Bosse Andersson jublar åt cup-förändringen: “Höjer statusen markant”

bosse andersson jublar åt cup-förändringen: “höjer statusen markant”

Bosse Andersson jublar åt cup-förändringen: “Höjer statusen markant”

I år får vinnaren av svenska cupen kvala till Europa League i stället för Conference League.  

En förändring som kan bli värd 50 miljoner kronor. 

– Det höjer statusen på cupen markant, säger Bosse Andersson, sportchef i Djurgården, till FotbollDirekt.

I fjol tilldelades vinnaren av allsvenskan Sveriges enda kvalbiljett till Champions League. Tvåan och trean fick kvala till Conference League – och vinnaren av svenska cupen, alternativt fyran i allsvenskan, fick också starta sin kvalresa i Conference League.

Men till i år har upplägget gjorts om. Vinnaren av svenska cupen 2024 kommer att få kvala till Europa League, där man börjar i den första kvalomgången. En förändring som kan bli ytterst betydelsefull, då ett gruppspel i Europa League beräknas vara värt omkring 100 miljoner kronor i prispengar – kontra ungefär 50 miljoner för ett Conference League-gruppspel.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är påtagligt nöjd över förändringen.

– Framför allt är det väl att statusen på cupen höjs. Efter att vinna SM-guldet så är det ju den mest attraktiva platsen att få. Vinner man cupen så är det bättre än att komma tvåa i allsvenskan, så det höjer ju statusen på cupen markant, säger Andersson till FotbollDirekt.

Tycker du att statusen på cupen har varit för låg?

– Sedan det nya cupformatet kom så tycker jag att statusen har höjts i att man kommer in i en tävlingssäsong och så vidare. Det här är väl grädden på moset och att det blir ännu mer attraktivt. Det blir ännu viktigare för varje klubb att vara bra förberedd i den här tävlingen.

Djurgårdens IF har ännu inte säkrat något Europakval i sommar, men gör det om något av allsvenskans topp tre-lag vinner cupen eftersom att man själva slutade fyra i fjol. I så fall får man inleda i Conference Leagues andra kvalrunda, men om Blåränderna själva tar hem cupen innebär det alltså kvalspel ett steg högre upp i systemet.

– Vi vet om förutsättningarna. Vi missade Europa genom allsvenskan i fjol och vill gärna vara med i Europa. Ska vi vara garanterade det så behöver vi vinna cupen, så det är klart att den är extra viktig för oss, säger Bosse Andersson.

Djurgårdens IF ställs mot Skövde AIK, IFK Göteborg och Nordic United FC i grupp 4 av svenska cupen.

News Related

OTHER NEWS

NHL-kaoset: Alla utespelare på isen visades ut

Ett stort slagsmål bröt ut i matchen mellan Ottawa och Florida. Det blev rejält stökigt i NHL-matchen mellan Ottawa Senators och Florida Panthers – med bland annat ett storslagsmål och ... Read more »

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »
Top List in the World