Constantinovits Milán (Mandiner): Ne játszd újra, Feri! – 2004 árnya kísért

Asia's Tech News Daily

Constantinovits Milán (Mandiner): Ne játszd újra, Feri! – 2004 árnya kísért
© Technológia: Mandiner.hu

Tizenhét évvel ezelőtt, december 5-én egy nagyon szomorú népszavazás zajlott. Még újságírói pályafutásom előtt, friss egyetemistaként is jól érzékeltem a történések tragikusságát, melynek tanulsága, aktualitása ugyanis nem csupán az évforduló miatt adódik.

Szomorú népszavazásnak neveztem 2004. december 5-ét, és itt nem csupán a lehangoló részvételi arányra, illetve a kettős állampolgárságra adott igen válaszok patikamérlegen porciózható szűk győzelmére gondolok. Elszomorító volt eleve az az alaphelyzet, hogy nincs társadalmi konszenzus a külhoni magyarság ügyében, hogy a rendszerváltozás után tizennégy évvel még mindig

törésvonalat húzhat a közgondolkodásba a gyűlölet, az alultájékozottság és az irracionális félelem. 

E törésvonalra pedig az újkori demokráciatörténetünk legszégyenteljesebb és vállaltan nemzetellenes kampánya épült az akkori kormánykoalíció részéről. Lehet méricskélni a magyart magyar ellen fordító propaganda felelősségét, hogy az MSZP kezdetben csak passzívan utasította el a referendumot, a szabadmadaras törpepárt pedig az igazi, zsigeri gyűlöletkeltésre gyúrt; ám valójában felesleges is. December 4-e világosan kirajzolta az összmagyarsághoz, a magyar identitáshoz való hozzáállás különbségeit, és azt is, hogy milyen felelősség terheli a kormányzó erőket ilyen hosszú évekre kiható társadalmi kérdésekben. A voksolás előtt felkorbácsolt indulatok pedig messzire lökték az országot attól, hogy újra egységben, megosztás nélkül, a magyar identitás alapján gondolkodhasson.

Summa summarum, az eleve szerencsétlen körülmények között indított, a Magyarok Világszövetsége által egyébként is rossz ütemérzékkel kezdeményezett népszavazás elbukott, a jó ügy érdekében végzett mozgósítás nem sikerült, a károk pedig napjainkig égetőek.

Jóvátehetetlen sérülést szenvedtek a külhoni magyar közösségek,

megtört az anyaországba vetett bizalom, és hosszú időre elnapolódott egy régóta szükséges jogorvoslat ügye is. A 2010 után megkönnyített kettős állampolgárság kései, de elodázhatatlan kompenzációt jelentett, azonban azt a lelki törést, amit december 5-e okozott, feltehetően még hosszabb idő lesz feldolgozni.

Ami pedig az aktualitást, a történtek felidézésének fontosságát húzza alá, az a szintén nem túl szívderítő tény, hogy bár eltelt tizenhét év, a törésvonalak, az alapértékeket érintő ellentétek még mindig elevenen élnek köztünk. A határokon átívelő magyar egység még mindig nem jelent fundamentumot a közgondolkodásban, és a szélsőséges tévhitekre még mindig előszeretettel építenek a baloldali erők. A helyzetet súlyosbítja, hogy 2004-ben Gyurcsány Ferencnek hívták a népszavazás célját elutasító miniszterelnököt, és ma ugyanígy hívják a legerősebb, hatalmi ambíciókat dédelgető ellenzéki párt vezetőjét.

A 2004-es gyászos szerepvállalás, majd a 2006-os őszödi események és a vérbe fojtott október 23-a után

zéró legitimitással bír egy nemzetegységgel nyíltan szembemenetelő közszereplő.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy ennek ellenére igazodási pont, hatalmi tényező lehet a baloldalon, ami miatt azoknak kellene nagyon rosszul érezniük magukat, akik megújulást, a régi rendszer meghaladását, egy új ellenzéket vizionáltak. De a mi tragédiánk, hogy ezt még mindig nem érzik.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Puzsér Róbert: Az érveiből kifogyott Majka veréssel fenyeget

© Technológia: Index.hu Rendkívüli megtiszteltetés ért: miután válaszoltam Szijjártó külügyminiszter úr személyes jó barátja, Majka papa nekem írt levelére, a tökös dumáiról közismert vamzer megfenyegetett, hogy szétüti az arcom. A ... Read more »

Megváltozó hírközlési szabályok: ingyenes utólagos számhordozás, könnyebb szolgáltatóváltás és más újdonságok

© telenor press / media1.hu Újabb tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a telekommunikációs szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfeleket érintő, az európai uniós hírközlési kódexszel összefüggésben történő ... Read more »

Karácsony Gergely megint a buszsávban közlekedett

© Technológia: Index.hu Vasárnap látott napvilágot egy felvétel arról, hogy Karácsony Gergely szolgálati autója egy kampányrendezvény idején a mozgássérülteknek fenntartott helyen parkolt, ma pedig kiderült, ismét a buszsávban hajtott a ... Read more »

Újra határőrökre lőttek a magyar–osztrák határon

Előbb áttörte a határsorompót a furgonjával, majd gyalogosan folytatta a szökést, miközben rálőtt az őt üldöző osztrák katonákra egy embercsempész a burgenlandi Monyorókeréknél (Eberau).  Az osztrák híradások szerint visszaszökött Magyarországra az ... Read more »

A Barcelonával is hírbe hozott edző lehet az Everton új menedzsere

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x) Bár a korábbi Everton-játékossal, a jelenleg a ... Read more »

Djokovics a Roland Garrost is bukja, ha nem oltatja be magát

© Technológia: Index.hu Novak Djokovics a francia grand slamen, a Roland Garroson sem vehet részt, ha nem oltatja be magát – közölte a francia sportminisztérium. Közleményük azért meglepő, mert Roxana ... Read more »

Hamarosan már a Brentford játékosa lehet Eriksen

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x) Az angol élvonalban szereplő Brentford csapatával tárgyal ... Read more »

Máthé Dominik: Büszke vagyok, hogy ennyire bíztak bennem

© Technológia: Index.hu Online sajtótájékoztatót tartott hétfőn délután a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely vasárnap este drámai csatában győzte le Portugáliát 31–30-ra a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.  „Nyugodtabb volt az egész ... Read more »

Nem hagyja a Telenornak a hatóság, hogy szerződésmódosítás nélkül emeljen árat

© Telenor sajtószoba A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint a Telenor által bevezetni kívánt szabályok nem objektívek, nem kellően átláthatók és az előreláthatóság elvének sem felelnek meg, ezért az ... Read more »

Covid-börtön Thaiföldön – újabb magyar turistákat zártak karanténba

© Technológia: Index.hu Újabb magyar turisták kerültek karanténba Thaiföldön. Olvasónk, aki a párjával együtt egy hospitelben várja a gyógyulást, az Indexszel is megosztotta e-mailben a történetüket. A napokban számoltunk be ... Read more »

Miistracket: fenntartható jövő a közlekedésben

© euronews Változás az út mentén: a szén-dioxid-kobocsátás csökkentéséről szól a Ladda i Mittstråket projekt. De hogyan számolják ezt ki? Melyek a céljai egy európai projektnek, amely a vegyes közlekedést ... Read more »

A baloldali szociológus szerint kicsit több empátia kellene az ellenzék részéről

© Technológia: Index.hu Szalai Erzsébet Facebook-oldalán fakadt ki az összefogásra, miután szerinte az ellenzék viccet csinált a kormány árstopjából.  Az ismert baloldali szociológus bejegyzésében azt írta:  Lehet szórakozni a csirke far-háton, ... Read more »

Lemondott a legnagyobb svájci bank elnöke

© Credit Susse: boss, Antonio Horta-Osorio resigns euronews Lemondott a Credit Suisse elnöki posztjáról Antonio Horta-Osorio, miután kiderült, hogy többször megszegte a svájci és brit karanténszabályokat. A pénzügyi vezető kilenc ... Read more »

Kulcsár Edina újra szerelmes, magyar rapper a párja

Pár nappal azután, hogy kiderült, Kulcsár Edina és Szabó András válnak, a kétgyermekes anyuka máris megmutatta új partnerét. Kulcsár Edina és Szabó András pénteken jelentette be, hogy véget ért a ... Read more »

Zsidó jegyző árulhatta el a Gestapónak Anne Frank rejtekhelyét

© Technológia: Index.hu Anne Frank és német családjának amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején – közölte az NOS holland közszolgálati médiatársaság. Egy korábbi ... Read more »

Emelkedik a szennyvízben a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

© Technológia: Index.hu A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben az „országos átlagot tekintve ismét enyhe emelkedést mutat”. A vizsgált városok közül emelkedő tendencia Debrecen, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya és Zalaegerszeg ... Read more »

Megvan a végrehajtóbotrány első áldozata: felfüggesztették az egyetemi oktatót

© Technológia: Index.hu Felfüggesztették a vizsgáztatási jogát Mészáros Pál Emilnek, a Pécsi Tudományegyetem tanársegédjének, aki belekeveredett a végrehajtóbotrányba. Fábián Adrián, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának dékánja a Népszava megkeresésére közölte: ... Read more »

Megvan az építési engedély, kezdődhet a Gellért-hegyi sikló projektje

© Technológia: Index.hu Új építési engedélyt szerzett a korábbi, 2022. február 1-jéig érvényes építési engedély mellé a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. a Gellért-hegyi sikló megvalósítására. A kormányhivatal által kiadott újabb, azaz második ... Read more »

Vasseur: A Bottasszal végzett korábbi közös munka segíteni fog nekünk

Az csapatfőnöke a 2022-es szezonra újra összeáll Bottasszal, miután a finn a Mercedestől az Alfa Romeóhoz igazolt. Vasseur korábban már dolgozott együtt Bottasszal az ART Grand Prix csapatánál a Formula ... Read more »

Francia kormány: Djokovic oltás nélkül a Roland Garros-ra sem jöhet

© Technológia: 444.hu Novak Djokovic hétfőn megérkezett Szerbiába, miután vasárnap kitoloncolták Ausztráliából. Viszont nem biztos, hogy ez volt az utolsó nagy teniszversenye az idén, amit ki kell hagynia, mert nem ... Read more »

Angol élvonalbeli klub igazolhatja le Christian Eriksent

© Technológia: Index.hu Brit sajtóértesülés szerint az angol labdarúgó-bajnokságban újoncként 14. helyen álló Brentford az idény végéig szerződtetné a dán válogatott Christian Eriksent, akinek tavaly nyári szívleállása miatt most nincs ... Read more »

Meddig tarthat minket melegen egy elektromos autó?

© Motor1.com Magyarország Tesla Model S Plaid snow driving on summer tires Mondjuk egy dugóban, és mondjuk farkasordító hidegben. Valóban halálos csapda lehet? A Dirty Tesla kísérlete igyekezett eloszlatni a ... Read more »

Először indulhat magyar snowboardos az olimpián

© Technológia: 444.hu Kvótát szerzett a tizenhét éves Kozuback Kamilla a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpiára, közölte a Magyar Snowboard Szövetség hétfőn. Először indulhat magyar snowboardos az olimpián. A ... Read more »

Nem kell messze tekintened, ha télen is a legjobb vakációra vágysz

Nem akadályoz meg minket a hó hiánya abban, hogy hazánkban is varázslatosan tölthessük el a téli napokat. © Technológia: Joy Sokan gondolják, hogy elveszett a tél varázsa, hiszen a hóesések ... Read more »

Kis mennyiségű idegméreg van a kávéban – vélhetően rákkeltő is

© Technológia: Index.hu Schmidt Noémi, a Nébih Analitikai Nemzeti Referencia Laboratóriumának munkatársa az akrilamid mértékét mérte a kávéban. A vegyület az idegrendszerre van hatással, de nagy eséllyel rákkeltő is lehet. ... Read more »

Szexuálisan bántalmazták a nőjogi aktivistát, miután lehallgatták a Pegasus-kémszoftverrel

© Technológia: Index.hu Egy bahreini és egy jordániai nőjogi aktivistáról derült ki, hogy lehallgatták az izraeli NSO cég Pegasus-kémszoftverével. Egyiküket a hatóságok a megfigyelés után zaklatni kezdték, s szexuálisan is ... Read more »

Oscar- és Tony-díjas színész mutatja be a Semmelweis Ignác életéről szóló darabot Angliában

© Technológia: 444.hu „A 19. századi Bécsben, a gyermekágyi láz szörnyű halálozási arányával szembesülve Semmelweis doktor olyan felfedezést tesz, amely több százezer újdonsült anya életét mentheti meg. Amikor azonban az ... Read more »

A Netflix a hibás a nyilvános rádióüzenetekért?

A 2021-es kampány során a csapatfőnökök és a versenyigazgató Michael Masi között a futamok alatt váltott rádióüzeneteket élőben közvetítették, hogy a világ hallhassa. Míg sokan úgy érezték, hogy a sportág ... Read more »

Tombol az omikron-variáns, beszüntetik a jegyárusítást a téli olimpiára

© Technológia: Index.hu Leállítják a belépőjegyek értékesítését a szervezők a pekingi téli olimpiára, mivel rendkívül gyorsan terjed az országban a koronavírus omikron-variánsa – számolt be a hírről az AFP. A vírus terjedése ... Read more »

Februárban közös hadgyakorlatot tart Oroszország és Fehéroroszország

© Technológia: 444.hu Közös hadgyakorlatot rendez februárban Oroszország és Fehéroroszország – közölte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn. A Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnevű manőverek pontos időpontját még nem határozták meg, ... Read more »

Vizsgálatot indít a Pécsi Tudományegyetem a Völner-ügy irataiból kiderült kamu vizsgák miatt

© Technológia: 444.hu Miután megírtuk, hogy Schadl György, a Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, de bebiztosította Rogán Antal kabinetfőnökét, Nagy Ádámot is, a Pécsi Tudományegyetem közölte, ... Read more »

Visszatért Ukrajnába a hazaárulással vádolt Porosenko, nyomozók várták a reptéren

Visszatért hétfőn Ukrajnába Petro Porosenko korábbi ukrán elnök, akit hazaárulással gyanúsítottak meg. A politikus – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti ... Read more »

Hamarabb hűlhet ki és válhat bárki számára lakhatatlanná a Föld, mint gondoltuk

© Technológia: 444.hu Az egykor izzó tűzgolyóbisból, ami 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Föld volt, nemcsak azért válhatott éltető vizet és légkört a felszínén hordozó, fajok millióinak otthont adó élő ... Read more »

Hogyan kell kíméletesen tisztítani a laminált padlót?

A laminált padló nagyon tartós burkolat lehet, de csak akkor, ha megfelelően bánsz vele, és nem csak a tisztítására, állapotának megóvására is ügyelsz. © Unsplash/Tim Foster Itt egy kis összefoglaló, ... Read more »

Először jutott ki az olimpiára magyar snowboardos

© Technológia: Index.hu Kozuback Kamilla történelmet írt, első magyar snowboardosként olimpiai kvótát szerzett. A 17 éves lány félcsőben kvalifikálta magát a 2022-es pekingi téli olimpiára. A snowboard mint sportág először ... Read more »

Kiderült, mikor mutatják be az idei Ferrarit

© Technológia: Index.hu Február 17-én mutatja be idei versenyautóját a Forma-1-es Ferrari istálló – írja az MTI. A maranellói alakulat legutóbb 2008-ban nyert konstruktőri világbajnoki címet, a versenyzők között pedig ... Read more »

„Eszenyi Enikő nem embernek látott engem, hanem szobanövénynek”

Vajon miért kerül elő és újra és újra egy olyan kérdés, amelytől szinte minden színművész már szabadulna? De ahogyan Csiby Gergely színész-rendező mondja, ehhez történnie kellene néhány dolognak, és az ... Read more »

Ha büntetők, akkor a Manchester United és a Fradi

© Technológia: Index.hu A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb kutatásában a büntetőrúgásokkal foglalkozik. A tanulmányból kiderül, hogy a vizsgált 31 európai bajnokságban a 2018–2019-es idény kezdete óta jelen ... Read more »

Hertha: kiderültek Dárdai kirúgásának pikáns részletei

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x) A Hertha BSC sportigazgatója, Fredi Bobic ismét kritizálta ... Read more »

A bérlakásépítés lehet a lakhatási válság megoldása az ellenzék szerint

© Technológia: 444.hu “A kormány 160 ezer forintos fővárosi albérleti díjak mellett a 133 ezres minimálbér ígéretével kampányol” – mondta az Egységben Magyarországért néven egyesült ellenzék hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Z. ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic