Blodbank: Danmark har brug for 540.000 flere stamcelledonorer

I Danmark er der tre gange så mange bloddonorer som stamcelledonorer. Der er brug for mange flere stamcelledonorer – og særligt unge, mandlige.

Det skriver Bloddonorerne i Danmark i en pressemeddelelse.

Hvert år får mere end 140 danskere konstateret en sygdom, der kræver, at de får en stamcelletransplantation for at overleve.

Det kræver et godt match mellem donorens og patientens vævstyper, og findes der ikke en donor med det rigtige match, kan det koste patienten livet.

Det fortæller Morten Bagge Hansen, der er Region Hovedstadens blodbankchef, ledende overlæge på Rigshospitalet og medlem af hovedbestyrelsen for Bloddonorerne i Danmark.

– Der er rigtig mange forskellige stamcelletyper, også kaldt vævstyper. Hvis man siger, der er 300 blodtyper, så er der flere hundredtusind stamcelletyper. Derfor kan det være svært at finde det helt perfekte match.

I Danmark er der 180.000 bloddonorer og 60.000 registrerede stamcelledonorer.

Målet er 540.000 nye registrerede stamcelledonorer, siger Morten Bagge Hansen.

– I de lande, som er godt med, har 10 procent af befolkningen registeret sig som stamcelledonor. Det er det mål, vi har sat os her i landet.

– Så vi skal flytte os fra 60.000 til omkring 600.000.

I første omgang er der en opgave i at gøre danskerne opmærksomme på behovet.

– Den almindelige dansker ved ikke, at vi har et udækket behov. Det skal de gøres opmærksomme på.

– Vi har tidligere haft en regel i Danmark om, at man skulle være bloddonor for også at være stamcelledonor. Det var, fordi vi regnede med, at man var klar til at give afgive stamceller, hvis man også var bloddonor, siger Morten Bagge Hansen:

– Det viser sig, at lande, som ikke har den regel, får en bedre tilslutning, og derfor ændrer vi det nu. Vi gør det nemmere for folk at melde sig. Nu kan man gå ind og melde sig på sundhed.dk med få klik.

I anledning af den internationale stamcelledonordag 18. september sætter Bloddonorerne i Danmark sammen med blodbanker fra hele landet fokus på vigtigheden af stamcelledonation.

Som registreret stamcelledonor bliver man kun kontaktet, hvis en patient matcher en. Chancen for, at man bliver udvalgt, er meget lille, da der findes hundredtusinder af forskellige vævstyper.

/ritzau/

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Drabstiltalt drak en halv kasse øl inden overfald i skov

© Pelle Rink/Scanpix Det var ved denne shelterplads nord for Rønne, at Phillip Mbuji Johansen trak vejret for sidste gang 23. juni 2020. Han døde efter omfattende vold, og to ... Read more »

Politiet har særligt øje på tohjulede trafikanter i uge 43

© Camilla Rønde/Scanpix I 2020 blev 28 cyklister og syv knallertkørere dræbt i trafikken, og yderligere 799 cyklister og 257 knallertførere kom til skade. Ifølge Politiet var den medvirkende årsag ... Read more »

Højesteret udviser tyrker som er født i Danmark

Det var ikke i strid med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, da Østre Landsret sidste år valgte at udvise en mand, som er dømt for våbenbesiddelse, selv om han er vokset op ... Read more »

Pårørende til dræbt forlader retssal i tårer under alarmopkald

© Pelle Rink/Scanpix (ARKIV) Shelter i Nordskoven ved Haslevej i Rønne på Bornholm, mandag 29. juni 2020. En 28-årig mand, med afrikanske rødder, fra Sjælland blev tirsdag 24. juni fundet ... Read more »

Kinakritiske valgplakater fjernet - nu politianmeldes ambassade

En sag om forsvundne valgplakater har nu ført til, at den kinesiske ambassade i Gentofte er blevet anmeldt for tyveri. Det er Thomas Rohden, der er kandidat til regionsrådsvalget i ... Read more »

Dronningens bramfrihed i erindringsborg roses af anmeldere

© John Randeris/Scanpix Dronning Margrethes åbenhjertighed er med til at gøre “Undervejs – Erindringer 1940-1972” interessant, mener Kristeligt Dagblads anmelder. (Arkivfoto) Anmelderne er glade for dronning Margrethes erindringsbog “Undervejs – ... Read more »

Undgå at få irriterende p-afgift for vintertid

© Leveret af FDM Husk at stille din p-skive til vintertid Natten til søndag går vi igen over til normaltid – også kaldet vintertid. Det betyder, at du her skal ... Read more »

Blomsterkunstneren Erik Bering er død

Erik Bering, der var manden bag blomsterbutikken Bering House of Flowers i København og kongelig hofleverandør, er død efter kort tids sygdom. Erik Bering døde i weekenden. Det oplyser hans ... Read more »

Kina melder officielt ud: CO2-udledning skal falde inden 2030

© Hector Retamal/AFP En cyklist ved Huangpu-floden ved et kulkraftværk i Shanghai tidligere i denne måned. Kinas regering har udsendt handlingsplan, som viser, at landets CO2-udledning skal begynde at falde ... Read more »

Chefers telefoner blev aflyttet i sag om brud på Syrien-sanktioner

Telefoner hos de øverste chefer i selskabet Dan-Bunkering blev hemmeligt aflyttet af Bagmandspolitiet i forbindelse med efterforskningen af levering af jetbrændstof til Syrien. Det kommer frem på første retsmøde i ... Read more »

Medier: Solskjær forventes at fortsætte i United

© Oli Scarff/AFP Ole Gunnar Solskjær havde sit at gruble over, da Manchester United søndag tabte 0-5 til Liverpool. Ole Gunnar Solskjær får foreløbigt lov at blive i sædet som ... Read more »

Legendarisk skotsk manager er død

© Cristina Quicler/AFP Rangers-klublegenden Walter Smith er død. Det skotske trænerikon Walter Smith er død i en alder af 73 år. Det bekræfter den skotske fodboldklub Rangers, som Smith stod ... Read more »

Politiet stopper efterforskning af banner mod Newcastle

© Peter Nicholls/Reuters Crystal Palace-banneret, der blev præsenteret lørdag, får ingen konsekvenser. Et opsigtsvækkende Crystal Palace-banner rettet mod Newcastle får ingen konsekvenser. Det oplyser politiet i Croydon, der ellers satte ... Read more »

Trist Silas Holst deler had-beskeder fra Instagram: ‘Fuck du er en svans'

Livet er ikke ligefrem en dans på røde roser for Silas Holst her for tiden. Den professionelle danser og Lise Rønn, der er aktuel i danseshowet ‘Vild med dans’, fik ... Read more »

Forgiftede Korsør-borgere inviteres til videnskabeligt forsøg

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Det er området her ved Korsør Nor, hvor køer gennem græsset optog det sundhedsskadelige stof PFOS, som siden har spredt sig til mennesker. (Arkivfoto). Korsør-borgere med ... Read more »

Erdogans udfald mod kritikere er måske afledningsmanøvre

© Murat Cetinmuhurdar/AFP Præsident Recep Tayyip Erdogan, som her er sammen med forbundskansler Angela Merkel ved et topmøde i Istanbul tidligere i denne måned, kæmper med store økonomiske problemer. Kritikere ... Read more »

Borgmestre fra Vestegnen vil have gratis kviktest igen

© Henning Bagger/Scanpix Ishøjs borgmester vil have de gratis lyntestcentre tilbage, fordi lyntest både er hurtigere og mere behagelige. (Arkivfoto) Ole Bjørstorp, der er borgmester i Ishøj Kommune fra Ishøjlisten, ... Read more »

Alt, du bør vide om kreatin

Kreatin har ry for at være lidt af et mirakelmiddel, når man gerne vil have større muskler – men er det ry fortjent? Her på siden kan du blive meget ... Read more »

Omstridt lægeklinik bliver lukket ned

Ejerne af Charlottenlund Lægehus, der er mistænkt for overfaktureringer af det offentlige, må ikke længere drive lægeklinik. Det fremgår af en afgørelse fra Landssamarbejdsudvalg for Almen Praksis (LSU). Det skriver ... Read more »

Sådan kan du som voksen søge hjælp til din ordblindhed

© Thomas Lekfeldt/Scanpix Få ugers undervisning kan forbedre læse- og stavefærdigheder for ordblinde voksne. (Arkivfoto). Mange af de hundredtusindvis af ordblinde danskere kan have svært at få sig selv til ... Read more »

Udsigt til mere kriblende liv i skovbunden begejstrer naturforening

© Niels Christian Vilmann/Scanpix Med en ny aftale udpeges 385 statsskove, primært gamle løvskove placeret i det østlige Danmark og på Jyllands østkyst. Nogle af de store udpegninger er Store ... Read more »

21-årig sigtet for drab på familiemedlem i Tisvildeleje

En 21-årig mand, der tirsdag morgen bliver fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Helsingør, er sigtet for drab på en 55-årig kvinde. Hun blev mandag fundet død i Tisvildeleje. Det ... Read more »

Maradona-advokat efter afhøring: Blev lavet mange fejl

© Matias Baglietto/Reuters Matias Morla gav interview til journalister, efter at han mandag havde afgivet vidneforklaring. Den medicinske behandling af Diego Maradona var “meget dårlig” op til fodboldlegendens død 25. ... Read more »

385 statsskove får fred for motorsave og bliver urørte

© Liselotte Sabroe/Scanpix Politisk aftale sikrer mere urørt skov i Danmark fremover. (Arkivfoto) Regeringen, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om en politisk aftale, der sikrer den ... Read more »

FAKTA: Træfældning i udvalgte statsskove udfases over seks år

Med en ny aftale er regeringen kommet et stort skridt nærmere et mål om at lade 75.000 hektar statsskov få fred for motorsave og stå urørt. Se mere her: * ... Read more »

Kandis-Johnny i ny udfordring: Skal være med i ‘Fangerne på fortet'

Den garvede musiker ses oftest med en guitar i hånden, men nu kaster han sig ud en mere aktiv udfordring. Når den nye omgang af tv-programmet ‘Fangerne på fortet’ løber ... Read more »

Prins Andrew har fået tidsfrist i sexsag i USA

© Pool/Reuters Prins Andrew, der her taler med journalister efter hans far, prins Philips død den 11. april i år, skal under ed svare på spørgsmål i sag om seksuelt ... Read more »

Lastbil vælter af færge 150 meter fra Hvalpsund

Tirsdag morgen er en lastbil rullet af en færge og ned i Limfjorden. Det skriver Ekstra Bladet. Der er tale om Hvalpsund-Sundsøre-færgen, som sejler mellem Hvalpsund og Sundsøre. Den kaldes ... Read more »

Tre nordmænd formodes døde efter muligt fald ud over vandfald

© Marit Hommedal/AFP Eftersøgningen af tre forsvundne nordmænd er besværliggjort af dårlige vejrforhold og terræn, der gør det svært at nærme sig elven. Norsk politi har opgivet håbet om at ... Read more »

Fagfolk ønsker flere testcentre efter smittestigning

© Philip Davali/Scanpix Mellem 40.000 og 82.000 borgere er blevet PCR-testet den seneste uge. Kapaciteten er på nuværende tidspunkt på 100.000 daglige test. (Arkivfoto) To professorer og en lektor ønsker, ... Read more »

Jordbrugets gæld er faldet til det laveste siden 2007

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Gælden i dansk jordbrug er for første gang i mange år under 300 milliarder kroner. (Arkivfoto) De seneste år er der høvlet godt af på gælden ... Read more »

Coronasituation aflyser opvarmning til Australian Open

© William West/AFP Stefanos Tsitsipas har tidligere været blandt deltagerne i Kooyong Classic. De professionelle tennisspillere har en opvarmningsturnering mindre at vælge mellem i optakten til næste sæsons første grand ... Read more »

Flere fragtopgaver mere end fordobler DSV's overskud

© Niels Ahlmann Olesen/Scanpix Jens Bjørn Andersen er administrerende direktør i DSV Panalpina, der tirsdag har præsenteret regnskab for tredje kvartal. (Arkivfoto) En større efterspørgsel på at få fragtet varer ... Read more »

FN indkalder til krisemøde om kup og blodige protester i Sudan

© -/AFP Militærkup i Sudan har mandag og natten til tirsdag skabt uro i gaderne, hvor demonstranter og soldater støder sammen. Blodige demonstrationer er fortsat natten til tirsdag i Sudan, ... Read more »

Bjorkstrand banker Blue Jackets til sejr over Dallas i NHL

© Russell Labounty/Scanpix Oliver Bjorkstrand (tv) ses i aktion i nattens opgør mellem Columbus Blue Jackets og Dallas Stars i NHL. Den danske ishockeyspiller Oliver Bjorkstrand lavede natten til tirsdag ... Read more »

Længe ventet efterfølger og dansk serie ventes på nye HBO Max

© Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix/AFP Genforeningsafsnittet for den ikoniske serie “Friends”, på dansk “Venner”, havde premiere på HBO Nordic i foråret, men vil fortsat kunne ses på HBO Max, der lander ... Read more »

Japansk prinsesse gift efter udskydelser og pengeskandale

© Pool For Yomiuri/AP/Ritzau Scanpix/Scanpix Den japanske prinsesse Mako er blevet gift med ungdomskæresten, Kei Komuro. Forlovelsen blev annonceret for fire år siden, og brylluppet er blevet udskudt to gange. ... Read more »

Dansk koncern tiltalt for at levere brændstof til syrisk krig

© Claus Fisker/Scanpix Dan-Bunkering og Bunker Holding har hovedsæde i Middelfart. Selskaberne er tiltalt for at have leveret jetbrændstof for 648 millioner kroner til Syrien i strid med en EU-forordning. ... Read more »

Ung amerikaner bekræfter interesse i at købe engelske Derby

© Molly Darlington/Scanpix Derby County og manager Wayne Rooney befinder sig i øjeblikket på sidstepladsen i Englands næstbedste fodboldrække, efter at holdet i september blev fratrukket 12 point i tabellen ... Read more »

Forældre til dræbt mand vidner i drabssag fra Bornholm

© Pelle Rink/Scanpix Brødre ville angiveligt give en ven “en lærestreg” for at have forgrebet sig på deres mor. Men den 28-årig ven døde af den brutale vold, han blev ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic