Boligtopp mener flere bør gjøre som Solveig (23)

Boligtopp mener flere bør gjøre som Solveig (23)

NETTAVISEN/NIDAROS: Solveig Parelius Råbakk (23) sikret seg sin første bolig i Trondheim for 1,875 millioner kroner i januar.

– Det føltes ganske uvirkelig, sier 23-åringen til Nidaros om opplevelsen av å sikre seg sin første bolig.

Hun begynte å se etter sin egen bolig i fjor sommer, og var på visning på denne leiligheten kort tid senere.

– Hvordan var det å være ute som førstegangskjøper?

– Man lærer mens man går. Det finnes ingen manual, så jeg følte meg litt grønn. Men jeg føler meglerne er gode i jobben sin og med råd fra banken og foreldre, som har kjøpt før og har litt erfaring, kunne jeg få veiledning underveis, forteller Råbakk.

Applauderer tankegangen

Eiendomstopp Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren applauderer Råbakks tankegang:

– Det hun gjør er noe av det smarteste en kan gjøre som ung på vei inn i boligmarkedet. Det er mye bedre å kjøpe bolig med et lån du klarer å betjene litt utenfor bykjernen fremfor å leie midt i sentrum.

Hun forklarer videre at når man leier midt i sentrum er det på mange måter penger rett ut av vinduet.

– Det du betaler inn i egen bolig er jo noe du tror skal stige i verdi. Det er også en form for sparing, og usannsynlig mye mer deilig å gjøre vedlikehold på egen bolig enn når man leier.

boligtopp mener flere bør gjøre som solveig (23)

Oslo 20180816. Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Foto: Tore Meek / NTB

Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Foto: Tore Meek

Meier har selv en sønn som skal ut på boligmarkedet nå.

– Jeg har sagt at nå har du et vindu, og du må forte deg.

Det er fordi hun tror på en boligprisoppgang i år, og enda mer de to neste årene.

– Det har med at tilbudssiden på boliger bare kommer til å bli lavere. Om man har sjans til å komme seg ut på boligmarkedet nå, så ville jeg gjort det.

Budrunde

Da det var tid for å legge inn bud på leiligheten, forteller Råbakk at hun ville presse prisen ned, mens selger ville få den opp.

– Så la jeg inn et bud og sa at dette er det siste budet. Jeg tenkte det ikke kom til å bli akseptert, men så ble ringt noen timer senere og fikk beskjed om at budet var godkjent, sier hun og fortsetter:

– Det føltes lenge uvirkelig. Man snakker så hypotetisk veldig lenge, men da vi gikk i gang med kontraktsmøter, overtakelse og alt som skal gjøres, føltes det mye mer virkelig.

Nå er det akkurat en måned siden Råbakk overtok nøklene til sin første egne leilighet.

– Det har gått i ett, sier hun.

Marte Herje Strømme, analytiker i Prognosesenteret sier til Nettavisen at det alltid er lurt å komme seg inn i et marked på vei oppover.

– Men det er et tøft marked å komme inn i med tanke på rentebelastningen man nå har.

Hun sier at selv om prisene har falt gjennom fjoråret, og kanskje svinger litt i løpet av året, er det fortsatt et høyt nivå på renten. Det mener hun betyr at det fortsatt er en stor økonomisk utfordring å komme seg inn på boligmarkedet.

Kausjonist

Råbakk forteller at hun ikke hadde spart opp mye til egenkapitalen hun trengte for å få lån, men da stilte foreldrene opp.

– Vi har en hytte som min far har bygd. Den ble brukt som pant slik at faren min kunne stå som kausjonist. Hvis ikke hadde det tatt mye lengre tid for meg å komme inn på markedet.

boligtopp mener flere bør gjøre som solveig (23)

STUE: Slik ser det ut i stua til Solveig Råbakk (23). Foto: Privat

Meier i Privatmegleren sier det er svært vanlig å ha kausjonist for unge førstegangskjøpere.

– Sånn som boligmarkedet har utviklet seg, er det nesten umulig å klare seg som førstegangskjøper med det egenkapitalkravet som eksisterer. Du rekker ikke spare opp så mye om du ikke bor hjemme.

Hun forklarer at svært mange kanskje må leie, de har kanskje studert og har studielån, og må spare ved siden av.

– Veldig mange får hjelp av foreldre, enten som kausjonister eller direkte tilskudd.

Hun forklarer videre at hennes generasjon (Meier blir snart 60) har vært med på en ekstrem prisoppgang fra 90-tallet og fremover.

– Vi har vært så heldig og fått en formidabel prisutvikling, og en formuesutvikling vi aldri kommer til å få igjen. Vi har trukket vinnerloddet, og fått med oss den beste prisutviklingen som har vært.

– Det er ikke gitt at kan fortsette i like stor grad, sier hun.

Små sjanser uten foreldre

Meier sier videre at de som ikke har foreldre som kan hjelpe har små sjanser til å komme inn på boligmarkedet.

– Vi får et større klasseskille. De som får seg inn på boligmarkedet er ofte de som har foreldrebanken i ryggen. For de som ikke har det går de ofte på leiemarkedet, som blir tøffere og tøffere fordi det er altfor få utleieboliger.

Det fører til at prisene skrus opp.

– Jeg er redd for at en del ikke får råd til å leie heller. Da har man kanskje ikke foreldre som kan hjelpe med leien heller. Da må man bo hjemme mye, mye lenger.

– Tror du vi ser en økning i flere som velger å bo i kollektiv fremover?

– Ja, det kan godt være. Vi ser at stadig flere bor sammen. Mange kjøper, om de får lov av banken, leilighet med ekstra rom så de kan leie ut for å finansiere sin første bolig.

Andre kjøper med venner for å komme seg inn på markedet.

Meier har ett råd til alle ungdommer som vil på boligmarkedet:

– Alle vil bo sentralt i de store byene. Det er ikke gitt at du kan og har råd til det. Se heller utenfor bykjernen, hvor det er god infrastruktur for eksempel. Det er viktig for unge, også kan du kjøpe deg opp etter hvert når du har kommet deg litt lenger ut i livet med inntekter og oppsparing.

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World