Danmark kæmper for plads i sikkerhedsråd: Vi kan gøre en forskel

danmark kæmper for plads i sikkerhedsråd: vi kan gøre en forskel

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil under sit ophold i New York fokusere på at fremme de danske chancer for at blive en del af FN’s prestigefyldte sikkerhedsråd.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i disse dage i New York City for at være med til åbningen af FN’s Generalforsamling.

Her har Jeppe Kofod særligt fokus på at fremme Danmarks mulighed for at blive valgt til FN’s Sikkerhedsråd, som betragtes som FN’s mest magtfulde organ.

– Vi har jo længe arbejdet med at sikre andre FN’s landes kandidatur, og jeg har ikke tal på, hvor mange møder jeg har haft i New York med udenrigsministerkolleger fra andre lande i hele verden, siger ministeren.

Sammen med kronprinsparret var ministrene natten til fredag dansk tid værter for en reception, hvor det danske kandidatur formelt blev lanceret for et internationalt publikum.

Danmark kandiderer til en plads i Sikkerhedsrådet i 2025 til 2026. Det samme gør Grækenland.

Frem til 2024 kan flere kandidatlande melde sig, men det vil så udløse et kampvalg.

– Vi skal gerne undgå, at der er nogle, som føler sig fristet til at stille op, så vi dermed sikrer, at vi bliver valgt på en stærk platform, siger Jeppe Kofod.

– Jeg oplever en god opbakning, fordi Danmark har høj troværdighed.

Sikkerhedsrådet har 15 medlemmer. Af dem er USA, Kina, Rusland, Storbritannien og Frankrig faste medlemmer.

De har siddet i Sikkerhedsrådet siden 1945 og er ikke på valg. Samtidig kan de med vetoret forhindre ethvert forslag blive vedtaget.

Men også små lande har mulighed for at påvirke de store, pointerer Jeppe Kofod.

– Med et dansk medlemskab vil vi få en helt enestående indflydelse ved at sidde med ved bordet. Små lande kan altså også gøre en stor forskel, siger den danske udenrigsminister.

– Vi vil ikke sætte os hen i hjørnet og se på. Vi vil have indflydelse. Vi ved, der er et hårdt forhandlingsklima med den verden, vi står i, så vi går til opgaven med realistiske forventninger.

Sikkerhedsrådet vil være en stærk platform for Danmark til at fremme danske hjertesager, som klima, miljø menneskerettigheder og demokrati.

– Det løfter os op i en helt anden vægtklasse, end vi er vant til, siger Jeppe Kofod.

Danmark har fire gange tidligere været medlem af FN’s Sikkerhedsråd, som er sat i verden for at forhindre væbnede konflikter og sikre international fred.

Over 100 lande har på forhånd meddelt, at de vil deltage i receptionen i New York. Blandt gæster vil være FN-ambassadør og en række ministre.

Kronprinsesse Mary, udenrigsministeren og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) holdt tale.

Og så blev der desuden serveret rugbrød og lagkage, oplyser Udenrigsministeriet.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Vred AGF-træner: FCK-målet skulle have været annulleret

AGF-cheftræner Uwe R¶sler var ikke kun rasende under kampen ude mod FC København. Han var også sur bagefter. FC Københavns enlige mål i 1-0-sejren over AGF skulle aldrig være blevet ... Read more »

Naser Khader forlader dansk politik

Naser Khader stopper i Folketinget, når valget er udskrevet. I stedet vil han skrive en bog om kristendom og udvikle sit rejsebureau, skriver han på Facebook. (Arkivfoto). Naser Khader genopstiller ... Read more »

Briter får specialskibe til at passe på rørledninger under vand

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, mener, at truslen mod den britiske infrastruktur kommer fra Rusland. Storbritannien vil anskaffe sig to specialskibe, der skal beskytte infrastruktur under vand. Det er for ... Read more »

Tengstedt bomber videre trods Rosenborg-nedtur

Casper Tengstedt, her i aktion for U21-landsholdet, har tordnende succes i Rosenborg. U21-landsholdsangriberen Casper Tengstedt fortsætter sin målstrøm i norske Rosenborg efter sommerskiftet fra Horsens. Søndag scorede den brandvarme dansker ... Read more »

United-træner efter City-tæv: Vi fik som fortjent

Erling Haaland og Phil Foden snakker sammen efter 6-3-sejren over Manchester United, hvor de to City-stjerner bidrog med tre mål hver. Manchester United fik som fortjent i søndagens 3-6-nederlag til ... Read more »

F1, Singapores GP: Perez' sejr bekræftet, så kommer Ferrarierne

I Singapore sejrede Perez over Ferrarierne Leclerc og Sainz. Checo måtte dog vente flere timer på at blive bekræftet som den endelige vinder. Årsagen? Red Bulls mexicaner blev undersøgt af ... Read more »

F1, Verstappen flopper: "Men rygterne om budgetloftet påvirkede mig ikke

Max Verstappen Max Verstappen var skuffet over sin syvendeplads i Singapores Grand Prix. Red Bull-køreren, der blev straffet af teamets fejl på karburatoren i lørdagens kvalifikation, lavede flere fejl i ... Read more »

F1, Lewis Hamilton: "Jeg prøvede, og jeg fejlede

Lewis Hamilton Lewis Hamilton kommenterede sin skuffende niendeplads i Singapores GP over for Sky: “Er jeg vred på mig selv? Nej, det er jeg ikke. Jeg tror ikke, at man ... Read more »

Danskere hjælper Atlanta til ny sejr i stærk sæsonstart

Joakim Mæhle kom ind i begyndelsen af anden halvleg, da Atalanta slog Fiorentina i Serie A. Også Rasmus Højlund kom ind. Atalanta har aldrig vundet det italienske mesterskab, men der ... Read more »

Lerager skaffer sin nye cheftræner forløsende FCK-sejr

Lukas Lerager fik en stor krammer af FC København-træner Jacob Neestrup efter målet til 1-0 mod AGF. Jacob Neestrup fik en forløsende debut som cheftræner for FC København, som vandt ... Read more »

Uafgjort føles som en sejr for bundproppen Lyngby

Marcel Rømer og Lyngby er stadig uden sejr i Superligaen, men søndagens pointdeling i Brøndby føles som en sejr, mener anføreren. Brøndby var på kurs mod sejren, men en scoring ... Read more »

Benevento, Fabio Cannavaro: "Der er frygt, det passer ikke til mig

Benevento, Fabio Cannavaro: “Der er frygt, det passer ikke til mig Træneren taler klart efter uafgjort mod Ascoli Fabio Cannavaro indledte sit eventyr som Benevento-træner med et uafgjort resultat på ... Read more »

Brøndby-træner efterlyser skarphed efter mislykket plan

Niels Frederiksen var irriteret efter Brøndbys 3-3-kamp mod Lyngby. Brøndby havde kurs mod en sejr, men en meget sen Lyngby-scoring efter en dødbold gjorde, at kampen endte 3-3. Brøndby havde ... Read more »

US Homeland Security vil bruge millionbeløb på at forhindre "radikalisering gennem spil"

Selvom at der ikke er nogen beviser på at spil i sig selv kan skabe nogen negativ effekt på spilleren, så kan der naturligvis opstå isolerede miljøer på diverse platforme, ... Read more »

Ekspremierministers konservative står til valgsejr i Bulgarien

Den 63-årige Bojko Borisov har gået til valg med sloganet “Stærkere end kaos”. Det har tilsyneladende givet pote. I hvert fald står hans parti, Gerb, til at blive størst. Det ... Read more »

Kuppet militærleder i Burkina Faso går med til at træde tilbage

Burkina Fasos nu tidligere militærleder Paul-Henri Sandaogo Damiba er gået med til at træde tilbage. Det oplyser religiøse ledere og samfundsledere søndag. Damibas endelige tilbagetrædelse kommer, to dage efter at ... Read more »

Milan, Saelemaekers' skade er alvorlig: Langt stop for belgieren

Milan, Saelemaekers’ skade er alvorlig: Langt stop for belgieren VM-deltagelse alvorligt kompromitteret for Saelemaekers AC Milan må undvære Alexis Saelemaekers i flere kampe, og der skal et mirakel til, før ... Read more »

Wolverhampton mister tålmodighed med portugiser

Bruno Lage er den seneste mand, der er røget af trænerkarrusellen i Premier League. Kontinuitet på trænerbænkene er ikke en høj prioritet i de fleste Premier League-klubber. Det gav Wolverhampton ... Read more »

Dreyer siet fra til landskampe: Jeg går stadig efter VM

Anders Dreyer og FCM spillede søndag 1-1 mod Viborg i Superligaen. FC Midtjyllands offensive profil Anders Dreyer drømmer om at komme med til VM for det danske landshold til november. ... Read more »

Kasper Kusk er taknemmelig for ny rolle i Silkeborg

Kasper Kusk og Nicklas Helenius har kendt hinanden i mange år og fungerer godt sammen i Silkeborgs angreb. På sidste dag i sommerens transfervindue skiftede Kasper Kusk til Silkeborg IF ... Read more »

Dobbeltbogey koster dansker dyrt på legendarisk golfbane

Niklas Nørgaard Møller var oppe at snuse til førstepladsen, men sluttede som nummer syv på Old Course i St. Andrews. Den 30-årige danske golfspiller Niklas Nørgaard Møller opnåede søndag et ... Read more »

Britisk minister mødt af buhråb ved konservativ partikongres

Erhvervs- og energiminister Jacob Rees-Mogg blev eskorteret af flere politibetjente, da han søndag mødte op til den konservative partikongres i storbyen Birmingham. Den konservative minister Jacob Rees-Mogg blev mødt af ... Read more »

Lyngby spolerer Brøndbys fest med sen udligning

Brøndby kom ud for en ny skuffelse, da man kun fik ét point mod bundproppen Lyngby. En udligning til 3-3 to minutter før tid af Sævar Magnusson sikrede Lyngby sæsonens ... Read more »

Viborg-anfører vil holde ærkerivalen FCM bag sig

Jeppe Grønning og Viborg FF har seks point mere end FC Midtjylland efter 11 runder i Superligaen. Viborg FF fik 1-1 med fra søndagens besøg hos ærkerivalen FC Midtjylland, som ... Read more »

Purung målmand fik debut for Silkeborg: Det er kæmpestort

Aske Andresen var med til at sikre Silkeborg en 2-1-sejr i sin superligadebut. 17-årige Aske Andresen blev den yngste målmand nogensinde i Superligaens historie, da Silkeborg IF søndag vandt 2-1 ... Read more »

F1, Singapores GP: Sergio Perez slår Charles Leclerc, Max Verstappen er 7.

F1, Singapores GP: Sergio Perez slår Charles Leclerc, Max Verstappen er 7. Verdensmesterskabet er stadig åbent, og et halvt smil på Maranello. Singapores Grand Prix gik til Sergio Perez og ... Read more »

Verstappens makker triumferer i vådt byræs i Singapore

Sergio Perez blev presset hårdt af Charles Leclerc, men tog sin anden sæsonsejr. Max Verstappen må vente mindst en uge på endegyldigt at sikre sig denne sæsons Formel 1-titel. Hollænderen ... Read more »

Xbox har ikke givet op på Final Fantasy XIV trods tre års stilhed

Xbox har ikke givet op på Final Fantasy XIV trods tre års stilhed Final Fantasy XIV har kronede dage på PlayStation og PC, og har konstant voksende antal aktive spillere. ... Read more »

Haaland og Foden stråler i målorgie mod United

Erling Haaland har lavet 14 mål i sine første otte kampe i Premier League. Han lavede desuden Målfænomenet Erling Haaland fortsætter med et lægge nye lag på sin drømmestart på ... Read more »

MotoGp, GP Thailand: Oliveira vinder, Bagnaia tredje

Miguel Oliveira På Buriram-banen i Thailand, hvor der var våde forhold på grund af stormen, som tvang arrangørerne til at udsætte starten af Grand Prix’et med næsten en time, blev ... Read more »

Martin Braithwaite assisterer og ser rødt mod Valencia

Martin Braithwaite under Danmarks træning i Zagreb onsdag den 21. september 2022.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Martin Braithwaite kom i fokus i slutfasen, da Espanyol og Valencia søndag spillede 2-2 ... Read more »

Silkeborg slår Horsens og mindsker afstand til toppen

17-årige Aske Leth Andresen fik debut i Silkeborg-målet, da Nicolai Larsen blev skadet. Silkeborg IF var i kontrol i store dele af tiden, da holdet søndag vandt 2-1 på hjemmebane ... Read more »

Kvinde på elcykel er død - blev påkørt af bus i kryds

En ældre kvinde er død, efter at hun tidligere søndag blev ramt på sin elcykel af en bus. Det oplyser Københavns Vestegns Politi på Twitter. Ulykken skete i krydset Hvidovrevej/Sønderkær ... Read more »

Priser på smør og gas stikker af og skal tjekkes nærmere

Prisen på smør og gas er steget mere i Danmark end andre lande, vi kan sammenligne os med. Det konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter et pristjek, som blev sat i ... Read more »

Uskarpe FCM må nøjes med uafgjort i arvefjendeopgør

Hollandske Jay-Roy Grot scorede målet, som skaffede Viborg 1-1 hos FC Midtjylland. Arvefjendeopgøret mellem FC Midtjylland og Viborg FF endte uden sejrsherre, da klubberne spillede 1-1 søndag eftermiddag på MCH ... Read more »

Danmarks bordtennisherrer taber igen ved VM

Som mod Brasilien både vandt og tabte Danmarks højeste rangerede spiller ved hold-VM, Anders Lind. Danmark tabte også sin anden kamp ved hold-VM i bordtennis, der afvikles i Kina. Slovakiet, ... Read more »

Vil Elon Musks humanoide robot Optimus virkelig erstatte mennesket?

Som lovet fik Teslas humanoide robot faktisk sin debut på AI Day 2022-scenen Som lovet fik Elon Musks humanoide robot faktisk sin debut på AI Day 2022-scenen. Tesla havde faktisk ... Read more »

Holger Rune uden om Jannik Sinner's skade

Holger Rune uden om Jannik Sinner’s skade Den danske tennisspiller lægger ikke fingre imellem om Sinners skade Holger Rune talte efter sin sejr over Jannik Sinner i semifinalen i Atp ... Read more »

MotoGp, Enea Bastianini ønsker ikke at stoppe med at drømme

MotoGp, Enea Bastianini ønsker ikke at stoppe med at drømme Pramac-rytteren vil ikke stoppe med at drømme Pramac-køreren Enea Bastianini, der er frisk fra sin niendeplads på Motegi-kørslen, talte med ... Read more »

Slovener vipper akkurat Vingegaard af pinden i Kroatien

Jonas Vingegaard vandt to etaper i Cro Race, men blev slået med ét sekund i den samlede stilling. Et sekund skilte søndag Jonas Vingegaard fra den samlede sejr i CRO ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network