Célba érhetett a Hős utcában elhelyezett ápolók jajkiáltása

Célba érhetett a Hős utcában elhelyezett ápolók jajkiáltása
© Technológia: Index.hu A Balatonfüredről és Hévízről a Honvédkórházba vezényelt egészségügyi ápolók silány minőségű Hős utcai szállásról számoltak be a közelmúltban, a Honvédelmi Minisztérium azonban felújított kollégiumi épületről tud. Megpróbáltuk feloldani az ellentmondást. Eközben lehet, hogy a megjelent cikk nyomán kezd el rendeződni a helyzet.

Azután, hogy a Honvédkórházba vezényelt egészségügyi dolgozók megalázó fővárosi lakókörülményeiről írtunk, jelentkezett nálunk egy ápoló, és megerősítette, amit a Vasutasok Szakszervezete elnöke, Meleg János mondott az Indexnek november közepén.

A szakszervezet azt írta eredeti közleményében, hogy a Balatonfüredről és Hévízről Budapestre rendelt húsz szakápolót (néhányan a szakszervezet tagjai) egy olyan honvédségi kollégiumban helyezték el a Hős utcában, amely mellett lőgyakorlatokat tartanak. Négyágyas szobákban kaptak helyet, a közös vécé és a zuhanyzó a folyosó végén van; a fotók alapján tényleg nem vonzóbb a helyszín egy munkásszállónál. Az ápolók elmondása szerint ilyen körülmények között képtelenek normálisan pihenni, legfeljebb két-három órát tudnak nyugodtan aludni, miután a Covid-helyzetben igen megterhelő munkát végeznek.

A Honvédkórháznak írt kérdéseinkre a Honvédelmi Minisztérium válaszolt, azt írták, a vidéki telephelyekről Budapestre vezényelt egészségügyi dolgozókat korábban is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított kollégiumában szállásolták el, a Hungária körúti Zrínyi Miklós campuson. Hozzátették,

a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ szakmai vezetői folyamatosan tartják a kapcsolatot a vezényelt állománnyal.

Az Indexnél jelentkező ápoló azt írta, egy porcikája sem kívánja, hogy névtelenül nyilatkozzon, ám több évtizedes honvédségi munkaviszonnyal és tapasztalattal a háta mögött attól tart, ha felfedné a kilétét, nemcsak saját magát, de a kollégáit is veszélyeztetné, nem tudná megvédeni magukat az esetleges retorzióktól. Emiatt a kollégái sem mernek konfliktust vállalni, és nem lesznek hajlandók a nyilvánosság elé állni az ügyben, akkor sem, ha rémisztő körülmények között kell élniük a mindennapjaikat.

Őket is az egyik vidéki honvédségi egészségügyi intézményből vezényelték a Honvédkórházba, és ők is laktak a Hős utcában 2020 decemberétől 2021 májusáig. Forrásunk megerősíti a minisztérium nekünk adott válaszát, a kollégiumi épületet valóban felújították, de csak a legfelső két szintet, ahol az első csoportban érkezőket helyezték el. Az állomány nagy része viszont a 2. és a 6. emeleten, illetve a nulladikon kapott szobát.

„Higgye el, a szocreál enyhe kifejezés arra, ami ott fogadott bennünket. Személy szerint nem voltam hajlandó azon a szinten lakni, és a szolgálatos tiszt jóvoltából költözhettem a nullásba (…) tévé, internet és hűtő nélkül”

– írja az ápoló. A vécét, ahogy fent is írtuk, közösen használhatták a folyosón, ahogy a tusolót is – négy főre jutott egy. Bár a minisztérium azt mondja, tartották velük a kapcsolatot, forrásunk állítja, egyetlen döntéshozó helyi vezetőjük sem látta, milyen körülmények között kénytelenek élni, és nem is tájékozódott az elhelyezésükről.

Célba érhetett a Hős utcában elhelyezett ápolók jajkiáltása
© Fotó Papajcsik Péter / Index

Az ápolóknak természetesen nem az a fő problémájuk, hogy a Covid miatt agyonterhelt kollégáik munkáját kell segíteniük egy másik intézményben, hanem az, hogy nem kapnak nyugodt körülményeket biztosító szállást, ahol alaposan ki tudják pihenni magukat a fárasztó kórházi műszakok után.

A nekünk nyilatkozó ápoló utóbb elárulta, a most vezénylés alatt lévő kollégák beszámolója szerint

„rohamléptekben (szinte pánikszerűen) zajlik az épület felújítása”, különös tekintettel a 2. és 6. emeletre, ahol forrásunk és az akkor vezényelt egészségügyi dolgozók laktak.

Elképzelhető, hogy a Vasutasok Szakszervezete közleménye és az ügyről írt cikkünk is célba talált.

A fenti beszámolók fényében újabb kérdéseket tettünk fel a Honvédelmi Minisztériumnak, amelyekben arról érdeklődtünk,

  • tudnak-e róla, hogy az állomány egy része nem a felújított emeleteken kapott helyet, helyi vezetőjük nem tájékozódott-e a helyzetükről.
  • Azt is megkérdeztük, mikor kezdték el helyrepofozni a 2. és a 4. emeletet, és hogy azért újítják-e fel a szinteket, hogy ott majd átvezényelt egészségügyi dolgozókat helyezzenek el.
  • A legfőbb kérdés persze összefügg ezzel: van-e lehetőség arra, hogy jobb minőségű szállást kapjanak a Honvédkórházba vezényelt egészségügyi dolgozók?

Kedden küldtük el a kérdéseket, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

News Related

OTHER NEWS

90. percben szerzett góllal nyert az Inter

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   Előzetesen ugyan nem ígérkezett izgalmas mérkőzésnek, ... Read more »

Figyelem: hófúvások és viharos szelek jönnek

Este a Dunántúl nagyobb részén, illetve az északkeleti megyékben beborul az ég, máshol azonban többnyire derült idő várható. A felhős részeken hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat – derül ki az Országos ... Read more »

Tiltakozás az Oslóban tárgyaló tálibok jelenléte ellen

© AFP Tüntetés Oslóban a tálib küldöttség fogadása ellen Tiltakozást váltott ki Norvégiában, hogy a tálibok képviselőit háromnapos tárgyalásra hívta Oslóba a norvég kormány. A külügyminiszter, Anniken Huitfeldt hangsúlyozta, hogy ... Read more »

Nem az élcsapatok teljesítették a legjobb megbízhatósággal a 2021-es Forma-1-es szezont

A Mercedes 2021-ben úgy szerezte meg a konstruktőri bajnoki címet, hogy ezúttal nem ők teljesítették a legtöbb kilométert és versenykört a 10 Forma-1-es csapat közül, amire az Auto Motor und ... Read more »

Az LMP útdíjjal mérsékelné a forgalmat

© Technológia: Index.hu A gépjárműforgalom mérséklését is célzó politikai nyilatkozatot fogadtak el az LMP budapesti szervezetei szombaton tartott kongresszusukon – közölte a párt. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelték: céljuk, hogy ... Read more »

A legszexibb anya-lánya párosok, akik vonzzák a pasikat

Valószerűtlenül szépek, vagányok és több tekintetet vonzzanak a legnagyobb vörös szőnyeges villantásoknál is. © Jeff Spicer/BFC/Getty Images A tudósok már bebizonyították: az anya-lánya kapcsolat a legerősebb kötelék. Ugyanakkor tudjuk, hogy ... Read more »

Csajok a deszkán

© Technológia: Index.hu A gördeszkázás nemcsak sport, hanem életérzés is. A sokáig férfiak által dominált szubkultúrában egyre több sikeres nő jelent meg az évek során, de még mindig éri őket ... Read more »

Járvány: nagyon sok a fertőzött, de kevesebb a súlyos eset

© Bjorn Larsson Rosvall/TT News Agency via AP Egyre többfelé kelt indulatot Európában, hogy a közösségi színtereken sok minden – és egyre több minden – az oltottság igazolásához kötött. Svédország ... Read more »

"Nem elhatárolható egymástól az önismereti folyamat és a társkeresés" - Interjú Weiler Péterrel, a Randivonal egyik alapítójával

Kezdetben voltak a házasságközvetítők. Aztán jött az újsághirdetések kora. „Csinosnak mondott, kora harmincas, házias nő keres korban hozzáillő, diplomás, jól szituált, gyermektelen férfit, komoly kapcsolat céljából. Kalandorok kíméljenek jeligére a ... Read more »

A 93. percben nyert fontos rangadót a Manchester United

© Technológia: Index.hu A Manchester United hazai pályán a 93. percben szerzett góllal győzte le a West Ham Unitedet szombaton az angol labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában. A manchesteriek hiába birtokolták többet ... Read more »

Rashford az utolsó pillanatban döntött

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   A Manchester United mai győzelmével megelőzte ... Read more »

Az endurance versenyzés is izgalmas lehetőség a Formula E bajnoki címvédője szerint

Az F2 2019-es bajnoka, Nyck de Vries sosem került még annyira közel a Forma-1-es szerepléshez, mint a 2021-es szezonban, ahol Toto Wolff lobbizása mellett a Williams és az Alfa Romeo ... Read more »

Gyurcsány Ferenc levezette, miért lesz rendszerváltás

© Technológia: Index.hu Rendszerváltást ígért szavazóinak közösségi oldalára kitett bejegyzésében Gyurcsány Ferenc, amennyiben az ellenzék megnyeri az április 3-án esedékes országgyűlési választásokat. A Demokratikus Koalíció elnöke posztjában egyebek mellett arról ... Read more »

Ezer sebből vérzik az egészségügyi szakdolgozók idei béremelése

Ugyan idén januártól megtörtént az egészségügyi szakdolgozók béremelése, ez várhatóan nem változtat érdemben a helyzetükön. A szakdolgozói kör ma jellemzően egyik hónapról a másikra él, és kénytelen számolatlanul túlórázni, hogy ... Read more »

Gárdonyi Géza-emlékévet tervez Eger

© Technológia: Index.hu Az író halálának 100. évfordulójára. Sokan két szót emlegetnek, amit Gárdonyi Géza halála előtt még naplójába írt: Csepergős. Feküdtem. Ezt 1922. október 13-án jegyezte föl naplójába, utána ... Read more »

Kuriózum és egyediség Eszterházán a magyar kultúra napján

Világszínvonalon felújított új tereiben, a nyugati kastélyszárny korszerű kiállítási helyszínein csak ezen az ünnepen vezetett módon lehetett megtekinteni a máskor egyénileg látogatható kiállításokat. A BOLDI, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész és Incze ... Read more »

A párom lelépett az exével, aki a lánya lehetne

Arra számítottam, hogy megkéri a kezem, erre két nap múlva eltűnt. Online mentálhigiénés tanácsadás Harmóniára vágysz? Nyomaszt a stressz? Élethelyzeti problémákkal küzdesz? Kapcsolati gondok vesznek körül? Akkor az első lépés, ... Read more »

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt jelenti fel a Jobbik Fekete Pétert

© Technológia: 444.hu “Sajnálatos, de mindent elárul az Orbán-rezsimről, hogy ezen a jeles napon, a Magyar Kultúra Napján azt kell bejelentenem, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést teszek a kultúráért ... Read more »

Van olyan iskolaőr, akit a szülők elintéznének tanítás után

© Technológia: Index.hu Verekedés, fenyítés, verbális és fizikai bántalmazás, de információink szerint létezik olyan hazai intézmény, ahol a békesség kedvéért a diákok a menzán sem használhatnak kést – többek közt ... Read more »

Mennyire kell félnünk a vulkánkitörésektől?

© Technológia: Index.hu A mai műholdas technikának és az elektronikus médiának köszönhetően a világnépesség zöme pillanatok, de legalábbis napok alatt tudomást szerzett a tonga-szigeteki robbanásos vulkánkitörésről. A tudósoknak épp ezért ... Read more »

Kiderült, mennyivel drágulhatnak a belépők a fürdőkben nyártól

© Technológia: Index.hu A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) az előző két, járvánnyal sújtott évhez képest a vendégszám duplájára növelését szeretné elérni, a rezsi- és bérköltségek miatt viszont júliustól ... Read more »

Evakuálni kellett a Machu Picchura kíváncsi turistákat

© AP Video A perui hatóságok pénteken megkezdték a Machu Picchu közelében elárasztott vidéken rekedt turisták százainak mentését, miután a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz mozdított el, sárfolyásokat okozott, elzárva ... Read more »

El a kezekkel Ukrajnától! - skandálták a tüntetők Prágában és Kijevben

© AP Photo/Petr David Josek Hitlerhez hasonlították Putyint a prágai tüntetők 2022. január 22-én A hétvégén több európai városban is demonstráltak az ukrán szuverenitás védelmében. Hitlerhez hasonlították Putyint a prágai ... Read more »

Kásler Miklós: Magyarországon jut a legtöbb támogatás kultúrára Európában

© Technológia: Index.hu A kiegyezés óta nem történt olyan terjedelmes intézményi fejlesztés a kultúrában, mint ami jelenleg zajlik – jelentette ki Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter a magyar kultúra napja ... Read more »

Így fog kinézni a mai generáció, ha egyszer megöregszik - FOTÓK

Mit nekünk az otthonka! © Technológia: InStyle Ez már egy másik világ. Tudjuk ezt mi magunktól is, mégis sokkal viccesebb, amikor képek formájában tárják elénk a valóságot, meg persze ha ... Read more »

A hideg idő mindenkire furcsa hatással van

Bár nincs rossz futóidő, csak rosszul öltözött futó, bizonyos időjárási körülmények között és hőmérsékleten nem könnyű jól teljesíteni! Nagy hőségben, magas páratartalommal is igazán küzdelmes tud lenni egy-egy futás, azonban ... Read more »

Mégis volt magyar ellenállás a nácizmussal szemben? – Bartha Ákos új könyvéről

© Technológia: Mandiner.hu Grandiózus vállalkozásba vágott Bartha Ákos történész, amikor megírta a budapesti fegyveres ellenállás 1944–45-ös krónikáját. A legnagyobb probléma talán nem is az, hogy a hatalmas primer forrásanyagot olvasható ... Read more »

Jövőre lesz kétszáz éves a Himnusz

Ismert, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából 2023, sőt már az idei esztendő is az egyik legnagyobb és talán legismertebb magyar költő emlékéve. Ám 1823 más nevezetes születésnapok és ... Read more »

Kiribati egészen mostanáig megúszta a világjárványt, aztán jött egy repülő

© Technológia: 444.hu Kiribati, a távoli csendes-óceáni szigetország egészen mostanáig megúszta a koronavírus-világjárványt, két év alatt mindössze két pozitív esetet találtak. Most azonban országos karantént kellett elrendelni, mert a tíz ... Read more »

A Leverkusen simán, a Dortmund nehezen nyert

© Technológia: Index.hu A második Borussia Dortmund, a harmadik Bayer Leverkusen, valamint Sallai Roland csapata, az ötödik Freiburg is győzött a német labdarúgó-bajnokság 20. fordulójának szombati játéknapján. A Borussia a ... Read more »

Russell már 2022-ben a világbajnoki címért harcolhat

Lewis Hamilton és Max Verstappen várhatóan a következő szezonban is a világbajnoki címért küzdenek majd egymással. A két versenyzőnek azonban kvalitásaival is meg kell majd küzdenie Anthony Davidson szerint, aki ... Read more »

Visszatérhet az olasz válogatottba a fenegyerek

© Technológia: Index.hu Sajtóhírek szerint Mario Balotelli újra meghívót kaphat az olasz szövetségi kapitánytól. Több mint három év után kaphat meghívót újra az olasz labdarúgó-válogatott keretébe Mario Balotelli. A 31 ... Read more »

Nem maradt kapusa az Afrika-kupa meglepetéscsapatának

© Technológia: Index.hu Koronavírus-fertőzések miatt nem maradt kapusa a Comore-szigetek labdarúgó-válogatottjának a házigazda Kamerun elleni nyolcaddöntőre az Afrika-kupán. A szigetország delegációjából tizenketten produkáltak pozitív tesztet, köztük Amir Abdou szövetségi kapitány ... Read more »

72 percig tartott a félidő egy drón miatt

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   A Brentford–Wolverhamton mérkőzés első félidejének 35. ... Read more »

Bányaúszás egy világörökségi helyszínen, Tarnowskie Góryban

© PLTVP via EBU Résztvevők százait vonzotta idén is a hagyományos tárnaúszás egy felső-sziléziai, történelmi ezüstbányában. A járási jogú város neve is az ősi bányászatra utal: Tarnowskie Góry Lengyelország délnyugati ... Read more »

Karácsony Gergely: A Magyar Zene Háza erőszak a Városligettel és a jogállammal szemben

© Technológia: Index.hu A Magyar Zene Háza létrejötte „nem a kultúra, hanem a barbár erőszak jegyében történt. Erőszak a város legfontosabb közparkjával szemben. Erőszak a kivágott fákkal és azokkal a ... Read more »

Hiába zsákfalu, birodalmi főváros volt

Spanyolország talán Európa leggazdagabb országa épségben megmaradt műemlékekben, ami leginkább annak tulajdonítható, hogy Hispániát elkerülte a második világháború. Vagy inkább fordítva: az ország Franco lavírozásának köszönhetően kimaradt a világégésből. Akárhogy ... Read more »

Helyreállt a forgalmi rend a Ferihegyi úton

© Technológia: Index.hu Helyreállt a forgalmi rend Budapest XVIII. kerületében, a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton, ahol eddig tisztázatlan körülmények között fának ütközött egy autó reggel fél hét körül. A rendőrség ... Read more »

A játék, amely Verstappen világbajnoki címében is szerepet játszott

Ahány pilóta, annyi verseny előtti rituálé: van, aki a csöndbe vagy a zenébe menekül, mások felpörgetik a vérnyomásukat valamilyen gyakorlattal, Pierre Gaslyt pedig gyakran mutatta 2021-ben a kamera, ahogyan az ... Read more »

Totális patriotizmus

Jövőre lesz két évszázada, hogy Kölcsey Ferenc megírta a Himnuszt. A költemény végleges szövegét a szerző a kézirat szerint 1823. január 22-én vetette papírra. Ez a nap 1989-től a magyar ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic