Csak jóval olcsóbb lakást tudnak venni a pénzükből a hitelesek

Asia's Tech News Daily

Csak jóval olcsóbb lakást tudnak venni a pénzükből a hitelesek
© Technológia: Index.hu

A jegybank folyamatos kamatemelése nemcsak a dráguló kamatok miatt fog fájni a lakásvásárlást hitelből tervezőknek, hanem amiatt is, hogy az átlagbérből sokkal kisebb értékű hitelt lehet finanszírozni – hívják fel a figyelmet a Money.hu szakértői. Ha az év végére a kedden kiszélesített kamatsáv felső szélére ér majd az irányadó kamat, és idővel a banki hitelkamatokban is megjelenik, akkor

az átlagkeresettel rendelkezők húsz százalékkal kisebb értékű lakásra tudnak majd csak alkudni.

Ez az eladóknak is fájni fog.

Csak jóval olcsóbb lakást tudnak venni a pénzükből a hitelesek
© Fotó Papajcsik Péter / Index

Az elmúlt hetekben drasztikus gyorsasággal növekszik a jegybanki irányadó kamat mértéke. A kamatemelési ciklus indulása óta 0,6 százalékról 2,9 százalékra emelkedett a mutató. A Money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a drágulás nemcsak a hitelkamatok és a törlesztőrészletek emelkedése miatt érinti érzékenyen a lakáshitel-felvevőket, hanem amiatt is, hogy jó eséllyel le kell mondaniuk álmaik lakásáról, és sokkal kisebb összegben tudnak csak lakásra alkudni.

Szeptemberben egy átlagbért kereső lakásvásárló a 284 700 forintos nettó fizetéséből az adósságfékszabályok értelmében keresetének hatvan százalékát, 170 800 forintot fordíthatott törlesztőrészlet megfizetésére. Idén szeptemberben a jegybank tájékoztatása szerint a tíz évre fixált hitelek átlagkamata négy százalék volt. Mindez azt jelenti, hogy adósunk húszéves futamidőre 28,2 millió forint értékű hitelt tudott felvenni. Ha a minimálisan elvárható húsz százalékos önerővel számolunk, akkor 35,25 millió forint értékű lakásra volt elegendő a pénze.

Hét–tíz százalékkal olcsóbb lakás megvásárlására elég ma az átlagbér

Ha a szeptemberi 1,65 százalékos alapkamat és a mostani 2,9 százalékos irányadó kamat közti 1,25 százalékos emelés egy az egyben megjelenne – márpedig a szakemberek szerint jó eséllyel megjelenik – majd a hitelkamatokban, adósunk az 5,25 százalékra emelkedő kamat miatt már csak 25,3 millió forintnyi hitelt tud felvenni. Ennek következtében tíz százalékkal kisebb értékű, 31,6 milliós lakást tud vásárolni.

A Money.hu elvégezte annak a kalkulációját is, hogy mennyivel kedvezőbb a helyzet, ha a kamatban nem az irányadó kamatszint emelkedése, csak az irányadó pénzpiaci kamat, a BIRS szeptember vége óta bekövetkezett nyolcvan bázispontos drágulása érvényesül a hitelkamatban. Ebben az esetben a felvehető hitel maximális összege 26,2 millió forint lehet, ami 32,75 milliós lakás megvásárlását teszi lehetővé.

A lakás árának ötödét viszi el a kamatemelkedés

Elemzők szerint az irányadó kamat az év végére 3,5 százalékra emelkedhet. A Money.hu kalkulációi szerint ebben az esetben – ha ez a szeptembertől mért 1,85 százalékos kamatemelkedés beépül a hitelkamatokba – a maximális hitelösszeg alig haladja meg a 24 millió forintot. Ezzel a szeptemberi szinthez képest már közel 15 százalékkal kisebb értékű, alig több mint harmincmilliós ingatlanra lesz elegendő az átlagbér kimaxolásával felvehető hitel összege.

Ha pedig az MNB keddi döntésével kiszélesített kamatfolyosó felső mértékével, az egynapos hitelkamat 4,1 százalékos mértékével számolunk, az átlagkeresetből már csak 23 millió forintos hitel felvételére futja, ez pedig csak 28,75 millió forintos lakás megvásárlását teszi lehetővé. Így tehát a kamatemelkedés összességében 18,5 százalékkal veti majd vissza az átlagbér mellett kiszemelhető lakás értékét.

A lakáseladók is megérzik majd

A fentiek miatt persze nemcsak a hitelfelvevők, hanem a lakást eladni akarók feje is főhet, hiszen a fizetőképes kereslet közel húszszázalékos csökkenése vélhetően komoly érvágást jelent majd nekik is – figyelmeztetnek a Money.hu szakértői.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Kiutasították Novak Djokovicsot Ausztráliából

© Technológia: Index.hu A teniszező elhagyta Melbourne-t, egy Dubajba tartó gépre szállt fel. Az ausztrál törvények szerint Djokovics három évig nem kaphat vízumot. Pont került a hússzoros Gland Slam-torna-győztes Novak ... Read more »

Constantinovits Milán (Mandiner): Ellenzéki önfelszámolás, kommunikációs katasztrófával

© Technológia: Mandiner.hu A szebb jövőt napokat látott Jobbik egykori elnöke, Vona Gábor az utóbbi években közéleti elemzővé pozicionálta át magát. E minőségében gyakran ír találó és kevéssé találó helyzetjelentéseket ... Read more »

Ezek a családtámogatások tűnnek el a választási év végére

A népszerű konstrukciókat eleve jellemzően 2022 végéig vagy közepéig hirdették meg, és egyelőre – bár messze még az év vége – nem esik szó arról, hogy ezek folytatódnának. Összeszedtük, milyen ... Read more »

Magyar kutatók felfedezése mentheti meg a delta variáns által megfertőzött betegeket

Nagy jelentősége lehet a koronavírus-megbetegedések kezelése szempontjából a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói által a tett felfedezésnek. A kutatócsoportnak Letoha Tamás vezetésével ugyanis  sikerült feltérképeznie a SARS-CoV-2 Delta variáns fokozott fertőzőképességének molekuláris alapjait. Egyben ... Read more »

Öt napra csökkentették a karanténidőszakot Angliában

© Technológia: 444.hu Tovább rövidül Angliában a karanténidőszak. Decemberben egyszer már 10 napról 7-re csökkentették, de mivel továbbra is sokan hiányoznak a munkahelyekről, ezért már negatív gyorstesztekkel akár már 5 ... Read more »

A világ tíz leggazdagabb embere a járvány alatt megduplázta a vagyonát

© Technológia: 444.hu Miközben a világjárvány két évében egyre többen szegényedtek el, a világ tíz leggazdagabb embere megduplázta a vagyonát, állítja az Oxfam brit jótékonysági szervezet. A legszegényebbek elszegényedése jelentésük ... Read more »

Fucsovics Márton kiesett az Australian Openen

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Már az első játéknap búcsúzni kényszerült az év első Grand Slam-tornáján a legjobb magyar teniszező, Fucsovics Márton. A világranglistán 38. magyar a nyitókörben a ... Read more »

Síbalesetben meghalt egy ötéves kislány Franciaországban

© Technológia: Index.hu Meghalt egy ötéves brit kislány Franciaországban, a Felső-Savoya megyében lévő Flaine sípályáján, miután elütötte őt egy 40 éves síelő. A baleset szombat délelőtt történt; a kislány egy ... Read more »

Kibertámadásra készül az Európai Unió

© Technológia: Index.hu Az Európai Unió pénteken egy hat hetes szimulációba kezdett, amelynek részeként azt tesztelik, hogy az intézmények miként tudnának védekezni egy kibertámadás ellen. Az akció célja az is, ... Read more »

Elfajult a családi vita, láncfűrésszel és baltával estek egymásnak Kaposkeresztúron

© Technológia: Index.hu Négy személlyel szemben eljárást indítottak a rendőrök Kaposkeresztúron, ahol elfajult egy családi vita. Egy szilveszteri konfliktus folytatásaként szombaton, reggel 8 óra 30 perc körül egy kaposkeresztúri családi ... Read more »

Hiába várja a villamost hétfő éjjel a körúton

© Technológia: Index.hu Hétfő éjszaka pótlóbusszal lehet csak közlekedni a körúton – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közlemény szerint rendszeres karbantartás miatt éjfél és hajnali négy óra között ... Read more »

Terrorcselekmény volt a túszejtés

© Jessika Harkay/AP Colleyville, Texas, USA Megnyugtató módon végződött a 12 órás túszdráma a texasi Colleyville zsinagógájában. Mind a négy túsz épségben kiszabadult. Az FBI által agyonlőtt támadót Malik Fajszal ... Read more »

Meg lehet-e élni a tiktokos posztokból?

© Technológia: Index.hu TikTok-sorozatunk befejező részében arra a kérdésre keressük a választ, vajon a magyar top tiktokkerek megélnek-e a posztolásból. Bemutattuk már, mi is az a TikTok, valamint azt, hogy ... Read more »

Szürreális felvétel Vácról: egy BMW-s azt hitte, hogy egy videójátékban van

© Motor1.com Magyarország BMW Vác Legalábbis a felvétel alapján úgy tűnik, hogy kicsit túltolta a Dirt 5-öt. Magyarországon is rengeteg önjelölt autóversenyző van, akik valószínűleg az utakon akarják kiélni frusztrációjukat, ... Read more »

A következő hónapokban még tovább drágul Magyarország legnépszerűbb élelmiszere

© Technológia: Index.hu A burgonya már majdnem harmadával kerül többe, mint egy éve, a KSH friss adatai szerint. Az adatok alapján a krumpli a legjobban dráguló termék, és a Terméktanácsnál ... Read more »

Kitört a sertéspestis Olaszországban, lezárták az erdőket

Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt – jelentette a Huffington Post vasárnap. A római egészségügyi tárca rendelkezése az ... Read more »

Két brit tizenévest is őrizetbe vettek a texasi túszejtés ügyében Manchesterben

© Technológia: 444.hu Két tizenévest vett őrizetbe a brit terrorelhárítás Manchester déli részén az előző napi texasi túszejtéssel összefüggésben, jelentették a brit lapok. Helyi idő szerint szombat késő délelőtt egy ... Read more »

A Kreml a diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyeget amerikai szankciók esetére

A kapcsolatok megszakításához vezethetnek az Oroszország, különösen pedig az orosz vezetés ellen tervezett amerikai szankciók – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A CNN-nek adott, vasárnap közzétett interjújában Peszkov arról beszélt, ... Read more »

Halálos fenyegetést kapott a volt KGB-ügynök

© Technológia: Index.hu Halálos fenyegetéseket kap, és azzal vádolja a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget (National Crime Agency, NCA), hogy veszélybe sodorta az életét azzal, hogy nyilvánosságra hozta a brit álnevét és ... Read more »

Három álomautó, ami nem kerül felfoghatatlan összegbe

© Technológia: Index.hu Egy autóban az élmény sokszor nem az áron múlik, amire három teljesen eltérő példát is tudunk mutatni. De az élményen túl szó lesz egy megbízható szerkesztőségi Audiról, ... Read more »

Viharos széllökések miatt 14 megyére adtak ki figyelmeztetést

Vasárnap estétől hétfő reggelre virradóan észak felől növekszik a felhőzet, de helyenként lehetnek szakadozások. Ködös idő leginkább a keleti országrészben és a délnyugati megyékben lehet. Az északkeleti határ közelében az ... Read more »

Olajat keresve nyithatták meg a Pokol Kapuját

A napokban végigjárta a hír a sajtót, hogy Türkmenisztán újból megpróbálja bezárni a Pokol Kapujaként ismert égő gázkrátert a Kara-kum (más formában Gara gum vagy Karakum ) sivatag közepén. Az ... Read more »

5 rossz viselkedésminta, amire te magad bátorítod a gyerekeidet

Nem érted, miért nem tud a gyereked reggelente hiszti nélkül elkészülni? Akármilyen büntetést is szabsz ki, akkor is nyomkodni kezdi a telefonját a családi vacsora közben? Nem biztos, hogy jó ... Read more »

Napi horoszkóp január 17.: a Bikák igyekeznek önmaguknak megfelelni, az Oroszlánok az idejüket vesztegetik

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Pexels by Thirdman NAPI HOROSZKÓP JANUÁR 17.   KOS (március 21-április 20) Kissé fura ... Read more »

Kulcsár Edina és Csuti válása: több százmillió forint a tét

© Technológia: Index.hu Több száz millió vagyon lesz a tétje Kulcsár Edina és férje, Szabó András (Csuti) válásának. A páros már évek óta építette vállalkozását és ezen kívül is jelentős ingatlanvagyont halmoztak ... Read more »

Miért költenek labdarúgók milliókat majmos képekre?

© Technológia: Index.hu Többek között Reece James, a Chelsea védője is felült arra a trendvonatra, amire egyre több labdarúgó kapaszkodik fel napjainkban: furcsa majmos képet posztolt Twitteren. De mi is ... Read more »

A futás a legjobb fejtisztító - Ronnie O' Sullivan futótörténete

A hatszoros világbajnok sznúkerjátékos 1992 óta tartó profi pályafutása alatt a sportág egyik, ha nem a legnépszerűbb alakjává nőtte ki magát, sőt a sport igazán általa lett elismert és közkedvelt ... Read more »

10 őrült dolog, amire Meghannak sikerült rávennie Harry herceget

Most tűnik csak fel igazán, Harry mennyi dolgot feladott és megváltoztatott Meghan hercegné miatt! © GettyImages Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány (oké, sok lány), aki arról ... Read more »

Helen Mirren nem zsidó, így nem lehet Golda Meir, állítja kolléganője

© Technológia: Index.hu Dame Maureen Lipman angol színésznő és író megkérdőjelezte, hogy miért a szintén lovaggá ütött „kolléganője”, Dame Helen Mirren alakítja Golda Meir egykori izraeli miniszterelnököt a politikusnő életéről ... Read more »

Donald Trump: 2024-ben visszavesszük a Fehér Házat

© Technológia: Index.hu 2024-ben visszavesszük a Fehér Házat – jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök az Arizona állambeli Florence városában tartott politikai nagygyűlésen. A „Mentsük meg Amerikát” (Save America) ... Read more »

Egy együttlét közben jöttem rá, hogy valaki molesztált, amikor kicsi voltam

Linda traumatikus múltjával szembesült. Elmeséli. © pixabay.com Szeretkeztünk a férjemmel. Nem először tettünk ilyet, és – remélhetőleg – nem is utoljára. Fiatal házasok vagyunk, vidorak, szerelmesek, vágyakozók, kísérletező kedvűek: egy ... Read more »

Megszakadt az Inter 39 meccses sorozata

© Technológia: Index.hu A Serie A 22. fordulójának rangadóján az Internazionale 0–0-s döntetlent játszott az Atalanta vendégeként. A címvédő előnye ezzel két pontra csökkent a tabella élén a városi rivális ... Read more »

Árulással vádolják, mégis hazatér Petro Porosenko

© Technológia: Index.hu Hazaárulással vádolják és letartóztatással fenyegetik, mégis hazatér Ukrajnába Petro Porosenko. A volt ukrán elnök vasárnap délután jelentette be, hogy hétfőn visszautazik az országba. Ha azt kérdezik, hogy ... Read more »

Nem hétköznapi áradások a palesztin területeken és Izraelben

© أ ف ب A heves esőzések miatt több izraeli városban és palesztin településen áradások akadályozzák a forgalmat. Gázavárosban több utcát elöntött a víz, a rosszul kiépített vízelvezető rendszerek gyorsan ... Read more »

Szigorítják az oltási kötelezettséget szerte Európában

© Eraldo Peres/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved Megszavazta az oltási igazolvány bevezetését a francia parlament. Az új jogszabály értelmében szabadidős intézmények, éttermek, pubok, tömegrendezvények látogatása, távolsági közlekedési ... Read more »

Az igazi német csodafegyver egy fémtartály volt

A Wehrmacht által rendszeresített újító dizájn nem lőtt, nem repült, és nem volt páncélozott, ennek ellenére az ellenfél is azonnal rendszeresítette, sőt a mai napig mindenütt használják. Ismerje meg a ... Read more »

Elkötött géppel szökött nyugatra a nemzet kocsmárosának nagybátyja

Ezrek, sőt talán milliók kockáztatták az életüket az elmúlt száz évben, hogy a vasfüggöny mögül a szabad világba szökjenek, nem bírván elviselni a létező szocializmus egzisztenciális és szellemi béklyóit. A ... Read more »

Portugália: hivatalosan is kezdetét vette a választási kampány

© Francisco Seco/AP Vasárnap hivatalosan is elkezdődött az előrehozott választások előtti kampány Portugáliában. A maratoni tv viták után a politikusok az utcán, az emberek között kampányolnak. A pártok legnagyobb ellenfele ... Read more »

Luka Modric történelmet írt a Spanyol Szuperkupa döntőjében

© Technológia: Index.hu A Real Madrid nyerte a Spanyol Szuperkupát, miután a fináléban 2–0-ra legyőzte a címvédő Athletic Bilbaót. A rijádi találkozón a Real a 38. percben Luka Modric találatával ... Read more »

Lékai Máté: Meghaltunk a pályán a győzelemért

Elképesztő végjátékot követően, Máthé Dominik utolsó másodpercekben szerzett góljával győzte le a magyar férfi kézilabda-válogatott 31–30-ra Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon vasárnap este Budapesten az MVM Dome-ban. Így értékeltek ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic