Danmark har indført ny dopingtest - flere kan blive testet

Asia's Tech News Daily

Danmark har indført ny dopingtest - flere kan blive testet
© Liselotte Sabroe/Scanpix En ny og hurtigere dopingtest kan gøre det muligt at test flere danske idrætsudøvere. (Arkivfoto)

Som det første land i verden har Danmark taget en ny metode i brug til at udføre dopingtest. Det kan øge testkapaciteten, så flere udøvere kan blive testet, uden at der skal bruges flere ressourcer på testarbejdet.

Det fortæller Jakob Mørkeberg, videnskabelig seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark, til DR Sporten.

– Det banebrydende er, at selve opsamlingen er ekstremt hurtig. Atleten får et lillebitte prik i skulderen, hvor man bruger et specialdesignet apparat, der gør, at man kan opsamle prøven på få minutter, forklarer han.

Metoden har fået navnet “blodprik” og kan erstatte en urinprøve, som ofte kan være svær for atleter at levere lige efter en fysisk præstation med en træt og dehydreret krop.

Fordi testen kan udføres langt hurtigere end en urinprøve, kan antidopingmyndighederne samtidig udføre flere test, uden der skal skrues op for budgettet.

Der er nogle ganske få stoffer, som den nye testmetode ikke kan afsløre, hvor urintest og almindelige blodprøver også stadig kan og vil blive taget i anvendelse ind imellem.

Til gengæld håber Sara Amalie Solheim, der er videnskabelig konsulent hos Anti Doping Danmark og har skrevet en ph.d. om testmetoden, at den øgede testkapacitet kan få nogle af de brodne kar blandt udøverne til at tænke sig om en ekstra gang.

– Når vi tester hyppigere, kan vi måske teste nogle, der ikke troede, de ville blive testet, fordi de netop var blevet testet, siger Sara Amalie Solheim til DR Sporten.

– Så på den måde kan man nok forhindre nogen i at dope sig, fordi de ved, at sandsynligheden for at blive testet er højere nu.

Samtidig fortæller hun, at meldingerne efter en prøveperiode viste, at 96 procent af atleterne foretrak den nye metode fremfor de gamle.

Testmetoden med “blodprik” blev første gang officielt taget i anvendelse i weekenden ved DM i boksning.

/ritzau/

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Mark O. Madsens UFC-kamp er udsat: Det blev for presset

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Mark O. Madsen – her i kamp mod Thibaud Larchet i 2019 – skal 9. april møde Vinc Pichel. (Arkivfoto) MMA-kæmperen Mark O. Madsens næste UFC-fight ... Read more »

Kinesere genopliver ide om batteriskift på elbiler - skiftestationer på vej i Europa

Det er nu snart 10 år siden at det stort anlagte batteriskifte-projekt Better Place, kollapsede og efterlod en kæmpe gæld til investorerne – blandt andet den danske stat. Siden har ... Read more »

Biden bekræfter parløb med vicepræsident Harris igen i 2024

© Patrick Semansky/Scanpix 57-årige Kamala Harris er den første kvindelige vicepræsident i USA’s historie. (Arkiv). USA’s præsident, Joe Biden, vil fortsætte med vicepræsident Kamala Harris ved sin side ved præsidentvalget ... Read more »

Tongansk mand overlever 27 timer på havet efter tsunami

© Handout/AFP Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien. Tsunamien var forårsaget af et større vulkanudbrud nær Tonga, som har 105.000 indbyggere. (Arkiv). En spektakulær historie ... Read more »

Endnu en brite er sigtet for svindel i udbyttesagen

Der er allerede rejst tiltale mod den britiske forretningsmand Sanjay Shah og syv andre udlændinge i udbyttesagen, der er blevet kaldt danmarkshistoriens største tyveri. Men endnu en mistænkt – den ... Read more »

Janni Ree skal have opereret brysterne halvt så store: ‘Får ondt i ryggen

Janni Ree er kendt for sine smukke former, og især fordi hun slog igennem som “oddset-Janni”, husker mange formentligt hendes forparti. Men nu skal de gøres mindre. “Forsidefruen”-Janni Ree er ... Read more »

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

© Claus Fisker/Scanpix Det giver ikke mening at have et krav om mundbind, når de fleste, der smittes med coronavirus har et mildt forløb, mener Alex Vanopslagh, der er politisk ... Read more »

Pilou Asbæk melder sig ind i politisk parti

© Taylor Jewell/Scanpix Pilou Asbæk spillede rollen som Euron Greyjoy i serien “Game of Thrones”. (Arkivfoto). Han har før blandet sig i politik. Nu melder han sig officielt ind i ... Read more »

