BBC: Emiraterne ville bruge COP28 til olie- og gasaftaler

bbc: emiraterne ville bruge cop28 til olie- og gasaftaler

Formanden for det kommende klimatopmøde COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, er også direktør for det statslige olieselskab Adnoc. Den dobbeltrolle har klimaaktivister tidligere kritiseret. (Arkivfoto)

Værterne for det kommende klimatopmøde COP28, De Forenede Arabiske Emirater, havde planlagt at bruge møder med udenlandske ledere ved COP28 til at indgå aftaler om at sælge olie og gas.

Det viser dokumenter, som den britiske tv-station BBC er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne er udarbejdet af Emiraternes COP28-team til topmødets formand, Sultan Ahmed al-Jaber.

Han var på den måde klædt på til at holde møder med mindst 27 repræsentanter for udenlandske regeringer.

Blandt de notater, al-Jaber angiveligt fik, var der flere punkter, der omhandlede det statslige olieselskab Adnocs interesser i olie og gas.

Dokumenterne er blevet lækket af en såkaldt whistleblower.

En talsmand for COP28 siger til nyhedsbureauet Reuters, at dokumenterne er “upræcise” og ikke er blevet brugt ved møder.

– Det er ekstremt skuffende at se BBC bruge ubekræftede dokumenter i deres journalistik, skriver talsmanden i et svar til Reuters.

BBC skriver, at Emiraternes COP28-team ikke afviser, at møder i forbindelse med klimatopmødet skulle bruges til at tale forretning. Men “private møder er private”, lyder det ifølge BBC.

FN’s Klimasekretariat, UNFCCC, som er ansvarlig for afholdelsen af COP-møderne, siger til tv-stationen, at det er et afgørende princip for klimamødernes værtslande, at de “forpligter sig til at være upartiske”.

FN’s generalsekretær, António Guterres, blev på et pressemøde mandag spurgt til rapporten.

– Jeg kan ikke tro det, lød hans svar ifølge nyhedsbureauet AFP.

I forvejen har klimaaktivister kritiseret, at al-Jaber er udpeget til at skulle lede klimaforhandlingerne.

Jaber er chef for det statslige olieselskab Adnoc. Aktivisterne er bekymrede for, at han ikke vil kunne være neutral, som det er krævet af en formand for en COP.

COP28 indledes torsdag i Dubai.

På klimatopmødet vil internationale ledere for første gang gøre status over, hvor langt verden er kommet, siden klimaaftalen i Paris blev indgået i 2015.

Parisaftalen har som mål at begrænse temperaturstigningen til et godt stykke under 2 grader og forsøge at begrænse den til 1,5 grader i forhold til før industrialiseringen, hvor vi begyndte at brænde kul og olie af.

De fleste forskere er enige om, at en udfasning af fossile brændsler som olie og gas er afgørende, hvis målet skal nås.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World