Dronning Margrethe: »Den Gamle By har jeg kendt hele mit liv«

Følg tronskiftet LIVE HER

Titlen på denne artikel stammer fra et interview, jeg i 2002 havde lejlighed til at lave med Hendes Majestæt Dronningen.

»Jeg kan ikke pГҐstГҐ, at jeg har vГ¦ret der hvert ГҐr, men jeg er kommet der meget, og jeg sГ¦tter stor pris pГҐ museet,В« udtalte dronningen i interviewet, hvilket til fulde bekrГ¦ftes af gГ¦stebogen og af Den Gamle Bys ГҐrbГёger.

I min tid som museumsdirektør for Den Gamle By siden 1996 har dronningen som protektor for Den Gamle By deltaget i mange åbninger og officielle arrangementer, men hun har også taget del i kollegiale sammenkomster og faglige diskussioner og her givet værdifulde bidrag til Den Gamle Bys interne faglige ping-pong.

Det gælder i diskussioner om historisk bindingsværk, rekonstruktion af dragter efter originaler i Den Gamle Bys dragt- og tekstilsamling, patinering af paneler til 1974-lejlighederne, og navnlig gælder det i forbindelse med genopførelsen af Møntmestergården i Den Gamle By.

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

I 2006 kom dronningen for at se en udstilling med dåbskjoler. Arkivfoto: Jan Dagø

Det var ved et arrangementet i juli 1999, at dronningen fik øjnene op for Den Gamle Bys unikke projekt med genopførelse af Møntmestergården fra København. Møntmestergården er fyldt med finurligheder, og arbejdet med at genskabe interiør, farver og dekorationer var virkelig kræs for en kreativ sjæl med dyb indsigt i historien.

»Jeg bor jo selv i 1700-tals huse,В« sagde dronningen engang til mig.

»Og nogle af dem har jeg vГ¦ret med til at bygge om, sГҐ det er interessant at fГёlge denne bygning blive genopfГёrt fra bunden. Mange af de farver, der gemmer sig under overfladen, svarer til de farver, vi har fundet pГҐ Fredensborg – men hГҐndvГ¦rkerne har jo givetvis ogsГҐ lГ¦rt af hinanden.В«

Dronningen har fulgt genskabelsen af Møntmestergårdens såkaldte Fugleloft, hvor originalen var blevet så skadet, at det ikke kunne genopsættes. Hun har fulgt billedskærerens og malernes rekonstruktion af de 1700-tals-papirtapeter, som der skulle et helt Storm P-agtigt maskineri til at fremstille. Og hun har fulgt afdækningen af farvelag på den italienske trappe, gobelinmaleriet, 1700-tals-stukken, formgivningen af karnappen, den særlige kvaderbemaling og mange andre nørdede detaljer. For der gik virkelig nørderi i arbejdet, som også gav Den Gamle Bys fagfolk en stolthed og et rygstød, som man fortsat fornemmer den dag i dag.

Da majestæten ankom til det nævnte arrangement i juli 1999 og fra hjørnet af Torvet så Møntmestergårdens imponerende bindingsværk, satte den historiekyndige dronning straks fingren på et helt centralt punkt.

»Sig mig, hvilket belГ¦g har De for karnappen,В« spurgte dronningen.

Og det var indtrykket, at majestæten var tilfreds med svaret, som lød, at Den Gamle By har seks kilder til karnappen – og til arbejdet med genskabelse af Møntmestergården som sådan.

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

I 2007 kiggede dronning Margrethe endnu en gang forbi Den Gamle By for at se det sidste nye og hilse på Thomas Bloch Ravn. Arkivfoto: Anders Find, JyllandsPosten

Først og fremmest bindingsværket og de fysiske spor, som findes her, for eksempel i form af taphuller og øksespor. Dernæst de opmålinger, notater og fotos, der stammer fra de bygningshistoriske undersøgelser i forbindelse med nedtagningen. Endvidere de ofte ganske detaljerede bygningsbeskrivelser, der findes i de såkaldte brandtaksationer, som blev udarbejdet i forbindelse med 1700-tallets brandforsikring.

Disse kilder gav imidlertid ingen oplysninger om, hvor langt karnappen rakte ud over gaden og heller ikke om, hvordan taget på karnappen var udformet og konstrueret. Her kommer så de øvrige tre videnskilder ind. Dels samtidige gengivelser af bygninger i København, sådan som de for eksempel er malet af Johannes Rach og Hans Heinrich Eegberg i 1740’erne, dels bygningsarkæologiske undersøgelser fra bygninger, hvor man kan forvente parallelitet, og endelig håndværkernes faglige intuition undervejs i processen.

Det er i sin essens også den model, Den Gamle By fortsat anvender under rekonstruktion af bygninger, butikker, værksteder og hjem.

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

I 2008 var det igen tid til at klippe en rød snor i Den Gamle By. Det er Thomas Bloch Ravn til venstre og dronning Margrethe til højre. Arkivfoto: Jan Dagø

Jeg husker et helt særligt forløb, hvor dronningens historiske gefühl og enestående farvehukommelse var en stor hjælp. Forud var gået en lang række faglige diskussioner, hvor vi internt ikke altid var enige. Undervejs i arbejdet opstod der nemlig situationer, hvor man kunne vælge forskellige løsninger, og hvor det ikke stod hundred procent klart, hvilken vej der ville være den rette.

For at skabe fodslag indførte jeg en model, hvor retningen blev besluttet og fastlagt i et forum, hvor alle kompetencer var repræsenteret. I begyndelsen mødtes vi hver uge. Bølgerne gik højt, og diskussioner kørte op, men efterhånden som processen skred frem, opstod der en stadigt højere grad af konsensus.

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

Ved et besøg i 1999 fik dronningen øjnene op for genopførelse af Møntmestergården fra København. »Jeg bor jo selv i 1700-tals huse,« har hun sagt. Arkivfoto: Casper Dalhoff

En dag i sommeren 2003 var vi så nået vi frem til en model for, hvordan rummene på førstesalen, den fineste etage, beletagen, skulle disponeres, indrettes og dekoreres. Det er her, den højborgerlige lejlighed anno 1768 er indrettet. Alle var efter lange diskussioner blevet enige om modellen. Men for en sikkerheds skyld spurgte jeg, om man kunne forestille sig, at der var nogen, der vidste bedre end os, og som vi derfor burde tage i ed. I kredsen var der enighed om, at den største kompetence på området på det tidspunkt utvivlsomt fandtes i Den Gamle By. Men, men, men – der var måske én person, som var nyttig at konsultere, nemlig Den Gamle Bys gode protektor Hendes Majestæt Dronningen.

Hvad gør man så? Jo, samme eftermiddag ringede jeg til daværende hofmarskal Søren Haslund-Christensen, som foreslog, at jeg straks skrev ham et brev. Det gjorde jeg, og allerede næste formiddag ringede han tilbage. Han havde nu talt med dronningen, som ferierede på sommerslottet Cayx i Sydfrankrig, og vi aftalte et besøg søndag den 31. august 2003.

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

Dronning Margrethe i 2011 med bestyrelsesformand Jørgen Andersen og borgmester Nicolai Wammen bagved. Da åbnede Den Gamle By et nyt Kunstkammer. Arkivfoto: Cathrine Ertmann, Jyllands-Posten

Besøget kom til at vare det meste af en dag. Vi så på detaljerne, fremdrog dokumentationen, diskuterede, og det viste sig heldigvis, at der var fuld konsensus.

Der var imidlertid én sag, vi var særligt usikre på, nemlig den gule farve i beletagens køkken. Godt nok indikerede farveprøver, at farven, vi havde valgt, var den rigtige, men vi var stadig usikre. Da dronningen så farven, sagde hun straks:

»Den farve har jeg set fГёr. Nemlig i et rum pГҐ Fredensborg, der vistnok fungerede som kГёkken i fГёrste del af 1700-tallet.В«

Så blev den ligesom vinget af!

Dagen for dronningens besøg var også den første weekend i Aarhus Festuge. Vejret var venligt med mild sol og høj himmel. I Den Gamle By spillede Harmoniorkestret Kærne deres sidste koncert som orkester. Harmoniorkestret Kærne havde været med siden den første festuge i 1965, og dronningen må have hørt dem masser af gange. Da de musikalske gøglere tumlede rundt på Torvet, åbnede dronningen vinduet fra Møntmestergårdens førstesal og vinkede. Og ikke et øje var tørt.

Da det store arbejde med Møntmestergården nærmede sig sin afslutning, faldt talen på, hvordan det skulle markeres. Naturligvis med en officiel åbning, var der enighed om, forhåbentlig med deltagelse af Den Gamle Bys protektor. Møntmestergården måtte også markeres med en rigtig bog – og måske vi kunne spørge dronningen, om hun ville skrive bogens forord. Jeg spurgte, og svaret var et klart ja.

I sit forord til bogen giver dronningen blandt andet dette tidsbillede:

»Min daglige skolevej fГёrte mig forbi de sidste rester af kvarteret, og jeg husker det som et levende og farverigt, men ogsГҐ stГ¦rkt nedslidt bymiljГё. Da var MГёntmestergГҐrden for lГ¦ngst revet ned; men man kan i dag glГ¦de sig over, at der i 1940’erne fandtes mennesker med fremsyn til at redde et af de fineste og bedst bevarede huse, nemlig MГёntmestergГҐrden.В«

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

I 2017 åbnede dronning Margrethe udstillingen med 1200 års aarhusiansk historie i Den Gamle By. Sammen med hende ses Thomas Bloch Ravn og bagved Karin Salling. Arkivfoto: Lund Tanja Carstens, Jyllands-Posten/Ritzau-Scanpix

Dronningen afsluttede sit forord:

»MГёntmestergГҐrden er et enestГҐende kulturminde fra en tid, hvorfra kun lidt er bevaret i vore byer; derfor fremstГҐr bygningen ogsГҐ som et vidnesbyrd om Den Gamle Bys mod, vilje og evne til at gennemfГёre et projekt, som nok kun de fГ¦rreste troede pГҐ, da tanken fГёrst kom frem.В«

Dronningen var naturligvis hædersgæst ved åbningen af den helt færdige Møntmestergård. Arrangementet foregik 16. juni 2009 og var også en markering af 100-året for Landsudstillingen i Aarhus – og dermed Den Gamle Bys første 100-års jubilæum. Det andet fejrede vi i 2014, som er 100-året for museets åbning på den nuværende placering.

To måneder senere deltog dronningen i den festmiddag, der afsluttede en international konference i Association of European Open-Air Museums, som Den Gamle By var den stolte vært for i jubilæumsåret. Normalt forsøger arrangørerne af disse konferencer at få en prominent person til at kaste glans over arrangementet. Typisk en kulturminister eller en borgmester.

»Jeg spГёrger vores protektor,В« tГ¦nkte jeg, og der var straks et ja fra den museumsinteresserede dronning.

Festmiddagen blev naturligvis holdt i Møntmestergården, og undervejs skiftede vi ud ved hovedbordet, så dronningen fik lejlighed til at tale med så mange museumsfolk som muligt – fra Polen, Estland, Holland, Tyskland, Ungarn, Sverige, Canada og Australien.

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

Dronning Margrethe under et besøg i Den Gamle By i april 1983, hvor hun blev vist rundt af daværende museumsdirektør Erik Kjersgaard. Arkivfoto: Klaus Gottfredsen

Under middagen overtog de skøre tjenere fra Café Kølbert lige så stille serveringen. De to udisciplinerede tjenere Hr. Nitz og Erling Lærling blev konstant fløjtet på plads af den stramtandede frøken Svennevig. Alligevel lykkes det dem gentagne gange at bryde med frøkenens krav om pli og høflighed. Også ved hovedbordet.

Således var vi flere, der overhørte følgende ordveksling mellem Erling Lærling og dronningen:

»Mon dronningen kunne tГ¦nke sig noget mere sprut,В« spurgte Erling frejdigt, hvortil dronningen svarede В»Jo takВ«.

Erling hældte rødvin i glasset, helt op til kanten, og trak så et ur op af tjenervestens lomme. Han præsenterede det lidt gedulgt for majestæten og spurgte:

»Mon dronningen ville vГ¦re interesseret i et godt og billigt dameur?,В« hvor svaret lГёd:

»Nej tak. Dronningen har mange billige dameure derhjemme.В«

Og vi skreg af grin.

dronning margrethe: »den gamle by har jeg kendt hele mit liv«

Den Gamle By åbnede i 2011 et nyt Kunstkammer på 450 kvadratmeter i en særligt sikret kælder efter et spektakulært og meget omtalt tyveri af et ur. Arkivfoto: Kathrine Ertmann

Lidt senere på aftenen lod operasanger Lars Thodberg Bertelsen sin klangfulde baryton fylde den fine Fugleloftssal med to danske sange. Først H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” og dernæst ”Jeronimus’ sang” fra Carl Nielsens opera ”Maskerade”. Det var ikke kun os danskere, der blev rørt.

Efter middagen gik mange af konferencedeltagerne ned i Winekes Kælder, der er indrettet som et værtshus fra 1700-tallet. Med gulvtegl, kalkede munkestensvægge, borde i egetræ, kopistole a la 1600-tallet og rum, der kun er oplyst af stearinlys. Navnet Winekes Kælder stammer fra den møntmesterfamilie, der boede i gården fra 1690 til 1752, og kælderværtshuset var det første markante forsøg på at integrere museumsoplevelse og servicering med mad og drikke.

Da vi gik ned i Winekes Kælder, var dronningen imidlertid taget hjem. Men oplevelsen af at have været til fest med landets regent gav anledning til megen snak blandt deltagerne, og det er stadig noget, de ældre medlemmer af Association of European Open-Air Museums taler om, når vi mødes.

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World