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

© Karl-Josef Hildenbrand/Scanpix De kommende uger er der højsæson for skiturister i Østrig, som fra mandag lemper indrejsereglerne. (Arkivfoto) Østrig lemper mandag sine indrejserestriktioner, så det bliver nemmere for danskere ... Read more »

Malte blev udsat for identitetstyveri - nu kommer lovændring

© Philip Davali/Scanpix Karina Lorentzen (SF) glæder sig over, at der snart kommer lovændring, som betyder, at det vil være ulovligt at misbruge andres identitet på nettet. I dag er ... Read more »

Lukkede profiler på Snapchat skal bremse salg af lattergas

Der skrues nu op for indsatsen, der skal gøre det sværere for unge under 18 år at få fat i lattergas til beruselse. Reglerne blev strammet i sommeren 2020, men ... Read more »

Peter Ingemann hårdt ramt af corona: ‘Det er sgu en slem omgang'

Den garvede tv-vært slutter sig nu til rækken af kendte, som er blevet smittet med corona. Tv-værten Peter Ingemann er sengeliggende og hårdt ramt af en corona. Det deler han ... Read more »

Tour-detaljerne skal på plads: Prudhomme besøger København

© Gonzalo Fuentes/Reuters Christian Prudhomme er torsdag på besøg i den danske hovedstad. (Arkivfoto) Løbsdirektøren for Tour de France, Christian Prudhomme, er torsdag i København for at få de sidste ... Read more »

Byggebranchen nærmer sig højeste niveau i over 40 år

Der er et boom i byggebranchen, hvor antallet af beskæftigede nærmer sig niveauet omkring finanskrisen. Ifølge tal fra Danmarks Statistik var beskæftigelsen i fjerde kvartal på 188.000 personer. Det er ... Read more »

Demokratisk leder: Drama om valgreform gælder USA's demokrati

© Alex Wong/AFP Tab eller vind, vi vil stemme om valgreform, særligt når emnet har med demokratiets bankende hjerte at gøre. Det siger den demokratiske flertalsleder i USA’s senat, Chuck ... Read more »

På en måned er hver tiende blevet smittet med coronavirus

© Philip Davali/Scanpix Onsdag blev der registreret 38.759 smittetilfælde, hvilket er det hidtil højeste under pandemien. SSI anslår i sin seneste prognose, at smitten ventes at stige frem til slutningen ... Read more »

Randers lukker AaB-dialog og holder fast i Thomasberg

© Henning Bagger/Scanpix Thomas Thomasberg skifter ikke til cheftrænersædet i AaB i denne omgang. Forhandlingerne er stoppet, meddeler den kronjyske klub. (Arkivfoto) Cheftræner Thomas Thomasberg forbliver i Randers FC. Superligaklubben ... Read more »

Trumps ønske om blokering af dokumenter om stormløb afvist

© Jim Bourg/Reuters/Ritzau Scanpix/Reuters Inden stormløbet mod Kongressen, som fandt sted 6. januar sidste år, gentog Donald Trump over for tilhængere sine ubeviste påstande om, at præsidentvalget var blevet stjålet ... Read more »

Boligejernes afdrag i realkreditten var rekordhøj sidste år

De danske boligejere fik høvlet rekordmeget af realkreditgælden sidste år. Boligejernes samlede afdrag løb op i 41,2 milliarder kroner. Det er højere end i 2020 – den hidtidige rekord – ... Read more »

Løchte-modstander trækker sig og sender danskeren videre

© Claus Bech/Scanpix Frederik Løchte Nielsen er klar til anden runde ved årets første grand slam-turnering i herredouble. (Arkivfoto) Den danske tennisspiller Frederik Løchte Nielsen og hans makker Marcus Daniell ... Read more »

Republikanerne blokerer for Demokraternes valgreform i USA

© Susan Walsh/Scanpix USA’s præsident, Joe Biden, afholdt pressemøde onsdag. Det var inden, Senatet stemte om en valgreform, der endte med et nederlag til Biden og Demokraterne. Som ventet er ... Read more »

Tysk stjerne undrer sig over manglende test i Australien

© Frank Molter/Scanpix Alexander Zverev har været godt spillende ved Australian Open, men han er ikke imponeret over forholdene i Melbourne. Onsdag kom det frem, at den franske tennisspiller Ugo ... Read more »

Biden er på hælene efter et udfordrende første år

© Chip Somodevilla/AFP Aftenen før sin etårsdag som præsident holdt Joe Biden sit kun andet pressemøde i Det Hvide Hus som leder af USA. Torsdag er det et år siden, ... Read more »

Tauson afslører: Peptalk fra træner blev afgørende mod stjerne

© Martin Keep/AFP 19-årige Clara Tauson er videre til tredje runde af Australian Open. En peptalk fra træner Olivier Jeunehomme blev afgørende for, at Clara Tauson besejrede tennisstjernen Anett Kontaveit ... Read more »

Tennisstjerne roser Tauson efter nederlag: Hun spillede godt

© Asanka Brendon Ratnayake/Reuters Sjetteseedede Anett Kontaveit fra Estland er færdig ved Australian Open efter at være blevet sendt ud i anden runde af Clara Tauson. Den estiske tennisstjerne Anett ... Read more »

Tesfaye er i Litauen efter permanente svar på grænsekriser

© Janis Laizans/Reuters – Jeg synes ikke, at det er rimeligt, at Litauens regering midt i at skulle håndtere tusindvis af migranter, der krydser grænsen, samtidig skal udsættes for kritik ... Read more »

Fly med nødhjælp er landet i tsunamiramt stillehavsnation

Et militærfly med nødhjælp er ankommet til øriget Tonga, der lørdag blev ramt af et stort vulkanudbrud. Det oplyser New Zealands militær tidligt torsdag morgen dansk tid. Vulkanudbruddet udløste en ... Read more »

Tauson: Sejr over Kontaveit er blandt de største i karrieren

Tennistalentet Clara Tauson vil placere sin sejr over Anett Kontaveit i anden runde af Australian Open blandt de tre største i sin karriere. Det siger den 19-årige dansker natten til ... Read more »

Russisk regeringskritiker: Vesten går igen i Putins fælde

© Denis Kaminev/Scanpix Journalister tager billeder af Aleksej Navalnyj, da han mandag talte fra fængslet via et videolink. Den russiske regeringskritiker Aleksej Navalnyj advarer Vesten mod at give indrømmelser til ... Read more »

Joe Biden forudser russisk militærindtrængen i Ukraine

© Susan Walsh/Scanpix Præsident Joe Biden holdt onsdag pressemøde i Det Hvide Hus i anledning af sin etårsdag som præsident i USA torsdag. Torsdag er det et år siden, at ... Read more »

Clara Tauson slår verdens nummer syv ud i Melbourne

Den danske tenniskomet Clara Tauson slår overraskende verdensranglistens nummer syv, esteren Anett Kontaveit, ud af Australian Open i anden runde. Det gør hun med cifrene 6-2, 6-4. Kampen varede en ... Read more »

Roosevelt-statue fjernet i New York: Var for racistisk

© Caitlin Ochs/Reuters Statue af præsident Theodore Roosevelt foran New Yorks naturhistoriske museum bliver fjernet. På hver side er der en indianer og en sort mand til fods, og det ... Read more »

68-årig kajakroer død i drukneulykke i Brabrand Sø

En 68-årig mand fra Aarhus er onsdag aften afgået ved døden i en drukneulykke i Brabrand Sø. Det skriver Østjyllands Politi på Twitter. Der er tale om en erfaren kajakroer, ... Read more »

Støjberg: Forkert at være formand i parti man ikke har været med i

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Inger Støjberg fravalgte at stille op som formand i Dansk Folkeparti. I stedet bliver det enten Morten Messerschmidt, Martin Henriksen eller Merete Dea Larsen. (Arkivfoto) Tidligere ... Read more »

Inter afværger pokalfiasko efter akrobatisk udligning

© Antonio Calanni/Scanpix Andrea Ranocchia jubler med holdkammeraterne efter sin akrobatiske udligning i overtiden mod Empoli. Serie A’s førerhold, Inter, lever fortsat i den italienske pokalturnering, Coppa Italia. Men det ... Read more »

United dukker ineffektive Brentford i dansk rekordkamp

© David Klein/Scanpix Mathias Jensen havde flere chancer for at bringe Brentford foran, men måtte hver gang se David De Gea stå i vejen. Man skal sørge for at score ... Read more »

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

© Philip Davali/Scanpix Under søndagens debat mellem formandskandidaterne i Dansk Folkeparti gik bølgerne højt mellem især Morten Messerschmidt og Martin Henriksen. Erik Høgh-Sørensen (th.) har siden trukket sig som formandskandidat. ... Read more »

Hollandsk reserve bliver Tottenham-helt i vild afslutning

© Geoff Caddick/AFP Steven Bergwijn blev den store helt for Tottenham. Her jubler han over sejrsmålet med Pierre-Emile Højbjerg i baggrunden. Hollandske Steven Bergwijn er den store helt i Tottenham ... Read more »

Så er der dømt fritter: Verdens største kartoffel "Doug" vejer 7,9 kilo

© Leveret af M! Den nuværende verdensrekord for den største kartoffel nogensinde dyrket ligger på 4,99 kilo – men den er på vej til at blive gennemsmadret af en kartoffel ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic