Birgitte Raaberg: Jeg ville gerne blive til noget

Asia's Tech News Daily

Det bliver et kærkomment genhør med sin ungdoms soundtrack, når Birgitte Raaberg går på scenen i musicalen “She Loves You”, som får verdenspremiere i Tivoli til foråret.

Beatles’ største hits danner nemlig lydkulissen i fortællingen om tre etaper af kærligheden – den unge, spirende kærlighed, den etablerede, fasttømrede kærlighed og den livslange, ubetingede kærlighed.

– Det bliver en historie om en familie med deres kærlighedshistorier på godt og ondt og også med den vinkel: Hvad er det, vi bruger vores liv til?, fortæller Birgitte Raaberg.

– Der er nogle sammenstød mellem den travlhed, vi er røget ind i i nutiden, og så den tid, jeg repræsenterer som moren i forestillingen – hippietiden og oprøret mod kæft, trit og retning.

I “She Loves You” bliver Birgitte Raaberg genforenet med Maria Lucia, som spiller hendes datter.

De to spillede første gang over for hinanden for et årti siden i musicalen “Sugar”, så det er et glædeligt gensyn.

– Hun måtte i virkeligheden gerne være min datter. Det ville jeg synes, var skønt, siger den 67-årige sanger- og skuespillerinde og fortsætter:

– Jeg er gift med Troels, min dejlige, dejlige mand. Jeg har ikke kunnet få børn. Det har været en tur, jeg har været igennem, og det har jeg det fint med i dag. Det er derfor, Maria Lucia og alle mine andre teaterbørn gerne må være mine børn, siger hun med et smil.

Birgitte Raaberg var selv barn, da Beatles bragede igennem med budskaber om fred og næstekærlighed, og den dag i dag er hendes liv farvet af den tid.

– Jeg er jo kunstner, skuespiller og sanger, og jeg maler og skriver digte. For mig er kunsten en dør ind til livet. Jeg holder meget af, at vi giver de farver, vi har hver især, til et velfungerende samfund.

– Jeg holder også meget af, at der er plads til at stikke ud, og at diversitet er en ressource. Det synes jeg, den tid gav os, og det kunne vi godt bruge noget af i dag, mener hun.

Birgitte Raaberg kan selv huske, hvordan hun og de andre unger stod nede i gården på Frederiksberg, hvor hun voksede op, og sang Beatles-sange, som de havde hørt i Radio Luxembourg.

Selv ville hun gerne gå forrest med guitaren og synge protestsange.

– Nu mistede jeg desværre min far, da jeg var 27. Men jeg tror, det var hårdt for den generation, at vi gjorde oprør og syntes, at de på mange planer ikke levede op til, hvad man skulle som menneske. Det er lidt ligesom at få at vide i dag, at man er en boomer, siger Birgitte Raaberg og fortsætter:

– Jeg kan se det nu her, hvor jeg selv er blevet en ældre skuespiller, og jeg står og siger til de unge: Prøv at høre her, det hedder ÆR-GER-LIGT. Jeg kan huske de gamle skuespillere sige til mig: “Åh, de unge kan jo ikke tale!”. Og jeg tænkte: “sikke nogle gamle idioter”. Jeg kan godt se de unge i dag tænke: “Ej, Birgitte, nu er DU bare en gammel idiot”.

Hippiebevægelsen var dog ikke udelukkende peace, love and harmony, fortæller hun.

– Det er ikke sådan, at vi alle sammen bare skal blive hippier, for der var også bagsiden, hvor der var utroligt mange stoffer. Det er ikke altid, at ting kommer til en, hvis ikke man sætter foden i og selv yder en indsats, siger hun og fortsætter:

– Det var der, jeg gik imod hippiebevægelsen, for jeg ville gerne blive til noget. Jeg ville gerne arbejde for at komme til at gøre det, jeg gerne ville.

Birgitte Raaberg drømte om at blive skuespiller. Men hun turde ikke sige det højt.

Det kom først i gymnasiet.

– Jeg var ikke køn nok, jeg var ikke dygtig nok, og jeg var skidegenert. Jeg var alt muligt andet end hende, der troede på sig selv, fortæller hun.

– Jeg vidste faktisk meget længe ikke, hvem jeg var. Men da jeg så fandt ud af, at jeg kunne det, jeg gerne ville, var det: wauw! Der kan stadig være en flig af: “Gud, kan jeg det her?!”. Men nu har jeg heldigvis min træning og min disciplin.

Birgitte Raaberg har 40-års jubilæum som skuespiller i år.

Det helt store gennembrud fik hun som Susan Himmelblå i kultklassikeren “Midt om natten” over for Kim Larsen og Erik Clausen, og rollen indbragte hende en Bodil-statuette.

Siden har hun udmærket sig i en anden kultklassiker, nemlig som lægen Judith i Lars von Triers “Riget”, som hun også er prisbelønnet for. En rolle, hun i øvrigt genoptager næsten 25 år efter, når tredje og sidste sæson får premiere næste år.

Ved siden af sang og skuespil arbejder Birgitte Raaberg som performancecoach og med kommunikationstræning – blandt andet med afsæt i indiansk livsfilosofi.

– Jeg ville synes, jeg visnede, hvis jeg ikke havde muligheden for at udtrykke mig kunstnerisk. Jeg ville ikke synes, livet var noget værd faktisk, for det er det, jeg føler, jeg er kommet på jorden for at gøre, siger hun.

– Uanset hvad vi har af talenter, er det supervigtigt, at vi bruger vores lys. Og der synes jeg, at vores kultur nogle gange kan være en lille smule belastende i forhold til manglende selvværd, som jeg synes, er en folkesygdom, som jeg selv har måttet kæmpe meget med.

I dag befinder Birgitte Raaberg sig et rigtig godt sted.

– Når jeg tænker tilbage på de 40 år, er jeg taknemlig over så meget, jeg har fået lov til at lave, siger hun.

– Jeg har haft travlt med alt muligt fantastisk, og det tyder ikke på, at det stopper. Folk har nogle gange spurgt mig: “Hvad ville du, hvis du kun måtte én ting?”. Men det vil jeg ikke. Jeg vil bruge hele mit liv – hele tiden.

“She Loves You” får verdenspremiere 25. marts 2022 i Tivolis Koncertsal og opføres efterfølgende i Musikhuset Aarhus.

/ritzau/

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Kofod ved fronten i Ukraine: Mest alvorlige situation i nyere tid

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Udenrigsminister Jeppe Kofod er lørdag landet i Dnipro i Ukraine. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) På et tidspunkt, hvor risikoen for en optrapning af konflikten mellem ... Read more »

Meningsmålinger slagter Boris Johnson efter festskandaler

© Henry Nicholls/Reuters Premierminister Boris Johnsons parti, Det Konservative Parti, er langt bag efter oppositionspartiet Labour i meningsmålingerne. (Arkivfoto) Noget tyder på, at det britiske regeringsparti, Det Konservative Parti, er ... Read more »

United-træner: Anthony Martial nægter at spille

© Martin Rickett/Reuters Ifølge Manchester Uniteds midlertidige cheftræner, Ralf Rangnick, nægtede Anthony Martial at være en del af truppen til kampen mod Aston Villa. (Arkivfoto) Det er offentlig kendt, at ... Read more »

Bengals bryder 31-årig stime af nederlag i NFL-slutspil

Stimen er brudt. Bengals har sejret. Holdet fra den amerikanske by Cincinnati tager natten til søndag sin første sejr i slutspillet til NFL, den største nordamerikanske liga i amerikansk fodbold, ... Read more »

Tsunami fra vulkanudbrud i Tonga truer flere lande

© Handout/AFP Satellitoptagelser fra vulkanudbruddet viser en askesky, der er fem kilometer bred, og som når 20 kilometer op i luften. En tsunami fra vulkanudbruddet i Tonga er nået til ... Read more »

Martial søger væk fra United - nægtede at spille mod Aston Villa

© Martin Rickett/Reuters Ifølge Manchester Uniteds midlertidige cheftræner, Ralf Rangnick, nægtede Anthony Martial at være en del af truppen til kampen mod Aston Villa. (Arkivfoto) Det er offentlig kendt, at ... Read more »

Løkkes nye partis hjemmeside går i luften uden store navne

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Lars Løkke Rasmussen er natten til søndag gået i luften med sit nye parti Moderaternes hjemmeside. (Arkivfoto) Den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen er natten til ... Read more »

Spansk pokalbrag er afbrudt efter skandalescener

© Cristina Quicler/AFP Sevillas midtbanespiller Joan Jordan er gået i græsset efter at være blevet ramt af kasteskyts fra Betis-fans. Når lokalrivalerne Sevilla og Real Betis tørner sammen i spansk ... Read more »

Utilfreds Dybala leder Juventus mod pligtsejr hjemme

© Isabella Bonotto/AFP Paulo Dybala stirrer intenst ud mod tribunerne – angiveligt for at tilkendegive sin utilfredshed med Juventus-ledelsen, som ifølge argentineren er løbet fra en mundtlig aftale med ham. ... Read more »

Løkke vil lade folk længst fra arbejdsmarkedet være i fred

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Grundlovsdag vil Lars Løkkes parti, Moderaterne, holde stiftende landsmøde i Vejle og præsentere værdiprogram og kandidaterne til det næste folketingsvalg. (Arkivfoto) Hvis man har været uden ... Read more »

Dansk dartspiller sikrer sig adgang til europæisk tour

© Swen Pf”rtner/Scanpix Gerwyn Price, som i 2021 vandt både PDC Pro Tour og VM, kan i den kommende sæson få dansk modstand på touren. (Arkivfoto) Danske Vladimir Andersen skal ... Read more »

Lindberg er med i Danmarks jagt på point mod Slovenien

© Andreas Gora/Scanpix Füchse Berlin-spilleren Hans Lindberg ligger nummer tre på Bundesligaens topscorerliste. (Arkivfoto) Hans Lindberg blev fredag hasteindkaldt til den danske EM-trup, efter at Johan Hansens fiberskade viste sig ... Read more »

NFL-stjerneskud kan bryde 31 år lang forbandelse

© Andy Lyons/AFP Joe Burrow er i gang med sin anden sæson for Cincinnati Bengals. (Arkivfoto) 6. januar 1991. Stjernequarterbacken Norman “Boomer” Esiason og holdkammeraterne går fra banen på Riverfront ... Read more »

Sen scoring forpurrer tiltrængt Newcastle-sejr

© Lee Smith/Scanpix Joao Pedro stiger flot op i Newcastles felt og sørger for et enkelt point til gæsterne. Det er fortsat kun bundproppen Burnley, som Newcastle har formået at ... Read more »

Målræven Lewandowski runder massiv milepæl i Bundesligaen

© Thilo Schmuelgen/Reuters Robert Lewandowski fejrede lørdag sit bundesligamål nummer 300. Robert Lewandowski er et sandt målmonster. Det satte den polske angriber en tyk streg under, da han lørdag scorede ... Read more »

Bramsen havde helst været foruden FE-sag

Sagen om en mulig læk af hemmelige oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) tog en ny drejning fredag, da det kom frem, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) også er ... Read more »

Vulkanudbrud udløser tsunamivarsel for hele USA's vestkyst

Der er lørdag udsendt varsel om tsunami for hele USA’s vestkyst. Årsagen er et stort vulkanudbrud nær østaten Tonga i Polynesien. Tsunamibølger har allerede ført til mindre oversvømmelser på Hawaii, ... Read more »

Østriger undslipper karantæne og vinder på maratonpiste

© Marco Bertorello/AFP Vincent Kriechmayr vandt lørdagens styrtløb i Wengen. Det var anden gang i karrieren, at det lykkedes for østrigeren, der er regerende verdensmester i styrtløb. Den østrigske skiløber ... Read more »

Genoa dropper Shevchenko som træner efter to måneder

© Marco Bertorello/AFP Andriy Shevchenko er arbejdsløs, to måneder efter at han blev ansat i Genoa. Den tidligere stjerneangriber Andriy Shevchenko er færdig efter blot to måneder som cheftræner i ... Read more »

Test: Jabra Elite 7 Pro

Danske Jabra er efterhånden verdenskendte for deres true wireless earbuds, der generelt set imponerer, ikke bare på lydkvalitet – men særligt også på mikrofon- og opkaldskvalitet og aktiv støjreducering. I ... Read more »

Falsk Flash Player er malware

© Leveret af Komputer for Alle Malware på smartphones: Så er den gal igen. En farlig malware-type florerer på smartphones, og denne gang skjuler den sig ganske godt. Malwaren forklæder ... Read more »

Massevis af angreb: Undgå at din NAS bliver ramt

© Leveret af Komputer for Alle Malware i NAS: Du skal passe på, når du færdes på internettet. Det samme skal det udstyr, som du forbinder til nettet. Udstyr som ... Read more »

Østrig strammer rejseregler - nyligt smittede kan få problemer

© Karl-Josef Hildenbrand/Scanpix De kommende uger er der højsæson for skiferier i Østrig, men skærpede indrejseregler kan det gøre vanskelige for danskere at komme ind, hvis de for nylig har ... Read more »

Nanoforskeren: Pandemien har banet vej for RNA-medicin

Jørgen Kjems er professor på Aarhus Universitet og leder Kjems Lab ved det interdisciplinære center for nanovidenskab (INANO). Han forsker i RNA-medicin og håber at udvikle metoder til at levere ... Read more »

Arsenal får ønske opfyldt: London-derby er udskudt

© Craig Brough/Reuters Bukayo Saka er en af de Arsenal-spillere, der for tiden er ude med en skade. (Arkivfoto) Søndagens arvefjendeopgør i Premier League mellem Arsenal og Tottenham bliver alligevel ... Read more »

Yderligere 25.034 coronatilfælde - indlagte falder til 711

© Getty Det seneste døgn er der registreret yderligere 25.034 tilfælde med corona. Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI) lørdag. Ud af de 25.034 smittetilfælde er ... Read more »

FC Midtjylland belønner topscorer med ny kontrakt

© Martin Sylvest/Scanpix Junior Brumado har scoret syv superligamål i denne sæson. (Arkivfoto) Junior Brumado har været FC Midtjyllands farligste mand i den første halvdel af superligasæsonen, og det bliver ... Read more »

Løkke ser sigtelse af Claus Hjort som en overreaktion

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Lars Løkke Rasmussen under møde i Folketingssalen, hvor der stemmes om, hvorvidt Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget efter rigsretsdommen, tirsdag den 21. ... Read more »

De Bruyne sikrer ustoppelige City smal sejr i topbrag

© Oli Scarff/AFP Kevin De Bruyne scorede kampens eneste mål med et skud fra kanten af feltet. Manchester Citys sejrsstime i Premier League vil tilsyneladende ingen ende tage. En scoring ... Read more »

Tidligere verdensetter misser første tennistriumf i to år

© David Gray/AFP Andy Murray tabte lørdagens finale i Sydney til russeren Aslan Karatsev. Tennisstjernen Andy Murray missede lørdag chancen for at vinde den første turneringssejr i mere end to ... Read more »

DF-kamphaner skal se hinanden i øjnene i debat før formandsvalg

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix De fire kandidater skal søndag i debat forud for, at Dansk Folkeparti skal vælge ny formand. De fire kandidater til at blive ny formand for Dansk ... Read more »

Styrelse har på tre måneder barberet stor del af køreprøvepukkel

© Henning Bagger/Scanpix Siden Færdselsstyrelsen overtog ansvaret for kørekortområdet i oktober 2021, har de afviklet 100.000 køreprøver. (Arkivfoto). Bunken af ventende køreprøver har længe været enorm, men det er lykkedes ... Read more »

Tiltale: Kvinder blev kontrolleret, ydmyget og voldtaget af 29-årig

To gange brækkede en kvinde flere ribben efter et stempelspark i brystet, i forbindelse med at hun gennem tre en halv uge flere gange blev voldtaget af en mandlig bekendt. ... Read more »

Politi ser på droners flyvninger over svenske atomkraftværker

© Fredrik Sandberg/AFP En ukendt drone er blevet observeret over det svenske atomkraftværk Forsmark, som ligger omkring 140 kilometer nord for Stockholm. (Arkivfoto). En ukendt drone er fredag blevet observeret ... Read more »

Tre personer såret ved knivangreb på Tokyos universitet

© Str/AFP Adskillige studerende, som var på vej til en eksamen på Tokyos prestigefyldte universitet, blev lørdag såret ved et knivoverfald. En 17-årig studerende blev anholdt ved universitetets port. Han ... Read more »

Spanske fodboldkampe i Saudi-Arabien skaber fyrig kønsdebat

© Amr Nabil/Scanpix Formanden for Det Spanske Fodboldforbund, Luis Rubiales (til venstre) sidder med Saudi-Arabiens sportsminister, prins Abdulaziz bin Turki Al-Faisal (Arkivfoto). Fire af de bedste spanske fodboldhold kæmper i ... Read more »

Politiet skød mod rude: Anholdt sigtes for besiddelse af skydevåben

En anholdt mand fra en større politiaktion på Islands Brygge i København fredag bliver lørdag formiddag stillet for en dommer i Københavns Byret. Ifølge Ritzaus oplysninger drejer sigtelsen sig om ... Read more »

Fire ud af fem daginstitutioner ramt af corona den seneste uge

© Asger Ladefoged/Scanpix Sygefraværet hos landets daginstitutioner er alarmerende, hvis man fortsat skal sikre omsorgen for børnene, lyder det fra fagforening. (Arkivfoto) Næsten en tredjedel af landets daginstitutioner har i ... Read more »

Coronatest sender igen dansk håndboldmålmand i isolation

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Målmand Jannick Green må atter gå i selvisolation, efter at han er stødt til resten af det danske håndboldlandshold ved EM. Det oplyser Dansk Håndbold ... Read more »

Bandekrig: Frifundet mand kræver højere erstatning for fængsling

© Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix I 301 dage sad en i dag 52-årig mand fra bebyggelsen Mjølnerparken i København varetægtsfængslet i en våbensag i forbindelse med en bandekonflikt. Han blev ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic