Bränsleskada i reaktor kan ge högre elpris

En bränsleskada i Oskarhamn 3 har dykt upp som en oro när det gäller elproduktionen i Sverige.

Bränsleskada i reaktor kan ge högre elpris
© OKG

En kärnkraftsreaktor i Oskarshamn har drabbats av en bränsleskada.

Ägaren OKG har meddelat elbörsen om den uppkomna skadan. Kommunikationschef Désirée Liljevall beskriver skadan som inte helt ovanlig. Men av marknadsskäl får hon inte säga så mycket mer än vad som är meddelat till elbörsen Nordpool.

Det handlar enligt henne om en så kallad sekundär bränsleskada. Det skulle kunna handla om någon form av skräp som kan ha hamnat i bränslebassängen och som kan skava håll i bränsleinkapslingen.

– Vad just den här bränsleskadan beror på, det vet vi först efter undersökningen av det skadade bränslet, säger Désirée Liljevall.

Och när vet man det?

– Vi har ju revision i april. Och om inget oförutsett händer så är tanken att vi tittar på det då.

– Vi håller koll, vi vet inte mer i dagsläget, fortsätter hon.

Största enheten för elproduktionen i södra Sverige

Höga gaspriser i Europa, ökad efterfrågan på el och bitvis dåligt med vind har lett till häftiga pristoppar. Lägre överföringsförmåga från Norge senaste veckan gör importen mer begränsad, med högre priser som följd, skriver Svenska Kraftnät i en uppdatering av kraftbalansen inför vintern.

De senaste dagarna har priserna både i söder och norr nosat på historiskt höga nivåer, och veckan som helhet ser ut att bli rekorddyr.

Svenska Kraftnäts driftschef Pontus de Maré är inne på att det kan bli ännu värre, och bränsleskadan i Oskarshamn är en oroväckande joker med i spelet.

”Skulle den bränsleskada som finns på Oskarshamn 3 bli värre och blocket behöver ställas av tappar vi 1 450 MW i elproduktion i södra Sverige”, skriver Svenska Kraftnäts driftschef Pontus de Maré.

Det är den största elproduktionsenheten vi har i Sverige. Och en eventuell nedstängning av reaktorn skulle dessutom påverka flödena till det sämre, i ett redan ansträngt läge.

– Det skulle vara en smäll för elleveranserna söderut, säger Christian Holtz, analytiker på energikonsultbyrån Merlin & Metis.

Det kan handla om ytterligare någon krona högre pris enskilda dagar, enligt honom.

Risken ökar då för störningar i effektbalansen, som i sin tur, om det vill sig illa, kan medföra lokala nedstängningar av elen, även om den faran bör tonas ner, enligt de Maré och Holtz.

– Det innebär större risker än vad det brukar vara, om än ganska små ändå, säger Christian Holtz.

Kan behöva stängas

Hur allvarlig är då bränslecellsskadan i den enda kvarvarande reaktorn i drift vid Oskarshamnsverket? Det är ingen fara för säkerheten, men den kan komma att behöva stängas för lagning.

 

Christian Holtz tycker det är svårt att bedöma allvaret, eller sannolikheten för en tillfällig nedstängning av Oskarshamnsreaktorn för att laga felet.

– Men de flaggar ju upp för att det finns en risk, säger han och konstaterar att även Svenska Kraftnät uppmärksammar detta.

– Ingen rök utan eld, fortsätter han.

News Related

OTHER NEWS

BBC klipper bort rasism och sexism ur klassiker

© Tillhandahålls av Omni BBC Radio har i tysthet de senaste åren klippt bort skämt i äldre humorprogram som kan uppfattas som rasistiska eller misogyna, skriver The Times. Passager har ... Read more »

Undervariant som tagit fart i Danmark ökar nu i Sverige

© Tillhandahålls av Omni En undervariant till omikronvarianten av coronaviruset, som är på väg att bli den dominerande i Danmark, ökar även i Sverige. Det rapporterar SvD. Under vecka två ... Read more »

Brittiske försvarsministern reser till möte i Moskva

© Tillhandahålls av Omni Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har accepterat en inbjudan att möta sin brittiske motsvarighet Ben Wallace för att diskutera Ukrainakrisen. Det uppgav en brittisk källa på lördagen ... Read more »

Tim Söderlund klar för Djurgården

© Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån & Djurgårdens IF Tim Söderlund är klar för Djurgården. Tim Söderlund lämnar Nordamerika.  Nu flyttar den Skellefteåfostrade forwarden tillbaka till SHL – där han har skrivit ... Read more »

Försvarskritik mot medier: ”Kanske tagit i för mycket”

© Tillhandahålls av Omni Försvarsmakten är kritisk mot hur svenska medier rapporterat kring de många drönarincidenter som inträffat senaste veckan, och mot nyhetsbevakningen av försvarets förstärkta insats på Gotland. I ... Read more »

Sebastian Hartmanns löfte om Timrå: ”Vi ska inte kvala”

© Foto: Pär Olert/Bildbyrån & Timrå IK Sebastian Hartmann. Timrå tog en stark trepoängare mot Växjö.  Efteråt slog Sebastian Hartmann fast att laget ska undvika kval.  – Sätter alla laget ... Read more »

Berlusconi drar sig ur italienska presidentvalet

© Tillhandahålls av Omni Ex-premiärministern Silvio Berlusconi drar sig ur kampen om presidentposten i det stundande italienska valet, skriver Reuters. Berlusconi motiverade beslutet med att det krävs enighet i Italien ... Read more »

Berlusconi trekker seg som presidentkandidat

© Leveres av ABC Nyheter Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi (85). Kunngjøringen lørdag kom to dager før avstemningen skulle begynne. Det er en sammensatt gruppe av over 1.000 italienske folkevalgte ... Read more »

Isländsk jätteskräll i EM – körde över OS-mästarna

© Tillhandahålls av Omni Island stod för en jätteskräll i handbolls-EM genom att besegra OS-mästarna Frankrike med klara 29–21, trots att sju spelare saknades på grund av bland annat covid-19. ... Read more »

Edmonton Oilers uppges visa intresse för Joonas Korpisalo

© Foto: Russell LaBounty-USA TODAY Sports Joonas Korpisalo. Det är ingen hemlighet att Edmonton Oilers avser att förstärka målvaktssidan.  Då uppger Pierre LeBrun i TSN:s Insider Trading att de bland ... Read more »

Nye metoder har revolusjonert behandlingen av hjerneslag

Om noen du bor sammen med plutselig får problemer med å snakke, smile eller løfte armen – så bør du ringe 113. Da kan det være et hjerneslag. Men hva ... Read more »

Pavel Khomchenko storspelade i AIK:s seger

© Foto: Maxim Thore/Bildbyrån Pavel Khomchenko. Den enda matchen i HockeyAllsvenskan under lördagen blev en målsnål historia.  AIK kunde dock vinna över Västervik med 3-1 efter att Pavel Khomchenko storspelat ... Read more »

El Salvadors bitcoinköp kan göra landet bankrutt

© Tillhandahålls av Omni Samtidigt som El Salvador fortsätter att köpa bitcoin hotas landet att bli bankrutt, skriver Financial Times. Presidenten Nayib Bukele skrev i veckan på Twitter att landet ... Read more »

Ukraina kritiserer tysk beslutning om å ikke sende våpen

© Leveres av ABC Nyheter USAs utenriksminister Antony Blinken (til venstre) møtte onsdag Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i Kiev. Utenriksminister Dmytro Kuleba ba Berlin om å «slutte å undergrave fellesskapet». ... Read more »

Bengtströms rivstart– sprang på världstid

© Christine Olsson/TT Carl Bengtström. Arkivbild. Inomhussäsongen fick en bra start för Carl Bengtström. I Växjö drog han till med nytt personbästa på 400 meter med tiden 45,91 – den ... Read more »

Tyskland i dubbelt bråk med Ukraina – marinchef sa att Putin förtjänar respekt

© Tillhandahålls av Omni Flera incidenter skakar relationen mellan Ukraina och Tyskland. Tyskland förser inte Ukraina med vapen och stoppar genom en klausul även Estland från att skicka tysktillverkade vapen ... Read more »

Islands EM-skräll – krossade Frankrike

© Zsolt Szigetvary/AP/TT Island slog Frankrike i handbolls-EM. Island stod för en jätteskräll i handbolls-EM och krossade Frankrike med 29–21 i mellanrundan i Budapest. Båda lagen har drabbats hårt av ... Read more »

Observation i Huskvarna får ufo-beteckning

© Tobias Lindgren/Ufo-Sverige Ufo-Sveriges illustration av iakttagelsen i Huskvarna, baserat på observatörens beskrivning. En kväll i februari ser en man ett märkligt föremål i luften från sin balkong i Huskvarna. ... Read more »

Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære

© Leveres av ABC Nyheter Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene i Norge ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. – Det islamske emiratet har tatt skritt for ... Read more »

Backdoldisen Eric Hjorth tillbaka i Sverige: "Trivs riktigt bra i AIK"

Eric Hjorth flyttade till Kanada för spel i OHL, men efter en säsong i Sarnia Sting hamnade han till slut i Finland och KalPa. Efter nästan två säsonger i det ... Read more »

Barn flydde dödsskjutning i Helsingborg: ”De skjuter!”

© Tillhandahålls av Omni Tisdagens mord i Helsingborg där en man i 40-årsåldern sköts till döds skedde bara ett kvarter från Tågaborgsskolan. Såväl lärare som elever befann sig i närheten ... Read more »

Fängelseattacken i Jemen fördöms – koalitionen nekar

© Tillhandahålls av Omni Minst 82 människor dödades i gårdagens flyganfall mot en fängelsebyggnad i ett rebellkontrollerat område i norra Jemen, enligt uppgifter från huthirebeller och människorättsgrupper. I ett gemensamt ... Read more »

Mamma dödade dotter med funktionsnedsättning – svalt ihjäl långsamt

© Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT Mamma dödade dotter med funktionsnedsättning – svalt ihjäl långsamt Mamman dödade 24-åriga dottern Debbie med funktionsnedsättning genom att vanvårda och långsamt svälta ... Read more »

Mener «Farmen»-kollegaen har blitt feil fremstilt: – Rett og slett veldig fascinerende

Mener «Farmen»-kollegaen har blitt feil fremstilt: – Rett og slett veldig fascinerende Forrige uke ble vårens sesong av «Farmen kjendis» endelig sparket i gang, og den første uken har vært ... Read more »

Konflikten stärker Kinas och Rysslands handelsband

© Tillhandahålls av Omni Den spända situationen mellan väst och Moskva efter den ryska upptrappningen kring Ukraina har fört Ryssland och Kina närmare varandra, skriver Nikkei Asia. Enligt nya siffror ... Read more »

Smitta i Västerås – tvingas skjuta upp match

© Foto: Maxim Thore/Bildbyrån Västerås IK. Västerås är nästa lag i HockeyAllsvenskan att drabbas av covid-19.  Deras match mot Tingsryd på tisdag skjuts därför upp.  – Förhoppningsvis har vi fått ... Read more »

Ny omikronvariant kan ta över spridningen

© Johan Nilsson/TT En ny omikronvariant är på väg att ta över spridningen i Danmark och ökar även i Sverige. Arkivbild. En ny variant av omikronviruset håller på bli dominerande ... Read more »

Larm om kollektiva bestraffningar på regemente

© TT Värnpliktiga i Skövde drabbades av kollektiva bestraffningar, visar en granskning från pliktrådet. Arkivbild Värnpliktiga på regementet i Skaraborg utsätts för kollektiva bestraffningar, rapporterar P4 Skaraborg med hänvisning till ... Read more »

Björk tappade i Abu Dhabi efter trippelbogey

© Adam Ihse/TT En trippelbogey förstörde dagen för Alexander Björk i Abu Dhabi. Arkivbild. Alexander Björk tappar mot täten i Europatourgolfens säsongspremiär i Abu Dhabi. Svensken gick runt på 72 ... Read more »

Norsk militærekspert om Russlands kommandolinjer: – Større sjanser for å gjøre feil

Det sier sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Tor Bukkvoll. Han peker på ulikheten mellom kommandolinjene i Nato og Russland, som kan bli utslagsgivende dersom den svært spente situasjonen skulle eskalere ... Read more »

Här flyger talibanerna till Oslo – brodern till eftersökt terrorist ombord

© Tillhandahålls av Omni Företrädare för talibanstyret i Afghanistan har lämnat Kabul och är på väg till Norge med ett privatplan, rapporterar norska medier. Från söndag till tisdag kommer förhandlingar ... Read more »

Ny smäll för Asbaghi - fortsatt jumbo i Championship

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt I november tog Poya Asbaghi över engelska Barnsley. Men något vidare lyft har inte Championship-laget fått under den förre IFK Göteborg-tränaren. I dag förlorade Barnsley på ... Read more »

Arkeologer har hittat Bellmans Pelikan

Huset där den dåtida restaurang Pelikan bedrev sin verksamhet från 1730-talet revs på 1930-talet för att göra plats åt trafikplats Slussen. Förr i tiden grävde man inte ur marken vid ... Read more »

Minst 82 innsatte drept i flyangrep på fengsel i Jemen

© Leveres av ABC Nyheter En mann hjelpes ut etter flyangrepet i Hodeida i Jemen. Lederen for Leger Uten Grenser (MSF) i Jemen, Ahmed Mahat, sier til AP at minst ... Read more »

Dette er Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet

Dette er Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet Flyet tok av fra Kabul lørdag ettermiddag norsk tid og har ifølge NRK med seg blant andre Anas Haqqani. ... Read more »

Stor kalabalik i SHL-mötet – delade ut tre matchstraff

© Tillhandahålls av Omni Stökiga scener utspelade sig när Oskarshamn tog emot Frölunda i lördagens SHL-omgång. Först fick Göteborgslagets Christan Folin matchstraff för en crosschecking på hemmalagets Dale Weise – ... Read more »

Jonas Junland sågade sitt lag i Linköpings förlust mot Luleå

© Foto: Bildbyrån Jonas Junland kritiserade LHC:s insats. Linköping gjorde en blek insats i två perioder mot Luleå och förlorade matchen.  Då var lagkaptenen Jonas Junland kritisk mot hur laget ... Read more »

Djurgården vinner – i Dick Axelssons comeback

© Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån Djurgården vann med Dick Axelsson i laget. Under lördagen gjorde Dick Axelsson comeback för Djurgårdens IF.  Då fick han lämna isen som en vinnare då han ... Read more »

Uppgifter: Malmö FF jagar mittback - parterna uppges förhandla

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Anel Ahmedhodzic kan komma att lämna Malmö FF i vinter. De regerande mästarna är därför på jakt efter en ny mittback. Enligt Sportbladet är MFF intresserade ... Read more »

Djurgårdare vinnare i Dick Axelssons comeback

© Jessica Gow/TT Axelssons comeback Dick Axelsson spelade fram till ett mål när stjärnan gjorde comeback för Djurgården i SHL. Stockholmarna fick börja året med seger med 2–1, efter straffar, ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic