Cathie Björk: Over the air eller uppe i det blå?

Har du koll på den nya tekniken? De nya funktionerna kan bli som att kissa på sig. Skönt i början …

Cathie Björk: Over the air eller uppe i det blå?
© Tillhandahålls av Auto motor & sport

Detta är en krönika. Innehållet är skribentens egen uppfattning.

Skälen till att vi inte köper en viss bil är många. Det kan vara ful färg, snorkig säljare, fel märke eller att bilen är för dyr. Flera av dessa skäl är känslomässiga – och inga av dem har med teknik att göra.

Jag är tvärt om och frossar i teknik. Utseendet är sekundärt. Men teknikstegen får inte vara för stora, det gäller såväl mig som de flesta andra.

Sett i det perspektivet har hybridbilarna varit perfekta. En fot i gammal trygg teknik och så är de samtidigt lite lagom vågat modernt med en laddbox på garaget. Då kan man åka genom kvarteret och göra grannen Greta glad innan fossilmotorn tar över.

Det är lite som att kissa på sig. Det känns kanske skönt ett tag.

Ett exempel på när tekniksteget blir för stort är när en stor skärm ska ersätta alla knappar i bilen. Mekaniska knappar är tryggt och bra. Den perfekta kompromissen är en lagom stor skärm och några väl valda mekaniska knappar.

Över tid klarar vi att ta större tekniksprång, även om de helst ska ske med flera små steg.”Man vänjer sig” som Kjell Höglund sjöng. Idag klarar de flesta sig utan rattväxel …

Jag vill påstå att knapplösa bilar snart blir lika självklara som knapplösa mobiler är idag. Det är bara en tidsfråga för bilisten – och det är i högsta grad en kostnadsfråga för tillverkaren. Knappar kostar mer att tillverka och montera.

Många av oss borde läsa på bättre om tekniken i de bilar vi överväger att köpa. Det är dags att snacka om bilens funktioner och hur tekniken fungerar.

OTA (Over The Air, trådlösa uppdateringar över nätet) är det senaste modeordet och något som du måste känna till. Inte minst för att slippa bli bortkollrad av bilhandlaren. Snart kommer alla nya bilar ha OTA.

Ett annat buzzword är 800 volt som låter dubbelt så bra som 400 volt. Pedagogik på bilhandlarnivå, men hur mycket bättre är det egentligen?

Min erfarenhet är bilhandlare desperat slänger sig med olika nya tekniska begrepp för att få deras bilar att verka bättre än konkurrentens. Precis som när man ska köpa en nya TV. Här gäller det att känna till vilka tekniker som är viktiga och vilka som bara är lull-lull.

Ett irritationsmoment för många med nyare bilar är mobilapparna som sällan fungerar som de ska. Det är häpnadsväckande att det kan vara så svårt att få till en fungerande app.

OTA-uppdatering av bilens mjukvara över nätet kan vara guld, både för dig och tillverkaren. Du slipper boka tid till service och lämna in bilden. Tillverkaren slipper betala för kalaset.

En OTA-uppdatering kan bjuda på läckerheter som förlängd räckvidd och nya funktioner, men det kan också vara en förbättrad mjukvaran som varken gör från eller till för dig. Lite som att få en stickad tröja i ett Playstation-paket i julklapp.

En viktig fråga att ställa inför nästa bilköp är vad som är möjligt med kommande OTA-uppdateringar? Går det att få längre räckvidd och fler funktioner, eller handlar det bara om buggfix och optimering?

Nästa nivå när det gäller teknikporr är självkörning. Det är otroligt komplext och samtidigt fascinerande. Risken för strul är skyhög.

Jag vet inte om jag orkar ta den risken. Ge mig bara en blå bil som fungerar!

News Related

OTHER NEWS

Här är de värsta energibovarna i hemmet

© Kurera Tidskrift AB Tvättstuga med tvättmaskin Tvättmaskin, kyl, golvvärme eller lampor…Vad drar egentligen mest el i ditt hem? Har du koll på detta kan du göra miljön och klimatet ... Read more »

De tävlar i "Alla mot alla"

© TT Mark Levengood är en av de tävlande i Filip Hammars och Fredrik Wikingssons frågesportsprogram. Arkivbild. Mark Levengood, Ebba Witt-Brattström och Dominika Peczynski. Det är några av den nya ... Read more »

Forskare förutspår färre dödsfall i cancer

© Fredrik Sandberg/TT Dödligheten i de tio vanligaste cancerformerna beräknas minska med 4 procent bland kvinnor och 6 procent bland män, jämfört med 2017, i EU-länderna Dödligheten i de flesta ... Read more »

"Ju närmare avresa, desto mer nervositet"

© Anders Wiklund/TT Skidskytten Stina Nilsson. Arkivbild. Ett positivt testresultat och OS kan vara kört. I dagarna reser den svenska truppen till Peking – med oron för covid-19 i bagaget. ... Read more »

Mange kommuner mangler fortsatt system for å ta imot testresultater

© Leveres av ABC Nyheter Fra onsdag kan alle nærkontakter teste seg ut av karantene. Foto: Erik Johansen / NTB Beslutningen om å legge om fra karantene til testregime skjedde ... Read more »

Thailand och Saudiarabien knyter diplomatiska band

© Tillhandahålls av Omni Thailand och Saudiarabien återupptar de diplomatiska förbindelserna – 30 år efter en uppmärksammad diamantstöld. Den thailändske premiärministern Prayuth Chan-O-Cha reste till landet för att tina upp relationen, ... Read more »

Aktor ber om tre og et halvt års fengsel for tiltalt Boligbygg-konsulent

© Leveres av ABC Nyheter Styreleder Stig L. Bech i Boligbygg under feemleggelsen at granskingsrapporten om Boligbyggs eiendomstransaksjoner i september 2018. Deloittes Thorvald Nyquist i bakgrunnen. Foto: Håkon Mosvold Larsen ... Read more »

Norsk fly fulgte russiske krigsskip utenfor norskekysten

© Leveres av ABC Nyheter Et Orion-fly på vei inn til landing på Andøya flystasjon. Foto: Tore Meek / NTB Det norske flyet P-3C Orion var på et rutinemessig oppdrag ... Read more »

Taklyft på Lunds domkyrka: "Ett jättejobb"

© Johan Nilsson/TT De pyramidformade tornspirorna på Lunds domkyrka måste lyftas av under renoveringen. Arkivbild. En komplicerad operation väntar i Lund då taken på domkyrkans två torn måste bytas. De ... Read more »

En miljard i stöd till biogas under 2021

© Claudio Bresciani/TT Biogas används bland annat som drivmedel för fordon. Arkivbild. Under 2021 beviljades 2,8 miljarder kronor i statligt stöd genom det så kallade Klimatklivet. En stor del, en ... Read more »

FHI oppfordrer til influensa-vaksine før reise

© Foto: Beate Oma Dahle / NTB IKKE BARE CORONA: FHI har snakket på inn- og utpust om coronavaksinasjon i hele vinter, men hvis du skal på reise og er ... Read more »

Över 200 fall av misstänkt coronafusk

© Christine Olsson Ekobrottsmyndigheten håller i de utredningar som gäller omställningsstödet. Arkivbild. Just nu utreds över 200 fall av misstänkt fusk med ekonomiska coronastöd till företag, rapporterar Sveriges Radio Ekot. ... Read more »

Demonstrasjoner etter journalistdrap i Mexico

© Leveres av ABC Nyheter Folk protesterte mot drapene på journalistene Lourdes Maldonado og Margarito Martínez i Tijuana tirsdag. Samtidig var det demonstrasjoner i andre byer rundt om i Mexico. ... Read more »

Rookien Peterson fortsätter göra mål

© Adam Hunger/AP/TT Dallas-centern Jacob Peterson har gjort åtta mål och två assist på 33 matcher den här säsongen, som är hans första i NHL. Formen för NHL-nykomlingen Jacob Peterson ... Read more »

Thailand og Saudi-Arabia gjenoppretter diplomatiske forbindelser

© Leveres av ABC Nyheter Thailand og Saudi-Arabia vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom landene, mer enn 30 år etter at et juveltyveri gjorde forholdet vanskelig. Her tar Saudi-Arabias kronprins ... Read more »

"Fight club" har fått snällt slut i Kina

© TT ‘Fight club’ har fått ett nytt slut. Pressbild. Varning: Första regeln i “Fight club” – att inte prata om Fight club – bryts i den här artikeln. Den ... Read more »

IS-medlemmar ger upp fängelsestrid

© TT IS-medlemmar som överlämnar sig till kurdiskledda styrkor. Kurdiskledda styrkor uppger att ytterligare 250 IS-medlemmar har kapitulerat i striderna om ett fängelse i al-Hasakah i nordöstra Syrien. I måndags ... Read more »

Tåg i krock med personbil – kvinna död

© TT Ett godståg har kolliderat med en personbil strax norr om Arbrå. Arkivbild. Olyckan inträffade vid 22-tiden vid en bevakad plankorsning med bommar. Föraren i personbilen, en kvinna i ... Read more »

C i Västerbotten vädjar: Sänk bensinpriset

© Jessica Gow/TT Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild. Ett 20-tal lokalpolitiker för Centerpartiet i Västerbotten vädjar i ett gemensamt upprop till partistyrelsen och riksdagsgruppen att agera för sänkta priser på ... Read more »

Johnson samarbetar ”fullt ut” när fester utreds

© Tillhandahålls av Omni Brittisk polis kommer att utreda om det arrangerats fester under lockdown på 10 Downing Street – och premiärministern Boris Johnson kommer att samarbeta ”fullt ut” med ... Read more »

Big Papi valgt inn i Hall of Fame – dopingbefengte superstjerner vraket igjen

© Leveres av ABC Nyheter David Ortiz i velkjent positur mens han ser en homerun seile opp på tribunen. «Big Papi» ble tirsdag valgt inn i Hall of Fame. Foto: ... Read more »

Fem russiske krigsskip observert ved norskekysten: Se bildene

© Foto: 333 skvadron, Luftforsvaret FREGATT: En fregatt av Admiarl Gorsjkov-klassen, fotografert utenfor norskekysten 25. januar 2022. Fem russiske krigsskip observert ved norskekysten: Se bildene – En varslet og ventet ... Read more »

IS-krigere overgir seg i fengselsstrid

© (NTB scanpix) Hundrevis av IS-krigere har overgitt seg til kurdiskledede styrker mandag og tirsdag, etter at de torsdag stormet et fengsel nordøst i Syria. Fortsatt holder flere titalls stand ... Read more »

Mange vil forsvinne fra smittetallene: – Ganske stor endring

© Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG STORE ENDRINGER: Mange færre vil nå trenge å ta en pcr-test etter at de har fått positivt svar på hurtigtesten. Dette er et ... Read more »

Norsk EM-kollaps: 23-24-tap mot Sverige, ingen semifinale for Norge

Sverige avgjorde på straffe noen sekunder før slutt. Så avsluttet Sander Sagosens med å bomme på kampens siste skudd. En utligning ville sendt Norge videre. Cupspillet er lagt til Budapest ... Read more »

Taliban i intervju med VG: Advarer Europa om migrasjonsbølge

Taliban i intervju med VG: Advarer Europa om migrasjonsbølge Taliban omtaler anklager om menneskerettighetsbrudd som propaganda og advarer om ny migrasjonsbølge hvis de ikke får økonomisk støtte. Publisert: 25.01.22 kl. ... Read more »

Ukrainske ledere maner til ro

© (NTB scanpix) Ukrainske ledere forsøker å forsikre befolkningen om at en fryktet invasjon fra nabolandet Russland, ikke er nært forestående. Her kjører en kolonne med russiske, pansrede kjøretøy på ... Read more »

Man död – hittades skjuten på parkering

© Johan Nilsson/TT En man har hittats skjuten i Norsborg. Arkivbild En man i 20-årsåldern har dött efter att ha hittats skjuten i Norsborg i Botkyrka sydväst om Stockholm. Mannen ... Read more »

Bilist svårt skadad efter krock med tåg i Bollnäs

© Tillhandahålls av Omni Ett godståg krockade under tisdagskvällen med en personbil i Arbrå norr om Bollnäs. Polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin säger till TT att en person, som satt ... Read more »

Blå diamant stals 1989 – utlöste diplomatisk kris

© Tillhandahålls av Omni Det har gått över tre decennier sedan thailändske Kriangkrai Techamong 1989 stal juveler till ett värde av omkring 180 miljoner kronor från sin arbetsgivares, saudiske prinsen ... Read more »

Huitfeldt: Taliban er møtt med tydelige krav

© (NTB scanpix) Tirsdag kveld forlot Taliban Norge etter flere dager med samtaler. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier at det er stilt tydelige krav til bevegelsen i samtalene, og at ... Read more »

Taliban-representanter på vei til Kabul

© (NTB scanpix) Representanter for Taliban forlater Gardermoen etter å ha deltatt i møter på Soria Moria hotell i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB Taliban-representanter på vei til Kabul ... Read more »

Allvarlig olycka – tåg i krock med personbil

© Johan Nilsson/TT Ett godståg har kolliderat med en personbil strax norr om Arbrå. Arkivbild. Ett godståg kolliderade på tisdagskvällen med en personbil strax norr om Arbrå i Bollnäs kommun. ... Read more »

Norsk P-3C Orion-fly har observert fem russiske krigsskip utenfor norskekysten

Forsvarets overvåkingsfly fulgte flere russiske krigsskip utenfor norskekysten tirsdag formiddag. Nyheten ble først kjent sent tirsdag kveld. Ved 12.20-tiden tirsdag fløy det norske maritime patruljeflyet P-3C Orion ut på et ... Read more »

Huitfeldt sier det rett ut: – Dette er terrorister. Det gjelder hele delegasjonen

Huitfeldt sier det rett ut: – Dette er terrorister. Det gjelder hele delegasjonen Utenriksminister Anniken Huitfeldt var tirsdag kveld i Debatten-studioet til NRK for å svare på noe av kritikken som ... Read more »

Solberg en glad norrman: "Helt fantastiskt"

© Fredrik Sandberg/TT Glenn Solberg var lyrisk efter segern mot Norge. Glenn Solberg var lyrisk efter handbollslandslagets bragdvändning i EM. 19–23 vändes till 24–23 under slutminuterna mot Norge – och ... Read more »

Nu får nederländarna gå på krogen igen

© TT Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att regeringen tar en risk genom att lätta på restriktionerna. Arkivbild. Lättnaden träder i kraft på onsdag. Karantänsreglerna för skolor kommer också att ... Read more »

Analyser: Pressad Johnson kan få mycket kort andrum

© Tillhandahålls av Omni Boris Johnson lär vinna tid tack vare polisutredningen som ska utreda om festligheter på 10 Downing Street brutit mot restriktionerna, skriver flera bedömare. Många tror nämligen ... Read more »

Amerikanska alpinstjärnan missar OS

© Gabriele Facciotti/AP/TT Breezy Johnson. Arkivbild. Tre andraplatser i störtlopp i världscupen den här säsongen – men något OS blir det inte för amerikanskan Breezy Johnson. Kraschen på träning i ... Read more »

Martial på lån till Sevilla

© Dave Thompson/AP/TT Manchester United lånar ut Anthony Martial, till höger, till Sevilla för resten av säsongen. Arkivbild. Anthony Martial blir – åtminstone fram till försommaren – klubbkompis med Ludwig ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic