Dalma asszony, a jószolgálat nagykövete

Asia's Tech News Daily

Dalma asszony, a jószolgálat nagykövete
© Technológia: Index.hu Életének 89. évében meghalt Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye. Megemlékezésünkben Dalma asszony életútját elevenítjük fel.

Mádl Dalma (lánykori nevén Némethy Dalma) 1932. november 9-én született Pécsett értelmiségi család késői, harmadik gyermekeként. A Némethy család tősgyökeres pécsinek számított. A háború azonban mindent keresztülírt, ugyanis katonatiszt édesapját Szombathelyre helyezték 1941-ben, ahová a család is követte. Aztán 1945-ben azért költöztek vissza Pécsre, mert apját szovjet hadifogságba hurcolták, és a házat, ahol addig laktak, bombatámadás érte. Nagyszüleihez költöztek, egy földszinti lakásba.

Délutánonként, az iskolai feladatok elvégzése után a kertben-udvaron találkoztunk. Úgy emlékszem, legtöbbször kosárlabdáztunk, egy lyukas fenekű fáskosarat használtunk kosárként.

Némethy Dalma 1951-ben érettségizett a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban. Érettségi után a Pécsi Gyermekkórházban dolgozott. Az ötvenes évek elején ismerkedett meg későbbi férjével, Mádl Ferenccel, aki akkor joghallgató volt. Eredetileg Pécsre vették fel, ott két évet járt, de a kar dékánjával történt politikai összetűzése miatt átjelentkezett a budapesti jogi karra. A fiatalember egyetemi tanulmányai alatt fizikai munkásként dolgozott, de katonai szolgálatot is teljesített. Aztán 1954 tavaszán jött a tragikus hír: Némethy Dalma édesapja a hadifogolytáborban elhunyt. Az esküvővel, amelyet egyébként szerény körülmények között tartottak meg 1955 végén, kivárták a gyászév elteltét.

Még az esküvő előtt, 1955-ben Mádl Ferenc kitüntetéssel megszerezte diplomáját az ELTE jogi karán.

A fiatal házaspár első otthona Pesten, a Ráday utcában volt. 1956 után költöztek Budára. Gyermekük elmesélése szerint édesapja legkedvesebb egyetemi tanára, Nizsalovszky Endre úgy segített tanítványán, hogy az ifjú párt befogadta magához albérletbe. Itt később a részükre leválasztottak egy lakást, ahová 1961-ben a fiúk is született.

Mádl Dalma 1957-től a Kertészeti Kutató Intézetben, 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetemen a Mezőgazdasági Kémiai Technológiai Tanszék kutatócsoportjánál dolgozott.

Mádl Dalma mindenhová követte párját, mindenben támogatta őt.

 Ezt tette akkor is, amikor férje az Antall-kormány tárca nélküli minisztereként többek közt az MTA törvényes működését felügyelte, vagy amikor az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának vezetője, aztán a bős–nagymarosi vízi erőmű kormánymeghatalmazottja, majd 1993. február 22-től 1994. július 15-ig művelődési és közoktatási miniszterként dolgozott.

Mádl Ferenc mindent megbeszélt nejével, kikérte és igényelte a véleményét, és mindig közösen döntöttek.

Akkor is, amikor teljesen esélytelenül vállalta a köztársaságielnök-jelöltséget 1995-ben a kétharmados többségű kormányoldal jelöltjével, Göncz Árpáddal szemben. De akkor is, amikor 2000-ben meg is választották államfőnek. Mádl Dalma, vagy ahogy tisztelettel hívták, Dalma asszony, férje köztársasági elnöksége idején, 2000 és 2005 között számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt, majd ezt a tennivalóját a mandátum lejárta után is folytatta.

Haláláig a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett. Munkásságát 2005-ben Polgári Magyarországért díjjal ismerték el. 2007-ben, a Szent Erzsébet-évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia neki ítélte a szolgáló szeretet szentjéről elnevezett Szent Erzsébet rózsája díjat. 2012-ben Magyar Szabadságért díjat, míg 2015-ben Mindszenty-emlékérmet kapott.

Családjának közlése szerint Mádl Dalma péntek hajnalban, 89. életévében hunyt el Budapesten. Személyében egy végtelenül szerény, segítőkész ember távozott az élők sorából, aki mindig közvetlen kedvességgel végezte karitatív jószolgálati és jótékonysági munkáját.

(Borítókép: Mádl Dalma 2013-ban. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

A covid megjelenése óta minden 2. embernél jelentkezett ez a negatív hatás

Nem volt könnyű dolgunk idén, annyi biztos! © Anthony Tran on Unsplash Úgy tűnik, 2020 és 2021 több szempontból sem voltak kifejezetten szerencsés évek! Azt gondolnánk, a karantén és a ... Read more »

Horner: Verstappen idei teljesítményét alulértékelik a Mercedes „jobb” autójával szemben

© Zak Mauger / Motorsport Images Lewis Hamilton, Mercedes, 1st position, Max Verstappen, Red Bull Racing, 2nd position, and Valtteri Bottas, Mercedes, 3rd position, arrive in Parc Ferme 21 verseny ... Read more »

Szoboszlai gólja a Man. City ellen már győzelmet is ért

© Technológia: Index.hu A Bajnokok Ligája A-csoportjának záró fordulójában a három magyar futballistát is foglalkoztató RB Leipzig hazai pályán 2–1-re legyőzte a már biztosan csoportelső Manchester Cityt, a másik felvonáson ... Read more »

Képes lehet-e a Genesis G70 Shooting Brake megtörni a németek uralmát?

© Motor1.com Magyarország genesis g70 shooting brake autogefühl A Genesis G70 Shooting Brake egy németek által uralt piacra érkezett meg és most egy német videós, Autogefühl próbálhatta ki először. A ... Read more »

Kemenesi Gábor: Az omikron-variánst is kimutatja a PCR-teszt

© Technológia: Index.hu Vannak eltűnni nem akaró álhírek, melyekkel továbbra is sűrűn találkozni. Ezek sajnos a félelmeket, félremagyarázatokat erősítik, és végül a súlyos vagy halálos kimenetelű fertőzések számát növelik – ... Read more »

Ahol nem csak álmodnak egy szebb jövőről

© Technológia: Index.hu A tatabányai Mésztelepi gettóból bármelyik nap kiköltöztethetik a lakókat, de az ott élők nemcsak álmodoznak egy szebb jövőről, tesznek is érte. Helyszíni riport. Múlt hétvégén látogatott el ... Read more »

Tanuláskutató intézetet alapított a Matthias Corvinus Collegium

© Technológia: Index.hu Tanuláskutató intézetet hozott létre a Matthias Corvinus Collegium (MCC) azzal a szándékkal, hogy az oktatásban egész Közép-Európában az MCC legyen a legmeghatározóbb kutatóközpont – jelentette be a szervezet kuratóriumának ... Read more »

Fenyeget egy amerikai–német botrány, Ukrajna lehet az áldozat

© Technológia: Index.hu A washingtoni szenátusi republikánusok rá akarják kényszeríteni a Biden-adminisztrációt, hogy vessen ki szankciókat Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjére az Északi Áramlat 2 miatt, csakhogy az Oroszországot közvetlenül ... Read more »

Palkovics László szerint a Budapest–Belgrád-vasútvonal jóval gyorsabban megtérül, mint ezer év

© Technológia: Index.hu Két és fél órás meghallgatás keretében kérdezték Palkovics László innovációs és technológiai minisztert szokásos éves beszámolóján, ahol egyebek között a Budapest–Belgrád-vasútvonal, a Fudan-ügy és az egyetemi modellváltás ... Read more »

Évek óta röhögünk rajta, most mégis újra trend lesz ez a smink

Ünnepi ötletnek sem utolsó! © Getty Images A divathetek óta kicsit felgyorsultak az események – pontosabban lassan, de biztosan minden kezd visszatérni eredeti formájába – és a filmfesztiválok mellett szinte ... Read more »

Baleset miatt teljesen lezárták az M70-es autópályát

© Technológia: Index.hu Teljes útlezárás van érvényben az M70-es autópályán, ahol két autó összeütközött – adta hírül a rendőrség. Mint írják, az M70-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Muraszemenye és Letenye ... Read more »

Egy másik sport ikonja szerint Verstappen több támogatást érdemelne

© Andy Hone / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing, 2nd position, arrives on the podium A kétszeres nehézsúlyú világbajnok, Tyson Fury azonban igyekszik kiállni Verstappen mellett, és Instagramon ... Read more »

Egy Németországban élő magyar állampolgár is elkapta az omikron-variánst

© Technológia: Index.hu Bár hazánkban még nem jelent meg az omikron-variáns, egy Németországban élő magyar állampolgárnál már igazolták a koronavírus legújabb, „szupermutáció” néven elhíresült változatát. A 34 éves férfi – ... Read more »

Közel 100 fát kell kivágni Budapest legzöldebb kerületében

© Technológia: Index.hu A Budapest legzöldebb részének kikiáltott XII. kerületben, a Zugligeti út alsó szakaszán zöld festékszóróval szinte az összes gesztenyefa törzsére pontszerű jelzést helyeztek el. A fák átmérője esetenként ... Read more »

Kimutatja a koronavariánsok elleni védettséget az új teszt

© Technológia: Index.hu Delta, omikron vagy még újabb? A teszt megmutatja, melyik vírust semlegesítik az antitestek. Az amerikai Duke Egyetem orvosmérnökei olyan tesztet fejlesztettek, amivel kimutatható, hogy egy páciens antitestjei ... Read more »

Leállították a baleseti sebészetet az ajkai kórházban

© Technológia: Index.hu Egyenes adásban követhető a rendszer összeomlása, megszűnik az akut fekvő, kórházi baleseti sebészeti ellátás Ajkán a Magyar Imre Kórházban. Csütörtökig ki kell üríteni az osztályt, ugyanis a ... Read more »

Egyetemi drónpilóta továbbképzés indul

© Technológia: Index.hu Január végéig lehet újra jelentkezni a Drónirányító és drónadatelemző szakirányú felsőfokú továbbképzésre – idézi Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkárát az MTI. ... Read more »

11 eset, amikor a szülők szembesültek azzal, hogy tinédzser gyermekük már szexuális életet él

Egy közösségi oldalon osztották meg a szülők a viccesen szaftos történeteket. © Europress Te hogyan reagáltál, amikor megtudtad, hogy a gyermeked már nem szűz? Meglepődtél? Úgy érezted, véget ért egy ... Read more »

5+1 dolog, ami segít meghozni a kedved egy kis hancúrozáshoz

Íme néhány vágykeltő tipp, amitől garantáltan azonnal lesz kedved szexelni, még egy fárasztó, sűrű nap végén is! © Europress Ezer felé járnak a gondolataid, este még dolgoznod kéne, a konyha ... Read more »

A Mercedes szerint a hűséges vásárlók és nagy múltja tartják életben az SL-t

© Motor1.com Magyarország Mercedes-Benz SLR McLaren moderno A Mercedes-Benz SL eladásai az elmúlt években megzuhantak, de ez nem akadályozta meg a német gyártót, hogy a hetedik generációt is piacra dobja. ... Read more »

Hivatalos közleményt adott ki a Fenerbahce Szalai Attila jövőjéről

Naponta új játék és nagy nyeremény vár az Unibet Adventi naptárában! Regisztrálj most! Amint arról hétfőn beszámoltunk, Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olasz Calciomercato-nak nyilatkozva elmondta, hogy ... Read more »

Marko elnézést kért

© Getty Images / Red Bull Content Pool Lewis Hamilton, Mercedes, hits Max Verstappen, Red Bull Racing A 2021-es Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj legellentmondásosabb pillanata Max Verstappen és Lewis Hamilton összeütközése ... Read more »

Egy magyar cég 150 ezer forinttal jutalmazza oltakozó dolgozóit

© Technológia: Index.hu Egy az Index birtokába jutott körlevél alapján a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) bruttó 150 ezer forintnak megfelelő összeggel honorálja azokat, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen. Az ... Read more »

Palmer: Mindkét versenyző butaságot követett el

© Simon Galloway / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B, Lewis Hamilton, Mercedes W12 A korábbi F1-es versenyző, Jolyon Palmer az F1.com-on vezetett rovatában szokta kivesézni az aktuális ... Read more »

Az egyházak vezetőit köszöntötte Áder János

© Technológia: Index.hu Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt – mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában. Áder ... Read more »

Ez idén a legszebb karácsonyi lakásdekoráció: egészen új hangulatot ad

Különlegesek és egyszerűek is vannak közöttük, így biztosan megtalálod a kedvencedet. © Getty Images/ Per Magnus Persson Ma már szinte minden boltban kapni karácsonyi lakásdekorációs termékeket, így egyáltalán nem meglepő, ... Read more »

A Mercedesnek vagy a Red Bullnak fekszik jobban az átalakított pálya Abu Dhabiban?

© Yas Marina Circuit Yas Marina circuit new layout 2020-ban egyedül a szezon utolsó versenyén, az Abu Dhabi Nagydíjon sikerült megszereznie a pole-pozíciót Max Verstappennek, miután a 2020-as W11 elképesztő ... Read more »

Mutut azóta érdekli a kisvárdai munka, amióta ránézett az NB I tabellájára

Naponta új játék és nagy nyeremény vár az Unibet Adventi naptárában! Regisztrálj most! Amint arról mi is beszámoltunk, a Kisvárda vezetőedzői posztjának egyik fő várományosa, Adrian Mutu a helyszínen tekintette ... Read more »

Íme a 2021-es Abu Dhabi Nagydíj menetrendje!

© Steven Tee / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing RB16, Valtteri Bottas, Mercedes F1 W11, Lewis Hamilton, Mercedes F1 W11, and Lando Norris, McLaren MCL35, prepare to lead ... Read more »

Süli János szerint biztosított Paks II. megtérülése

© Technológia: Index.hu A kiugróan növekvő európai áramárak is alátámasztják a Paks II. beruházás megtérülését – jelentette ki a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős ... Read more »

Megszüntetik a két hete bevezetett lezárásokat Ausztriában

© Technológia: 444.hu Megszüntetik a két hete bevezetett lezárásokat Ausztriában, jelentette be egy nappal hivatalba lépése után Karl Nehammer kancellár, írja az Euronews. A nyitás pontos részleteiről szerdán egyeztet majd ... Read more »

Drága hivatalok, valaki segítsen már ennek a szegény miniszternek!

© Technológia: 444.hu Magyarországon másfél éve nagyon kevés adatot tesznek közzé a járványról, azokat is áttekinthetetlen formában. Az operatív törzsnek hiába írunk, általában nem is válaszolnak. Más újságokhoz hasonlóan kénytelenek ... Read more »

Csobot Adél ruhája miatt dőlnek a kommentek - szerinted milyen?

Nem véletlenül várta ennyire a bemutatót, hiszen ő maga is főszerepet alakít! © RTL Klub Néhány évvel ezelőtt Csobot Adél még az X-Faktor színpadán versenyzett az első helyért, ma pedig ... Read more »

Érző robotkar és részletes virtuális valóság a jövő a japánok szerint

© Technológia: Index.hu 2021. december 6-án tartotta a Sony éves Technology Day nevű konferenciáját, ahol a vállalat által fejlesztett, a japán cég szerint a jövőben meghatározó szerepet játszó újdonságokat mutatták ... Read more »

Nézz fel az égre: látványos bolygóegyüttállás várható december 10-én!

Hosszú kozmikus vonalat rajzol szemünk elé a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold december 10. éjjelén. Az egymástól 15-20 fokra járó égitestek megfigyeléséhez távcsőre sem lesz szükségünk, az ... Read more »

Háromszáz éves szerződés alapján kér jogi mentességet a volt spanyol király

© Technológia: Index.hu I. János Károly korábbi spanyol király egy 300 éves gibraltári egyezményre hivatkozva kért jogi mentességet egy londoni bíróságon ellene indított zaklatási perben – jelentette a The Daily ... Read more »

Migráció: kritikus a helyzet Brüsszel utcáin, több tucatnyian alszanak a hidegben

© Afptv Sok migráns alszik a téli hidegben az utcán Brüsszelben, miután beteltek a menekültszállások. A kormány kétségbeesetten próbál szállást szerezni, ezen a héten egy háromszáz férőhelyes állomást adnak át, ... Read more »

Letartóztatták Dzsamál Hasogdzsi egyik feltételezett gyilkosát

© Technológia: 444.hu Franciaországban, a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren vette őrizetbe a francia rendőrség Khaled Aedh Al-Otaibit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásához. A ... Read more »

Lewandowski csalódott: "Nem hiszem, hogy megkapom a 2020-as Aranylabdát"

Naponta új játék és nagy nyeremény vár az Unibet Adventi naptárában! Regisztrálj most! Robert Lewandowski bevallotta, hogy csalódott volt amiatt, mert nem ő lett 2021 Aranylabdása. A Bayern München támadója ... Read more »

Ítélet született a Dortmund-Bayern utáni botránnyal kapcsolatban

Naponta új játék és nagy nyeremény vár az Unibet Adventi naptárában! Regisztrálj most! 40 000 eurós, mintegy 15 millió forintnak megfelelő pénzbüntetést szabott ki a Német Labdarúgó Szövetség a Borussia ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic