Bjørn Dæhlies selskap har aldri tjent mer: Betalte 2 prosent i skatt

bjørn dæhlies selskap har aldri tjent mer: betalte 2 prosent i skatt

FLYTTET UT: Bjørn Dæhlie har nå flyttet til Sveits sammen med kona Vilde Falck-Ytter.

Bjørn Dæhlies selskap har aldri tjent mer: Betalte 2 prosent i skatt

Det ble bråk da Dæhlie i 2020 meldte flytting til Bø i Vesterålen, som lokket med vesentlig lavere formuesskatt for å tiltrekke seg investorer og næringsliv. Men Dæhlie valgte allerede i fjor høst å selge huset.

I februar kunne Nettavisen avsløre at han og kona Vilde flytter til Sveits.

– Vi har tenkt på dette i mange år, men det har ikke passet med hensyn til familie og jobb, sier han i en e-post til Nettavisen.

– Vi er midt i 50-årene og har funnet ut at om vi skulle realisere vår plan om å bo i utlandet, så må det bli nå.

Tjente 170 millioner

Skatt har derfor stått sentralt for den tidligere skikongen, og det gjør det også i 2021-regnskapet til Dæhlies investeringsselskap Sisa Invest. Dette selskapet hadde et rekordår i fjor og tjente hele 169,8 millioner kroner før skatt, noe vi skal komme tilbake til.

Men Dæhlies eierselskap betalte for 2021 bare 3,66 millioner kroner i skatt, litt over 2 prosent av overskuddet. Resultatet etter skatt ble hele 166,1 millioner. Så hvordan kunne Dæhlie slippe så lett unna? Igjen er det den norske regelen om såkalte permanente forskjeller som slår inn, som også Jonas Gahr Støre har tjent på.

Permanente forskjeller betyr blant at det er visse inntekter som aldri kommer til beskatning for eierselskapet, holdingselskapet. Det skyldes i de fleste tilfellene gevinst ved salg av aksjer innenfor fritaksmetoden. Sisa Invest har investert i mange datterselskaper.

For Sisa Invest utgjorde disse forskjellene i fjor 166 millioner kroner.

Gunstig skattekreditt

Når et holdingselskap tar ut utbytte eller har aksjegevinster i selskaper de eier, blir skatten helt marginal (0,66 prosent). Overskudd skal ikke beskattes flere ganger innenfor samme konsern. Dæhlie betaler først den høye utbytteskatten på 31,8 prosent (35,1 prosent i år) når han tar ut penger til privat utbytte.

Vi snakker om en skattekreditt for eierselskapene som Arbeiderpartiet og SV har sagt de vil se på. Sisa Invest hadde ved utgangen av fjoråret i tillegg en utsatt skattefordel på 6,7 millioner kroner. Kall det en rett til å betale mindre skatt i et fremtidig år.

2021 ble altså et kjempeår for Dæhlie, som har satset på Tesla-aksjen. Nettavisen skrev om 2020-tallene til den tidligere skikongen at han tjente rått på Tesla, som da var i vinden.

Ifølge Finansavisen var det sønnen Sander som hadde presset faren til å satse på elbilgiganten. Det var en satsing som i 2020 ga en verdiøkning fra 11 millioner kroner til 27 millioner. Nettavisen har prøvd å få kontakt med broren Sivert Dæhlie, for å få en kommentar om tallene, så langt uten å lykkes.

Stavrum: Skikongen flytter fra venstresidens skatteskjerpelser

Firedobling

Tesla-aksjen fortsatte i 2021 sin ville kursferd, slik at Dæhlies Tesla-investering ved utgangen av fjoråret var verdt hele 41,8 millioner. Det ga en urealisert gevinst på 31 millioner, ifølge årsregnskapet til Sisa Invest. Tesla-aksjen er ned i år, så det kan bli en reversering i 2022.

Tesla-investeringen bidro sterkt til at Dæhlies aksjeplasseringer gjennom fjoråret steg med 31 millioner kroner. 11,7 millioner av dette er resultatført i regnskapet.

Hovedårsaken til det rekordhøye overskuddet er hele 150 millioner kroner i såkalte andre finansinntekter, en tredobling fra året i forveien. Ifølge Finansavisen er hovedforklaringen salg av fem handelseiendommer i fjor med en gevinst på 139 millioner kroner.

Stort utbytte

De gode tallene for 2021 gjorde at Dæhlie kunne bevilge seg et tilleggsutbytte på 16 millioner kroner, opp fra 11,2 millioner kroner i 2020.

Ved utgangen av 2021 hadde han plassert 93 millioner kroner i kortsiktige finansplasseringer, hvorav over 40 millioner i Tesla. Den nest største investeringen er i et obligasjonslån.

Dæhlie hadde i desember i fjor 192 millioner kroner i banken. Egenkapitalen ved utgangen av fjoråret utgjorde 591 millioner kroner, altså Dæhlies antatte verdier. Han har en rekke datterselskaper, ikke minst innenfor eiendomsbransjen.

Hyttekonge

Sisa Invest AS har lånt penger til mange av datterselskapene, og dette er ført som fordringer i Sisas regnskaper, penger eierselskapet har til gode.

Bjørn Erlend Dæhlie (55) har blant annet satset på hytteutleie, og han har gått inn i dagligvarebransjen, men ikke minst er han hovedaksjonær i Bj Sport AS.

Dette selskapet utvikler, produserer og markedsfører sportsklær med det registrerte varemerket Bjørn Dæhlie Technical Wear, merket med logoen Bj.

Dæhlie er opprinnelig bosatt i Nannestad. Med sine åtte gull er han tidenes tredje mestvinnende vinterolympier. Dæhlie tok i løpet av langrennskarrieren ni VM-gull og vant verdenscupen sammenlagt hele seks ganger. Han la opp i 2001 etter å ha skadet seg stygt høsten 2000.

News Related

OTHER NEWS

Sentralafrikansk militsleder nekter for krigsforbrytelser

Tidligere militsleder Mahamat Said Abdel Kani (52) står tiltalt for sju tilfeller av krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Mandag startet rettssaken mot ham i Den internasjonale straffedomstolen ICC. Foto: Peter ... Read more »

Mer nesetrøbbel for Stine Bredal Oftedal: – Ikke et komplisert brudd

SATT UT: Stine Bredal Oftedal er ute av spill etter et brudd i nesen. Mer nesetrøbbel for Stine Bredal Oftedal: − Ikke et komplisert brudd Stine Bredal Oftedal må stå over ... Read more »

Møter Mitrovic i «sitt livs form»: – Ekstrem

Møter Mitrovic i «sitt livs form»: – Ekstrem AKERSGATA/ULLEVAAL (Nettavisen): Ståle Solbakken og Martin Ødegaard møtte pressen mandag ettermiddag før tirsdagens landskamp mot Serbia. Norge-kapteinen var tydelig på at matchen ... Read more »

TV 2: Norsk sykkelproff klar for nytt lag

Carl Fredrik Hagen bytter angivelig arbeidsgiver fra neste sesong. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Kanalen hevder å ha kilder på at Hagen allerede har signert kontrakt med laget som ... Read more »

Liverpool-stjerne utelatt fra England-tropp – skaper tvil om VM-spill

Landslagssjef Gareth Southgate sier han må ta noen vanskelige valg. Foto: Mike Egerton/PA via AP / NTB Liverpool-stjerne utelatt fra England-tropp – skaper tvil om VM-spill Det fremgår av den ... Read more »

Tengs-saken er oversendt Riksadvokaten

Minnesteinen på stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i mai 1995. En mann i 50-årene er siktet for drapet, Foto: Jan Kåre Ness / NTB – Saken ... Read more »

Dagbladet: Tengs-saken er oversendt Riksadvokaten

Dagbladet: Tengs-saken er oversendt Riksadvokaten – Saken ligger nå på Riksadvokatens bord, og vi venter på en avgjørelse derfra, sier forsvarer Stian Kristensen til avisen. Han er forsvarer til mannen ... Read more »

Siktet i Oslo-skytingen varetektsfengslet i fire uker

En av de to mennene som er pågrepet og siktet for medvirkning til Oslo-skytingen, er varetektsfengslet i fire uker. To personer ble skutt og drept og 23 personer skadd i ... Read more »

Oslo universitetssykehus skrur ned temperaturen i vinter

Universitetssykehuset opplyser til Nettavisen at den normale temperaturen varierer mellom 21 og 24 grader, og at den nå skal senkes der det er hensiktsmessig. Innsparingen i strømkostnader gjelder alle klinikker ... Read more »

Utdanningsforbundet tar ut 100 nye lærere til uka

Over 8.500 lærere vil være ute i streik når Utdanningsforbundet tar ut ytterligere 100 medlemmer neste uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Utdanningsforbundet tar ut 100 nye lærere til uka ... Read more »

Mystiske Lindsey Buckingham-avlysninger bekymrer fans

LITE INFO: Det er tyst fra Lindsey Buckingham om den siste ukens kansellerte konserter. Her på scenen i Oslo Spektrum i 2013. Mystiske Lindsey Buckingham-avlysninger bekymrer fans Fleetwood Mac-legenden skulle ... Read more »

Solbakken: – Laget er bestemt

Landslagstrener Ståle Solbakken møtte pressen dagen før nasjonsligakampen mot Serbia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Solbakken: – Laget er bestemt TV 2 lurte under mandagens pressekonferanse på om det er ... Read more »

EA og Dynasty Warriors-skaperne avslører Wild Hearts

EA og Dynasty Warriors-skaperne avslører Wild Hearts For to uker siden kunngjorde Electronic Arts at de har gått sammen med Dynasty Warriors-skaperne i Omega Force for å lage det “neste ... Read more »

Frykter stjernespilleren: – Ekstreme ferdigheter

Frykter stjernespilleren: – Ekstreme ferdigheter Saken oppdateres! AKERSGATA/ULLEVAAL (Nettavisen): Ståle Solbakken og Martin Ødegaard møtte pressen mandag ettermiddag før tirsdagens landskamp mot Serbia. Norge-kapteinen var tydelig på at matchen blir ... Read more »

Utdanningsforbundet trapper opp streiken – tar ut 100 nye lærere

Utdanningsforbundet trapper opp streiken – tar ut 100 nye lærere Denne gangen er det lærere i Stavanger som tas ut, skriver forbundet i en pressemelding. Fra mandag 3. oktober vil ... Read more »

Ødegaard om Mitrovic: – I sitt livs form

Martin Ødegaard under mandagens pressekonferanse på Ullevaal stadion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB. Ødegaard om Mitrovic: – I sitt livs form – En spiss med ekstreme ferdigheter. Ekstremt god i ... Read more »

Ødegaard om Haalands dom: – Mye er mentalt

DAGEN FØR DAGEN: Tirsdag tar Martin Ødegaard og Norge imot Serbia til gruppefinale i Nations League. Ødegaard om Haalands dom: − Mye er mentalt ULLEVAAL STADION (VG) Landslagskaptein Martin Ødegaard (23) ... Read more »

AFP: 15 drept etter skoleskyting i Russland

FLERE DREPTE: Skadde blir ført ut av skolebygningen hvor minst 15 skal være drept og 24 skadet. AFP: 15 drept etter skoleskyting i Russland En bevæpnet mann avfyrte mandag flere ... Read more »

Agder politidistrikt og én ansatt mistenkt i Baneheia-saken

Spesialenheten har registrert Agder politidistrikt som foretak og én ansatt som mistenkt i Baneheia-saken. Her blir Viggo Kristi­ansen kjørt ut av fengselet etter at Høyesterett avgjorde at han kunne løslates. ... Read more »

TV 2-journalist Tonje Steinsland er fadder til David Toskas barn

Det melder DN. Steinsland var den første journalisten som fikk Toska til å snakke offentlig om det som er norgeshistoriens største ran. Bankraneren snakket om Nokas-ranet i TV 2-dokumentarserien «Vårt ... Read more »

Aksel Lund Svindal hylles av kreftforeningen: – Han bryter ned tabuer

Aksel Lund Svindal hylles av kreftforeningen: – Han bryter ned tabuer Lørdag delte den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal (39) sjokkbeskjeden om at han hadde fått påvist testikkel kreft. Den ... Read more »

Nadals reaksjon i Federers avskjed vekker oppsikt: – Det er slikt du ser på film

Nadals reaksjon i Federers avskjed vekker oppsikt: – Det er slikt du ser på film Roger Federer fikk et verdig karrierepunktum da han ble behørig hyllet av et fullsatt O2 Arena ... Read more »

Frankrike lover å holde Italia i tøylene i abortspørsmålet

Kvinnen som trolig blir Italias nye statsminister er Giorgia Meloni. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB – Vi vil passe på, sammen med presidenten til EU-kommisjonen, for å sikre ... Read more »

Bilic ny Watford-trener

Slaven Bilic som Besiktas-trener da de møtte Tromsø i europaligaen i 2013. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB. Bilic ny Watford-trener Watford opplyser om ansettelsen av Bilic på Twitter med ... Read more »

Vita og Wanda er urolige for det som skjer i Iran

BEKYMRET: Tvillingsøstrene Wanda og Vita Mashadi er bekymret etter å ha fulgt med på det som skjer i Iran. Vita og Wanda er urolige for det som skjer i Iran ... Read more »

Kreml gleder seg over Melonis seier

Giorgia Meloni blir trolig Italias neste statsminister. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB – Vi er klare for å ønske velkommen alle politiske krefter som klarer å gå forbi ... Read more »

NVE vil ha gasskraftverket på Mongstad i backup til vineren

BACKUP: NVE er positiv til å ha gasskraftverket på Mongstad stående som en reserveløsning. NVE vil ha gasskraftverket på Mongstad i backup til vineren Innen helgen skal Statnett legge frem ... Read more »

Politiet har gravd etter firebarnsmor som har vært savnet siden 2007

Belur Sardar forsvant sporløst i Mjøndalen i 2007. Arkivfoto: Politiet / NTB Samme høst som 29-åringen forsvant ble ektemannen siktet for å ha drept kona og gjemt liket. Han nektet ... Read more »

Myndighetene advarer mot hytteflytting for å få strømstøtte

Dagens strømpriser kan friste noen hver til å melde flytting for å få strømstøtte også der, men det kan få konsekvenser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Skatteetaten har ansvar ... Read more »

Apple vil lage Iphone 14 i India

Den nye Iphone 14 skal lages i India. Den nye Iphone 14 skal lages i India. (Foto: Jeff Chiu/AP/NTB) Dropper Kina. Den nye Iphone 14-serien introduserer ifølge Apple ny teknologi ... Read more »

Super Mario Bros. 5 laget i Super Mario Maker 2

Super Mario Bros. 5 laget i Super Mario Maker 2 Vi vet at det ikke finnes noe offisielt Super Mario Bros. 5, men nå kan vi få en smakebit på ... Read more »

EU tar grep og forenkler ladingen

Det er ventet at EU’s Transportkomite vedtar innføringen av såkalt e-roaming, noe som betyr at det holder med en ladeapp uavhengig av hvilken ladestasjon som benyttes. Norge viser som kjent ... Read more »

Ada Hegerberg mister Norge-kamper

Ada Hegerberg fra EM-kampen mot Østerrike i juli. Foto: Terje Pedersen / NTB Stjernespissens navn manglet da landslagssjef Hege Riise presenterte troppen til testkampene mot Brasil (7/10) og Nederland (11/10). ... Read more »

Nytt søk etter savnet firebarnsmor

Nytt søk etter savnet firebarnsmor Firebarnsmoren Belur Sardar forsvant sporløst i Mjøndalen i 2007, og har vært savnet siden. Nå har politiet gjort et nytt søk i saken, 15 år ... Read more »

Skyting på skole i Russland – 13 drept og 21 såret

Skyting på skole i Russland – 13 drept og 21 såret Mandag formiddag rapporterte flere russiske medier om skoleskyting i den russiske byen Izjevsk. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal ... Read more »

Skadeplaget Hegerberg ute av landslagstroppen

SATT UT AV SPILL: Ada Stolsmo Hegerberg hjelpes av banen i VM-kvalifiseringskampen mellom Belgia og Norge 2. september. Skadeplaget Hegerberg ute av landslagstroppen ULLEVAAL STADION (VG) Lyons Ada Hegerberg (27) ... Read more »

NRK: Politiet har gravd etter Belur Sardar, som forsvant i Mjøndalen i 2007

Belur Sardar forsvant sporløst i Mjøndalen i 2006. Arkivfoto: Politiet / NTB NRK: Politiet har gravd etter Belur Sardar, som forsvant i Mjøndalen i 2007 I forrige uke begynte politiet ... Read more »

Sykkelveteranen Valverde legger opp etter Il Lombardia

Spanjolen Alejandro Valverde med VM-gullet i 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB. Sykkelveteranen Valverde legger opp etter Il Lombardia Il Lombardia tilsvarer Lombardiet rundt eller Tour of Lombardy og arrangeres ... Read more »

Hege Riise tar ut landslagstroppen kl. 14

Hege Riise tar ut landslagstroppen kl. 14 ULLEVAAL STADION (VG) Hege Riise tar ut troppen til kampene mot Brasil og Nederland. Publisert: 26.09.22 kl. 13:42 Mandag kl. 14 tar Hege ... Read more »

Ny analyse kaster nytt lys over sjakkdramaet: – Spikeren i kisten

DRAMA: Magnus Carlsen og Hans Niemann står i sentrum av et sjakkdrama som ryster sjakkverdenen. Ny analyse kaster nytt lys over sjakkdramaet: − Spikeren i kisten Sjakkverden er vært rystet av ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network