just nu aktuell i TV4:s Min mamma din pappa. I en intervju med Hänt avslöjar hon nu sin okända relation ... Read more »

Farmen-deltagaren avslöjar okända regelbrottet – rasar efter händelsen: ”Jätteupprörd”

FARMEN 2023 Två Farmen-deltagare ska ha uttryckt sig rasistiskt under inspelningen av årets upplaga av TV4-programmet. För Hänt berättar Asiatou Touray om händelsen. – Ingen gick vidare med det, säger ... Read more »

Love island-paret går skilda vägar efter bara några veckor – nu bekräftas uppbrottet

LOVE ISLAND 2023 Elin ”Woodie” Skog och Nicolas Gaete blev ett par i Love island Sverige 2023. Nu, bara några veckor senare, har det tagit slut. På Instagram berättar realityprofilen ... Read more »

Doktor Mikael om sin pappas bortgång: ”Besviken på mig själv”

Doktor Mikael Doktor Mikael Sandström debuterade nyligen som författare. När han nu gästar Kristin Kaspersens podcast Nyfiken på berättar han om tiden då hans pappa blev sjuk i demens. – ... Read more »

Oscar Magnussons stora lycka avslöjad – nu bekräftar han glädjebeskedet: ”Vi har...”

Oscar Magnusson Oscar Magnusson och Sven-Ingvars är ständigt aktuella. Nu avslöjas två stora lyckosamma nyheter för Magnusson. – Största vi har gjort, säger Oscar till NWT. Ladda ner Hänts nya ... Read more »

Bosse Parnevik, 85, talar ut om hälsan – nya beskedet: ”Jag har...”

Bosse Parnevik Bosse Parnevik är nyligen 85 år fyllda. I en intervju med Hänt berättar han om sitt mående och ifall några krämpor har dykt upp. – Jag rör på ... Read more »

Nya bilden på Ebba Andersson överraskar alla – VM-guldhjälten bryter tystnaden med helt nytt utseende

Ebba Andersson gjorde storsuccé under skid-VM. Men har sedan dess saknats i skidspåren i flera veckor. Nu bryter svenska guldhjälten tystnaden med ett helt nytt utseende. Skidsäsongen har varit oerhört ... Read more »

Tidigare osedda videon på Loreen får fansen att tappa hakan: "Galet"

Loreen vann Melodifestivalen och ska därmed, för andra gången, representera Sverige i Eurovision Song Contest. Nu har artisten delat med sig av en tidigare osedd video som fått fansen att ... Read more »

Stor polisrazzia mot vikingaby – polisen förtegen

Stor polisrazzia mot vikingaby – polisen förtegen Polisen har under dagen genomfört en räd mot Vittfarnas vikingaby, som ligger i Sösdala söder om Hässleholm, och förhört företrädare för vikingabyn, skriver ... Read more »

Niinistö skrev under Finlands Nato-lagar

Ett historiskt ögonblick: Finlands president Sauli Niinistö undertecknar Natolagstiftningen i Statsrådsborgen i Helsingfors. Finlands president Sauli Niinistö har skrivit under de nya lagarna inför landets Nato-medlemskap. Det sätter punkt för ... Read more »

Tone Sekelius nya kärleksbesked – efter fräcka inviterna: ”Ute efter…”

Tone Sekelius har haft fullt upp med både Melodifestivalen och Let’s Dance på senare tid. Nu berättar stjärnan hur det ser ut på dejtingfronten. – Är ute efter en connection ... Read more »

C vill se över om Ukraina kan få svenska stridsflyg

C vill se över om Ukraina kan få svenska stridsflyg Centerpartiet vill att även Sverige ska undersöka möjligheterna att skicka stridsflyg till Ukraina, efter att Polen och Slovakien öppnat för ... Read more »

Thailands parlament upplöses

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha upplöser parlamentet och utlyser val, rapporterar AFP. Kung Maha Vajiralongkorn har godkänt beslutet. Val kommer att hållas i maj. Det blir det andra valet sedan Prayut ... Read more »

Kristecken: Swedbank-obligationer tar stryk

Värdet på Swedbanks så kallade AT1-obligationer faller kraftigt i kölvattnet av helgens nya turer i bankkrisen. Arkivbild Det är stökigt på obligationsmarknaden efter helgens dramatiska turer i Schweiz, där storbanken ... Read more »

Bankaktier faller i börsöppningen

Stockholmsbörsen påverkas av bankoron. Arkivbild. Efter helgens schweiziska bankturbulens öppnar Stockholmsbörsen på minus. Strax efter klockan 9.00 är börsens breda index ned med 1 procent. Samtliga storbanker på börsens OMX30-lista ... Read more »

”En zombie är död, men ett monster är fött”

”En zombie är död, men ett monster är fött” Schweiz vaknar på måndagen upp till en ny era efter att landets största bank UBS köpt den krisande konkurrenten Credit Suisse, ... Read more »

Persona 5 får en mobil-spinoff kallad The Phantom X

Persona 5 får en mobil-spinoff kallad The Phantom X Atlus har gett oss några av de bästa japanska rollspelen någonsin med sin Persona-serie. Med mästerverket Persona 5: Royal och återutgivningen ... Read more »

Putin till Xi: Vi står upp mot "guldmiljarden"

Vladimir Putin får besök av Xi Jinping måndag till och med onsdag. Det finns “en rationell väg” ut ur “den ukrainska krisen”. Det skriver Kinas president Xi Jinping i en ... Read more »

Skolsköterska anmäls – följde inte upp vården

När skolsköterskan i en skånsk kommun blev sjukskriven upptäckte vikarier att mottagningen var smutsig, att journalhanteringen var bristfällig och att sjuksköterskan hade dröjt med att följa upp vården av eleverna. ... Read more »

Klorin och penisattrapp används för att lura drogtest

Klorin och penisattrapp används för att lura drogtest Allt fler anställda använder narkotika, enligt de analyser av arbetsgivares drogtester som genomförs på Karolinska universitetssjukhuset. Ungefär var tjugonde urinprov visar positivt, ... Read more »

Nebil är vinnare av Farmen 2023 – detta vill han göra med vinstpengarna

Efter en jämn och spännande final i Farmen 2023 stod till slut Nebil Davidsson som vinnare. Nu berättar han vad vinsten ska gå till, skriver Hänt. Kenta Gustafsson: Från misären ... Read more »

Alonso överklagade – fick tillbaka pallplats

Fernando Alonso, till höger, blev först av med sin tredjeplats i Saudiarabiens GP. Men han fick den åter några timmar senare. Formel 1-föraren Fernando Alonso firade först sin 100:e pallplats ... Read more »

Svenska stjärnorna helt knäckta efter nya fiaskot – pekar nu själva ut pinsam detalj: ”Måste vara sista gången”

Ingen svensk i final i helgens sprint. Då var stjärnorna helt uppgivna – särskilt med tanke på vilken norsk åkare som gick vidare. – Det måste vara sista gången som det ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự