Bröstsmärta kopplas till dålig ekonomi

bröstsmärta kopplas till dålig ekonomi

Smärta i bröstet och andfåddhet är vanliga symtom vid kärlkramp, ett tillstånd som är vanligare än man tidigare trott. Genrebild.

En kramande bröstsmärta och svårigheter att få luft. Kärlkramp är relativt vanligt bland medelålders svenskar och symtomen är framför allt kopplade till faktorer som stress och dålig ekonomi, visar en stor svensk studie.

Kärlkramp uppstår ofta i samband med fysisk ansträngning eller starka känslor som ilska, och orsakas av att blodflöde till hjärtat minskar tillfälligt.

Vanliga symtom är smärta i bröstet och andfåddhet som oftast går över inom tio minuter.

Den nya studien som har gått till botten med hur vanligt tillståndet är bland medelålders svenskar visar att ungefär 3,5 procent är drabbade.

“Vanligt förekommande”

— Det var lite mer än vi väntade oss, och det visar att kärlkramp är vanligt förekommande, säger Kerstin Welén Schef, läkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm och en av forskarna.

Studien, som publiceras i tidskriften Heart, omfattar 29 000 kvinnor och män i åldrarna 50–64 år som besvarat ett frågeformulär om symtom på kärlkramp. Blodtryck och en rad andra parametrar undersöktes också.

Kärlkramp orsakas ofta av ansamling av fett, åderförkalkning, i hjärtats kranskärl. Men bara en mindre del av personerna med symtom på kärlkramp hade uttalad åderförkalkning, vilket förvånade forskarna. Drygt hälften hade helt normala kranskärl.

Självupplevd stress

Det var inte heller klassiska riskfaktorer för åderförkalkning som framför allt var kopplade till kärlkramp. Faktorer som höga nivåer av självupplevd stress och nedstämdhet, dålig ekonomi och att vara född utanför Sverige, spelade in i högre grad.

— Att psykologiska och sociodemografiska faktorer hade så stor betydelse var överraskande, säger Kerstin Welén Schef.

Hon anser att vården behöver bli bättre på att fånga upp den typen av faktorer hos personer med symtom på kärlkramp och erbjuda hjälp, till exempel psykologisk behandling.

News Related

OTHER NEWS

Han vinner "Robinson" – "hade en bra taktik"

Oskar Hammarstedt. Pressbild. Med en stor kärlek till programmet och en förmåga att göra sig själv både oumbärlig och omtyckt lyckades 32-årige Oskar Hammarstedt från Kosta ta hem segern i ... Read more »

S gruppledning kallar El-Haj till möte efter trots

S gruppledning kallar El-Haj till möte efter trots Socialdemokraternas gruppledningen i riksdagen kallar ledamoten Jamal El-Haj (S) till möte efter att han i helgen deltagit på Europeiska palestinska konferensen i ... Read more »

Kanada vände – tog historiskt guld

Kanada vände – tog historiskt guld Kanada vann VM-finalen över Tyskland och fixade ett historisk guld. “Lönnlöven” låg under två gånger – men vände och tog sitt 28:e VM-guld. Det ... Read more »

HOCKEY-VM: Arturs Silovs prisas som turneringens MVP

Arturs Silovs tog hem en storslam efter sitt succé-VM. Lettland blev en sagoresa för Lettland som vann brons, deras första medalj någonsin. Efteråt fick succémålvakten Arturs Silovs ta emot pris ... Read more »

Barbie bjuder på Aqua-hiten Barbie Girl i ny tappning

Barbie bjuder på Aqua-hiten Barbie Girl i ny tappning Vi fick nyligen en titt på den nya Barbie-trailern, som visar oss ännu mer av Greta Gerwigs mycket efterlängtade rulle. Medan ... Read more »

Grant förlorade semifinalen i Las Vegas

Grant förlorade semifinalen i Las Vegas I semifinalen tog det stopp för Linn Grant i LPGA-tourens matchspelstävling i Las Vegas. Pajaree Anannarukarn vann med 3/1. undefined Ladda ner Hänts nya ... Read more »

HOCKEY-VM: Kanada besegrar Tyskland i VM-finalen – tar sitt 28:e guld

Kanada vinner VM-finalen mot Tyskland. Sagan fick inte ett lyckligt slut för Tyskland. I stället är det Kanada som vinner finalen med 5-2 och tar därmed hem sitt 28:e VM-guld ... Read more »

Expert: Erdogan lär fortsätta stärka sin makt

President Recep Tayyips Erdogans valseger förvånar inte Turkietkännaren Paul Levin. Luften gick ur oppositionen i den första valomgången. Det fann ingen lätt väg att hämta hem Erdogans försprång. Erdogan har ... Read more »

Kanada vinner VM-guld i ishockey

Kanada vinner VM-guld i ishockey – slog Tyskland med 5–2 i finalen. Guldet är Kanadas 28:e och därmed går nationen om Ryssland/Sovjet som har tagit 27. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Ulf Kristerson: gratulerar Erdogan efter valet

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) gratulerar Turkiets president Erdogan till valsegern. ”Vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritet”, skriver han på Twitter. Relaterade länkar: Read more »

Elfsborgsstjärnan: "Det blir väl 28 raka"

Elfsborgsstjärnan: “Det blir väl 28 raka” Åtta raka segrar och serieledning. Kan det räcka hela vägen till ett SM-guld? Varför inte, undrar Elfsborgstalangen Ahmed Qasem. – Tar vi en match ... Read more »

Bluffen i Robinson-finalen avslöjad – så luras tittarna helt: ”Förvånad”

Robinson-final Robinson-finalen går inte till så som den ser ut att göra i tv-rutan. Nu berättar deltagarna om hur de får ta paus mellan de olika momenten. – Jag bara ... Read more »

Utfrågning om inflation i SVT: ”Är inte 1990-tals krisen”

Utfrågning om inflation i SVT: ”Är inte 1990-tals krisen” Hanteringen av den höga inflationen avhandlas i söndagskvällens Agenda i SVT, där ekonomer och politiker från alla åtta riksdagspartier medverkar. Nationalekonomen ... Read more »

Tre stycken låg framförallt bakom Djurgårdens seger

Tre stycken låg framförallt bakom Djurgårdens seger Detta räddade Djurgården under ett kaosartat derby som gjorde AIK till tunga förlorare. Djurgårdens IF – AIK (0-0) Mål: 1 Domare: Andreas Ekberg ... Read more »

Kilicdaroglu: Mest orättvisa valet på flera år

Utmanaren i det turkiska valet, Kemal Kilicdaroglu, säger att valet var det mest orättvisa på flera år, rapporterar Reuters. – Det här valet visar att folket inte längre vill ha ... Read more »

Forskare: Fler undantag från etikprövningen behövs

Forskare: Fler undantag från etikprövningen behövs Sverige kan producera världsledande forskning inom samhällsvetenskap om det gjordes fler undantag från etikprövningslagstiftningen, skriver flera forskare på SvD Debatt. Det kan handla om ... Read more »

Hugo Larsson nära rekordövergång

Hugo Larsson nära rekordövergång Har Hugo Larsson gjort sitt i allsvenskan till sommaren? Malmö FF-talangen uppges vara klar för Frankfurt i en rekordaffär – men är själv tystlåten om detaljerna. ... Read more »

Erdogan vann det turkiska valet

Recep Tayyip Erdogan har vunnit det turkiska presidentvalet och får sitta kvar i ytterligare fem år. Själv utropade han sig sig som segrare under tidig kväll. Den enda vinnaren är ... Read more »

Backstjärnan missar kvartsfinalen

Backstjärnan missar kvartsfinalen Tre Kronors backstjärna Rasmus Sandin missar kvällens VM-kvartsfinal mot Lettland i Riga. Skadan efter knätacklingen han åkte på mot USA stoppar spel. undefined Ladda ner Hänts nya ... Read more »

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer Ghostrunner 2 visades upp som en av de första titlarna under Sonys ännu pågående Playstation Showcase. Vi fick inte en omfattande titt på spelet, ... Read more »

Ingen specifik kyrka utpekad som terrormål

E-post och chattar visar att bröderna planerade ett dåd mot en kyrka. Arkivbild. Det finns inget konkret mål för det planerade terrorattentatet mot en svensk kyrka, säger chefsåklagare Liddy Oechtering. ... Read more »

Gripen efter folkmordet i Rwanda

Fulgence Kayishema som anklagats för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994 har gripits i Paarli Sydafrika efter 20 år på flykt, rapporterar CNN. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Robinson 2023: Tittarna i tårar efter Elins ord till Amanda: "Borde finnas en gräns, TV4"

Robinson 2023 lider mot sitt slut med den stundande finalen på söndag den 28 maj. Intrigerna i programmet har fortsatt, och deltagaren Pernilla Block tycks inte stå särskilt högt i ... Read more »

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt”

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt” Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar Rysslands beslut att stänga generalkonsulatet i Göteborg: ”Beklagar djupt”, rapporterar TV4 Nyheterna. Texten uppdateras Relaterade länkar: Read more »

Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

Sultan Ahmed al-Jaber är inte okontroversiell som klimatmöteschef. Arkivbild. En oljemagnat som chef för nästa FN-toppmöte om klimatet? En riktigt dålig idé, anser över 100 ledamöter i USA:s kongress och ... Read more »

Så enkelt slipper du mördarsniglar i sommar – knepet med vanliga föremålet kan rädda din trädgård på nolltid

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. Men de är inte bara en otrevlig syn för ögat, de slemmiga sniglarna utgör ett fot för inhemska arter och är dessutom ... Read more »

Dödshjälpsläkare får inte legitimationen åter

Förvaltningsrätten i Stockholm meddelar i en dom att dödshjälpsläkarens legitimation även i fortsättningen ska vara återkallad. Arkivbild. Läkaren Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Den drogs in i höstas ... Read more »

Beyoncé och Jay-Z har enligt uppgift köpt den dyraste villan i Kalifornien. Bilder från drömvillan

Beyoncé och Jay-Z har varit ett stabilt par i flera år nu och är definitivt bland de mäktigaste i showbusiness. Allt de rör vid förvandlas till guld och det kommer ... Read more »

Jättevändningen: Zlatans avgörande beslut – som nu kan bli hans stora avsked till fotbollen

Alla har varit slående överens om att säsongen är över för Zlatan. Men nu kommer jättevändningen för 41-årige Ibrahimovic. Vilket också kan bli hans stora avsked till spelarkarriären. För drygt ... Read more »

Asllani hoppas på comeback i helgens derby

Asllani hoppas på comeback i helgens derby [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Kosovare Asllani har inte spelat en fotbollsmatch på ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự