Birgitte Hjort fylder 40: Borgen har betydet alt

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Hvad gør en glad?

Et simpelt, men paradoksalt lige så kompliceret spørgsmål, når noget udadtil ligner det ultimative, men indeni føles tomt.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Man må ud at gøre sig sine egne erfaringer, så man kan tage tøjlerne tilbage. Og det har Birgitte Hjort Sørensen i den grad gjort.

Den 16. januar fylder skuespillerinden 40 år.

Global Tech News Daily

– På en eller anden måde har jeg altid orienteret mig mod noget ældre, end jeg var. Så jeg føler egentlig, jeg kommer mere og mere i nærheden af det, jeg synes, jeg er, siger hun.

Birgitte Hjort Sørensen er opvokset i Birkerød som datter af to læger og troede, at hun også selv skulle den akademiske vej – indtil teatret trak i hende.

Global Tech News Daily

I gymnasiet var hun med i de klassiske skolekomedier, og efter studentereksamen tog hun på teateraftenskole som et afbræk fra bøgerne, men mærkede hvordan hun stortrivedes i det.

– Jeg er ud af en søskendeflok på tre, og der har jeg altid været sådan: “Hey, kig lige på mig!”.

– Jeg troede, skuespillet måske handlede om, at jeg godt kunne lide opmærksomhed. Men fra første dag syntes jeg, det var lige så skægt at tumle rundt på gulvet med de andre som at stå på scenen.

Underviserne så hendes talent og opfordrede hende til at gøre det til en levevej.

Birgitte Hjort Sørensen kom ind på Statens Teaterskole i 2003 og mærkede med det samme, at den hjemlige følelse fortsatte.

– Jeg var god i skolen som barn, men havde sværere med det sociale, fordi jeg måske var lidt bedrevidende og irriterende. På teaterskolen syntes jeg, jeg blev meget klogere på at omfavne folk, som var anderledes end mig.

– Jeg kunne tidligere godt være sådan: Jeg har ret, I tager fejl. Men jeg har opdaget, at det har jeg ikke altid. Sandheden er næsten ikke til at definere, når man kommer med forskellige perspektiver.

– Jeg kan også se, efter jeg har fået børn, at det er vigtigt, at folk drager deres egne erfaringer og konklusioner.

Birgitte Hjort Sørensen blev uddannet skuespiller i 2007 og landede nærmest direkte derefter på Det Ny Teaters opsætning af musicalen “Chicago”.

Det brede gennembrud kom i 2010 med DR-dramaet “Borgen” som journalisten Katrine Fønsmark.

En nøglerolle, som hun genoptager, når den længe ventede fjerde sæson får premiere på DR 13. februar og siden på streaminggiganten Netflix.

– Jeg tænkte i årene efter de første tre sæsoner, at jeg da også godt kunne tænke mig at blive set som noget andet end Katrine Fønsmark. Men det er virkelig ikke noget, jeg har noget imod at blive associeret med, siger hun.

– “Borgen” har betydet alt for mig. Og jeg har været rigtig heldig at lave mange forskellige ting og fået lov til at bevise – i hvert fald over for mig selv – at jeg kan alt muligt andet.

Katrine Fønsmark satte ikke blot Birgitte Hjort Sørensen på danmarkskortet, men også på verdenskortet.

Til afslutningen, da tredje sæson var i kassen, gav en af producenterne Birgitte Hjort Sørensen den udfordring at blive den første danske kvindelige skuespillerinde til at slå igennem i udlandet – Sidse Babett var der i øvrigt ikke den dag, bemærker Birgitte Hjort Sørensen med et grin.

– Men jeg kan huske, jeg tænkte: Det vil jeg sgu godt!.

Hun vidste, at det skulle realiseres, inden hun skulle have børn, for et liv på farten ville være uforeneligt med at have familie for hende, så hun skyndte sig afsted og lod den danske beskedenhed blive derhjemme.

– Spielberg ringer ikke af sig selv, så jeg vidste, at jeg skulle sige det, jeg gerne ville, højt. Og det blev jeg bestyrket i, fortæller hun.

– Jeg fik en agent i London og kunne næsten ikke få mig selv til at sige, at jeg gerne ville spille teater der. Det var grænseoverskridende, for jeg har været rimelig mærket af den danske jantelov. Men et år efter spillede jeg Shakespeare i West End.

Det blev begyndelsen på udlandseventyret.

– I starten fik jeg også tilbudt roller, fordi andre var sprunget fra. “Jessica Alba kunne ikke alligevel – kan du sidde på et fly til Bulgarien om tre dage?”.

– Det er ikke, fordi jeg synes, jeg lavede noget dårligt, men jeg var ikke specielt kritisk med, hvad jeg sagde ja til, fordi det hele var nyt og spændende, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

Udlandseventyret kulminerede med fantasysuccesen “Game of Thrones”, musicalkomedien “Pitch Perfect” og den Martin Scorsese- og Mick Jagger-skabte serie “Vinyl” for ej at forglemme Broadways ikoniske brædder.

Men euforien fortog sig. Hun var altid den fremmede, den nye eller gæsten, som var langt fra sine nærmeste.

– Den frihed, det gav mig ikke at være bundet, gav en stor ensomhed. Det koster mange kræfter hele tiden at være på: Hvor kommer du fra? Skal vi drikke en kaffe? En drink til?. Det gear udmattede mig, siger hun.

– Jeg tror heller ikke, det er tilfældigt, at der er nogle, der udvikler et misbrug. Jeg var selv meget i byen og fik et overforbrug af alkohol. Der er noget, der skal dæmpes i en. Den rastløshed, der kommer af at bo i en kuffert, fungerede i længden ikke for mig, erkender Birgitte Hjort Sørensen.

Samtidig knækkede karrierekurven også en anelse, og der var mindre gods i manuskripterne, der landede, selv om de så fede ud på papiret.

Det var højsommer. Hun sad oppe i sengen i sin lejlighed i New York, fordi der piskede mus ind, spiste pomfritter og slugte “Fraser” fra start til slut.

Så kom selvransagelsen. Hun var nødt til at tage tøjlerne tilbage.

– Jeg tænkte over, hvad der gjorde mig glad: “Jeg er nysgerrig og får et kick af at lære nyt. Så jeg kan videreuddanne mig”. Den tanke var simpelthen så frisættende for mig, siger Birgitte Hjort Sørensen og tilføjer:

– Jeg kommer ikke til at sige, hvad det er, men jeg har lige tilmeldt mig et studie, som jeg er ret tændt på.

Så langt nåede Birgitte Hjort Sørensen ikke dengang, for da hun rejste hjem igen, lå der et opsigtsvækkende tilbud.

Hun blev spurgt om at komme til casting som tv-vært.

Noget, som hun førhen ville have nægtet, for det var da kun et træk, man tog, når man ikke længere kunne få job som skuespiller, tænkte hun.

Men nu var situationen rent faktisk den, at hun var arbejdsløs, så hun bed stoltheden i sig, tog til casting og endte som vært på DR’s underholdningsprogram “Flashback”.

– Jeg blev virkelig overrasket over, hvor krævende, udfordrende og sjovt det var. Så det var alligevel godt, jeg tog derhen – det var også der, jeg mødte min kæreste, siger hun med et smil.

Birgitte Hjort Sørensen danner par med tv-producenten Kristian Ladegaard Pedersen, som hun har to døtre med.

En skøn, skelsættende – og hård – oplevelse, der vender livet op og ned – formentlig som mange andre også erfarer, siger Birgitte Hjort Sørensen kortfattet.

Hun værner om sine nærmeste og sin families privatliv. Relationer overskygger alt og forankrer hende.

– Jeg har virkelig et solidt fundament under mig, som jeg ved, altid vil gribe mig. Og det synes jeg, jeg sætter pris på på en helt anden måde i dag. Fra at jeg har boet alle mulige steder i verden, er vi flyttet uden for byen nu.

– Jeg synes, jeg har nået meget, og jeg er kommet ned i et helt andet tempo. Men det var alligevel en brat tilvænning fra mega jetsetliv til barsel. Nu skal jeg prøve at forbinde de to verdener, siger hun med et smil.

Den 13. februar får fjerde sæson af “Borgen” premiere, og på den anden side venter nye udfordringer.

Ved siden af skuespillet synger Birgitte Hjort Sørensen, indtaler bøger og holder oplæsninger. Og så er hun også begyndt at holde foredrag. Blandt andet om rejsen fra “Borgen” til Hollywood tur-retur.

– Det er måske det, man opdager med alderen: Alting bevæger sig.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Karsten Dybvad stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank

© Liselotte Sabroe/Scanpix Karsten Dybvad har været bestyrelsesformand i Danske Bank siden 2018. Nu stopper han snart. (Arkivfoto) Danske Banks bestyrelsesformand ønsker at trække sig fra posten. Karsten Dybvad, der ... Read more »

Antallet af svin i de danske stalde falder

© Henning Bagger/Scanpix Der er blevet længere mellem grisene i de danske svinestalde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at svinebestanden faldt med 1,8 procent i 2021. (Arkivfoto) Der er blevet ... Read more »

Flere passagerindtægter er med til at fordoble DFDS' overskud

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix DFDS har forbedret resultaterne i 2021 på trods af modvind fra flere sider. (Arkivfoto) Det danske rederi DFDS har løftet resultaterne i 2021, selv om der ... Read more »

Naturfond finder plastik i selv de mest uberørte havområder

© Munir Uz Zaman/AFP WWF Verdensnaturfonden erkender, at det vil være “ekstremt svært og ekstremt dyrt” at forsøge at rense havene for plastik. (Arkivfoto) Plastaffald har infiltreret alle hjørner af ... Read more »

Ros fra Putin til Macron kan pege i en fredeligere retning

© Pool/Reuters Emmanuel Macron og Vladimir Putin talte søndag længe om mulige løsninger på uenighederne mellem Nato og Rusland i spørgsmålet om Ukraine. Mere end fem timer brugte Frankrigs præsident ... Read more »

Biden: Hvis Rusland angriber Ukraine så lukker Nord Stream 2

© Kay Nietfeld/Scanpix Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, på besøg mandag i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus hos præsident Joe Biden. Hvis Rusland invaderer Ukraine, vil der ikke længere ... Read more »

Østrigsk skiløber skriver historie med OL-guld i Kina

© Joe Klamar/AFP Matthias Mayer triumferede tirsdag i super-G ved OL i Beijing. Dermed skrev han olympisk historie. Som den første mandlige skiløber vandt Matthias Mayer guld for tredje olympiske ... Read more »

Piger har næsten dobbelt så ofte senfølger efter corona som drenge

© Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Et nyt dansk studie om senfølger efter coronasmitte hos unge viser, at piger næsten dobbelt så ofte som drenge har længerevarende symptomer. (Arkivfoto) Der er forskel ... Read more »

DIF-formand: Isolerede OL-atleter flyttes til nyt hotel

© Gints Ivuskans/AFP Nick Olesen har sammen med Matthias Asperup været isoleret på et særligt hotel siden ankomsten til Beijing tirsdag i sidste uge. Der er bedre forhold på vej ... Read more »

Politi modtager op til 100 opkald om 22-årig kvindes forsvinden

© Nordjyllands Politi/Free 22-årige Mia Skadhauge Stevn har ikke givet lyd fra sig, efter at hun natten til søndag var i byen i Aalborg. Overvågning viser, at hun satte sig ... Read more »

Amerikansk medie fremhæver dansk film som stærkt oscarbud

© Valerie Macon/AFP Tirsdag eftermiddag dansk tid bliver det afsløret, hvilke film der er nomineret til dette års oscaruddeling. (Arkivfoto) Når nomineringerne til dette års oscaruddeling afsløres tirsdag eftermiddag dansk ... Read more »

Dyrlæger på barrikaderne i frustration over medicinregler

© Henning Bagger/Scanpix Dyrlæge Karina Hou Larsen forudser, at den nye EU-forordning om veterinærmedicin kan øge udskrivelsen af antibiotika til for eksempel svin, selv om hensigten er at sænke forbruget. ... Read more »

Skrækskade sender ung amerikaner hjem fra vinter-OL

© Luca Bruno/Scanpix Nina O’Brien brækkede mandag benet i sit andet gennemløb i kvindernes storslalom ved vinter-OL i Beijing. Den amerikanske alpinskiløber Nina O’Brien er ude af vinter-OL i Beijing, ... Read more »

Medie: FC Barcelona indgår milliardaftale med Spotify

Fodboldklubben FC Barcelona er angiveligt tæt på at kunne annoncere en sponsoraftale i milliardklassen med musikstreamingtjenesten Spotify. Det melder den catalanske radiostation Rac1 mandag. Ifølge mediet er den spanske storklub ... Read more »

Quarterback-stjerneskud har is i maven op til Super Bowl

© Jay Biggerstaff/Scanpix Joe Burrow fejrer sejren mod Kansas City Chiefs 30. januar. (Arkivfoto) Mange ville nok tilgive Cincinnati Bengals for en smule neglebideri op til Super Bowl-opgøret mod Los ... Read more »

Bernal efter hospitalsudskrivelse: Jeg føler mig genfødt

© Handout/AFP Den colombianske cykelstjerne Egan Bernal hylder de læger, der reddede hans liv efter cykelstyrt, så han søndag kunne udskrives fra Sabana Universitetshospital i Bogota. Den colombianske cykelstjerne Egan ... Read more »

Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP

© Gamereactor Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP Den legendariske spildesigner Tim Schafer og hans studie Double Fine leverede et af sidste årets største ... Read more »

Eriksen ser frem til at lægge hjertestop bag sig hos Brentford

Christian Eriksen ser frem til at kunne lægge fortællingen om sit hjertestop bag sig og vende fokus tilbage på fodbolden, når han forhåbentlig snart får comeback for sin nye klub ... Read more »

Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine

© Liselotte Sabroe/Scanpix Forsvarsminister Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine med forsvarsforligskredsen i Forsvarsministeriet onsdag morgen. (Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) kalder situationen omkring Ukraine for “meget, meget ... Read more »

Efter knap to år åbner Australien for udenlandske turister

© Stringer/Reuters På et pressemøde mandag meddelte den australske premierminister, Scott Morrison, at landets grænser åbner for turister fra den 21. februar. Foto: Stringer Australien åbner sine grænser for færdigvaccinerede ... Read more »

3,9 millioner bor i områder der kan blive omfattet af logning

Hvis regeringens forslag om logning af borgernes teledata bliver til virkelighed, kan 3,9 millioner danskere komme til at bo i områder, hvor teledata kan blive indsamlet. Det svarer til 67 ... Read more »

Politiet beder om privat videoovervågning i søgen efter 22-årig

© /Free Søndag morgen klokken 06.09 blev 22-årig Mia Skadhauge Stevn samlet op af denne bil. I et forsøg på at spore bilens færden beder politiet nu alle med privat ... Read more »

Højgaard suser op på verdensranglisten og øjner top-50

© Andrew Medichini/Scanpix Nicolai Højgaard kysser trofæet efter sin sejr i Italian Open i september 2021. Det var hans første sejr på DP World Tour. Søndag vandt han sin anden, ... Read more »

Hasbro øger salget takket være velkendte fantasy-brands

Et større salg af spillekort og brætspil har i 2021 været med til at give vækst hos den amerikanske legetøjsvirksomhed Hasbro. Det viser selskabets årsregnskab, der er offentliggjort mandag. Samlet ... Read more »

Storbritannien opgiver VM: Vil jagte EM i 2028

Storbritannien og Irland opgiver planerne om at byde på værtskabet til VM i 2030. De vil i stedet forsøge at jagte EM-værtskabet i 2028. Det meddeler de fem involverede fodboldforbund ... Read more »

Nike skrotter aftale med voldtægtsanklaget Greenwood

© Paul Ellis/AFP Mason Greenwoods sponsoraftale med Nike er revet over, meddeler det amerikanske tøjmærke mandag. Det amerikanske tøjmærke Nike vil ikke længere associeres med den engelske fodboldspiller Mason Greenwood. ... Read more »

Politi frygter at 22-årige Mia er offer for forbrydelse

Politiet frygter, at den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der forsvandt i Aalborg søndag morgen efter en bytur, har været udsat for en forbrydelse. Det skriver Nordjyllands Politi mandag aften i ... Read more »

Politiet anholder mand i forbindelse med mistænkeligt dødsfald

I forbindelse med efterforskningen af et mistænkeligt dødsfald i Nr. Felding har politiet anholdt en mand, der skal afhøres i forbindelse med dødsfaldet. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i ... Read more »

Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+

© Gamereactor Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+ Spider-Man: No Way Home befinder sig et lidt mærkeligt sted i forhold til placering på en streamingtjeneste. Selvom ... Read more »

Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet

© Leveret af Mandekogebogen Foto: Pexels – Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet Foto: Pexels Har du også nogen gange lidt svært ved at overskue de ... Read more »

Peng Shuais udtalelser ændrer intet for stålsat forbund

© Unknown/Scanpix Peng Shuai har vist sig offentligt ved vinter-OL i Beijing og har senest afvist, at hun har anklaget nogen for seksuelle overgreb. Kvindernes internationale tennisforbund, WTA, har mandag ... Read more »

Smitteopsporing skærer en tredjedel af medarbejderne fra

© Martin Sylvest/Scanpix Fra 1. februar stoppede coronavirus med at være betegnet som en samfundskritisk sygdom. Samme dag stoppede smitteopsporingen med at ringe uopfordret til nyligt smittede borgere. (Arkiv). Der ... Read more »

Evakueret afghaner brød indrejseforbud: Straf bortfalder

© Nils Meilvang/Scanpix – Hvordan kan I ikke tage situationen i Afghanistan mere alvorligt, når det handler om liv eller død. Jeg kan ikke forstå, at anklageren er så uforstående ... Read more »

Aggressive Aalborg Pirates fortsætter flyvende form

Aalborg Pirates er nyt førerhold i Metal Ligaen. Det er en realitet, efter at holdet mandag vandt topkampen på udebane mod Sønderjyske med 3-2. Sejren er Aalborgs femte i ordinær ... Read more »

Sundhedsvæsnet forlader februar med pukkel på 100.000 operationer

© Getty Når februar er ovre, vil der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) være en pukkel på 100.000 operationer, der er blevet udskudt og mangler at blive udført. Det oplyser ... Read more »

Dortmund kaprer landsholdsspiller i Bayern München

© Martin Meissner/Scanpix Niklas Süle forlader Bayern München, hvor han har været siden 2017. (Arkivfoto) Dortmund har været på rov hos ærkerivalen Bayern München. Klubben har således skrevet kontrakt med ... Read more »

Kasper Asgreen misser sæsonåbner efter positiv coronatest

© David Stockman/AFP Kasper Asgreen må vente med at få gang i sin sæson efter en positiv coronatest. (Arkivfoto) Kasper Asgreen er et af de store danske håb i et ... Read more »

Ny teknologi gør lammede i stand til at gå og svømme igen

© Getty En banebrydende ny teknologi har givet bevægeligheden tilbage hos tre patienter, som var lammet fra benene og nedefter. Det viser et nyt studie, som mandag er blevet offentliggjort ... Read more »

Sverige fjerner alle restriktioner for rejsende fra Danmark

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Den svenske regering har besluttet, at fra og med onsdag ophæves alle coronarestriktioner for rejsende fra Danmark, fra det øvrige Norden og fra EU. Det ... Read more »

Derfor skal du have en Raspberry Pi

Den lille hobbycomputer Raspberry Pi er på få blevet utrolig populær – også i de nordiske lande. Det skyldes blandt andet, at den har utrolig mange formål, og så får ... Read more »