Costa Rica lassan a drogkartellek uralma alá kerül

costa rica lassan a drogkartellek uralma alá kerül

Razzia San José Pavas kerületében

Costa Rica fuldoklik a kábítószer-kereskedelemtől és az Európai Unió segítségét kéri. A kokain és a fentanil már elárasztotta a főváros, San José peremkerületeit, ahol a rendőrség a drogbandák vezetőire vadászik. A karibi paradicsom az összeomlás szélén táncol.

„Ha fegyvereket vagy kábítószert találnánk a bűnszervezetek vezetőinél, azonnal letartóztathatnánk őket” – mondta egy razziázó rendőr, Rodrigo.

Johannes Pleschberger, az Euronews tudósítója Pavasban, Costa Rica egyik legveszélyesebb drogkerületében jár. „A rendőrség szinte naponta razziázik itt, kartellfőnökök után kutat, akik a gyanú szerint ezekben az épületekben rejtőzködnek. A népszerű turistacélpont, Costa Rica lassan drogállammá változik.”

“Kábítószer-kereskedelem, gyilkosságok, rablások, támadások. Ez zajlik itt” – állítja egy helyi nő.

„Éjszaka nem tanácsos kimozdulni” – halljuk egy férfitől.

A bandaháborúk miatt tavaly 40 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma. Mivel a békés ország 70 évvel ezelőtt megszüntette a hadseregét, kevés eszköze van az erőszak visszaszorítására.

„Nem voltunk felkészülve erre az erőszakhullámra, ennyi gyilkosságra” – mondta el a Costa Rica-i közbiztonsági miniszter, Mario Zamora. „Hatalmas a különbség a rendőrség és a kábítószer-kereskedők jelentős anyagi erőforrásai között.”

Costa Rica és az EU szorosabban akar együttműködni biztonsági kérdésekben… a keményebb beavatkozás Közép-Amerikában csökkentené az Európába érkező rekord mennyiségű kokaint is.

„Készek vagyunk megosztani az Európában bevált és alkalmazott módszereket, gyakorlatot a helyi hatóságokkal. Rendőrségi, jogi és vám-szakértők segítenek az itteni kollégáknak” – tudjuk meg az EU Costa Rica-i nagykövetétől, Pierre-Louis Lempereur-től.

Közben a rendőrség folytatja a vadászatot a Pavas-i bandavezérek után.

„Sok bűnöző számára itt van a menekülési útvonal” – mondja Rodrigo rendőr.

A kormány tizedével növelné a rendőrség létszámát, ami sokak szerint megkésett intézkedés – addigra a drogkartellek átveszik az ellenőrzést Costa Rica felett.

News Related

OTHER NEWS

Michelle Pfeiffer és férje 30 éve házasok: megható üzenetet küldtek a világnak

Egy olyan világban, ahol hetente jelenti be egy-egy celeb, hogy elválik. Michelle Pfeiffer és férje 30 éve házasok: megható üzenetet küldtek a világnak Kutatások szerint nem sokszorozódott meg a válások ... Read more »

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »
Top List in the World