Átverte a Facebook a kutatókat?

© Technológia: Index.hu Technikai hiba volt, de a kutatók, akiknek a munkája odaveszett, azon tűnődnek, nem inkább szabotázs történt-e.

A Facebook elnézést kért a félretájékoztatást és álhíreket kutató szakemberektől, amiért hibás adatokat adott át arról, milyen interakciókat váltanak ki a felhasználókból a felületen megjelenő hírek – tudósított a New York Times.

A kutatókat pénteken telefonon tájékoztatta a Facebook nyíltkutatás- és átláthatóságcsoportjának vezetője. 

Mivel a hiba miatt vélhetően kárba veszett többhavi vagy -évi munkájuk, a kutatók közül többen felvetették a kérdést, tényleg tévedés történt-e, vagy inkább szándékos szabotázs.

A cég a New York Timesnak elmondta, hogy a problémát technikai hiba okozta, és azonnal felvették a kapcsolatot az érintettekkel. Az átadott adatbázis nem az összes amerikai internetező, hanem csak durván a felük viselkedését tartalmazta.

Kibukott a dolog

A hibát az Urbino Egyetem munkatársa fedezte fel, aki összevetett egy nyilvános adathalmazt az általuk kapottal, és kiderült, hogy nem azonosak. A szóban forgó nyilvános adat a Facebook augusztus 18-án kiadott jelentése, amely az idei év áprilisa és júniusa között legnépszerűbb hírfolyam tartalmait listázta. 

Ugyanennek a jelentésnek az év első negyedévét bemutató változatát végül a Facebook nem akarta közzétenni, mert nem festett túl jó képet róluk, de az átláthatóság kedvéért végül mégis publikálták. A jelentéssel az volt a fő probléma, hogy a legkattintottabb hír az volt, hogy egy egészséges orvos meghalt a Covid–19 elleni oltást követően. A Facebooknak ez azért volt problémás, mert folyamatosan komoly nyomás van rajtuk a Biden-kormányzat felől, hogy a koronavírus-rémhíreket távolítsák el, aminek igyekeznek is megfelelni.

A második negyedévben szerencsére cicás gifek és az Unicef indiai Covid–19-kampánya váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

Tudósok

A közösségimédia-óriás augusztusban letiltotta a New York Egyetem Ad Observatory programjának kutatóit, miután böngészőbővítményük hibájából kiderült, hogy a Facebook időnként elmulasztja nyilvánosságra hozni, hogy ki fizetett egy adott politikai hirdetésért.

(The Verge)

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Főként Lukasenka tehet a lengyel-belarusz konfliktusról Gerald Knaus szerint

© Michel Euler/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt tartja felelősnek a lengyel-belarusz határon kialakult feszült helyzetért a főként délkelet-Európával foglalkozó Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) ... Read more »

Egyre rosszabb a levegőminőség Magyarországon

© Technológia: Index.hu Kedvezőtlenül alakul a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt − közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint kedden még csak egy település, Sajószentpéter levegőjét ... Read more »

Magyar diákoknak ítélt meg kártérítést nyelvi diszkrimináció miatt a bukaresti bíróság

© Technológia: 444.hu Elsőként a Krónika Online számolt be arról, hogy a bukaresti ítélőtábla 60 ezer lej megfizetésére kötelezte a román oktatási minisztériumot és a Kolozs megyei tanfelügyelőséget, amiért elutasították ... Read more »

Kovács Sarolta: Az olimpia előtt azt mondták, felejtsem el a sportot

© Technológia: Index.hu Az Index új sorozatot indított, amelyben hazai sportolókat mutat be, egy kicsit más szemszögből. Ezúttal nem az érmek, eredmények, pontok, gólok kerülnek előtérbe, hanem ők maguk mesélnek ... Read more »

3 csillagjegy-pár, akik között nonstop dráma van: veszélyesek együtt

Velük aztán soha nem unalmas az élet! © Szerelmünk lapjai című film A szerelem megmagyarázhatatlan és bonyolult, ám érdekes módon hihetetlenül sok minden kiderül már a legelején a kapcsolatról az ... Read more »

Stílusos készülődés a karácsonyra: Fashion Shopping Week divathét November 2-6-ig a Designer Outlet Parndorf-ban

Egy hetes élménybevásárlás extra hosszú nyitvatartási időkkel hétköznaponként 9-21 óráig Top ajánlatok akár 70 százalék árengedménnyel az Adidas, Furla, Pandora és még sok más márka outlet árából Stresszmentes utazás a ... Read more »

16 év kormányzás után a konzervatív CDU ellenzékbe vonul

© Technológia: 444.hu A CDU minden idők legrosszabb eredményét érte el a németországi választásokon, és bár így is másodikok lettek a szociáldemokraták mögött, nem számolnak velük koalíciós partnerként. A konzervatívok ... Read more »

Alec Baldwin halált okozó balesete: Magyarországon nem fordulhat elő ilyen tragédia

© Technológia: Mandiner.hu Ahogy azt a napokban megírtuk, a Rust című film forgatásán Alec Baldwin kezében elsült egy kellékfegyver, amely kioltotta a 42 éves operatőr, Halyna Hutchins életét, valamint életveszélyesen megsebesítette a ... Read more »

Gazdag örökség helyett váratlan banki tartozás

© Technológia: Index.hu Mit tehet az örökös, ha évekkel a hagyaték megszerzését követően kap egy fizetési felszólítást egy olyan tartozásról, amiről esetleg nem is tudott? Vagy ha a tartozás az ... Read more »

10 milliárd forintért készültek el a magyarországi védettségi igazolványok

© Technológia: Index.hu Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. március 10-én jelentette be, hogy kétéves szerződést kötött a Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-vel (NISZ) a védettségi igazolványok szállításáról. Bár eleinte egyik fél sem ... Read more »

Egy orrszarvú bébi első ingatag lépései

© Euronews Az újszülött példány Az arnhemi Royal Burgers állatkert örömteli hírt közölt, miszerint október 26-án, kedden a hajnali órákban egy egészséges külsejű, szögletesajkú orrszarvú született. Az állatkert legújabb tagja ... Read more »

A fiatalság nem tart örökké, ez bőrünkön is meglátszik, de itt egy új, tökéletes megoldás

A különféle kihívások által okozott mindennapos stressz a bőrödre is hatással van: gyorsabban kiszárad, fáradtnak és fakónak tűnhet. Így könnyebben észrevehetőek az első ráncok is. Ha úgy érzed, a bőrödnek ... Read more »

Kiírták a tendert a kelenföldi indóház felújítására, a Közlekedési Múzeumé lesz

© Technológia: Index.hu Megjelent a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben szerdán a Kelenföld indóház megmentésére, az épület teljes körű felújítására szóló tenderre.Ezzel még egy lépéssel közelebb került a Közekedési Múzeum ahhoz, ... Read more »

Napkitörést észlelt kedden a NASA műholdja

Október 26-án kedden az amerikai űrügynökség, a NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) napfigyelő műholdja több kitörést is észlelt a csillag Földtől távolabb eső féltekéjének peremén – számolt be róla a ... Read more »

Lehet-e betont ültetni, kinő-e a földből, úgy mint a fa?

© Technológia: Index.hu – Mit nézel Cameron?  – A te műsorodat. Sajnos.  – Sajnos? Miből élsz, Cameron? Ennél a pontnál lehetett tudni, hogy nem lesz baráti hangvételű a végül kevesebb ... Read more »

Klímacsúcs: a fiatalok azonnali cselekvést várnak a politikusoktól

© AP Photo klímatüntetés Delhiben Gyors változást sürget egy 19 éves indiai klímaaktivista, aki a politikusokhoz hasonlóan a Glasgow-ban tartandó klímacsúcsra készül. Srijani Datta itt csatlakozik a világ más tájairól ... Read more »

Híres emberek, akik beteg gyermekükért mindent félretettek

Sérült, beteg gyermeket nevelni emberpróbáló, adott esetben egy egész életre szóló feladat. A szülőknek számtalan kihívással és nehézséggel kell megküzdeniük, s ilyenkor az sem segít, ha valamelyikük rivaldafényben éli a ... Read more »

Szigorúbb adószabályokat ír elő a legvagyonosabbak számára a Biden-kormány

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Sokkal szigorúbb adószabályok vonatkoznának a 700 leggazdagabb amerikaira, és a rájuk kivetett extra terhek illetve szigorítások segítenek majd megvalósítani Joe Biden „Build Back Better” ... Read more »

Halálra gázolta a közútkezelő pályamunkását egy bolgár kamion az M1-esen

© Technológia: Index.hu A Magyar Közút szakemberei az M1-es autópálya lébényi szakaszán építettek ki terelést, a munkaterületet ütközési energiaelnyelő modullal felszerelt több tíz tonnás teherautóval biztosították, ám ez sem volt ... Read more »

Átment a busz a kerekei alá zuhant ittas férfi lábán

© Technológia: Index.hu A 151-es busz a csepeli Karácsony Sándor utcai megállóból indult el éppen, amikor az utolsó előtti ajtajának zuhant egy erősen ittas állapotban lévő utas. Az idős férfi olyan ... Read more »

Kitiltottak Amerikából egy kínai telekommunikációs céget

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) keddi rendeletében hatvan napot adott a China Telecom Americas nevű vállalatnak arra, hogy felfüggessze szolgáltatásait az Egyesült Államokban. A bizottság indoklásában közölte: fennáll a veszélye annak, ... Read more »

DK: Bepereljük az MTVA-t, amiért tényként kezelik az Elkxrtuk összeesküvés-elméletét

© Technológia: 444.hu A Demokratikus Koalíció azért perli be az MTVA-t, mert a Kossuth rádió kedd délutáni műsorában az hangzott el, hogy Dobrev Klára döntött „2006-ban az utcán lévő ártatlan ... Read more »

Holttestet találtak egy kigyulladt lakásban a Rózsadombon

© Technológia: Index.hu Szerda délelőtt 10 óra körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez arról, hogy kigyulladt egy társasház lakása  a II. kerületi Tapolcsányi utcában. A kétszintes társasház emeleti lakásában keletkezett ... Read more »

Szeretetáradat indult a coming outoló labdarúgó felé

© Technológia: Index.hu Az ausztrál Adelaide United játékosa, Joshua Cavallo egy háromperces videóban vállalta fel nyíltan homoszexualitását. Azóta elképesztő mennyiségű támogatást kapott. Az élsport, de különösen a labdarúgás világában kevés ... Read more »

Hazaengedték a szudáni miniszterelnököt

© Marwan Ali/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. A polgári kormány mellett demonstráltak demokráciapárti tüntetők Szudánban, miután hétfőn puccsal katonák vették át az afrikai ország irányítását. A leváltott ... Read more »

A járvány ellenére sem rendelhető el home office az államigazgatásban, emiatt belső utasításokkal próbálják megoldani a helyzetet

© Technológia: 444.hu „Miközben a kormány azt hajtogatja, hogy »oltás alapú védekezés történik«, az államigazgatás számos területén a hivatalokban sorra fertőződnek meg az emberek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.- él ... Read more »

Különválnak Jennifer Lopez és Ben Affleck útjai: ez az oka

Hogy fogják ezt bírni? © Getty Images/ Michael Loccisano / Staff Jennifer Lopez és Ben Affleck az utóbbi időben annyi időt töltött együtt, amennyit csak lehet. Sülve-főve együtt voltak, gyerekeikkel ... Read more »

Brawn elárulta, hogy szerinte miért izgalmas az idei év

© Mark Sutton / Motorsport Images Ross Brawn, Managing Director of Motorsports Max Verstappen a címvédő Lewis Hamilton hatalmas nyomását visszaverve szerezte meg a győzelmet az Amerikai Nagydíjon, egy olyan ... Read more »

Tállai: Csak szűkebb kör előtt marad nyitva a hitelmoratórium

© Technológia: Index.hu Vasárnapig jelentkezhetnek a bankjuknál azok, akik továbbra is élnének a hitelmoratórium lehetőségével. A személyes ügyintézésre azonban péntekig nyílik mód, a hét utolsó napjáig az online megoldások kínálkoznak ... Read more »

Veszprémy László Bernát (Mandiner): Így válnak prédává az európai nők

© Technológia: Mandiner.hu Új könyvvel jelentkezett Ayaan Hirsi Ali közíró, aki szomáliai menekülti sorból küzdötte fel magát a holland nemzetgyűlés jobboldali képviselőjévé, csak hogy később a dzsihadisták fenyegetései elől az ... Read more »

A DK beperli az MTVA-t, mert tényként kezelte az Elkxrtuk állításait

© Technológia: Index.hu A Demokratikus Koalíció közleményben reagált arra, hogy a Kossuth rádióban tényként kezelték az Elkxrtuk című film történetét, amely szerint Dobrev Klára döntött 2006-ban az emberek szemkilövéséről és ... Read more »

Blockbuster akciófilm-trailerrel jelentkezett Tallinból Szijjártó 007 Péter

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Alighanem komoly tárgyalásokra készül a Külügyminisztériumot vezető Szijjártó Péter Tallinban, mert olyan katonás hangulatban utazott el kedd éjszaka Észtországba, mintha már másnap délután éles ... Read more »

A feleségem nem engedi, hogy megfogjam a babánkat, emiatt fura dologra vetemedtem

El vagyok keseredve. Mióta megszületett a kislányunk, az anyja ki sem ereszti a kezei közül. Még nekem, az apjának se adja oda, mert attól retteg, hogy valami baja lesz. A ... Read more »

Kirabolta a PSG játékosát egy prostituált

© Technológia: Index.hu Kedd este 20 óra körül érkezett a bejelentés a párizsi rendőrséghez, hogy egy prostituált ellopta a Paris Saint-Germain egyik labdarúgójának pénztárcáját. A Bois de Boulogne Párizs legnagyobb ... Read more »

Tudtán kívül fuvarozta a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Kábítószer-kereskedelem és kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki sajátos módon szállíttatott kokaint egy ismerősének Budapestről Zala megyébe, közölte a távirati iroda. Pirger ... Read more »

Radikálisan bővítik a lengyel hadsereget

© AP Photo Migránsok a lengyel-belorusz határon, katonákkal körülvéve. Usnarz Gorny, Lengyelország, 2021. szeptember 1. Radikálisan növeli hadseregét Lengyelország – jelentette be kedden Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes. Az erről szóló törvényjavaslatot ... Read more »

Először mutatta meg luxusotthonát belülről a világsztár: nem így képzeltük eddig

Bárcsak beköltözhetnénk… Mondjuk MOST! © Getty Images A High School Musical színésznője az esetek többségében hihetetlenül óvja a magánéletét, így csak néhány Insta-posztból tudhatjuk azt is, hogy amúgy boldog párkapcsolatban ... Read more »

Tizennyolcezerszer zaklatta telefonon volt barátnőjét, börtönt kaphat

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség arra a 46 éves férfira, aki volt barátnőjét zaklatta, és csaknem 18 ezerszer hívta fel őt, illetve üzent neki ... Read more »

Sosem látott fotó került elő Diana hercegné gyermekkorából

Időről időre kerülnek elő fotók a 36 évesen elhunyt hercegné életéből – ezúttal testvére, Charles Spencer osztott meg egy nagyon édes képet Diana gyermekkorából. © Tim Graham Photo Library via ... Read more »

Mazepin: Hibáztam, de tanulok és egyre jobb vagyok

© Andy Hone / Motorsport Images Ayao Komatsu, Haas Chief Engineer, and Nikita Mazepin, Haas F1, on the grid Mazepin a Forma–2-ből a Forma–1-be lépett fel az idei szezonban, miután ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic