Cashewnoten zonder wereldreis zorgen voor werk in Afrika

cashewnoten zonder wereldreis zorgen voor werk in afrika

Cashewnoten zonder wereldreis zorgen voor werk in Afrika

In Nederland groeien geen cashewnoten, in Afrika volop. En dus importeren we ze, in grote aantallen. Maar liefst 29% van de Europese import van cashewnoten loopt via Nederland. Maar wist je dat die cashewnoten voor ze bij ons binnenkomen, er al een reis van 12.000 kilometer op hebben zitten?

Dat zit zo: 90% van de cashewnoten uit Afrika gaat eerst naar Azië om daar gepeld te worden. Een onnodige omreis, vindt notenbedrijf Johnny Cashew. Het bedrijf zette in op cashewnoten die in Afrika groeien én verwerkt worden.

Johnny Cashew bouwde een pelfabriek, Mama Cashew genaamd, in het zuiden van Tanzania. Zeshonderd Afrikaanse vrouwen (‘mama’s’) maken de cashewnoten klaar voor consumptie. Het betekent extra werkgelegenheid voor de Tanzaniaanse vrouwen. Bovendien krijgen de boeren die de noten rapen een Fairtrade-loon, wordt de uitstoot gecompenseerd en gaan de cashewnoten rechtstreeks met de boot naar Nederland. Geen omweg meer via Azië en een kortere keten voor de populaire cashewnoot.

Cashewnoot reist 12.000 kilometer voordat het in het winkelmandje belandt

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World