"Boorken ringde och meddelade att jag inte hade någon plats"

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Claes-Göran Wallin spelade tio raka säsonger i Djurgården. Sedan kom Leif Boork och tvingade bort honom från klubben, varpå “Myggan” gick till Hammarby – och slutade före Djurgården i tabellen.

– Jag har faktiskt en t-shirt här hemma i någon garderob där sluttabellen från kvalserien är tryckt på framsidan med Hammarby som etta och Djurgården som tvåa, säger Wallin.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Claes-Göran Wallin tillhör kategorin riktigt stora djurgårdare. Han spelade i Djurgården från 1971, så han kom till klubben från Almtuna, och tvingades bort 1981. Tiden i Djurgården bestod av både med och motgångar. 

– Vi hade spelat JEM i Presov året innan och tagit silver. På den tiden fanns det bara ett JEM som spelades mellan jul och nyår, inga J20-VM och så vidare alltså. Stjärnor i laget var Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg och Martin Karlsson från Skellefteå. Jag spelade i en kedja med Sven-Åke Rudby och Steffan Andersson från Nybro. Vi gjorde det riktigt bra tillsammans och i den sista matchen mot Sovjet, som vi visserligen förlorade med 5-3, gjorde vår kedja alla tre målen, vilket fick upp ögonen hos Djurgårdens ledare. Jag kan ju lite skämtsamt skryta med att jag är en av få spelare som gjort två mål på Viacheslav Tretjak, för det var han som var Sovjets målvakt då. Vi tog silver där i Tjeckoslovakien och ledare för laget var Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och ”Bosse” Tovland.

Global Tech News Daily

– Efter säsongen ringde först Södertälje. Dom trodde att jag var född 1951 och då Södertälje fick reda på att jag var född 1952 ville man att jag skulle stanna kvar och växa till mig i Almtuna. Då ringde i stället ”Pelle” Bergström och Arne Palm från Djurgården och på den vägen var det.

När gjorde du ditt första allsvenska mål för Djurgården?

Global Tech News Daily

– Jag kom till Djurgården inför säsongen 1971/72 och första matchen var mot Timrå, en match som vi vann vill jag minnas. Men första målet… Nej, det kan jag inte komma ihåg.

28 oktober mot Tunabro på Gyllerinken i Borlänge. Du gjorde 1–0 målet framspelad av Ove Svensson. Ni vann till slut med 6–2 och du klev av isen som tvåmålsskytt efter att du även gjort 6-2-målet på pass av Stig Larsson. Domare var för övrig tidigare VM-backen Sven Thunman.

– Det var en ganska tuff match vill jag minnas och Roland Eriksson och Göran Högosta spelade i Tunabro då. Dom båda skulle jag spela mycket tillsammans med i Vikingarna (B-landslaget) under åren.

Vilken kedja tillhörde du oftast under din första säsong i Djurgården?

– Ove Svensson spelade jag ju med rätt mycket. Sedan var vi flera nya spelare som var ungefär jämngamla. Exempelvis Thomas Palm var född 1952 som jag och Per-Allan Wikström, 1951. Det var oftast någon av dessa båda som var tredje länk i vår kedja.

“NÄRA ATT JAG GICK IN I VÄGGEN”

Det var ju ett relativt anonymt Djurgården du kom till 1971. Roland EinarssonBjörn Palmqvist och Folke “Totte” Bengtsson var dom mest namnkunniga i laget. Hur var konkurrenssituationen i laget då?

– Stig Larsson var ju också en av dom namnkunniga. Jag spelade väldigt mycket redan under min första säsong. Jag låg i lumpen som kustjägare i Vaxholm samtidigt och det var nära att jag gick in i väggen faktiskt. Vi körde ju fysträning både där och i Djurgården så jag tog helt slut. Men vi hade ett väldigt förstående befäl som till slut bad mig sova när övriga gruppen var ute och tränade.

– I Djurgården hade vi Vladimir Zabrodsky som tränare och jag fick stort förtroende av honom. Hans träningar var på ett väldigt speciellt sätt och du kunde nog se en del av dom tjeckiska dragen i övningarna. På slutet av hans sista säsong verkade han vara lite less och ville nog mest hålla på med sin tennis i stället.

– ”Totte” Bengtsson var ju en kul typ och han hade lärt Zabrodsky att man kan säga ”skit i pucken och ta spelaren i stället” på svenska. Vi hade en mycket spelskicklig back i Djurgården som hette Lars-Åke “Ludde” Lundell. Då vi spelade i Ahearne Cup mot ryssarna blev han ordentligt uppsnurrad och då hörs Zabrodsky stämma över hela Hovet: ”Ludde skit på pucken”, skrattar Wallin.

Vem av alla tränare i Djurgården har betytt mest för din utveckling som spelare?

– Tuff fråga, vilka har jag haft? Zabrodsky var först sedan hade jag Bert-Ola Nordlander, Hans ”Tjalle” Mild och även “Garvis” Määttä. Nu har jag säkert missat någon men alla har gett mig någonting. ”Garvis” var ju en fantastiskt bra coach i båset, Bert-Ola likaså. ”Tjalle” blev en väldigt bra vän och han hjälpte mig mycket vid sidan av isen. Även “Rolle” Stoltz var med som hjälptränare ett tag och han liksom Bert-Ola kom med små råd om hur jag kunde förbättra mig hela tiden.

“STOD FÄRDIGA PLAN EFTER MATCHEN”

”Myggan” Wallin kom att göra väldigt många fina säsonger i Djurgården, men det blev aldrig något SM-guld för honom i klubben.

– SM-silvret i Göteborg 1979 är väl självklart höjdpunkten. Då förlorade vi i den tredje och avgörande finalmatchen mot MoDo. Givetvis var det inte speciellt kul då vi åkte ur Elitserien 1976, men vi gjorde en väldigt stark säsong i division 1 året efter och tog oss upp igen. Vi inledde med förlust mot Huddinge i första matchen det året och sedan förlorade vi ytterligare två matcher i rad direkt efter det. Sedan vann vi väl resten av matcherna den säsongen.

– Vi kunde bli klara för Elitserien redan med tre omgångar kvar av kvalserien då vi skulle spela mot HV71 i Rosenlundshallen. Problemet var bara att jag och Tommy Tomth, som då hette Eriksson, skulle gå på en fjällöverlevnadsutbildning med GIH samtidigt och Hans Särkijärvi hade ett slutprov på sin polisutbildning. Vi var alla tvungna att vara med på dom här utbildningarna om vi skulle bli godkända. Djurgården ordnade så att det stod färdiga plan efter matchen som tog mig och Tommy till Hammarnäs där vår utbildning var och Hans dit han skulle. En väldigt fin gest av Djurgården och vi vann matchen med 4–2 efter att jag och ”Säcken” gjort två mål var.

”Garvis” Määttä och Tommy Töpel var tränare för det djurgårdslag som tog sig fram till final 1979 mot MoDo. Den första finalen vann Djurgården på Hovet med 6–4, samma siffror som MoDo vann den andra finalen med i Kempehallen. Trots djurgårdsledning med 1–0 och 2–1 i den tredje och avgörande matchen på Scandinavium i Göteborg vände MoDo och vann matchen med 8–3.

– Vi hade ett väldigt bra lag det året med ”Bosse” Berglund, Håkan DahllöfAnders KallurPeter WallinHåkan Södergren, Hans Särkijärvi, Sören Johansson, Per-Allan Wikström, Håkan Ericsson, Stig Larsson, och så vidare på anfallssidan. Sedan hade vi riktigt duktiga backar med Mats Waltin, Thomas Eriksson och Tord Nänzén, men framför allt så hade vi jäkligt skoj ihop. Fast vi räckte inte till i den sista och avgörande finalen.

– Modo hade Tommy Sandlin som tränare och han hade en väldig förmåga att få sina spelare fysiskt väldigt bra tränade. Det tror jag spelade in ganska mycket i den tredje och avgörande finalen. Vi spelade mer på kraft medan MoDo var ett mer skridskoskickligt lag och vi hade helt enkelt inte kraften att spela vårt spel hela vägen.

ÅKTE UR: “VI TRÄNADE FÖR LITE EXPLOSIVITET”

På läktaren i den avgörande finalen satt Djurgårdens bästa poängplockare den säsongen, Anders Kallur, efter en skada som han fått i den andra finalmatchen.

– Lennart Ljungqvist var lagledare hos oss det året och en riktig hockeynörd som ofta reste runt och tittade på olika matcher runt om i Sverige. Ganska tidigt tyckte han att vi skulle värva Kallur, Berglund och Dahllöf till Djurgården. Den här säsongen spelade dom tre tillsammans och var kanske vår bästa kedja. Man kan aldrig säga att en spelare avgör en match med att inte spela, men visst påverkades laget då vår bästa spelare inte kunde vara med.

Hur var stämningen i Djurgården då ni var tvingade till att lämna Elitserien 1976?

– Vi hade ”Tjalle” Mild som tränare och det var ju inne på GIH med mängdträning då. Sven Tumba sa till mig en gång att varför ska du träna sån träning för. Det gäller ju att vara snabb dom första fem meterna. Sen har du ju pucken och kan göra lite vad du vill med, ha ha…

– Lite grann ligger det i vad Tumba sa faktiskt. Vi tränade för lite explosivitet så vi hade inte den farten i spelet som behövdes.

Säsongen 1980/81 hade Leif Boork tagit över som tränare i Djurgården. ”Myggan” Wallin skulle fylla 28 år under den säsongen som skulle visa sig bli hans sista i Djurgården.

– Jag hade väl hoppats på att spela vidare och på den här tiden så fick du inte byta till en klubb i samma serie efter den 30:e augusti. Den 1 september ringde ”Boorken” mig och meddelade att jag inte hade någon plats i Djurgården kommande säsong. Eftersom jag inte fick gå till ett annat elitserielag tog jag kontakt med en klubb i Schweiz för att spela där i stället. Djurgården accepterade inte det heller och jag gick även till hockeyförbundet med frågan, men dom hänvisade mig tillbaka till Djurgården.

– Jag satt där hemma utan agent, för det fanns inte speciellt många såna då, och var både ledsen och förbannad för att jag inte fick spela.

Då dyker Hammarby upp.

– (Skratt) Ja, tänk vad det kan skilja på atmosfär och förutsättningar på 50 centimeter. Vi hade Peter Johansson som tränare i Hammarby den säsongen och han var ju riktigt duktig. Vi spelade mot Djurgården i kvalserien det året och slutade faktiskt före dom i tabellen, även om båda lagen gick upp i elitserien. Jag har faktiskt en t-shirt här hemma i någon garderob där sluttabellen från kvalserien är tryckt på framsidan med Hammarby som etta och Djurgården som tvåa, avslutar Claes-Göran Wallin.

Här kan du beställa “Stickan” Kennes bok, “Hockeyadeln”

© Tillhandahålls av Hockeysverige Stig Kenne med boken “Den svenska hockeyadeln”. Foto: Ronnie Rönnkvist

News Related

OTHER NEWS

Möte mellan högerextrema inför stormningen utreds

© Tillhandahålls av Omni FBI utreder ett möte mellan företrädare för de högerextrema grupperna Proud Boys och Oath Keepers som ska ha ägt rum dagen före stormningen av Kapitolium i ... Read more »

Emma Ribom avslöjar nu – det sa hon till guldhjälten Jonna Sundling direkt efter målgång: ”Jag sa bara…”

Jonna Sundling tog guld, Maja Dahlqvist silver. Emma Ribom blev sexa i finalen – och var snabbt framme och omfamnade OS-guldhjälten. Nu avslöjar hon vad som sades. – Jag tror att det ... Read more »

Vill stoppa förtur med privat sjukförsäkring

© TT Socialminister Lena Hallengren (S) vill utreda ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad vård. Privata sjukförsäkringar ska inte ge förtur i vårdkön till offentligt finansierad vård. Regeringen ... Read more »

Naturlig hjälp mot vallningar

© Kurera Tidskrift AB salvia Sämre sömn, värmevallningar, kraftiga svettningar, ökad kroppslig och psykologisk stress och svängande humör. Allt är symtom som kan drabba kvinnor i klimakteriet. En helt ny ... Read more »

SVT-experten Anders Blomquist lyrisk över svenska succén: ”En av de största dagarna i svensk skidåkning”

OS-guld till Jonna Sundling och silver till Maja Dahlqvist. En prestation som går rakt in i de svenska historieböckerna. – En av de största dagarna i svensk skidåkning, säger Anders ... Read more »

LISTA: Tio tillgängliga KHL-spelare för SHL

© BILDBYRÅN/USA TODAY Sports KHL har sedan tidigare fattat beslut om att avbryta grundserien. Flera spetsspelare får därmed avsluta säsongen i förtid. Nu listar Hockeyveriges Andreas Lundskog tio intressanta spelare ... Read more »

SAS lyfter mot Toronto

© TT SAS ska börja att flyga till Toronto. Arkivbild. Flygbolaget SAS börjar i sommar att flyga till Toronto, Kanada. Direktlinjerna från Köpenhamn och Stockholm inleds den 2 juni med ... Read more »

Sundling: Det är galet, jag har inte förstått det än

© Tillhandahålls av Omni Jonna Sundling dominerade OS-sprinten från kval till final men hade svårt att greppa vad som hänt i den första intervjun efter guldet. – Det är galet, ... Read more »

Dag Tolstoy inlagd på sjukhus – har opererat hjärnan

© Jakob Dahlström/TV4/Instagram/Dag Tolstoy Dag Tolstoy opererades för en cysta i huvudet. Dag Tolstoy behövde under fredagen läggas in på sjukhus för en cysta i huvudet. Nu hyllar han vårdpersonalen. ... Read more »

Jacob Dahlström skriver nytt tvåårskontrakt med SSK

© Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån Jacob Dahlström. I ett inlägg på Twitter berättar Södertälje att Jacob Dahlström har skrivit på ett nytt kontrakt för klubben. 28-åringen förlänger med klubben i ... Read more »

Alice Stenlöf stöttas av följarna – efter relationsbeskedet

Det är i sin senaste video som Alice Stenlöf tar bladet från munnen och berättar hur det egentligen ligger till efter alla turer kring hennes kärleksliv. Ja, det finns just ... Read more »

Alla svenska OS-guld i skidor genom tiderna

© Andreas Hillergren /TT Charlotte Kalla vann OS-guld i skiathlon 2018. Jonna Sundlings uppvisning i sprintfinalen i Peking var Sveriges 32:a OS-guld i skidor genom tiderna. Här är alla gulden. ... Read more »

JUST NU: Otieno inleder starkt - AIK med mycket boll

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 6´ Tydlig matchbild redan från ... Read more »

JUST NU: Täby hotar offensivt - farliga när de får ställa om

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 19´ Farlig chans för Täby. ... Read more »

AVSLÖJAR: Nära att lämna Djurgården

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Tommi Vaiho är nära att gå från Djurgården.  Nu kan FotbollDirekt avslöja att han är nära att lånas ut till IK Sirius. Enligt FD:s uppgifter återstår ... Read more »

Danmark öppnar för stridsplan på Bornholm

© Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT Mette Frederiksen i folketinget i Köpenhamn på tisdagen. Danmark skärper sin militära beredskap, vilket bland annat kan innebära att två stridsflygplan placeras på Bornholm, om det ... Read more »

Intäktslyft för Pfizer

© TT Pfizer har släppt delårssiffror. Arkivbild. Läkemedelstillverkaren Pfizer redovisar en kraftigt ökad vinst under fjärde kvartalet: 3,38 miljoner dollar, motsvarande 0:59 dollar per aktie, kan jämföras med 0,85 miljoner ... Read more »

Olaola: ”Jag litar inte på folk i ljusblå skjorta”

De finns lite överallt. Det är ofta de som sitter på viktiga positioner runtom i samhället. De som bär dyra, välsittande skjortor i ljusblått. Och jag litar inte på dem, ... Read more »

Svensk OS-sprintsuccé – första dubbeln på 38 år

© Henrik Montgomery/TT Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog ... Read more »

40 år efter tragedin - The Who spelar i Cincinnati

© TT The Whos Roger Daltrey och Pete Townshend. Arkivbild. Mer än 40 år efter det att elva människor klämdes ihjäl inför en The Who-konsert ska nu det brittiska rockbandet ... Read more »

Putin om Ukraina: Stå ut med det, älskling

© TT Rysslands president Vladimir Putin under presskonferensen med Frankrikes Emmanuel Macron i måndags. Oavsett om du gillar det eller inte får du tolerera det, “älskling”. Det sade Rysslands president ... Read more »

Nasa ett steg närmare att föra hem stenar från Mars

© Tillhandahålls av Omni Amerikanska Lockheed Martin har fått i uppdrag av Nasa att bygga en farkost som ska spela en viktig roll i att transportera sten, grus och atmosfäriska ... Read more »

Paula Bergström skadad – missar ödesmatchen mot Danmark

Damkronorna tvingas klara sig utan Paula Bergström i ödesmatchen mot Danmark. Backen dras med skadeproblem och kan inte spela den avslutande gruppspelsmatchen. © Tillhandahålls av Hockeysverige Klockan 14:10 har den ... Read more »

Sex ryska fartyg på väg mot Svarta havet för övning

© Tillhandahålls av Omni Sex ryska militärfartyg är på väg till Svarta havet för att delta i en övning, rapporterar Reuters. Enligt ryska marinen har övningen varit planerad sedan länge. ... Read more »

EU stryper utbetalningar till Polen som straff

© Tillhandahålls av Omni EU kommer att hålla inne pengar till Polen för att få landet att betala de böter som EU:s domstol dömt ut, skriver AFP med hänvisning till ... Read more »

Tolv år av anmälningar – sedan dömdes pappan för oräkneligt antal våldtäkter

© Tillhandahålls av Omni Trots tolv år av polis- och orosanmälningar dröjde det till hösten 2020 innan polisen till slut grep en man i Småland som sedan dömdes för att ... Read more »

Historisk svensk dubbel: Jonna Sundling överlägsen

© Tillhandahålls av Omni Det blev en historisk fullträff för de svenska damerna i OS-sprinten. Jonna Sundling var överlägsen i finalen och bakom henne tog Maja Dahlqvist silvret efter en ... Read more »

Han producerar spelfilm om Michael Jackson

© TT Spelfilmen om Michael Jacksons liv är under produktion. Arkivbild. Nu står det klart att Graham King kommer att producera spelfilmen om poplegenden Michael Jacksons liv, skriver Variety. Graham ... Read more »

Bajen krock – supportrar sätter press på tv-kanal

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Krock för Bajen, då går supportrar in och försöker byta speldatum.   Samtidigt som mötet med Malmö FF den 2 maj så spelar damerna mot FC ... Read more »

JUST NU: AIK:s startelva presenterad - följ matchen live

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. Startelva: Janosevic Bonde-Lustig-Karlsson-Otieno Strannegård-Rogic-Ceesay-Ring Meja-Kabuye ... Read more »

Norska megahyllningen till Jonna Sundling – tror inte sina ögon efter guldet: ”Det sjukaste jag någonsin sett”

Bäst i kvalet, kvartsfinalen, semifinalen och finalen. I Norge hyllas nu Jonna Sundling till skyarna. – Det sjukaste jag sett, säger experten Torgeir Björn. Det var långt ifrån självklart att ... Read more »

Yrkar fyra års fängelse för dödskrock

© Anders Wiklund/TT En berusad lastbilschaufför som orsakade en dödsolycka på E45 i Värmland bör dömas till fyra och ett halvt års fängelse, anser åklagaren. Arkivbild. Åklagaren vill att lastbilschauffören ... Read more »

OS-guld till Sundling – silver till Dahlqvist

© Aaron Favila/AP/TT Jonna Sundling korsar mållinjen med ett leende. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog guld och Maja Dahlqvist silver. Det är Sveriges ... Read more »

Bingolottos ursäkt till tittarna – efter ilskan mot inslaget: ”En varning skulle självklart varit på plats”

Efter tittarnas upprivna reaktioner på inslaget i Bingolotto. Nu ger programledaren Stefan Odelberg sin syn på det inträffade. – Förberedelserna för tricken kräver många års träning och utfördes professionellt, säger ... Read more »

Börsnedgång tilltar

© Henrik Montgomery/TT Stockholmsbörsen sjunker. Arkivbild. Stockholmsbörsens nedgång förstärks. Vid 13-tiden är OMXS-index ned 0,8 procent, med blandad utveckling hos OMXS30-bolagen. Banksektorn går mot strömmen. SEB lyfter 1,4 procent medan ... Read more »

Iggy Pop om Polarpriset: ”Ett stort steg för mig”

© Tillhandahålls av Omni Det var en hedrad Iggy Pop som tackade för att ha tilldelats årets Polarpris. I en videohälsning påpekade han att artister som Patti Smith och Metallica ... Read more »

Samuelsson: "Går inte att hoppas på mirakel"

© Pontus Lundahl/TT Sebastian Samuelsson söker OS-formen. Är de medaljtippade svenska skidskyttarna på väg mot en OS-flopp? Eller väntar en ketchupeffekt redan till helgen? Det är inte kris på något ... Read more »

Klæbos revansch: Försvarade OS-guldet i sprint

© Tillhandahålls av Omni Johannes Høsflot Klæbo skakade av sig fiaskot i skiathlonen och försvarade sitt guld i sprint från Pyeonchang. Norrmannen vann finalen före italienaren Federico Pellegrino och ryssen ... Read more »

Guld till Klæbo – Svensson sist i sprintfinalen

© Henrik Montgomery/TT Oskar Svensson. Varken Johan Häggström, Marcus Grate eller Anton Persson lyckades ta sig vidare till semifinalen i sprinten i OS-skidåkningen i Zhangjiakou. Det gjorde däremot Oskar Svensson ... Read more »

13 terrorgripna i Belgien

© Thierry Monasse/AP/TT Belgisk polis har de senaste åren gjort ett flertal insatser mot misstänkta terrorister. Arkivfoto. Belgisk polis har gripit 13 personer efter omfattande tillslag mot misstänkta terrorister i ... Read more »