Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

© Kurera Tidskrift AB några personer lyfter vikter

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

All form av motion är en effektiv stress-sänkare, och något att rekommendera. Men tränare du hårt själv, eller kanske har en tonåring som elitsatsar, då ska ni undvika att träna om den mentala stressen är hög. Det menar högskolelektorn på GIH, Filip Larsson och doktoranden vid samma idrottsinstitution, Cecilia Åkesdotter.

Studier har visat att kroppen inte kan tillgodogöra sig träningen om den mentala stressen är stor. När kroppen utsätts för hård belastning är det viktigt med återhämtning, men tiden för vila kan öka med upp till 50 procent vid hög psykologisk stress.

Det som kan hända är att man riskerar att få skador eller att bli övertränad. Det här tillståndet gäller förstås enbart för de som idrottar på elitnivå för då ligger man hela tiden på gränsen till vad kroppen orkar och klarar av. Psykisk stress läggs alltså på den fysiska belastningen.

LÄS OCKSÅ: Så kan du bygga muskler snabbare och säkrare

Ta det lugnt efter träningen

En idrottsman eller kvinna som tillhör eliten tränar varje dag, ett eller flera träningspass. Den individuella förmågan till återhämtningen mellan passen är avgörande för hur bra tränad man blir. Filip Larsson och Cecilia Åkesdotter förklarar att det är först när den akuta stressen går ner som återhämtningen kan starta.

Att ta av sig svettiga kläder och hoppa in i duschen direkt efter träningen minskar stress eftersom kyla kan trigga stress. Likaså att äta så snabbt som möjligt efter avslutat pass anses viktigt, för det gynnar musklernas återuppbyggnad. Men det gör också att hormonerna signalerar att faran är över och att nu kan återhämtning ske.

De båda forskarna anser också att det bästa är att inte ha bråttom till jobb eller skola, för då hinner man inte varva ner tillräckligt för att återhämtningen ska starta.

LÄS OCKSÅ: Susan Lanefelt: ”Jag känner mig inte ett dugg gammal”

Stresshormoners påverkan

Den som tränar vet att stress och träning bryter ner kroppen och att det är enormt viktigt att ge sig tid till återhämtning eftersom det bygger upp. När vi ska prestera mycket frisätts stresshormoner som kortisol och adrenalin. Då frisätts energi genom att muskelvävnad och fett bryts ner.

Samtidigt höjs blodsockret, och det sker genom att glykogen bryts ned till glukos i levern. Allt detta sker automatisk och är en nedärv funktion i kroppens celler. Och alla som tränar vet att lagom hårda pass som har en frekvent regelbundenhet gör bättre fysisk form med tiden.

Filip Larsson och Cecilia Åkesdotter förklarar vidare att frånvaron av stress startar återhämtningen. Om stress finns kvar i kroppen så tror kroppen att den måste frigöra energi för att fortsätta prestera. Då påbörjar inte kroppen någon djupare återhämtning.

Tidigare studier har visat på samband mellan stress och sämre sårläkning. Även immunförsvaret har svårare att aktiveras vid stress.

LÄS OCKSÅ: Christine håller igång träningen med adaptogener

Studier på stress och träning

Forskarna tar upp en stress-studie där 135 studenter deltog där de fick lista hur många negativa saker som hänt under det senaste halvåret samt hur mycket stress de var utsatt för. Studenterna delades in i två grupper. En låg- och en högstressgrupp. Alla studenter sattes sedan att träna på gym två gånger i veckan.

Resultatet av studien visade att efter tolv veckor hade gruppen som stressade mest en sämre utveckling av styrka i kroppen i knäböj och bänkpress. De hade också sämre muskeltillväxt jämfört med gruppen som stressade lite. Resultat var statistisk säkerställt.

Andra studierhar visat att personer som stressar mycket får mer ont i musklerna samt sämre återhämtning än personer som stressar mindre.

Det är också viktigt att känna till att resultaten av samma träningsupplägg kan ge olika resultat från individ till individ. Stress är en viktig faktor till sämre resultat.

Av Inger Palm

Källa: Idrottsforskning

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Norska PST: Fler Kongsbergdåd att vänta

© Terje Pedersen/NTB/TT Dådet i Kongsberg den 13 oktober var inte det sista av den typen, tror den norska säkerhetspolisen PST. Arkivbild. Den norska säkerhetspolisen PST tror att händelser som ... Read more »

Grävskopan skapade en stark gemenskap

TEKNIKHISTORIA. Den lilla verkstaden tillverkade alltifrån våffeljärn till väghyvlar. Men genom att satsa på grävmaskinstillverkning växte man till Sveriges vinstrikaste verkstadsföretag, och blev kända för ”Åkermansandan”, innan 1990-talets lågkonjunktur blev ... Read more »

Evergrandes skifte: Siktar på elbilar som primär affär

© Tillhandahålls av Omni Den krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande flaggar för ett stundande skifte i affärsmodellen, där mer fokus ska läggas på elbilstillverkning och mindre på fastigheter. Det rapporterar Reuters ... Read more »

KÅGSTRÖM: Vad händer med John Klingberg?

© Tillhandahålls av Hockeysverige I veckans “NHL med Rasmus Kågström” tar undertecknad en närmare titt på John Klingbergs kontraktsituation. Dessutom delar han med sig av tio tankar från NHL-veckan som ... Read more »

Hayden Christensen spelar Darth Vader igen

© Chris Young/AP Hayden Christensen ska fortsätta att spela Anakin Skywalker. Arkivbild. Hayden Christensen kommer tillbaka till “Star wars”-universum för att spela Anakin Skywalker, även känd som Darth Vader, i ... Read more »

Förnuft & Känsla: 120 vintermil och däcktest med Porsche Taycan Turbo

© auto motor & sport Alrik & Peder testar Porsche Taycans egenskaper som vinterbil. Dessutom blir det däcktest – vilken typ ska man ha på vintern? Inte är det sommardäck ... Read more »

Lever med svår smärta i pandemins vårdköer

© Privat Peter Christensen väntar på sin andra höftledsoperation. Han drömmer om ett liv utan smärta och att kunna komma ut i skidspår och skidbacken igen. Operationsavdelningarna i landet är ... Read more »

Glasgow tuffare än Paris: ”Slutet på en examination”

© Tillhandahålls av Omni Det blir svårare att enas kring klimatmål vid toppmötet i Glasgow än det var inför Parismötet 2015. Det säger den brittiske politikern Alok Sharma, chef för ... Read more »

Hot om skolskjutning på skola i Bohuslän

© Erik Nylander/TT, Håkon Mosvold Larsen/TT Larm om eventuell skolskjutning. På sociala medier har en elev hotat med att utföra en skolskjutning på sin skola i Strömstad. Polis och socialtjänst ... Read more »

Lagerlöf vill ha VAR - tycker inte som Djurgårdens medlemmar

© Bildbyrån Medlemmarna i Djurgården fotboll har via ett årsmötesbeslut fått klubben att gå med på att jobba för att inte implementera VAR i allsvensk fotboll.  En som dock inte ... Read more »

''Allt fler blir överens om att AIK:s spel inte håller hög kvalitet''

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Vår expert, den dubble mästartränaren med Djurgården, Zoran Lukic, har visat sig vara en svingande tippare och kryddar detta med lika svingande analyser. Inför varje allsvensk ... Read more »

Måns Carlsson anmäls till disciplinnämnden för filmning

© Foto: Bildbyrån & C More Måns Carlsson anmäls för filmning. Måns Carlsson fick med sig en utvisning i gårdagens möte med AIK. Nu ha Moraforwarden anmälts till disciplinnämnden för ... Read more »

”Talang” med ”sköna bars” – så minns fansen Einár

© Tillhandahålls av Omni En ung man med en framtid och en stor förebild med ”sköna bars”. Så beskriver fansen den prisade rapartisten Einár. – Han har varit en stor ... Read more »

Rekordmannen om Carljohans rekordchans: "Synd med en så taskig vår''

© Bildbyrån Håkan Svensson håller det allsvenska rekordet i hållen nolla i allsvenskan med 808 minuter.  På söndagen kan han bli av med det till Carljohan Eriksson som behöver 44 ... Read more »

Nervösa sekunder med Adegbenro - det där höll på att sluta illa

© Bildbyrån 14 mål i allsvenskan och en av lagets absoluta nyckelspelare.  Men liggandes på gräset i plågor i samband med fredagens träning. IFK Norrköpings skyttekung Samuel Adegbenro skapade några ... Read more »

Polisavspärrningar hävda – ännu ingen gripen

© Tillhandahålls av Omni Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet på 19-årige Nils ”Einár” Grönberg. – Vi jobbar vidare med ärendet men det finns inget nytt att ... Read more »

Drew Doughty utgick skadad efter knätackling

© Tillhandahålls av Hockeysverige Los Angeles Kings kan tvingas klara sig utan sin stjärnback Drew Doughty. Detta efter att han knätacklats av Dallasbacken Jani Hakanpää när Kings övertidsförlorade med 2–3. ... Read more »

FN ställer in flyg till Tigray

© Johan Hallnäs/TT FN ställer in sina personalflyg till Tigray efter Etiopiens flygbombning i regionen på fredagen, där elva människor skadades. Ett FN-plan som var på väg till Mekele på ... Read more »

Ledare: Gängvåldet kan inte debatteras för mycket

© Tillhandahålls av Omni Mordet på artisten Einár får utrymme på landets ledarsidor idag. Expressen skriver att gängvåldet känns verkligare när det är en offentlig person som drabbas och våldet ... Read more »

Analyser: Riskspel när M samarbetar med SD – men inte släpper in i regering

© Tillhandahålls av Omni Moderaternas stämma pågår i Helsingborg. Brott och straff samt samarbetet med SD är heta frågor, enligt de politiska analytikerna. SR Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger ... Read more »

Troligt att fler lever med gendefekten

© Staffan Löwstedt/SvD/TT De två bröderna i 30-årsåldern som båda blev svårt sjuka i covid-19 är de första i Sverige som identifierats med en gendefekt som gör att deras immunförsvar ... Read more »

Svävade mellan liv och död i covid – saknade gen

© Tommy Pedersen / TT Bröderna Robin och Denny Trtak från Karlstad vårdades på intensiven för livshotande covid-19, trots att de är unga och inte hade underliggande sjukdom. Bröderna Trtak ... Read more »

Ny visselblåsare angriper Facebook för hat och hot

© Tillhandahålls av Omni Bara några veckor efter att den tidigare Facebook-chefen Francis Haugen vittnat inför kongressen, träder ytterligare en visselblåsare fram och anklagar sociala medier-jätten för att bland annat ... Read more »

Regiassistent ska ha gett Baldwin vapnet ovetandes

© Tillhandahålls av Omni Det ska ha varit en regiassistent som gav skådespelaren Alec Baldwin ett vapen på inspelningen av filmen ”Rust”. Assistenten ska ha använt benämningen ”cold gun”, det ... Read more »

Quiz: Hur mycket kan du om Volvo?

© auto motor & sport Kolla om du har bättre koll på Volvo än dina kompisar!     Quiz: Vad kan du om Volvo? Quiz: Vad kan du egentligen om ... Read more »

"Det var en utomkroppslig upplevelse"

© Tillhandahålls av Hockeysverige Buffalo hade inlett säsongen med tre raka segrar. Då såg Linus Ullmark, som förra säsongen spelade i just Sabres, att bryta den sviten.  Svenskmålvakten räddade 35 ... Read more »

Patrice Evra öppnar upp om sexövergreppen som barn

© Tillhandahålls av Omni Den tidigare Manchester United-stjärnan Patrice Evra utsattes som 13-åring för sexuella övergrepp av en lärare. Det berättar fransmannen i en intervju med The Times inför publiceringen av ... Read more »

Provkörning: Kia EV6 – ”Fräckare än ID4 – skönare än Model Y”

Ett enormt kliv för Kia och en modell som ska etablera märket i en ny klass. EV6 har prestanda, räckvidd och numera även ett pris som ligger över konkurrenterna. Ny ... Read more »

Analyser: M kan förlora på samarbete med SD

© Tillhandahålls av Omni Moderaternas stämma pågår i Helsingborg. Brott och straff samt samarbetet med SD är heta frågor, enligt de politiska analytikerna. SR Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger ... Read more »

Veterinär först ”livrädd” – möter nu kokainflodhästar

© Tillhandahålls av Omni Veterinären Gina Paola Serna var ”livrädd” första gången hon arbetade med en flodhäst – nu är hon en av personerna som jobbar med att sterilisera ett ... Read more »

Nytt mål av Dahlén – Sharks förlängde sviten

© Foto: NHL.com Jonathan Dahlén hittade rätt på nytt. Jonathan Dahlén har fått en bra start på sin NHL-karriär. Efter sina dubbla fullträffar tidigare i veckan stod den tidigare Timråstjärnan ... Read more »

Göteborgs stadsteater utrymd efter röklarm

© Erik Svensson/TT Flera föreställningar fick avbrytas när larmet gick. Arkivbild. Göteborgs stadsteater fick utrymmas under fredagskvällen efter att ett automatiskt brandlarm gått, rapporterar Göteborgs-Posten. Tre föreställningar fick avbrytas, i ... Read more »

Ännu ingen gripen för mordet på Einár

© Henrik Montgomery/TT Rapparen Einár sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm sen torsdag kväll. Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt ... Read more »

Peru passerar 200 000 döda med covid-19

© Guadalupe Pardo/AP/TT En vaccinationsstation i stadsdelen Cantagallo i Perus huvudstad Lima. Peru har världens högsta dödstal i covid-19 sett till befolkningens storlek. Nu har landet som det sjätte i ... Read more »

Region Stockholm vill ha cementkvot till tunnelbanan

© Tillhandahålls av Omni Region Stockholm kräver att regeringen prioriterar tunnelbaneprojektet i huvudstadsregionen i cementkrisen, skriver DI. Enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) har regeringen skapat problemen och måste därför agera. ... Read more »

Dahlén målskytt när San Jose besegrade Toronto

© Tillhandahålls av Omni Två svenskar blev målskyttar när San Jose Sharks besegrade Toronto Maple Leafs på bortaplan med 5–3 i nattens NHL. Backen Erik Karlsson stod för San Joses ... Read more »

Återvändande IS-kvinna nekar till anklagelser

© Tillhandahålls av Omni En av de kvinnor som anslutit sig till IS och som kom till Sverige på torsdagen har förhörts av polis och nekar till brott. Det säger ... Read more »

Stefan Löfven siktar på internationell karriär

© Tillhandahålls av Omni Stefan Löfven vill satsa på en internationell karriär efter att han slutar som partiledare för Socialdemokraterna. – Jag tror att det är bäst att inte vara ... Read more »

Efter Tirops död – vill stoppa giriga makar

© Fredrik Sandberg/TT Agnes Tirop. Arkivbild. Agnes Tirops död har blivit en väckarklocka i Kenya, där kvinnliga löparstjärnor utnyttjas som kassakor. Det finns så många vargar där ute som ser ... Read more »

Återvändande IS-kvinna förnekar brott

© Fredrik Sandberg/TT Kvinnorna landade på Arlanda i torsdags. De är misstänkta för krigsförbrytelser efter att ha rest till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS. En av de tre ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic