Aura seri dapur

aura seri dapur

PEMILIHAN perkakasan dapur turut menyumbang kepada keseimbangan rona di dapur.

hafizithnin@mediaprima.com.my

MEMILIKI dapur yang cantik sudah semestinya menjadi idaman setiap pemilik rumah. Apatah lagi, jika si empunya diri sering menggunakan ruang itu.

Malah, tidak keterlaluan untuk mengatakan dapur bukan sekadar menjadi tempat memasak atau menyediakan makanan, tetapi ia menjadi ruang untuk mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Justeru, bagi mereka yang ‘melaburkan’ wang untuk melakukan pengubahsuaian bagi hiasan dalaman di ruang dapur jangan mudah untuk kita menilai negatif. Masing-masing punyai kemampuan tersendiri apatah lagi setiap ruang dalam rumah pasti mempunyai fungsi dan nilai buat penghuninya.

Bagi pasangan suami isteri, Muhammad Fairul Mohd Nasir, 35, dan Rashima Sharuddin, 30, yang memiliki rumah teres dua tingkat sejak 2020, dapur dilihat sebagai ruang yang mampu melengkapkan nilai hiasan dalaman kediaman mereka.

Malah, hiasan dalaman di dapur juga mampu menjadi titik fokal keindahan pasangan itu yang ternyata mempunyai keunikan tersendiri terutama membabitkan pemilihan rona.

Rashima berkata, sebelum memutuskan untuk menghias ruang dapur rumah mereka, dia dan suami banyak melihat contoh dekorasi di laman sosial terutama bagi mendapatkan ilham.

Katanya, tempoh kira-kira sebulan diambil untuk memutuskan gaya dan rona yang mereka inginkan untuk dapur peribadi itu.

“Ketika ini banyak sumber yang boleh kita lihat untuk mendapatkan idea bagi menghias dalaman rumah dan saya juga banyak merujuk foto yang dimuat naik mereka yang gemarkan aktiviti menata hias kediaman.

“Akhirnya, saya dan suami bersetuju untuk mempunyai dapur mempunyai konsep klasik Inggeris yang lebih malar segar,” katanya.

Bagi mendapatkan kelainan menghias dalaman ruang itu, pasangan suami isteri itu mencari padanan rona yang mampu memberi kelainan.

Oleh itu, warna putih, emas dan hitam menjadi pilihan untuk ruang dapur mereka. Ternyata pilihan rona itu membangkitkan aura kemewahan di ruang berkenaan.

“Saya dan suami banyak melihat foto hiasan dalaman dapur serta jarang lihat pemilik menggabungkan dua rona pada kabinet terutamanya.

“Jadi, untuk memberi kelainan saya dan suami sengaja untuk memiliki warna kabinet di bahagian bawah yang berwarna hitam dan selainnya berona putih,” katanya.

Tambahnya, untuk menambah elemen elegan di ruang dapur, mereka memilih aksesori di dapur yang berwarna emas seperti pemegang pintu kabinet, set singki dan jubin ‘blackplash’ berbintik emas.

“Bagi saya padanan warna emas pada aksesori dan rona dominan yang lain iaitu putih khasnya di dinding membangkitkan aura elegan.

“Perkara ini bukan sahaja kami rasa sesuai, tetapi apabila tetamu datang, mereka juga mengatakan perkara sama,” katanya yang membelanjakan RM31,000 bagi kerja pengubahsuaian di ruang itu.

Ketika ditanya mengenai pilihan rona putih yang lebih dominan di ruang dapur yang terdedah dengan kotoran katanya, perkara itu tidak menjadi masalah.

“Ketika ini ada cat khas untuk dapur yang mudah untuk dibersihkan sekiranya kotor. Selain itu, saya juga mengamalkan terus membersihkan dapur selepas menggunakannya,” katanya.

Rashima berkata, perkara utama untuk melakukan kerja pengubahsuaian dan menghias dalaman dapur adalah perlu memastikan saiz barangan di dapur sesuai untuk diletakkan di ruang berkenaan dan mudah untuk disusun.

“Selain itu, pemilihan warna sangat penting kerana dapur saya hanya bersaiz 128 kaki persegi, jadi pemilihan rona yang betul mampu menjadikannya tampak luas,” katanya.

© New Straits Times Press (M) Bhd

News Related

OTHER NEWS

Exodus of doctors will take toll on those remaining, warns group

A doctors’ interest group says inequalities in remuneration, benefits, job security and access to career opportunities have led to doctors leaving the public service. (Reuters pic) PETALING JAYA: A doctors’ ... Read more »

2.72 tan minyak masak paket dirampas

Anggota KPDNHEP dan PPM menunjukkan minyak masak paket satu kilogram yang dimuatkan dalam lori jenis Isuzu yang ditahan di Peringat. FOTO IHSAN KPDNHEP am@hmetro.com.my Kota Bharu: Pihak berkuasa menahan dua ... Read more »

Arteta guna teknik mentol lampu

Arteta memberi motivasi apabila dia ketika bercakap sebelum perlawanan meminta pemain mencipta ‘tenaga’ dan ‘gelombang elektrik’ sambil membawa mentol lampu. – Foto Agensi LONDON: Perbincangan berpasukan oleh Mikel Arteta yang ... Read more »

Music magazine 'Rolling Stone' moves its September publication date for BTS member Jungkook's birthday

Malay Mail Social Logo KUALA LUMPUR, Aug 17 — In an unprecedented move, music magazine Rolling Stone will be moving its September publication date to coincide with the birthday of ... Read more »

Bot pukat tunda ditahan langgar syarat lesen

LIMA kru bot pukat tunda nelayan tempatan ditahan di di Tanjung Tebal. FOTO ihsan PPM am@hmetro.com.my Kota Tinggi: Pasukan Polis Marin (PPM) Wilayah Dua Johor menahan sebuah bot pukat tunda ... Read more »

UiTM Johor Student Allegedly Sexually Harassed By Lecturer In 2021

UiTM Johor Student Allegedly Sexually Harassed By Lecturer In 2021 Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates. A 23-year-old university student Farah @fazzuinnn claimed that a lecturer in ... Read more »

King conferred Turkey's highest award by Erdogan

King conferred Turkey’s highest award by Erdogan ANKARA: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah has been conferred the Turkish Order of the State, the highest award of ... Read more »

TNB bakal bina bandar pintar di UNITEN

Bandar Pintar Sandbox di UNITEN akan dibangunkan dalam masa tiga hingga lima tahun mahanum_aziz@bh.com.my KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Bhd (TNB) merancang bekerjasama dengan beberapa syarikat hartanah untuk memajukan tanah seluas ... Read more »

Appeal over departure levy adjourned as federal counsel unwell

A three-member Court of Appeal bench instructed the parties to go for case management before a deputy registrar. PUTRAJAYA: The appeal hearing of a lawyer, who is seeking a declaration ... Read more »

Why the rear door windows on some cars don’t roll all the way down? | Ask Us Anything #25

Welcome back to another episode of Ask Us Anything, where we gather your questions from the internet and answer them. In today’s episode, we answer which Apple devices support Apple Pay ... Read more »

Sakit mental punca Ezra Miller terjebak jenayah

Selepas berdepan beberapa siri jenayah, Ezra Miller saya baru menyedari menanggung masalah kesihatan mental yang sangat kompleks. – Foto AGENSI bhnews@bh.com.my LOS ANGELES: Bintang utama filem adiwira The Flash, Ezra ... Read more »

Kereta api dalam stadium bola sepak

KERETA Api Ciernohronska akan melintasi stadium Cierny Balog. FOTO Agensi Bratislava: Sebuah stadium bola sepak di Cierny Balog di Slovakia dianggap unik kerana memiliki landasan yang membolehkan kereta api melalui ... Read more »

Di manakah Nur Elyana?

Nur Elyana Adryna hilang sejak 13 Ogos lalu. FOTO IHSAN KELUARGA am@hmetro.com.my Kulai: “Hari ini sudah masuk empat hari saya mencari anak di sekitar kawasan Kulai sehingga ke Skudai, tetapi ... Read more »

Hutang luar kemampuan punca muflis

MENJADI muflis bukanlah satu perkara yang boleh dibanggakan. Apabila muflis, seseorang individu itu tiada lagi kuasa terhadap kewangan sendiri, malah aset milik mereka mungkin dilelong untuk melangsaikan hutang. Mereka yang ... Read more »

Henti projek Melaka Gateway, Ahli Parlimen DAP gesa kerajaan negeri

Projek Melaka Gateway dan yang lain telah menyebabkan kerosakan alam sekitar di pesisir pantai, kata Ahli Parlimen DAP Khoo Poay Tiong. (Gambar Bernama) PETALING JAYA: Seorang Ahli Parlimen DAP menggesa ... Read more »

Suami isteri didakwa subahat, salah guna kedudukan

Tertuduh, Hazliza (kanan) dan suaminya, Shahril (dua dari kiri) didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam. FOTO FAIZ ANUAR am@hmetro.com.my Shah Alam: Pasangan suami isteri didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, ... Read more »

Suami Puteri Aishah terkejut terima bertalu-talu 'friend request'

Puteri Aishah. georgie@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Sejak berkahwin pada November tahun lalu, pelakon Puteri Aishah, 28, dan suaminya Muhammad Firdaus, 29, bertalu-talu menerima ‘friend request’ di media sosial terutama Instagram. Puteri ... Read more »

11 individu disabitkan kesalahan rogol berkumpulan pada 2002 dibebaskan

Wanita melaungkan slogan semasa protes terhadap dakwaan merogol beramai-ramai seorang wanita berusia 19 tahun di kampung Bool Garhi di negeri Uttar Pradesh, di New Delhi pada 2 Oktober 2020. – ... Read more »

Ubahsuai premis untuk disewakan kepada Pati

JALALUDDIN (baju putih) bertanya sesuatu kepada Pati yang ditahan pada Operasi Bersepadu di Pasar Borong Kuala Lumpur. FOTO Saifullizan Tamadi nurul.hidayah@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Segelintir pemilik premis perniagaan di sekitar Pasar ... Read more »

MSPO ditambah baik beberapa ciri baharu

Foto hiasan bhnews@bh.com.my PUTRAJAYA: Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) melaksanakan Piawaian Pensijilan Minyak Sawit Mampan (MSPO) yang sudah ditambah baik dengan beberapa ciri baharu terutamanya untuk Sektor Perniagaan Sawit. ... Read more »

Tiap tahun ada tema

MD Rahim bersama koleksi barangan yang dipamerkan di rumahnya. FOTO Nazri Abu Bakar am@hmetro.com.my Alor Gajah: Sejak 20 tahun lalu, setiap kali menjelang bulan kemerdekaan pesara tentera, Md Rahim Maskop, ... Read more »

Sewa ikut kepala RM100 sebulan, 'sumbat macam sardin'

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan,  Datuk Seri Jalaluddin Alias (baju putih) berbual bersama PATI yang ditangkap pada Operasi Bersepadu di Pasar Borong Kuala Lumpur.  NSTP/SAIFULLIZAN TAMADI nurul.hidayah@hmetro.com.my KUALA LUMPUR: Segelintir pemilik ... Read more »

Linksys Makes Wi-Fi 6 Affordable For StarHub Users With Atlas 6 Mesh Router

Linksys Atlas 6 Starhub (2) As technology becomes more sophisticated, prices are set to rise, but Linksys doesn’t quite subscribe to this model. In a continued partnership with StarHub, the ... Read more »

Kuantan City Council Slammed For Forcing Businesses To Fly Jalur Gemilang Or Pay RM500 Fine

Subscribe to our new Telegram channel for the latest updates and stories. Businesses in Kuantan have been reminded to fly the Jalur Gemilang or pay a fine, and the people are unhappy ... Read more »

Unit udara bomba terbangkan 2 anak Orang Asli ke hospital

JBPM melakukan penerbangan Madevac bagi mengeluarkan pesakit dari Pos Bihai Lama dan Kampung Piyel, di sini, semalam. FOTO IHSAN BOMBA am@hmetro.com.my Gua Musang: Unit Udara Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia ... Read more »

Pegawai MPK didakwa salah guna kuasa

Tertuduh, Hazliza (kanan) dan suaminya, Shahril (dua dari kiri) didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas tuduhan bersubahat dan menyalah guna kedudukan bagi kerja berkaitan penilaian MPK, pagi ini. – ... Read more »

Nurul berhenti belajar kerana tumor

ALOR SETAR 17 OGOS 2022. Nurul Husna Mohd Radzhi melihat kad rawatan untuk dia menjalani rawatan susulan di Hospital Kuala Lumpur akibat ketumbuhan yang dihidapinya sambil ditemani bapanya, Mohd Radzhi ... Read more »

3YO KL Boy Dies Of Suspected Abuse, Police Detains Aunt

Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates. A three-year-old boy was found dead on his bed last Monday in Kuala Lumpur, believed to have been abused based on ... Read more »

“Sedia siap-siap baju sekolah, baju raya.” Dua perbelanjaan besar tahun depan, ibu bapa kena berhemah dalam berbelanja!

BERHEMAH dalam berbelanja. Itu antara nasihat dan pandangan ramai pihak tatkala mengetahui sambutan Ramadan dan pembukaan sekolah jatuh pada bulan sama tahun depan, 2023. Salah seorang yang peka kepada hal ... Read more »

Halt Melaka Gateway project, DAP MP tells state govt

The Melaka Gateway and other projects have caused environmental damage to the coastline, says DAP MP Khoo Poay Tiong. (Bernama pic) PETALING JAYA: A DAP MP has called for a ... Read more »

JPJ employee charged with accepting bribes totalling RM27,600

Road Transport Department assistant enforcement personnel Ahmad Jamil Md Saru, 40, was charged at the Sessions Court in Johor Baru for accepting bribes amounting to RM27,600 from a logistics company ... Read more »

Siasatan masih berjalan

LAPORAN Harian Metro sebelum ini. mhafis@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Polis masih menjalankan siasatan susulan operasi pemutihan besar-besaran membabitkan penahanan sejumlah anggota dan pegawai kanan polis yang disyaki menjadi tali barut sindiket ... Read more »

Kurang tidur boleh undang penyakit jantung, darah tinggi, ini cara terbaik untuk peroleh tidur berkualiti

TIDAK keterlaluan untuk dikatakan, kebanyakan daripada kita tidak mendapat tidur yang berkualiti, walaupun kita sedar hal itu akan mendatangkan implikasi negatif kepada tubuh badan. Berdasarkan kajian National Sleep Survey yang ... Read more »

Hampir setiap bulan, ada kematian tahanan dalam depot JIM Tawau

Kepala Perwakilan Konsulat Repubilk Indonesia (KRI) di Tawau, Heni Hamidah selepas menyempurnakan Upacara Peringatan Hari Ulang Tahun Kemerdekaan Republik Indonesia ke-77, di sini, hari ini bhnews@bh.com.my TAWAU: Konsulat Repubilk Indonesia ... Read more »

KiplePay hantar notis kebocoran data kad pengguna selepas kes iPay88, tetapi pengguna tidak perlu khuatir

KiplePay, salah satu dari puluhan penyedia perkhidmatan eWallet di Malaysia dan dimiliki sepenuhnya oleh Green Packet Berhad, telah menghantar notis amaran kepada pengguna kad prabayar mereka. Notis ini sebagai makluman ... Read more »

Biden tandatangani undang-undang perubahan iklim, penjagaan kesihatan

Presiden AS, Joe Biden menandatangani Akta Pengurangan Inflasi 2022 menjadi undang-undang semasa majlis di Bilik Makan Negeri di Rumah Putih di Washington, DC, pada 16 Ogos 2022. – Foto AFP ... Read more »

Elon Musk Wants To Buy Manchester United Football Club

Elon Musk Wants To Buy Manchester United Football Club Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates. In yet another baffling Tweet, Elon Musk has claimed that ... Read more »

Gadis terpaksa berhenti belajar angkara tumor

Nurul Husna melihat kad rawatan susulan di Hospital Kuala Lumpur. FOTO ZULIATY ZULKIFFLI am@hmetro.com.my Alor Setar: Hasrat seorang gadis untuk memiliki kemahiran dalam bidang jahitan tidak kesampaian apabila terpaksa berhenti ... Read more »

Syamsul, FINAS bertemu lerai isu

Syamsul dan ahli tertinggi PFM mengadakan pertemuan dengan Md Nasir bagi merungkai permasalahan dibangkitkan. farihad@bh.com.my KUALA LUMPUR: Selepas berbalas kenyataan berhubung isu cetak rompak digital, Syamsul Yusof, 38, akhirnya bertemu ... Read more »

DAP founder Chen Man Hin passes away

DAP founder Chen Man Hin passes away PETALING JAYA: DAP founding member Dr Chen Man Hin passed away at his home in Seremban on Wednesday (Aug 17) at the age ... Read more »
10 Experiences in Sabah That Will Make You Fall in Love With The Land Below The Wind4 Smartest Ways to Save Money When Visiting Sydney6 Student Hacks That Will Save You Big Money on Fun Things Around SydneyHow to Explore Bali - 1 Week Itinerary in the Tropical Paradise6 Clever Hacks to Make Your Trip In Melbourne Easier (and Cheaper)7 Thrifty Tips to Help You Travel in Singapore On a Budget21 FUN Things to do in Ushuaia, Argentina9 Amazing Experiences For Food Lovers In Northern France11 Fantastic Experiences With Your Grandchildren In Santa Rosa5 Best Tips to Book Cheap FlightsMy 5 Favorite Unexpected Perks Of Slow TravelClimbers Of This Popular Path In France Now Required To Pay Rescue DepositThis Airline First To Test Deplaning Passengers Through Three Doors25 Fun Things To Do In Singapore At Night: Mini Golf, Skyline Luge and MoreThings To Do Weekend Singapore August 2022: Singapore Night Festival, Subway Museum & More!33 Things To Do In Singapore With Kids This School HolidaysNew Events In Singapore 2022: Singapore Night Festival, A Minions Perspective Experience, Cinewav Movies in the Sky & More!30 Top Kids Activities To Do With Your Family For A Fun WeekendSurvey Shows Singaporeans Want to Travel to Japan The Most21 Hotels With Huge Luxurious Bathtubs In Singapore For You To Soak Your Worries Away15 Best Things to Do in Fall RiverStaycation Singapore: 51 Hotels In Singapore To Enjoy Your Staycation33 FUN Things to do in Antigua, GuatemalaBacolod Tourist Spots: 10 Things to Do for Foodies & History Buffs10 Best Cafes in Sydney for Coffee, Brunch, and Vegan Food15 BEST Restaurants in Sayulita, Mexico10 Hotels with Halal Breakfast, Buffets and Restaurants in Singapore21 Best Things to do in Acapulco, MexicoI Tried Hang Gliding At Age 55, Here’s Why I Think You’ll Love ItHow To Spend 3 Perfect Days In Switzerland’s Jungfrau RegionHow To Spend A Perfect Weekend In South Bend, IndianaThe One Thing We Are Trying Before We Retire Abroad7 Things To Do In Charming Edgerton, WisconsinBirds of Iceland: An Introductory GuideViking Debuts New Ship In Southeast Asia Specially Designed To Sail The Mekong River15 Best Things to Do in SomervilleNew National Parks Series Debuts On Nat Geo This Month And You May Recognize The Narrator’s Famous VoiceDigital Nomads Can Apply for a 10-Year Visa to Thailand From Sep 20228 Unique Mooncakes in Singapore 2022 to Celebrate Mid-Autumn Festival10 Family-Friendly Destinations for Your 2022 Year-End Trips57 Top Things To Do In Singapore - Attractions, Interesting Places To Visit & Fun Things To DoTop 35 Must-Visit Historical Places & Landmarks in the Philippines15 Best Things to Do in Framingham10 Things You Should Never Do in Hawaii15 Things to Do in Jeju for a Different Kind of Island GetawayMy 7 Favorite Wineries In California To Sip ChardonnayMy 5 Favorite Luxurious Experiences At Scottsdale’s Top ResortsThe Perfect 3-Day Visit To Beautiful Évora, Portugal7 Reasons To Explore Stunning Peggy’s Cove, Nova ScotiaRetirement Diaries: Diane Says Start Your Planning EarlyWhy I Love These 5 Campsites In France More Than Any HotelWe Have 21 Airline And Hotel Credit Cards, Here’s What We Love About Each OneThe 15 Most Beautiful Places To See Fall Foliage In 2022Top 15 Best Things to Do in Stockton, CaliforniaAnne Frank Museum Releases Videos Detailing Last Six Months Of Her LifeFarmers’ Almanac Predicts Unseasonably Cold Winter For Canada, Urges One Region To HibernateThis Is The Only Country On Earth That Sits Entirely Above 3,280 Feet, And You Can Ski There Right NowHow To Start A Freelancing Business From Scratch10 Things You Should Know Before Quitting Your Job To TravelBournda National Park: South Coast NSW’s Best Kept SecretThe Best Multi-Day Hiking Trips in CanadaFrom Bunbury to Margaret River, Here’s What Not To MissWhere To Find The Best Free Camping in TasmaniaAustralian Bushfires: Here’s What You Can Do To HelpOur AmazingCo Mystery Picnic in Queensland’s Atherton TablelandsHow To Plan A Sedona Girls Weekend Trip25 Of The Best Things To Do In Port Douglas, AustraliaPlatia Ammos Beach in Kefalonia (+ the Perilous Hike Down in Flip Flops!)From Corporate Stooge to Professional Travel BloggerWhy Choose Full Time RV Living Over Van Life?7 Handy Camping Hacks For Your Next Wilderness TripThe Best Spots For Eyre Peninsula Camping in South AustraliaGold Coast Hot Air Ballooning: A Bucket List Experience You Didn’t Know You NeededFitzroy Island or Green Island: Which is Better?A Zhangjiajie Hiking Adventure In The Avatar MountainsThings To Do On An Eyre Peninsula Road TripThings To Do On The Esperance To Perth DriveBunyeroo Gorge & Brachina Gorge: A Flinders Ranges Scenic Drive You CAN’T Miss!Duke of Orleans Bay: My 35th Birthday Adventure!Things To Do In Mount Gambier & Limestone Coast, South AustraliaHow This Woman Quit Her Job To Travel Europe Full-Time in a Motorhome10 Things I Wish I Knew Before Buying A CaravanCelebrating Boxing Day on a Captain Cook Sydney Harbour Cruise5 Adventurous Weekend Road Trips From DenverHow To Land Scuba Diving Instructor Jobs Around The WorldWhy You Don’t Need A Work And Travel Program Like Remote Year To Become A Digital NomadHow To Tell Your Parents You’re Quitting Your Job To TravelPerth to Esperance: The Ultimate Road Trip ItinerarySpeed Hiking: What It Is & What Gear You Need For ItWhat To Do When Sh*t Hits The Fan On Your Trip3 Days in Melbourne: A Melbourne 3 Day ItinerarySapphire Coast NSW: From Whales to Red RocksEssential Hiking Gear for Beginners: 5 Items You Absolutely Need For Your First HikeWhy This Grad Student Decided To Move Abroad Instead Of Getting A JobThe Best Fleurieu Peninsula BeachesNakie: The Best Traveler Hammock (That’s Also Eco-Friendly!)The Best Beaches in Kefalonia (+ Other Must-Dos)The Best Things To Do In Sydney Harbour7 Things To Know Before Your Overnight Or Day Trip To Rottnest IslandLawn Hill National Park: A Hidden Gem in Outback QueenslandBradleys Head to Chowder Bay Walk + Balmoral | Sydney Harbour WalkOrmiston Gorge: A Beach in Outback Australia!What To Do in Paris For 4 Days: A 4 Day Paris ItineraryOutdoorsy Things To Do In Noosa, An Aussie Adventure ParadiseWhy Quitting Your Job To Travel Isn’t As Scary As It SeemsThings To Do In Crete: A Crete Road Trip Itinerary15 Little Things You Can Do To Save Money For TravelKu-ring-gai Chase National Park: Sydney’s Hidden GemThings To Do In Esperance: The Best Walks, Campsites, & Beaches In Esperance, Western AustraliaVisiting Meteora: Clifftop Monasteries With A View In GreeceThe 15 Best Day Trips From CairnsHighlights Of A Great Ocean Road TripThe Best Boho Picnic Rugs For Outdoor AdventuresRenting Camera Gear For Travel: Save Money, Save MemoriesThe Best Sydney Weekend GetawaysCar Next Door Review: Using Car Sharing in AustraliaWhat the FAQ is Van Life? Everything You Want To Know About Full Time Van LivingThe Best Hikes In The Blue MountainsA Sydney Harbour Scenic Flight With Sydney SeaplanesThis Couple Quit Their Jobs & Sold Everything To Travel Europe Full-TimeThat Time ALL THE SIGNS Told Me To Buy Tony Robbins TicketsHow Much Money Do You Need To Save Before You Quit Your Job To Travel?15 Best Things to Do in Malden8 Unique Ways To Spend A Few Hours In The South Of France7 Authentic Aboriginal Experiences In Australia’s Northern Territory10 Best Hiking Trails In Flagstaff According To The Locals21 FUN Cancun Day Trips that you’ll love!The Unique Culinary Tour Not To Miss In Jerusalem18 BEST Things to do in Valparaíso, Chile7 New And Unique Things To Do On The Las Vegas StripPalwa Ride and More Adventures at Santabucks Eco-Adventure ParkClear Testing New Curb-To-Gate Premium Service At This Popular AirportCollette Unveils New Montana Cruise Tour Featuring Stops In Two Popular National ParksTop 15 Best Things to Do in Riverside, California8 Reasons To Visit Italy This FallI Booked A Trip To France This Summer For $5.60 Using Points, Here’s What I LearnedThe Exhilarating Experience Not To Miss In Canada’s Jasper National ParkI Tried Glamping At An Australian Crocodile Safari Camp And It Was Incredible16 Scenic Stops Along The Beautiful Cape Cod Rail TrailWorrowing Jervis Bay: A Winter Getaway From SydneyBest Beaches in Crete: The 10 Crete Beaches You Must VisitThe 20 Best Beaches in Western AustraliaWhat I Wish I Knew Before Moving From USA To Australia30 Things To Do in Albany, Western Australia & South Coast WAHiking Sydney: The 15 Best Hikes in Sydney, AustraliaThe Best Hikes in Grand Staircase Escalante National MonumentNew UAE Passport: How to Get Your New Emirati Passport?NATAS 2022 Singapore Travel Fair: What to Expect7 of the best things to do in Phuket on a budget15 Best Things to Do in WalthamU.S. Begins Testing Online Passport Renewals, How You Can ParticipateTop 7 Must-See Attractions At The Newly Renovated Air And Space MuseumFAA Considers Increasing The Size Of Airline Seats, But It Has Nothing To Do With ComfortEat Your McDonald’s Before You Get On The Plane15 Best Things to Do in HaverhillYosemite Reopens Its Beautiful Mariposa Grove To Visitors8 Signs You Need for a Salary Raise & How to Talk to Your Boss About ItMy 7 Favorite Restaurants In Beautiful Dripping Springs, Texas13 Tips For Hiking Jenny Lake In Grand Teton National Park 14 Budget-Friendly Ways To Entertain Your Elementary-Aged Grandkids According To A Retired TeacherTop 15 Best Things to Do in Huntington, New York12 Reasons This Lesser-Known Malta Town Will Transport You To 1950s Italy15 Best Things to Do in RevereParts Of This National Park Closed Because Of A BearSeveral Caribbean Islands Dealing With Record Amounts Of Seaweed, The Problems It’s Causing For Tourists And Residents7 of the best things to do in Hoi An on a budgetLOOK: Philippine Tarsier Spotted in Tacloban City for the First Time EverA Guide to the Best Staycation Hotels in Manila6 Fabulous Reasons To Take A Side Trip To Croatia When You’re Visiting Italy7 Reasons You Should Visit Canada’s Beautiful Georgian Bay6 Reasons To Explore Concord, California On Your Next Visit To San Francisco9 Key Tips For Hiking To Gorgeous Ta-Taki Falls In Okinawa, JapanTop 15 Best Things to Do in Islip, New YorkHawaii County Follows Maui’s Lead, Decides To Ban These Types Of SunscreensUnique Sign In New Mexico Had Highway Drivers Doing Double-Takes15 Best Things to Do in AberdeenIt Now Costs $250 To See A Real-Life Dragon, Here’s WhyHeavy Rains Cause Extremely Rare 1,000-Year Event In Death Valley15 Best Things to Do in Havre de Grace15 Best Things to Do in Elkton11 Best Beaches in Vietnam You Must Know About11 Money Tips If You’re Not Earning Well Enough to Build a Travel Fund7 Fantastic Hotels For A California Summer ExperienceThe Houseboat Getaway Near Ottawa Perfect for the Whole Family22 Amazing Outdoor Adventures I Loved In New Zealand5 Fantastic Stops On A Missouri Road Trip From St. Louis To St. JosephFolks Are Flocking To New Mexico For A High Flying Milestone This October15 Best Things to Do in New CarrolltonSurprising Shark Discovery Found Thousands Of Miles From Its HomeWhat You Need To Know About Road Closures At This National ParkThird-Culture Kid Blues: My Experience as an Indonesian Who Grew Up in MalaysiaA Guide to Ukay-Ukay Shopping in and Near Metro Manila7 Historic French Brasseries You Must Visit In Paris7 Amazing Outdoor Activities To Experience In Big Sky, Montana In The SummerTop 8 Questions To Ask Before Moving To Costa RicaEverything You Need To Know About Visiting Qatar¡Felices fiestas! A guide to Spain’s best annual events17 Amazing Things To Do In Beautiful Austin, TexasFancy Feast Isn’t Just For Felines, Where You Can Dine On Cat-Inspired Cuisine Why October Is The Best Time To See Elk In This StateBorobudur Temple – The World’s Largest Buddhist TempleMantigue Island: Camiguin’s Little Jewel | LakwatseroThe Wave of Utah and Arizona: Where “Amazing” is Understatement | LakwatseroMonad ShoalHow to Get to Luna ApayaoTales From Sadanga: The Trek to Fowa-as Falls | LakwatseroAbout BatadHow to Commute to 21 Kilometers Coffee and Back#13 Himalayan Mountain Range (Nepal)NATAS Travel Fair 2022: Best Travel and Tour Package Deals!Batanes: Sweet Rendezvous With My Playground | LakwatseroNaked IslandThe GreeneryBalabac Sojourn: Immersion in Bugsuk Island | Lakwatsero1. Chocolate HillsHow To Get to BulalacaoSurprises in Naujan | LakwatseroNatnat BeachScuba Diving in Mantigue Island: Revisiting Underwater HomeLubang: En Route to Big Surprises | LakwatseroAbout Cuyo1. Fortune Island (Nasugbu, Batangas)Climbing Mount MitsutogeWaterfalls of Mount Romelo: Buruwisan, Batya-Batya & MoreSurigao: Scuba Diving in Mabua | LakwatseroRooms and RatesBud Bongao: The Revered Mountain of Tawi-Tawi | LakwatseroHow to Get to CoronGoing In and Out of PokharaVisita Iglesia in Manila: Nine Churches to VisitA Day Trip to Seven Falls of Lake Sebu | LakwatseroBataan: Dunsulan Falls, Ambon-Ambon Falls & Limutan FallsHow to Get to MoalboalHow to Get to Kansalakan Enchanted RiverDetour to Mainland Sablayan | LakwatseroWaterfalls in Real, Quezon: Cawayan, Balagba & Noknok FallsRuwanwelisaya StupaSan GabrielColibra Island: Dasol’s Island Hideaway | LakwatseroHow to Get to Malamawi IslandHow to Get to Maosonon IslandBalabac Sojourn: Bugsuk Island Stole My Heart | LakwatseroAttractions in Igorot Stone KingdomNacpan & Calitang: The Twin Beaches of El Nido | LakwatseroCalinawan CaveClimbing Mount Fuji: Frequently Asked Questions1. Tropical Four SeasonsMasasa Beach Travel RequirementsPacsafe Toursafe Wheeled Duffel: The Ultimate Urban Adventure Buddy | LakwatseroHow to Get to Mount KitadakeKiltepan View Deck (Sagada, Mountain Province)A Solo DIY Trek to Kawah Ijen of Indonesia | LakwatseroFirst Time in NAIA Terminal 1: Seriously, It’s Not As Bad As You Think! | LakwatseroHow to Get to Mount Cayabu and MaynobaTagbilat Falls: The Curtain Falls of Zamboanga SibugayHow to get to Quitinday Falls and Underground RiverPaoay Church: UNESCO World Heritage Site in Ilocos NorteThe Island in FocusBicycle Diary: Kaybiang Tunnel Loop | LakwatseroSelf Guided 6D/5N Annapurna Base Camp TrekA Weekend of Ultimate Adventure in Baler | LakwatseroHow to Get to Camotes IslandsHail to Hulugan FallsIloilo: Where to Indulge in the City of LoveIntroducing SibaltanHow to Get to Kabutongan FallsHow to Get to Calinawan CaveAbout CaramoanHow to Get to Cabagnow Cave PoolFive Hours in Jakarta: A Walk in the Old Batavia (And Misadventures in Jakarta) | LakwatseroRacuh a Payaman (Marlboro Hills)Machu Picchu HouseAbout LubangHow to Get to Nagpatong Rock by Public Transport:A Glimpse of Manila Metropolitan Theater | LakwatseroAbout LunaAbout Capul IslandAlalum Falls: Shared Majesty of Sumilao and Impasug-ongSnake IslandZunsibarPico de Loro Frequently Asked Questions (FAQs)Tulay na Bato Falls48 Hours in Brisbane: A Quick Guide & ItineraryAbout BiriTales of a True Wanderer: The Joys and Pains of Solo Travel | LakwatseroWelcome to Surigao del SurMt. Palay-Palay  National ParkAbout PagudpudFive Levels of Aguinid FallsIntroducing San Pascual, MasbateMount Manmanoc ItineraryAdventures in Fortune Island of Nasugbu | LakwatseroNext Level Mobile Photography with Sony Xperia XZ1 | LakwatseroScuba Diving in Siargao: Discovering the Underwater Treasures of Daku Island | LakwatseroAbout Davao CityHow to Get to AndaJanuary: Cebu & IloiloHow to Get to Mines View ParkKamay ni Hesus: Pilgrimage Site in Lucban | LakwatseroPoon Hill: Three Days of Himalayan AdventureCalvary Hill Cemetery of SagadaHow to Get to TambobongMilford SoundTen Things To Do in Sagada: Bucket List for NewbiesDahoyhoy FallsPilot for a Day: The Ultra Light Aircraft Experience | LakwatseroReal Coffee and Tea Cafe of Boracay | LakwatseroGhorepani Poon Hill TrekAbout Maniwaya IslandHow to Get to Binanga FallsPalo Alto Falls of Baras, Rizal | LakwatseroExplore Moscow: Best Things to Do in the City | LakwatseroStairway to HeavenMount Guiting-Guiting Overnight Trek Complete ItineraryCape Melville LighthouseLa Cathedral Café: Restaurant with a View in IntramurosKapurpurawan Rock Formation: White and BeautifulDay Hike ItineraryThe Sandbox at AlvieraHow to go to Mararison IslandA Weekend of Adventures in South Cebu and DumagueteCalayan Island: A Virtual Diary of Our Epic Journey | LakwatseroFaro de Isla Jintotolo (Jintotolo Island Lighthouse)Low’s PeakAbout Taal VolcanoHow to Get to Mag-aso Falls of BoholSamar: Biri Rock Formations Up Close | LakwatseroBonbon BeachIntroducing Jomalig IslandAbout Cotabato CityAbout TabukLeyte Landing Memorial: A Memorial for a Fulfilled Promise | LakwatseroSilyang Bato, Mount MaramiPanimahawa Ridge and Cedar Falls Day Hike ItineraryFun in the World’s Best IslandSample Albay ItinerariesMagpupungko Beach and Tidal Pools6 Tips for Living in the Philippines | LakwatseroDaraga Church: The Nuestra Señora dela Porteria ChurchTulgao Rice TerracesCape Melville Lighthouse (Faro del Cabo Melville)Canyoneering to Kawasan FallsLake FewaLong Weekend: Five-Day Suggested Itineraries in Luzon | LakwatseroAbout CaponesThe Wichcraft Café of Zamboanga City | LakwatseroHow to Get to GuiuanAll-Female FloorHow to Get to Neri’s VilleDiotay’s EateryShort but Sweet Melaka Getaway | LakwatseroHow to Get to Tinuy-An FallsOslob: The Lost Grandeur of Tumalog Falls | LakwatseroIlocos ItineraryDitumabo Falls: The Mother Falls of San Luis, Aurora!Biking in Kalinga: Trek and Bike to TabukParadise Garden: A Haven for Sea TurtlesSiargao: Magpupungko Beach and Tidal Pools | LakwatseroAbout Bucas GrandeCoral GardenSagadaA Walk in Sangay Siapo Island Before it is Gone? | LakwatseroAmbaguio-Akiki ItineraryCorregidor Island Lighthouse (Faro dela Isla de Corregidor)Faro de Punta de Malabrigo (Malabrigo Point Lighthouse)About CulionNaidi Hill LighthouseBoquete IslandHow to Commute to Temple of LeahCatanduanes: The Heritage Church of Bato | Lakwatsero1. White Water Rafting or KayakingMount Fuji Overnight Climb ItinerarySip & Gogh Paint Studio: Unleash Your Inner Van Gogh | LakwatseroBatanes ItineraryHow to Get to Quitinday HillsAbout Callao CaveDiscover LakawonBiking to Taal: A Fun Ride to Batangas’ Heritage TownAntique Blooming: The Rafflesia of San RemigioMalasimbo Lights and Dance FestivalBacolod ItineraryPoon HillAttractions in Mirador Heritage and Eco ParkHulhumale Public BeachRomblon Island: Bonbon Beach, Tiamban Beach & MoreAdventure in Sabah: White Water Rafting in Padas River | LakwatseroHow to Get to Hinakpan Mystical HillsWelcome to Lake SebuAbout CasiguranAbout BuscalanHow to Go to Kalanggaman IslandFaro de Cabo Bojeador (Cape Bojeador Lighthouse)Backpacking Maldives: Budget Itinerary, Expenses & TipsHow to Get ThereOffbeat Bohol Itinerary: 3D/2N of AdventuresHow to Get to Tawi-TawiAlona BeachPangilatan Falls: The Forgotten Gem of Tapaz, CapizWorld War I: SMS Cormoran II3D/2N Taiwan Itinerary: Taipei – Yehliu – ShiffenLaos for Backpackers: Getting There on a BudgetBasic RequirementsHow to Get to Antong FallsCathedral CaveHow to Go to Gubat, SorsogonAbout SadangaHow to Get to Bugui Point LighthouseHow to Get to Cabra Island LighthouseCebu Itinerary: Three-Day Adventures in the SouthAbout AndaLuna: A Day in the Show Window of Apayao | LakwatseroMargues Blue LagoonFinding Palaui’s Cape Engaño Lighthouse | LakwatseroHow to Get to Mantayupan Falls of Barili, CebuHow to Get to MaligcongLinapacan Islands: Between Paradise | LakwatseroKLIA to KLCCHow to Get to JomaligBanaug ShoalEspadang Bato – Payaran Falls Day Hike Itinerary10 Remarkable Philippine Destinations for Solo TravelMiagao Church: A UNESCO World Heritage Site in IloiloAbout Carbin ReefAbout Parola IslandCabra WreckageCobra Falls: Ozamiz City’s Best Kept SecretBasco: The Chapel on the Hill of Tukon | LakwatseroBack in Kathmandu’s Lovely Mess | LakwatseroHimalayan Adventure: Kathmandu to Pokhara Overland | LakwatseroItineraryChinatown Vancouver (Stop #23)Situbo Falls: Tampilisan's Awesome SurpriseHow to Get to Inambakan FallsTuasan Falls: Another Camiguin’s Charmer | LakwatseroHow to Get to Lake SebuMarinduque Loop: Biking in the Heart of the Philippines1. Batanes: A Piece of HeavenMe Gusta Sunzibar Tacloban! | LakwatseroHitachi Seaside Park: Quick Guide from Tokyo and NaritaBeautiful Islands and BeachesSunzibarTrekking NotesSnapshot: In Love with Batulao | LakwatseroPalaui IslandHow to Get to Mount PinatuboBicycle Diary: The Ride to Infanta | LakwatseroSwimHow to Get to Osmeña PeakDaranak Falls of Tanay Rizal | LakwatseroHow to Get to Stobosa Hillside Homes ArtworkSurf or Learn to SurfDIY Solo and Self-Guided Trek to Annapurna Base CampBatanes by Bike: North Batan Tour | LakwatseroThe BeachSta. Cruz Grande IslandBasilica de San Martin de ToursBaguio Budget Stay: Upstairs Bed & Bath | LakwatseroBiking in Batanes: Batan Island Loop | LakwatseroCandaba Bird SanctuaryCape EngañoAbout HungduanIligan Tourism Triangle: Mimbalut, Tinago & Maria CristinaAbout Jose PanganibanCadapdapan Rice TerracesHow to Get to Casaroro FallsKiltepan: Sagada’s Best Sunrise | LakwatseroBeguet: Colorado Falls of Tuba | LakwatseroFollow the Call of the Great Outdoors: Go Out & Get More | LakwatseroSanga-Sanga ReefMasbate City: Where to Eat in the City | LakwatseroAbout Carabao IslandRain Vortex at the Jewel of ChangiPacsafe Venturesafe 65L GII Travel PackIrakoWhere to Stay in CarmenHow to Get to Tangadan FallsHow to Get to Samal IslandEverest Base Camp Trek: Into the Dream ZoneTop Things To Do in Gangwon-do: Korea’s Adventure ProvinceJomalig: The Golden Sand of Salibungot Beach | Lakwatsero1. Tubbataha Reefs (Cagayancillo, Palawan)IitineraryAbout Anini-yNacpan BeachAbout Legazpi CityHow to Get to Shifen FallsScuba Diving in Pearl Island of Guiuan, Eastern SamarHow to Get to Nagtabon BeachSiargao Travel RequirementsHow to Go to TanayHow to Get to Garin FarmDay 1: Paoay and San Nicolas (Ilocos Norte)Nueva Vizcaya Weekend ItineraryHow to Climb Mount HamiguitanHow to Get to Santa Cruz IslandMount TalamitamHow to Get to Sambawan IslandBacuit Grill12 Places to Satisfy Your Affogato Cravings in the MetroLion’s Rock