Brændte mandler

brændte mandler

Er der noget bedre end at gå igennem byen til jul i den søde juletid og nyde duften af brændte mandler? Det er julestemning, der vil noget!

Hvad enten du er til et julemarked eller bare er heldig at have en bod med brændte mandler i din gågade, hvor man i de store kar kan se de lækre mandler karamellisere ind til små, sprøde hapsere, du kan tage med på gåturen gennem strøget i et kræmmerhus.

Brændte mandler er den perfekte mellemting mellem slik og snack, som er ganske vanedannende – du får den lune, ristede mandel med et porøst og sprødt lag af karamelliseret sukker udenpå.

Den kan egentlig spises året rundt og bruges til alt fra snacking, salater, kage og topping og meget andet – men vi spiser den primært om vinteren, da vi forbinder den med jul, julestemning og julehygge.

Hvorfor det lige er blevet en velkendt julesnack, er historikerne lidt i tvivl om, men det er en forholdsvis ny ting på det danske marked – den menes at være blevet introduceret på det danske marked i 1960’erne med mulig inspiration fra Mellemøsten, hvor kombinationen af sukker og nødder har været brugt i århundreder.

Skulle du være så uheldig, at duften af karamelliserede mandler ikke findes, hvor du bor? Så er brændte mandler heldigvis utroligt nemme at lave selv.

Brændte mandler kræver i bund og grund kun to ingredienser – mandler og sukker – og så gør man processen lidt nemmere ved at bruge vand, som styrer karamellisering og temperatur, så du får de perfekte brændte mandler hver gang.

Det er lidt ligesom dem, som bruger vand til at starte stille og roligt op, når man skal lavede brunede kartofler – det er en smart teknik til at undgå, at karamellen brænder på og du bedre kan holde øje med, hvor varm dit sukker bliver.

Når først du har prøvet at lave hjemmelavede brændte mandler, så er du advaret – det resulterer i en årlig tradition!

Vi er uden tvivl mest til de klassiske brændte mandler, hvor grundopskrift er sukker og mandler, men du kan sagtens eksperimentere med forskellige krydderier – eksempelvis kan du tilføje kanel eller kardemomme eller måske lakrids til din blanding, så det får en snert at ekstra julesmag.

Julestemningen breder sig i stuerne, når man langt om længe kan sætte tænderne i de sprøde, afkølede brændte mandler – de skal nemlig lige hvile lidt, inden man spiser dem for den helt rigtige konsistens, men brændte mandler kan nydes som en lun snack såvel som afkølede.

Tips og tricks til perfekte brændte mandler til jul

Hvordan opbevarer man brændte mandler?

Så længe de er blevet helt afkølede, kan de opbevares i lufttætte beholdere eller syltetøjsglas. Du kan også bruge papirspose, som holder fugten ude.

Hvordan undgår man, at man brænder sine brændte mandler på?

Bland sukkeret op med lidt vand, så der går lidt tid, før vandet fordamper og du dermed bedre kan styre karamelliseringen – og så skal du hele tiden røre i panden/gryden, så det ikke brænder på.

Hvor længe kan brændte mandler holde sig?

‘Levetiden’ på både sukker og nødder er utrolig høj, så vi kan med garanti sige, at du nok ikke behøver at spekulere på hioldbarhed – de skal nok blive spist! Men i hvert fald flere måneder under de rette opbevaringsforhold.

Skal mandlerne være med eller uden skal/skræl?

Skrællen eller skallen skal blive på, da sukkeret sidder bedre fast. Så du behøver ikke at smutte mandler, som man gør med andre klassiske former for julebag.

Brændte mandler

Karamelliserede mandler!

4 portioner

20 minutter

Forberedelse: 5 minutter

Ventetid: 0 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Ca. 600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 150 gram mandler
  • 150 gram sukker
  • ½ dl vand

Fremgangsmåde

  1. Hæld mandler, sukker og vand på en pande og bring den på på middelhøj varme – når det begynder at blive varmt, skal du røre rundt hele tiden.
  2. I takt med at vandet fordamper, koger sukkeret ind og coater mandlerne – i starten bliver massen sirupsagtig, så bliver den tør og ‘krummet’. Derefter skal du give den nogle minutter mere, så sukkeret smelter let og overfladen og mandlerne bliver ‘brændte’ – det vil sige, at det krystalliserede sukker udenpå smelter let og bliver til en karamel.
  3. Hæld de brandvarme brændte mandler ud på en bageplade med bagepapir og sørg for at skille dem ad fra starten – lad den køle helt af (eller smag et par stykker, men de er lune!).
News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World