Csodasisak, helikopter, balett – mutatjuk a Super Bowlok legnagyobb játékait

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Csodasisak, helikopter, balett – mutatjuk a Super Bowlok legnagyobb játékait
© Technológia: Index.hu Magyar idő szerint február 14. hajnalán rendezik a Super Bowl LVI-t, a világ nagy része pedig ismét az NFL nagydöntőjére figyelhet. A párosítás már önmagában meglepő, hiszen a tavalyelőtt még utolsóként végző Cincinnati Bengals az évek óta all-in módban lévő Los Angeles Ramsszel csap össze, amely ráadásul hazai pályán játszhatja a nagydöntőt. Az idei rájátszás egészen elképesztő meccsekkel örvendeztetett meg minket, több is a rendes játékidő utolsó percében dőlt el, és hosszabbításokat is láthattunk. Voltak olyan jelenetek, amikre még évek múlva is emlékezni fogunk, és talán klasszikusokká is válhatnak, de még a Super Bowl is hozhat ilyet. Addig is érdemes feleleveníteni azokat, amik az NFL történelmének szerves részévé váltak.

Az amerikai futball egyik legjobb tulajdonsága, hogy sokféleképpen lehet maradandót alkotni a pályán, és azoknak is megvan az esélyük legendákká válni, akik egyébként csak kiegészítő emberek. Elég lehet egy sisakhoz szorított labda, egy tökéletes ütemű szerelés, egy rossz döntés megbosszulása, egy trükkös játék vagy csak simán jókor lenni jó helyen. Nézzük, mik voltak az eddigi NFL-döntők legemlékezetesebb pillanatai. A lista teljesen szubjektív, az eseményeknek két kritériumnak kellett megfelelniük: a győztest segítsék (elnézést kérünk Jermaine Kearse-től), valamint legyen jelentőségük (elnézést kérünk Marcus Allentől).

10. Philly Special

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

A Jacksonville Jaguars frissen kinevezett edzőjéről, Doug Pedersonról köztudott, hogy nem éppen konzervatív felfogású tréner, a Philadelphia Eagles élén ezt szinte hétről hétre bebizonyította. Igencsak meglepő lett volna, ha a 2018-as Super Bowlban nem húz valami váratlant, főleg úgy, hogy az ellenfél a Bill Belichick vezette New England Patriots volt. 38 másodperccel a félidő vége előtt, 15–12-es vezetésnél, az ellenfél célterületétől másfél yardra úgy gondolta, hogy negyedik kísérletnél nem elég a mezőnygól. Sőt, trükkös játék kell, amit egyébként Nick Foles hívott be, Pederson pedig rábólintott. 

Az elképzelés hibátlanul működött, Foles játszi könnyedséggel húzta be a tight end Trey Burton passzát, amivel növelte előnyét a csapat.

Global Tech News Daily

Tom Brady hiába döntött meg mindenféle passzrekordot a folytatásban, az Eagles megtartotta a fórt, és története első SB-győzelmét ünnepelte.

9. Egy yard a világ

22 évvel ezelőtt ugyancsak a Rams volt a főszereplő, ám akkor még St. Louis-i bázissal, az ellenfél pedig a Tennessee Titans volt. Azóta is sokan mondják, hogy a Rams akkori szezonja filmbe illően alakult, és végül nemrég el is készült az alkotás, amely az irányító, Kurt Warner életét helyezi középpontba. A semmiből érkező irányító MVP lett az alapszakaszban, a fináléban pedig 414 yardot és 2 touchdownt passzolt. Mégsem ő, és még csak nem is a két sztárelkapója, Isaac Bruce és Torry Holt lett a döntő hőse, hanem Mike Jones. 

Global Tech News Daily

A linebacker a Super Bowlok történetének egyik legfontosabb játékát mutatta be, amikor a Titans támadását három másodperccel a meccs vége előtt, hétpontos előnyben az egyyardos vonalon megállította azzal, hogy földre vitte a Tennessee elkapóját, Kevin Dysont.

Az óra lepörgött, a Rams pedig megnyerte a Super Bowlt. Ha ezt valaki még a szezonkezdet előtt megfogadta, az 150-szeres nyereménnyel gazdagodott.

8. Bajnoki cím –25 fokban

1967-ben az NFL bajnoki címéért két patinás klub, a Green Bay Packers és a Dallas Cowboys csapott össze a Lambeau Fielden. A wisconsini időjárás ezúttal sem volt kegyes a résztvevőkhöz, a hőmérséklet –25 és –30 Celsius-fok között ingadozott. 

A farkasordító hidegben a rezesbandát végül le is állították, mert többeknek hozzáfagyott a szájuk a hangszerükhöz.

A fagyott talajon játszott döntőben a Dallas 17–14-es előnyre tett szert a negyedik negyedben, de a Bart Starr által vezetett Packers tökéletes drive-ot vitt végig a hajrában, amelyet az irányító 1 yardos QB sneakje koronázott meg. Ez a play azóta egyre népszerűbb, Tom Brady abszolút a mesterévé vált, míg vannak olyan csapatok, ahol túlzásba is vitték a közelmúltban (New York Giants). A játékot egyébként Starr és Vince Lombardi együtt találták ki, és még a csapattársakat sem avatták be, nehogy lebukjanak. A Packers ezzel fordított, és 21–17-re megnyerte a döntőt, és bejutott az utólag II. Super Bowlnak nevezett fináléba, ahol az AFL-t megnyerő Oakland Raiders ellen is diadalmaskodott.

7. Payton túljár Peytonék eszén

2010-ben két korszakos irányítóklasszis, Drew Brees és Peyton Manning csatáját hozta a Super Bowl. A finálénak azonban mégsem ők voltak a főszereplői, a várt pisztolypárbaj elmaradt, a nagyszünetben 10–6-ra vezetett az Indianapolis Colts a New Orleans Saints ellen. A Szentek vezetőedzője, Sean Payton gondolt egy merészet, és a második félidőt onside kickkel kezdte, azaz megpróbálta visszaszerezni egyből a labdát, de ezzel azt is kockáztatta, hogy kedvező helyzetbe hozza Manningéket. A rúgást Thomas Morstead végezte el, a labdát elvétette a Colts elkapója, Hank Baskett, amelyre végül a Saints védője, Chris Reis vetődött rá.

A támadás joga így a Saintsé lett, amiből aztán meg is szerezte első TD-jét a csapat.

Rendkívül fontos szikrát adott ez a játék a New Orleansnak, amely végül 31–17-re győzött, megszerezve a klub mindmáig egyetlen bajnoki címét.

6. A föld alól felszedett labda

Az Atlanta Falcons-drukkereknek előre szólunk, hogy ez fájni fog. Igen, ez az a bizonyos Super Bowl, amit Tom Brady és a New England Patriots 3–28-ról fordított meg, és nyert meg hosszabbításban. És ez bizony nem jöhetett volna össze Julian Edelman reflexei, lélekjelenléte és zsonglőrkezei nélkül. Ezt az elkapást azóta is nehéz értelmezni.

5. A helikopterezés

A magyar televíziós tartalomgyártást sok mindenért lehetne büntetni, az egyik ok, hogy számos kifejezés új értelmet nyert. Ilyen például a helikopterezés – mert valami elborult félcelebnek sikerült platformot adni ahhoz, hogy lóbálja azt, amire senki sem kíváncsi.

Szerencsére olyanok is akadnak, akik egy ténylegesen nagy tetthez tudják kapcsolni ezt a szót. 

A 37 éves John Elway három elveszített Super Bowl után 1998-ban a címvédő és favorit Green Bay Packers ellen vezette harcba a Denver Broncost, a harmadik negyedben, 17–17-es állásnál pedig bemutatta, hogy a győzelem jóval többet számít neki, mint a saját testi épsége.

 A veterán legenda 3. és 6-nál egy nyolcyardos megiramodással megalapozta a két játékkal későbbi touchdownt, a futásnak pedig a levegőben lett vége, miután ugrás közben egyszerre három védő is szerelte, ő pedig egy fél fordulatot leírva landolt a földön. A Broncos végül 31–24-re győzött, Elway pedig végre-valahára felért a csúcsra.

4. Manning Manninghamnek

Belegondolni is félelmetes, hogy Tom Brady kilencszeres bajnok lenne, ha nincs Eli Manning és a New York Giants. 2008-ban egyszer már borsot tört a „kis Manning” minden idők legjobbjának orra alá (lásd a lista 1. helyezettjét), 2012-ben pedig újra összecsaptak, és akkor is az esélytelennek tartott New York került ki győztesen a csatából.

Kétpontos hátrányban, szűk négy perccel a vége előtt Eli egy egészen zseniális átadást varázsolt Mario Manningham kezébe, akinek az elkapása szintén fantasztikus volt, kiváltképp a lábmunkája.

Az elkapónak ez volt az utolsó meccse Giants-mezben, 73 yarddal és minden idők egyik legemlékezetesebb mozzanatával zárta le New York-i pályafutását. Ja, és egy bajnoki gyűrűvel is, ugyanis az elkapással hozzájárult a fordítást és győzelmet jelentő támadássorozathoz.

3. Balett-táncos a sarokban

A Super Bowl XLIII több emlékezetes megmozdulással is megajándékozta a nézőket, bár az Arizona Cardinals drukkerei egyikre sem emlékeznek vissza szívesen. Az egyik James Harrison 100 yardos interception visszahordása, amiből TD-t ért el, a másik pedig Santonio Holmes szenzációs elkapása.

A Pittsburgh Steelers szinte végig kontrollálta a döntőt, ám a negyedik negyedben Kurt Warner és a Cardinals magára talált, és két és fél perccel a vége előtt 23–20-ra fordított. Aztán jött Ben Roethlisberger és Holmes, akik egy 78 yardos drive-ot vittek végig két perc alatt, ebből a 78-ból 73 Holmes nevéhez fűződik. 

A koronát pedig az utolsó kötéltánccal tette fel a teljesítményére, amivel a mérkőzést és a bajnokságot is megnyerte a Steelersnek.

2. Egy újonc lett az évtized legrosszabb döntésének nyertese

Fél perc van hátra a Super Bowlból, a labda az ellenfél egyyardosán, négypontos hátrányban, és a csapatodban játszik az NFL egyik legerősebb buldózere, maga Beast Mode, azaz Marshawn Lynch. Mit csinálsz ilyenkor?

A logikus döntés egyértelműen az lett volna, hogy Lynch megkapja a labdát, és beverekszi magát a célterületre. De Peter Carroll, a Seattle Seahawks vezetőedzője úgy gondolta, meghúzza a váratlant, és Russell Wilson kezébe adta a tojást, hogy találja meg vele Ricardo Lockette-et. 

A passzt azonban lefülelte Malcolm Butler, a New England Patriots újonc cornerbackje, aki ezzel gyakorlatilag lezárta a döntőt, és megszerezte Bradynek, valamint a Patriotsnak a negyedik bajnoki címet.

Szóval: tudja valaki, hogy miért nem Lynch futott?

1. A csodasisak

Tom Brady 20 évet húzott le New Englandben, és nem kérdés, hogy a legerősebb keretet 2007-ben építette fel köré Robert Kraft és Bill Belichick. Meg is lett az eredménye: a Pats 16–0-t futott az alapszakaszban, Brady pedig megdöntötte a TD-rekordot 50 átadással. Nem volt kérdés, hogy toronymagas favorit a csapat, amely el is jutott a Super Bowlig. Ott azonban szembejött az a New York Giants, amely már az alapszakasz utolsó fordulójában is komoly nehézségeket okozott, a nagydöntőben pedig túl nagy falatnak bizonyult, és odalett a tökéletesnek képzelt szezon. 

A győztes drive, egyben a Super Bowl XLII, sőt mindenféle Dávid–Góliát-párhuzam emblematikus játéka lett az a passz, amit Manning az életéért futva engedett el 10–14-es állásnál, és amit David Tyree, az egész életében epizodista szerepet betöltő elkapó a sisakjához szorítva húzott le.

A folytatást mindenki ismeri: Manning nem sokkal később megtalálta Plaxico Burresst az end zone-ban, amivel fordított és győzött a Giants.

(Borítókép: David Tyree elkapása Rodney Harrison szorításában a Super Bowl XLII-ban 2008. február 3-án. Fotó: Corey Sipkin / NY Daily News Archive via Getty Images)

News Related

OTHER NEWS

Pioli, Ibrahimovic è un leone in gabbia

(ANSA) – MILANO, 08 FEB – “Zlatan è un leone in gabbia. La sua ambizione è aiutare la squadra in campo. Sta facendo di tutto per recuperare domani non sarà ... Read more »

17 players we can't believe are still playing in 2022: Fred, Santa Cruz…

Footballers seem only to get younger. Every week, a new outrageously talented, fresh-faced whippersnapper pops up in some corner of the globe scoring a wondergoal or pulling off a sublime ... Read more »

Brescia nel caos: Diego Lopez ha rinunciato alla panchina

Che sta succedendo al Brescia? Il caos scatenato dal presidente Massimo Cellino dopo lo 0-0 di Cosenza non si è ancora calmato e anzi, dopo l’esonero inatteso di Pippo Inzaghi ... Read more »

Formula One bosses decide to ditch knee-taking ritual before races

© Provided by Independent Online (IOL) London — Formula 1 boss Stefano Domenicali says drivers will no longer be given the formal opportunity to take a knee before races, stressing ... Read more »

Edendale Technical High School girls' football team to represent SA in continental tournaments in DRC

© Provided by Independent Online (IOL) The MEC for the Department of Education in KwaZulu-Natal, Kwazi Mshengu, has congratulated the girls’ football team at Edendale Technical High School in Pietermaritzburg ... Read more »

Sprint: Norway's Johannes Høsflot Klæbo defends Olympic gold

Norwegian cross-country athlete Johannes Hoesflot Klaebo defended his men’s sprint title for his fourth Olympic gold medal. Italian Federico Pellegrino once again took silver (as was the case in 2018), ... Read more »

Logan Mailloux ratera deux à trois semaines d'activités

© Fournis par danslescoulisses.com Blessé, Logan Mailloux ratera deux à trois semaines d’activités Ça fait désormais plus d’un mois que la suspension de Logan Mailloux a été levée dans la ... Read more »

JUST NU: Mycket boll för AIK - men fortsatt slarvigt

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 79´ AIK har haft ett ... Read more »

Mitch Marner marque en prolongation et procure une sixième victoire d'affilée aux Leafs

Enfin!  Le hockey (de saison régulière) était de retour hier soir après une pause de quelques jours où a eu lieu le populaire week-end du match des étoiles. Le Canadien ... Read more »

PSV en NAC blijven hopen op geld voor Vloet na sanctie van FIFA

© Aangeboden door Voetbalzone NAC Breda en PSV wachten nog altijd op een transfersom die in 2018 betaald had moeten worden door FC Chiasso voor Rai Vloet. De Zwitserse club ... Read more »

We simulated Burnley vs Manchester United to get a score prediction

Manchester United will be looking to put their FA Cup woes behind them and bounce back with a win on Tuesday, as they face Burnley in the Premier League. Anthony ... Read more »

Il tennista Youtuber a caccia del Roland Garros-

© Fornito da Quotidiano.Net Non è mai troppo tardi quando si ha un sogno da seguire. È questo il motto o meglio l’hashtag (#JamaisTropTard) di Jules Marie, tennista trentenne francese ... Read more »

Afcon 2021: Salah’s ego questioned by Murphy after Egypt final defeat to Senegal

Former England and Liverpool player Danny Murphy has questioned the decision to have Mohamed Salah wait for the fifth penalty against Senegal in the Africa Cup of Nations final on ... Read more »

Derby County v Hull City: Latest team news, Is there a live stream? What time is kick-off?

Derby County host Hull City at Pride Park this evening as both sides look to get back to winning ways in the Championship.  Shota Arveladze was handed his first defeat ... Read more »

Sundlings långa väg till guldsuccéen

© Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT Jonna Sundling jublar efter att ha korsat mållinjen som olympisk mästare. Skador, sjukdomar och krånglande halsmandlar. Jonna Sundling har mött många utmaningar – och klarat alla. Nu ... Read more »

Scolari opens up on player ‘problems’ that cost him job at Chelsea

© PA Images Phil Scolari looks at the floor in disappointment during a match Former Brazil boss Phil Scolari has revealed that there were “a few problems” that cost him ... Read more »

Eddie Howe breaks Newcastle's silence on failed transfer for Manchester United's Jesse Lingard

© Clive Brunskill/Getty Images. Opportunities have been hard to come by for Jesse Lingard at Manchester United this season. Newcastle United head coach Eddie Howe has admitted to being a ... Read more »

Kurt Zouma video: West Ham defender ‘deeply sorry’ after footage shows him kicking and slapping his cat

West Ham defender Kurt Zouma has said he is “deeply sorry” after a disturbing video surfaced online of him kicking and slapping a cat. Zouma, 27, is seen in the ... Read more »

Update emerges after Newcastle United’s January interest in Bournemouth player

Newcastle United remain interested in Bournemouth’s Lloyd Kelly, with the Premier League outfit set to offer a deal for the 23-year-old regardless of what level of football they will be ... Read more »

Former Rangers star gives club backing over transfer interest in 'very promising player'

Former Rangers star Ronald de Boer has given the club his backing over the possible signing of Danilho Doekhi. © Danilho Doekhi has been strongly linked with Rangers. (Photo by ... Read more »

Newcastle United owners can learn Liverpool lesson as Man Utd show what not to do

Newcastle will have to replicate last month’s lavish spending in future windows if they are to achieve their dream of mixing it with the Premier League big boys. Five new ... Read more »

10 dolog, aminek egy Szívek szállodája rajongó otthonában ott lenne a helye!

Te is rajongsz a csodálatos Gilmore lányokért? Akkor segítünk néhány aprósággal otthonodba varázsolni Stars Hollow egyedülálló világát © Getty 1. Egy hamisítatlan bögre Luke kávézójának logójával a legalapvetőbb felszerelés minden ... Read more »

Szijjártó Péter nagy bejelentése

© Technológia: Index.hu A 2021-es év brutális exportrekordot hozott Magyarországon, amivel a kivitel mértéke 14 százalékkal nőtt, amivel a világgazdasági nehézségek ellenére is sikerült elérnie a 119 milliárd eurót (42 ... Read more »

Paul Heckingbottom explains the role Sheffield United supporters can play in the club’s play-off push

Sheffield United have carried on their resurgence up the table since Slavisa Jokanovic’s departure and they look more likely than ever to make an assault on the play-off places. The ... Read more »

Kurt Zouma apologies after former Everton loanee filmed kicking cat

© Visionhaus/Getty Images Kurt Zouma of West Ham United during the Premier League match between Wolverhampton Wanderers and West Ham United at Molineux Former Everton defender Kurt Zouma will reportedly ... Read more »

Grant McCann to Sunderland: What does he offer? What EFL experience does he have? Can he get them promoted?

A new Sunderland head coach is expected to be appointed this week and Football League World understands that the search for Lee Johnson’s replacement has been narrowed down to just ... Read more »

32-y/o starts: The predicted Cardiff City XI to face Peterborough on Wednesday night

Cardiff City will be looking to bounce back from their FA Cup defeat to Liverpool by picking up a positive result in their upcoming Sky Bet Championship game with Peterborough ... Read more »

How to watch every Premier League match on TV this week and kick-off times

© Michael Regan/Getty Images Nine Premier League midweek fixtures will be shown live on BT Sport across Tuesday, Wednesday and Thursday. The Premier League returns this midweek with most teams ... Read more »

Noel Whelan predicts Lewis will ‘not be part of the squad’ next season

© Stu Forster/Getty Images Sport Jamal Lewis – 4 Jamal Lewis was controversially left out of Newcastle United’s 25-man Premier League squad for Matt Targett and reports suggested he would ... Read more »

Pep Talk: “When you have the ball, that is the best way to defend.”

© Photo by Visionhaus/Getty Images Pep Guardiola is here and ready for another game on the Premier League. He spoke about the injury situation, the Grealish party issues, Brentford and ... Read more »

Pundits agree over Manchester United vs Burnley result prediction

© Clive Brunskill/Getty Images Scott McTominay scores against Burnley earlier this season Manchester United return to action in the Premier League this evening as they travel to Burnley. Ralf Rangnick’s ... Read more »

Steven Gerrard to repeat Rangers trick at Aston Villa amid stunning Cameron Archer form

Former Premier League goalkeeper Paul Robinson has backed Aston Villa loanee Cameron Archer to force his way into Steven Gerrard’s first-team plans next season. Archer is currently playing his football ... Read more »

Newcastle United vs Everton: Lee Ryder's Premier League preview

Newcastle United winger Allan Saint-Maximin got it right this week when he said that draws are no longer much use to the much-maligned Magpies. Every point in the Premier League ... Read more »

Olympics-Snowboarding-Austrian Karl wins surprise PGS gold, Ledecka retains title

© Reuters/DYLAN MARTINEZ Snowboard – Men’s Parallel Giant Slalom Big Final By Winni Zhou and Mari Saito ZHANGJIAKOU, China (Reuters) -Austria’s Benjamin Karl won gold in a surprising men’s snowboard ... Read more »

Linfield boss David Healy delivers stark message to players heading into crucial week

© Stephen Hamilton/Inpho Linfield manager David Healy Linfield boss David Healy has told his players that none of their critics will be shedding tears over the champions’ faltering form. The ... Read more »

Sean Dyche to use Manchester United defeat to Burnley's advantage

© James Gill/Getty Images. Burnley manager Sean Dyche will be hoping to see his side record a shock win on Tuesday evening. Burnley manager Sean Dyche is calling on his ... Read more »

West Ham condemn Kurt Zouma after video emerges of him kicking his cat

© Provided by 90min The video shows Zouma hitting and kitting his pet | Sebastian Frej/MB Media/GettyImages West Ham United have responded after a video emerged online of defender Kurt ... Read more »

Cole Caufield devra gagner sa place

© Fournis par danslescoulisses.com Avec le retour des blessés, Cole Caufield devra gagner sa place avec le grand club Cole Caufield a connu toutes sortes d’ennuis cette saison. Celui qui ... Read more »

​Hockey féminin - Les Canadiennes défont leurs grandes rivales américaines

© Marie-France Coallier Le Devoir Marie-Philip Poulin célèbre avec ses coéquipières le quatrième but canadien. L’équipe féminine canadienne de hockey a remporté son premier duel contre ses grandes rivales américaines ... Read more »

Australia select full-strength squad for Test tour of Pakistan

© Robert Cianflone HOBART, AUSTRALIA – JANUARY 16: Pat Cummins of Australia looks on after winning the Fifth Test in the Ashes series between Australia and England at Blundstone Arena ... Read more »